Bona Vita – vår 2005
Svenska TV3 ger under våren en docu-såpa som heter Top Models.
Det går ut på att tio unga kvinnor som gärna vill bli modeller reser till New York, bor på lyxiga Hotel Gansevoort, i Meat Packing District och utsätts för ett antal prov.
De står inför en jury av modefolk som succesivt plockar bort en efter en.
Det är kanske inte världens mest högkvalitativa program, men det illustrerar två helt andra saker.
För det första att Sverige blivit exportör av kommersiella TV-format. Först var Robinson som under namnet Survivor går i USA och finns i en rad andra länder.
Själva upplägget är en handelsvara som blivit mycket framgångrikt.
För det andra visar Top Models på ett av de många okända svenska nätverken i New York.
Top Models har en svensk toppmodell som programledare, Mimi Andén, som i tonåren kom till New York och snabbt hamnade på omslagen i de stora modetidningarna.
Nu är hon några och tjugo och en etablerad newyorkare.
Programmet skulle inte varit möjligt utan Angelina Jolin som är stylist, eller rättare sagt fixare, i New York sedan många år. Hon har varit den praktiska spindeln i nätet i detta, som så många andra, projekt.
I ett av programmet spelade den exklusive modeskaparen Carmen Mark Valvo huvudrollen. Skymtade gjorde också hans affärspartner och manager Kristian Knaust, fallen efter hotellet i Sundsvall.
Svenskt mode har ännu inte slagit igenom i New York. Men det finns. Johanna Hofring finns på the Art Fiend Foundation på Ludlow Street. Johan Lindeberg har en stor butik i Soho. Svenskt mode säljs på Smaak på Mulberry Street.
På Älskling, 228 Columbus Avenue, finns kläder av Agneta Eckemyr och Vivianne Tvilling. Mest framgångsrik inom New Yorks modevärld är modeskaparen Kenth Andersson, med showroom på 250 W 39th Street.
Naturligtvis finns det många till. Och den enda som säkert vet är just Angelina Jolin som sedan närmare tjugo år varit den ständiga hjälparen i nöden för svenska fotografer, journalister, modemänniskor och andra som behövt kontakter, råd och stöd.
När man talar om svenskar i New York tänker man lätt på de tunga institutionerna; generalkonsulat, handelskammare och Scandinavia House. Men det finns lager av svenskhet. Framstående designers som Anki Spets och Victor Jondal. Duktiga arkitekter som Peter Grönkvist och Solveig Fernlund.
Och alla dessa konstnärer som t ex Peter Åström, Madeleine Hatz, Mats Pehrson och Mia Enell – för att bara nämna några.
Det finns helt enkelt många lager av svenskar i New York: Affärsfolk, advokater, it-människor – på nästan alla områden finns det svenskar. Även om de sällan dyker upp när ”svenskar” inbjuds. Tillsammans bildar de en mäktig, och ganska dåligt utnyttjad resurs för Sverige.
Färska krogtips i New York:
Freeman’s på Freeman Alley (212 420 0012).
Undangömd innerestaurant nr 1.
The Modern i nya Museum of Modern Art. (212 333 1220).
Något så ovanligt som en riktigt bra museirestaurang. Och till nya MoMA måste ju ändå alla.
BLT Fish, 21 W 17th, (212 691 8888)
trevlig fiskrestaurant med blandad publik.
Employees Only. 510 Hudson Street. (212 242 3021)
Just ny jättepopulär. Hur det är i morgon vet ingen.
Olle Wästberg
Olle Wästberg är ny generaldirektör för Svenska institutet, Sveriges informationsavdelning mot utlandet.
Han var 1999-2004 svensk generalkonsul i New York.