Vi bor på Fårö sommartid. Och på Gotland odlas grön sparris i mängd.
Här ett recept på sparrissoppa (4 personer).
2 knippor grön sparris
1 liten purjolök
Olivolja
1,5 dl vitt vin/eller 0,5 dl sherry
5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl grädde
Svartpeppar
Räkor eller kräftstjärtar
Körsbärstomater
Parmesanost
Skär purjolök och sparris i små bitar (spara 6 sparristoppar, klyv och koka för sig).
Fräs upp purjo och sparris i en gryta. Häll på buljong och koka i tio minuter. Häll i vinet. Häll av det mesta av spadet (spara) och kör purjo/sparris i en mixer. Häll tillbaka i spadet. Häll i grädden.
Häll upp soppan i tallrik och lägg i tomaterna i bitar, lite rivet citronskal, räkor/kräftstjärtar (bara några få) och sparrisknopparna.
Lägg över lite riven ost och ha i svartpeppar.