Liten middag för 6 personer

Här en liten middag för 6 personer.
Jag gjorde den nyligen och den blev bra:


Innan maten:

Kantarell toast, små, små.

Hacka kantareller i inte alltför små bitar.
Lägg i lite hackad rödlök.
Rödlöken får inte ta över i smak.

Just innan kantarellröran ska läggas upp – rör ner lite riven parmesan.
Syftet är att den ska hålla samman kantarellerna.

Rosta vitt bröd.
Pressa med en form (helst hög form, i värsta fall minsta runda pepparkaksformen)
ut en liten rund brödbit.
Packa kantarellröran ovanpå brödet medan formen är kvar.
Pressa ut den lilla toasten. Lägg en liten persiljekvist överst eller toppa med löjrom.

(Till detta: Öl eller bubbel)


Förrätt: Laxcarpaccio

Be att få färsk, rå lax skuren som carpaccio, d v s i flortunna skivor.
Bred ut skivorna på en tallrik, pensla dem med olivolja, vrid över svartpeppar och lägg på rätt rikligt med ruccolasallad.
Blir fräscht, gott och är inte tungt.

(Till detta: Alsassvin, Riesling.)

Huvudrätt: Piggvar

Piggvaren har fördelen att den är lätt att laga.
Köp två piggvar.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt stå i 100 grader i en timme.

Skär upp/rensa vid bordet.
Serveras med kokt potatis och riven pepparrot (samt sallad).

(Till piggvaren: Sancerre)

Efterrätt: Bär

Antingen färska bär eller också jordgubbar som skärs i stora bitar, blandas med tunt rivna apelsinskal.
Droppa över Grand Marnier.