Påskmeny på Fårö

Publicerad i tidningen NU.
Påsken firas på Fårö. Och då bör lammsteken vara i centrum.

En lunch med sill och solöga

Solöga:
Hacka gul lök
Hacka rödbeta
Hacka 6-7 ansjovisfiléer

Lägg en ring med hackad ansjovis innerst, därefter lök och därefter en ring med rödbetor. Lägg en rå äggula i mitten.

Till detta en mörk lager, Wisby Påsköl och kanske en snaps från Gotlands bryggerier, årets utmärkta Wisby Julaquavit med smak av kummin och apelsin.

Påskalamm

Lammstek:
En lammstek på 2 kg räcker till sex personer.

Ta fram den dagen innan och låt den få rumstemperatur.
Ta en vass, spetsig kniv och skär små fickor i steken.
Peta in vitlöksbitar i en del fickor och färsk mynta i andra.

Gnid in steken med rätt mycket salt och peppar.
Lägg den i en plastpåse i kylskåpet över natten.

Gnid sedan steken med mjukt smör. Lägg den på galler i långpanna i ugnen.
Sätt i stektermometer. Och ställ den på 125 grader.
Ta ut när steken är 65 grader inuti – tar ca 3 timmar – ska den tas ut och svepas i folie. Den ska vila ca 20 minuter innan den äts.

Sås:
Lägg en klick smör i kastrullen, strö över en matsked mjöl medan smöret smälter.
Späd med grädde/cerme fraiche. Ha i peppar, en pressad vitlöksklyfta, några droppar soja samt ordentligt med finklippt färsk mynta.

Servera med sallad och rotfruktsgratäng.

Till detta vatten och gärna rödvin: Gumfields Pinot Noir

Lax
Efter all denna matlagning är det dags för ett lättare mål, som går snabbt att göra.
Och lax hör påsken till:

Grovt salt

Sås 1:
Creme fraiche
Gräslök
Rom (röd stenbit, forellrom eller löjrom, alltefter plånbok)

Sås 2:
Gräddfil
Hackad fryst spenat

Köp en färsk laxsida – eller en bit av en färsk laxsida – d v s en filéad bit lax med skinnet kvar. Beräkna 250 gr per person. Sätt ugnen på 175 grader.
Bred ut grovt salt, ca en cm tjockt, i en ugnseldfast form.
Lägg på laxen med skinnet neråt. Låt stå i ugnen 12-15 minuter.
Servera med färsk potatis och en eller båda såserna.

Ett friskt vitt vin passar bra, t ex Orballo Albarino.