New York som sportstad

Magasinet Bona Vita
Mars 2012

New York är en sportens stad.

Personligen föredrar jag krocket vid Sheep Meadow i Central Park. Mellan 1 maj och 7 november kan man spela krocket på den inhägnade banan. Vita kläder, inklusive vita linnehattar för båda könen. Krocketplanen är öppen från klockan åtta på morgonen till skymningen faller – ” weather permitting”. Men måste vara medlem i, eller åtminstone få tillstånd att spela av New York Croquet Club.

Fast sanningen att säga är det inte krocket som engagerar newyorkarna. Det är först och främst baseball. New York följer World Series – som bara innehåller nordamerikanska lag; det kanadensiska inslaget gör att ordet ”world” används. Nästan lika stort är Subway Series – lokalderbyn mellan New York Yankees och New York Mets.

Efter baseball kommer amerikansk fotboll, football, med New York Giants och New York Jets. Dessutom representerar New York Rangers och New York Islanders staden i National Hockey League.

Basketboll är populärt och nu när allt fler invandrare från Karribien och den indiska halvön slagit sig ner i New York börjar Cricket rycka fram på förorternas idrottsplatser. En femtedel av New Yorks befolkning kommer från länder där Cricket är nationalsport.

Naturligtvis finns alla sporter i jättestaden: US Open spelas. På Aqueduct Racetrack i Brooklyn och på några banor utanför själva New York City är det hästkapplöpningar. Till och med armbrytning har sitt NYC Big Apple Grapple International.

De stora stadium-byggnaderna Yankee Stadium, Madison Square Garden och Met Life Stadium i New Jersey blir lätt fyllda. Men är man ute lite i tid kan man lätt få tag i biljetter via http://www.ticketnetwork.com eller genom att botanisera på nätet för den aktuella arenan eller matchen.

Annars kan man gå på någon av de många sportbarerna i staden, t ex Side Bar på 15:e gatan, http://www.sidebarny.com.

Amerikansk sportpublik är högljudd och aktiv – men läktarvåld eller bråk efter matcher är sällsynt, långt mer sällsynt än i Stockholm. I shopen på Yankee Stadium säljer man basebollträn, knappast något som skulle rekommenderas i Sverige.

Och så New York Marathon, så klart, världens största Marathon. Förra året gick 46.759 löpare i mål, en hygglig ökning från de 127 som var med i det första New York Marathon 1970. 4 november är det dags nästa gång. De drygt 42 kilometrarna går genom alla de fyra stadsdelarna i New York och går i mål i Central Park. Staden blir tämligen tillkorkad när Marathon pågår. Deltagarantalet är maximerat till 35.000 och lottning brukar tillgripas för att skilja mellan dem som anmält sig.

Trots allt är det få som springer Marathon, men springer gör newyorkarna. Utmed vattnet finns det nu slingor som gör att man kan komma nästan hela vägen från 23:e gatan, runt Battery Park och upp till Washington Bridge. Många springer den klassiska rundan i Central Park, runt The Reservoir. Till och med på nätterna. Det är ingenting jag skulle rekommendera. Central Park stängs kl ett på natten och öppnar igen kl sex på morgonen. När parken är stängd bevakas den inte. New York är världens tryggaste storstad, men Central Park i beckmörker är att lite utmana ödet.

Gym finns i snart sagt varje kvarter. Och många tycks tycka om att visa muskler och former genom att hålla på med spinning eller lyft i vad som tidigare var ett skyltfönster.

Central Park är inriktat på sport. Parken har 26 olika sorts bollplaner. De stora idrottsplanerna på The Great Lawn kom till när New Yorks vattenförsörjning lades oim på 1930-talet och The Croton Lower Reservoir i Central Park fylldes igen. Det finns tennisplaner. Och det går att hyra spö och fiska i Harleem Meer i Central Parks nordliga del.

Men den vardagliga sporten ser man överallt. På skolgårdarna slänger barnen bollar i basketkorgar och främst baseboll har en central ställning i nästan alla skolor. På söndagarna kryllar New Yorks parker av pappor som lär barnen, från tre års ålder, att försöka slänga och träffa bollen.

OLLE WÄSTBERG