OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 25 januari 2023
Vem väljs till president i USA nästa år?
Högerpopulisterna vill ha domstolskontroll
Demokratin i USA utsatt
Brottsligheten i New York (och Stockholm)
Svenskundervisning i universitet över hela världen
Tre speciella krogar i New York
Svenskt i New York
Vem väljs till president i USA nästa år?
I mitt förra månadsbrev skrev jag att Donald Trump var osannolik som presidentkandidat för Republikanerna. I mellanvalet i november förra året blev många av de som stödde honom inte valda till Representanthuset och Trumps opinionssiffror var dåliga. Men det har ändrats. Han ligger nu bättre till och får som tidigare mycket omfattande publicitet. Han har betydande internt inflytande hos Republikanerna och har dessutom stort kapital för den politiska kampanjen. Trump har gått upp senaste veckorna i opinionsundersökningar och ligger över Ron DeSantis, Floridas guvernör, som är Republikanernas mest sannolika interna alternativ till Trump.
Trots att det inte är presidentval förrän den 5 nov 2024 uppmärksammas det redan nu mycket i amerikanska medier.
Joe Biden hade den bästa ”midterm election” av demokratiska presidenter på 60 år. Bidens ekonomiska politik har också varit rätt framgångsrik, när det gäller att minska inflationen. Men bland Demokraterna har det skapats en intern organisation som heter ”Don’t Run Joe”, d v s en intern kampanj mot att Joe Biden ska ställa upp igen. Argumentet är främst att han är över 80 år. Och att han under hela sin tid som president haft låga opinionssiffror.
Det är mycket oklart vem som kommer att kandideras från Demokraterna. Senatorn Bernie Sanders nämns, men han är 81 år nu och han är dessutom en uttalad socialist. Mer sannolik är Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.
Det faktum att det inte finns några kandidater som starkt enar något av partierna kommer att påverka valdeltagandet. Att Joe Biden blev vald berodde i hög grad på att valdeltagandet blev ca 60 procent, det högsta på 120 år. Oftast ligger valdeltagandet lågt i USA och om det blir en valkampanj mellan Trump och Biden kommer säkert många att avstå från att rösta.
I maj blir det vissa primärval och den 7 november i år blir det lokala val och guvernörsval i en del delstater.. Det kommer sannolikt att påverka de interna opinionerna.
Högerpopulisterna vill ha domstolskontroll
Donald Trump lyckades utse 225 federala domare över större delen av USA. Eftersom de har rätt att sitta hela livet utsåg han unga, konservativa jurister.
Jag hade nyligen en artikel i Expressen om att sverigedemokraten Richard Jomshof, ordförande i Justitieutskottet, har tagit avstånd från ett domstolsbeslut. Han har blivit kritiserad, bl a av justitieministern, eftersom politiker inte ska agera så.
I Ungern och Polen har de högerpopulistiska regimerna tagit kontroll över domstolarna. Just Richard Jomshof har tidigare beskrivit nuvarande Ungern som en förebild för Sverige. I Sverige skulle en högerpopulistisk regim kunna skapa kontroll över domstolsväsendet. Därför bör domstolarnas oberoende garanteras i grundlagen.
https://www.expressen.se/debatt/skarp-grundlagen-sa-sd–inte-kan-styra-domstolarna/
Just frågan om den svenska grundlagen är viktig. Svensk grundlag är lättast att ändra av alla demokratier i Europa. Demokratin i grundlagen kan minskas med en rösts majoritet i riksdagen och konfirmeras efter extraval eller ordinarie val också med en röst. I de flesta länder krävs två tredjedels majoritet. Den kommande utredningen Grundlagskommittén är viktig.
https://wastberg.se/2023/01/demokratiskt-forsvar-behovs-for-framtiden/
Demokratin i USA utsatt
USA:s grundlag är från 1787 och har bara ändrats på 27 ställen. Det är extremt svårt att ändra grundlagen vilket är bra för USA:s demokrati.
Den utmärkta tankesmedjan Freedom House har dock sänkt USA rätt kraftigt i sin lista över demokratier. Det beror inte på konstitutionen, utan på att Republikanerna på delstatsnivå, främst Texas, Florida, Ohio och Georgia, har lagt fram över 900 lagförslag som underminerar röstandet, i praktiken för demokrater. Lokala ändringar kan göras kring förhandsröstning, poströstning och legitimation. I praktiken är det demokrater som har svårt att få gå från sitt jobb för att rösta under de tisdagar som alltid är valdagar.
Jag anser att Martin Gelin – Dagens Nyheters korrespondent i New York – är den mest insatta svenska journalisten i USA. Han skrev utförligt för några veckor sedan om det jag här tagit upp:
https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-amerikansk-demokrati-hotas-pa-nytt-av-domstolar-och-extremister/
Brottsligheten i New York (och Stockholm)
I Stockholm spelar nu brottsligheten huvudroll i alla medier. I New York är det alltid en huvudfråga. I New York kommer polisen varje vecka med en utförlig statistik om olika brott:
https://www1.nyc.gov/assets/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf
Det är mycket bra att kunna följa detta. Den visar att all brottslighet gått ner med 73 % på 30 år men dock gått upp med 41 % under de senaste två åren. Dock har antalet mord minskat med 8 % de senaste två åren, samtidigt som morden ökade för två år sedan.
