Jag älskar entreprenörer!

Tidningen Entreprenör (Svenskt Näringsliv) 2000

Den som slår på ?Grythyttan? i äldre uppslagsböcker hittar en traditionstyngt samhälle med anor från medeltida Berghantering. Ett brukssamhälle med järnmanufaktur. Först i 1970-talets Nationalencyklopedi skymtar något nytt ? Grythyttans Gästgiveri. Idag är Grythyttan centrum i ?Måltidsriket?. Förvandlingen är en enda persons verk: Carl Jan Granqvist. Inte så att Carl Jan har utfört allt ? men utan Carl Jan som entreprenör hade det aldrig hänt.

Det började med Grythyttans Gästgiveri för 33 år sedan.
Carl Jan tog över det gamla gästgiveriet, förnyade menyn och hela synen på vad en måltid är. Grythyttan blev ett resmål för människor som sökte en måltidsupplevelse.
På vägen dit räddade han Grythyttans gamla bebyggelse från att rivas för ett Konsum.

Carl Jan gjorde allt. Kalkylerade, lagade mat, serverade, bokförde och marknadsförde. Han startade matlagningskurs, där deltagarna betalade för att laga mat åt de betalande gästerna i matsalen. TV upptäckte Carl Jans personlighet och blev matestradör i TV tio år efter att han tagit över Grythyttan. Och idag ligger restauranghögskolan i Grythyttan. Världens främsta kokboksbibliotek finns där och håller på att digitaliseras. Varje år ordnas Kunskapsdagar och Måltidsgalan. Måltidsakademin sammanträder. Kokbokens dag är numera ett nationellt evenemang.

Måltidens hus tronar på en slätt vid Grythyttan. Det var den svenska paviljongen från världsutställningen i Sevilla 1992 som packades ner och sedan byggdes upp i Grythyttan. Carl Johan Åberg, då ordförande för världsutställningskommittén, berättar i sina nyutkomna memoarer hur Carl Jans kombination av entusiasm och envishet gjorde att staten nöttes ner och fixade det mesta av både finansiering och garantier.

Carl Jan är faktiskt akademiker. Han startade i en teoretisk grund ? en bedrift för en dyslektiker. Och han fann snart att praktiken var helt annorlunda än teorin. Men respekten för teorin fick honom att bli grundare till den akademiska mat-utbildningen i Grythyttan. Det är helt logiskt att han blivit professor ? på deltid. Carl Jan Granqvist förenar ca sex halvtidsarbeten.

Jaha, men att få stat och kommun att ställa upp med pengar ? vad är det för entreprenör? Ja, Carl Jans glada övertalningsförmåga är nödvändig. Ofta startade det i det privata. Ingen restauranghögskola utan matlagningskurser t e x. Gästgiveriet i Grythyttan, vinkällare och restauranger i Stockholm, tidskrifter ligger långt från subventioner. Och kring navet med gästgiveriet och Måltidens hus växer det upp ekologiska gårdsbutiker, vinproduktion på hjortron och rader av andra småföretag. Måltidsriket har blivit ett kluster där olika företag inspirerar varandra.

Måltidsriket har blivit ett turistmål som ordnat evenemang från Oslo till New York. Det som startade som ett gästgiveri med 50-årsfester och begravningar som produkter har blivit en mylla ur vilken hundratals företag och aktiviteter vuxit. På modernt marknadsföringsspråk kallas det ?Place Branding?, att knyta en plats till en idé och ett mervärde.

Min erfarenhet är att entreprenörer ofta är generösa. Carl Jan älskar att lyfta fram andra. Det har skapat vänner och nätverk.

Etiken kommer ofta från entreprenörerna. Carl Jan har systematiskt fört en systematisk etisk diskussion kring etik i service och måltid.

Det är ingen slump att hans senaste TV-projekt är Carl Jans Änglar där flickor som råkat på sned i samhället inspireras att med hjälp av mat och måltid känna att de har en uppgift och framtid. Kombinationen av den ursprungliga idén, samhällsengagemang och entreprenöriell marknadsföring. Det är vad som bygger ett gott samhälle.

 

Olle Wästberg