Walking the streets of New York

Bona Vita – höst 2004

– Vad saknar du mest från New York?

Det frågar vänner och bekanta när vi nu återvänt till Sverige efter mer än fem år i ”Världens huvudstad

New Yorks ställning är unik, den mest kosmopolitiska storstaden i världen – med påvens ord, gärna upprepade av New Yorks olika borgmästare – ”The Capital of the World”. Att ha fått bo och verka i New York är en ynnest, något oförglömligt. Samtidigt var det dags att flytta hem. Fem år är en lång tid, stannar man längre blir det svårt att komma tillbaka.

Så, vad saknar jag mest?

Svar: Walking the streets of New York. Att bara gå på gatorna. Se dessa totalt olika människor som lever i hygglig frid och tolerans inför varandra.

Att gå på New Yorks gator impregnerar snabbt med energi och kraft. Det är en stad där allt finns och allt händer.

Massor av människor, men samtidigt vänlighet. En stor stad kräver viss, om än ytlig, artighet som smörjmedel. I New York finns 184 olika etniska grupper och de lever i huvudsak i fred med varandra. New Yorkarna blir sällan ovänner om den ena guden är bättre än den andra. Intoleransen är nog större mot dem som håller på fel basebollag.

Man kan promenera i timmar. New York är en stad där man gärna går. Och plötsligt passerar man en gata och scenen är helt ny. Människor har andra hudfärger, restauranger och affärer ser helt annorlunda ut än i kvarteret innan.

De flesta har gått på Fitrh Avenue, New Yorks paradgata. Man kan börja vid de fina bostadshusen där avenyn startar vid Washington Square. Varför inte äta på trevliga lyxpizzerian Otto, på 1 Fifth Avneue?

Vandra vidare förbi de turistbetonade kvarteren kring Empire State Building,, förbi ståtliga New York Liberary. Vid vackert väder är uterestaurangerna i Bryants Park bakom biblioteket perfekta. Sedan kommer lyxbutikerna som sträcker sig fram till slagskeppet Bergdorff Goodman vid 59:e gaten. Därefter tar, utmed Central Park, New Yorks mest exklusiva bostadsrättshus över. Den sista sträckan utmed parken kallas Museum Mile, här ligger rader av museer. Missa inte relativt nya Neue Galeri i hörnet 86:e gatan.

Visst är Fifth Avenue paradgatan. Men den gamla kreatursstigen Broadway bjuder på mer av New York. Den som har lite längre tid i New York kan ta som projekt att gå hela gatan under några dagar. Man startar helst genom att ta tunnelbanan ner till Bowling Green i Battery Park.

Promenaden startar i finansdistrikten kring Wall Street, passerar Ground Zero (och Century 21, en av Manhattans bästa outlets, där märkeskläder säljs för en bråkdel av priset på fina gatan). Vid Broadway ligger den i mitt tycke näst vackraste skyskrapan (vackrast är Chrysler Building), nämligen Woolworth Building. Man passerar stadshuset, City Hall och kommer in i Chinatown. När man gått över kommersen på Canal Street ska man enligt kartböckerna komma till Little Italy, men det är en stadsdel i krympande; det som är kvar är mest för turister.

Broadway fortsätter genom Soho, en gång konstnärskvarter – nu främst restauranger och modebutiker. Norr om Soho kommer Greenwich Village, den mest ”europeiska” delen av Manhattan.

Sedan, vid 10:e gatan, kröker Broadway. Där ligger Strand Book Store, en kaotisk, jättelik bokhandel. Broadway fortsätter genom Union Square, passerar det kända ”strykjärnshuset” Flatiron Building och tar sig in i blomserdistrikten. Tidiga morgnar är det ett hav av blommor nästan året om.

Man går över Herald Square med varuhuset Macy’s och två H&M-butiker och kommer sedan in i Garament District, det gamla modedistriktet där man fortfarande kan hitta butiker med miljoner knappar och band.

Broadway passerar Times Square med lyxhotell och teaterdistriktet och kommer fram till Columbus Circle vid Central Parks sydvästspets. Här invigdes för ett halvår sedan Time-Warner Center, tvillingtorn med Mandarine Hotel (lyxsviten kostar 17.500 dollar natten), fina restauranger och en galleria med bra butiker. Gå ner i New Yorks största matbutik, Whole Foods, en trappa ner!

Sedan svänger Broadway in i Upper West Side med bostäder, restauranger och butiker. Efter 110 gatan tar formellt Harlem över. Svarta dominerar gatubilden redan efter ett kvarter. Det är tryggt och trevligt. Broadway fortsätter i nästan i en evighet, bakom det stora Columbia University, genom trevliga (och några mindre trevliga) bostadsområden och in i medelklassområdet vid Inwood Park.

Den som har gått Broadway har sett New York i all dess mångfald.

Men för den lite mer vane New York-besökaren skulle jag viulja rekommendera tre andra gator:

Mott Street: Starta nere i Chinatown där alla butiksskyltar är på kinesiska. Passera NoLita -inneområdet ”North of Little Italy”. Följ gatan ända upp till designkvarteren vid Prince Street. Ett New York i snabb omvandling,.

Ludlow Street: En gång en gata för fattiga nyinvandrade. Nu allt mer hippt, även om de dyra butikerna inte tagit över. Här är det mer av experiment i konst och design. Starta vid Canal Street. Där finns restaurangen Les Enfants Terrible. Mycket inne, men man ska komma sent och stå ut med hög musik. Bättre då att gå upp till New York-klassikern Katz’s Deli i hörnet av Houston. En jättelik deli med alla sorts hamburgare och varma smörgåsar. Funnits på platsen i hundra år.

Avenue A: Huvudgatan i Alphabet City. Jag har åtskilliga gånger träffat new yorkare som aldrig varit i området kring Avenue A, B, C och D. Området har en gammal bild av att vara ruggit och nedgånget. Men det var förr. Numera är det präglat av de arktikter, konsulter och reklammänniskor som bor där. Spana efter gatumarknaden med designade begagnad möbler som hålls på lördagar. Ät gärna brunch på någon av restauranterna i hörnet av 7:e gatan.

Olle Wästberg