Med start för drygt 20 år sedan införde de två borgmästarna Rudy Giuliani och Michael Bloomberg åtgärder som gjorde New York till den säkraste större staden i USA och en av de minst brottsliga i världen. Men senare ökade brottsligheten. Den nuvarande borgmästaren Eric Adams har en bakgrund som polis och det spelade en viktig roll för att jan blev vald. Och brottsligheten har minskat något, men är fortfarande relativt sett hög, även om den ligger lägre än hur det just nu är i Stockholm
Svenskundervisning vid universitet över hela världen
Sverigedemokraterna kräver att modersmålsundervisningen i skolorna ska tas bort men liberala skolministern Lotta Edholm motsätter sig detta. Varje vecka deltar närmare 180.000 invandrade elever i en timmes undervisning i sitt hemspråk. Det är ingen motsättning mot att alla invandrade elever ska lära sig svenska. Dessutom vill svenskar utomlands att deras barn ska lära sig svenska.
När jag själv för drygt 15 år sedan var generaldirektör i Svenska institutet stöttade vi att svenska undervisades i 228 universitet i 39 länder. När jag var generalkonsul i New York främjade vi svenskundervisning vid 32 amerikanska universitet och hade en årlig konferens för lärarna.
Undervisningen blev ett underlag för att förmedla demokrati. Jag hade nyligen en utförlig artikel i Svenska Dagbladet om detta:
https://esvd.svd.se/shared/article/nyckeln-for-att-bade-komma-in-och-ut/SFOxEX5R
Tre speciella krogar i New York
En del av läsarna till det här brevet är mycket positiva när jag skriver om krogar i New York. Här är tre som passar så här års:
Eleven Madison Park är en av New Yorks bästa restauranger. Den ligger fint nära parken och har en av de bästa menyerna:
https://www.elevenmadisonpark.com
Aska är en restaurang som ägs och drivs av en svensk. Den har fin mat och möjlighet att få ett eget rum till måltiden. Den ligger i Brooklyn, men på 47 South 5th Street vilket innebär att den ligger nära Williamsburg Bridge, alltså nära Manhattan.
https://askanyc.com
Den krog jag tycker passar bäst att äta på under högtider som jul, nyår, påsk är Freemans som är en mycket traditionell och lite gammaldags restaurang. Den ligger på Lower East Side.
http://www.freemansrestaurant.com
Beauty and Essex, på 146 EssexStreet I Lower East side är speeciell eftersom man ständigt har musik och krogen fungerar som ett konstgalleri.
https://taogroup.com/venues/beauty-essex-new-york/
Svenskt i New York
Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.comhttps://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/
Den mycket aktiva svenska generalkonsuln Camilla Mellander har en mottagning på residenset på 600 Park Avenue (där jag själv bodde 1999-2004) den 7 februari kring de akademiska utbytena mellan Sverige och USA. Det sker tillsammans med SverigeAmerika Stiftelsen (där jag sitter i styrelsen) vilket innebär att ett antal svenska stipendiater från amerikanska universitet kommer.
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
American Swedish Institute har också ut information.
https://asimn.org
Det kan vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company:
https://satcnyc.org
Den 24 februari är det en föreställning som Balsam Karam, svensk kurdisk bakgrund, arrangerar.
https://satcnyc.org/our-future-stories/the-new-narrative-old-as-time/
Svensken Eric Lang har en löpande utmärkt information för besökande kring aktiviteter i New York:
https://www.newyork.se/event/
Det främsta fotografiska muséet i New York är svenskt och har en fin restaurang. Dock har man sällan svenska konstnärer:
https://www.fotografiska.com/nyc/
Konstnären Katja Larsson ställer ända fram till april ut på Aicon Gallery på Lower East på Manhattan
http://www.aicongallery.com/exhibitions/katja-larsson-myth-machine
1-5 februari hålls Cullberg-balett på The Joyce Theater,
175 Eighth Avenue
https://www.joyce.org/
Svenska konstnären Mia Enell är till den 18 februari med i en bred utställning på BIENVENU STEINBERG & J, 35 Walker Street:
http://www.bienvenusteinbergandpartner.com
Film Forum, 209 West Houston St, har då och då Svenska filmer. Nu visar man en film som heter One fine morning och delvis handlar om Fårö (Bergman Island)
https://filmforum.org/film/one-fine-morning
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktiviter på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/
I Minneapolis finns just nu en omfattande utställning om svenskt glas:
https://asimn.org/press-release/breaking-the-swedish-glass-ceiling-fluidity-celebrates-women-glass-artists/