Är en lätt potatis- och löksoppa. Kan ätas både kall och varm. Dock aldrig riktigt het, vilket ju gör den lättare att servera. Kan göras i göras i förväg.
4 pers
1 gul lök
1 purjolök
4-5 potatisar
2 lagerblad
6 dl kalv- eller grönsaksbuljong
3 dl kaffegrädde
Strax innan serveringen
En klick creme fraiche och en klick löjrom ovanpå soppan i varje tallrik.
Lök och purjolök skärs i bitar och fräses mjuka med lite smör i en kastrull.
Inte för hög värme och rör runt hela tiden. De ska bli mjuka, men får inte brynas.
Potatisarna skalas råa och skärs i bitar.
Lägg potatisarna och lagerbladen i kastrullen med löken.
Tillsätt buljong så det täcker. Koka tills potatisen är alldeles mjuk.
Ta bort lagerbladen och kör i mixern. Länge så att det blir en jämn smet.
Späd med resten av buljongen och ev vatten ifall soppan verkar för tjock.
Häll upp i soppskålar/djupa tallrikar.
Lägg i en matsked creme fraiche och en matsked löjrom i varje.