Älggryta

Också för den som inte jagar kan en mustig älggryta vara trevlig i vintermörkret.
Den här har fördelen av att bli bäst om den lagas flera dagar i förväg.
Inled gärna middagen med en soppa – t ex jordärtskockssoppan från tidigare recept.

6 personer:
1,5 kg (knappt) benfritt älgkött smör vetemjöl rotselleri
1 stor gul lök buketter av broccoli
1 stor morot
3 msk mesost
2 msk grönmögelost
soya
persilja
2 dl tjock grädde
2 msk gingin
timjan, salt, vitpeppar
trattkantareller

Skär älgköttet i  bitar på ca 2-3 cm. Bryn det långsamt i lite smör på svag värme.
Ta lite i taget. Det tar en stund.

Peppra. Pudra över med lite vetemjöl. Hacka löken, skär lite rotselleri i kuber, skiva moroten, lägg i persiljestjälkar samt broccoli. Slå över vatten så att det täcker och koka minst en timme. Krydda med gin och timjan. Rör ordentligt. Det är bara bra om grönsakerna blir lite mosade. Mosa ostarna i grädde och koka försiktigt. Ha i lite soya. Blanda ner ostsåsen i älggrytan. Fräs trattkantareller lätt och blanda ner i grytan. (Det ska vara kletigt och sammanhållet.  Om grytan är för rinnande, koka försiktigt. Annars späd med mer grädde.) Låt svalna och sedan stå i kylskåp under lock minst ett dygn.

Strö över persilja.
Servera med potatismos och lingonsylt.