Demokratiskt försvar behövs för framtiden

Tidningen NU

En majoritet av världens befolkning lever i auktoritära stater som Ryssland, Turkiet, Ungern, Polen. Högerpopulistiska partier har vunnit val och utnyttjat sin majoritet till att skaffa kontroll över medierna och över domstolarna.

Sverigedemokraterna har stått för en anti-mediepolitik. Linus Bylund, central i partiet, twittrade 2016 om journalisterna: ”Ni är och förblir denna nations fiender”. Samma år försvarade Björn Söder den polska regeringens ingrepp mot public service och de fria medierna: ”Man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet och att det kanske behövs även har i Sverige.” För ett drygt år sedan motionerade SD i riksdagen om att opartiska journalister skulle bötfällas. 

Richard Jomshof, tidigare partisekreterare i Sverigedemokraterna och nu ordförande i riksdagens justitieutskott, anklagade nyligen en domstol för dess beslut. Den moderate justitieministern Gunnar Strömmer kritiserade Jomshof och konstaterade att ”Man bör som lagstiftare avstå från att gå in på enskilda fall.” 

Jag hade häromdagen en debattartikel i Expressen om Jomshofs uttalande. Jag lade ut den på Twitter och fick hundratals gillanden, men massor av kritiska repliker. T ex: ”Han behövde bara spy upp lite unket SD-hat, han är ju liberal.” Det illustrerar att SD-anhängare är mycket aktiva på twitter.

Jomshof gratulerade som partisekreterare för en hel del år sedan Viktor Orbáns Ungern och hyllade deras mediepolitik som innebär total kontroll över medierna.

Allmänt sett låtsas SD inte om vad man tidigare föreslagit och sin bakgrund. Partiet är inte längre nazistiskt, även om det var det när Åkesson gick med. Dessutom utesluter SD ständigt medlemmar som offentligt går ut rasistiskt.

Vi ska naturligtvis ha beredskap för vad som skulle hända ifall Sverige fick en högerpopulistisk majoritet. Om vi drabbas är vi utsatte eftersom regeringen har möjlighet att tillsätta Förvaltningsstyrelsen, som utser styrelserna över Public Service. Dessutom utser regeringen de flesta domare.

Just stödet för oberoendet hos Public Services och för domstolarna bör föras in i grundlagen Och det måste bli mindre lätt att ändra svensk grundlag. Det är nu lättast av alla demokratier.

Förmodligen kommer 2020 års grundlagskommitté snart med sitt betänkande. I kommittén sitter den framgångsrika liberalen Cecilia Malmström och det bör bidra till att grundlagen skapar demokratiskt försvar inför framtiden.

OLLE WÄSTBERG