25 JANUARI 2022

Utsatt demokrati i USA
Även Sverige måste vara på vakt mot Trump
USA:s demokrati omdebatterad
Sverige glömmer Raoul Wallenberg
Det nya svenska psykförsvaret
Politisering av domstolsväsendet
Parallell mellan Argentinas och Sveriges välfärdsresor
Också i Indien måste demokratin främjas
New York och pandemin
Munskydd med dalahäst
Svenska visningar i Washington
Att åka skidor och skridskor i New York
New Yorks bästa restauranger
Ny kulturchef på generalkonsultatet
Svenskt i New York

 
Utsatt demokrati i USA

En av världens främsta tankesmedjor kring demokrati är Freedom House, grundad under andra
världskriget av Eleanor Roosevelt. Intressant nog rankar de för närvarande USA lägre i demokrati än de skandinaviska länderna. Det beror på att flera delstater vidtar åtgärder för att hindra minoriteter, främst afroamerikaner och latinamerikaner att rösta. Donald Trump arbetar för detta.
https://freedomhouse.org

Även Sverige måste vara på vakt mot Trump

Jag hade i söndags en artikel i Expressen om hur Donald Trump har en tämligen stark ställning i USA, att han inte vill ha amerikanska trupper i andra länder och att han vill att USA ska lämna NATO. Det är något som negativt påverkar också Sveriges militära säkerhet.

Trump vill underminera den breda rösträtten och vill liksom de auktoritära regimerna i Ungern, Polen och Ryssland få kontroll över domstolar och medier. I min bok förra året – Den hotade demokratin – visar jag att Sverige måste stärka grundlagen och garantera public services och domstolarnas oberoende eftersom vi annars skulle ligga öppna om vi i en framtid fick en högerpopulistisk majoritet av Trumps typ.

Jag refererar också vilka som beklagade att Trump förlorade valet: Orbán, Putin, Åkesson.
https://www.expressen.se/debatt/var-pa-er-vakt-nu-ar–donald-trump-tillbaka/
 
USA:s demokrati omdebatterad

Kring den 6 januari – ett år efter Trump-demonstranternas angrepp mot Kongressen för att ändra valresultatet – har det i USA förts en omfattande debatt kring demokratin. Det är inte konstigt. Enligt en färsk opinionsundersökning anser en tredjedel av alla amerikaner att Donald Trump egentligen vann valet, men utsatts för valfusk. Närmare 70 procent av de republikanska väljarna anser också att Trump egentligen blivit vald.   I 49 av USA:s delstater har Republikanerna lagt fram mer än 900 lagförslag som kan göra det svårare att rösta för minoriteter och ekonomiskt utsatta.
I USA är valdagen alltid på en vardag, den första tisdagen i november, vilket innebär att en stor del av väljarna är på jobbet och i en del fall får de löneavdrag om de går och röstar under arbetstiden. Att då ta bort möjligheterna till förhandsröstning och poströstning minskar Demokraternas stöd.

I New York Times skrev början av januari Jimmy Carter, som var president 1977-81 och som är nästan 100 år – och f ö tillsammans med sin hustru Rosalynn varje år skriver julkort till mig – och betonade att demokratin i USA måste räddas. Man ska komma ihåg att USA sedan drygt 200 år har demokrati. Men nu är demokratin utsatt.
https://www.nytimes.com/2022/01/05/opinion/jan-6-jimmy-carter.html

Sverige glömmer Raoul Wallenberg

I förra veckan uppmärksammades den dag då Raoul Wallenberg greps av Sovjet när han hade räddat tiotusentals judar i Budapest från nazisterna.

Raoul Wallenberg är mer uppmärksammad i många andra länder än i Sverige, något som är märkligt. Dessutom ska vi veta att antisemitismen ökat på sistone också i Sverige.

Det är viktigt att hålla minnet kring Raoul Wallenberg levande. Med utgångspunkt i Raoul Wallenbergs livsgärning finns möjlighet att föra hans arv vidare och förmedla öppna, humanitära och demokratiska värderingar, inte minst till unga. Men i läroplanen och i skolböcker lyfts inte Raoul Wallenberg fram.

Så borde ske och dessutom borde det inrättas ett Raoul Wallenberg-center. Skrivit om detta med generalsekreteraren i Raoul Wallenberg Academy (där jag sitter i styrelsen) och ordföranden i Judiska församlingen. Dessutom måste Raoul Wallenberg uppmärksammas i det nya Förintelsemuseet som ska öppna i Stockholm.
https://www.gp.se/debatt/uppför-ett-raoul-wallenberg-center-för-att-hedra-hans-gärning-1.63762406
 
Det nya svenska psykförsvaret

Sverige har äntligen på nytt fått en myndighet för psykologiskt försvar. Personligen, sakligt och eftersom jag var krigsplacerad som avdelningschef i den tidigare psykförsvarsmyndigheten, blev jag mycket upprörd över att alliansregeringen lade ner myndigheten.

Mycket bra att den nu återupprättats. Det är viktigt ett valår. Under förra valet och EU-valet förekom det åtskilliga ryska och kinesiska aktiviteter på sociala medier med det grundläggande syftet att underminera förtroendet för de som blev folkvalda.

Därför är det angeläget att myndigheten följer sådana digitala angrepp under den kommande valrörelsen och dessutom ger offentlighet åt det, så att medborgarna förstår vilken manipulation man kan bli utsatt för.

Intressant nog har den nya myndigheten blivit internationellt uppmärksammad. Bl a i en artikel i New York Post:
https://nypost.com/2022/01/05/sweden-creates-agency-to-combat-fake-news-ahead-of-election/

Politisering av domstolsväsendet

I USA finns federala domstolar i alla delstater och för dem är det presidenten som nominerar domare. Joe Biden har nominerat 73 domare och fått drygt 40 av dem hittills godkända av senaten. Det kan jämföras med Barack Obama som utsåg 55 domare och George W Bush som utsåg 62.

Donald Trumps agerande har fått detta att bli viktigt. Trump kallade i en av sina tweets det amerikanska rättssystemet för ett rent åtlöje, ”laughing-stock”. Han såg till att han utsåg fler federala domare – 225 st – än någon tidigare president. Han utsåg konservativa unga jurister som alltså har rätt att sitta hela livet ut. Liksom för de auktoritära regimerna i Polen och Ungern har strävan efter kontroll över domstolarna spelat stor roll för Trump.

Det är ingenting aktuellt i Sverige, men faktiskt är det regeringen som utser domare. Skulle vi få en högerpopulistisk regering vore det möjligt för den att skapa total kontroll över domstolsväsendet. Jag skriver en del om detta i min bok ”Den hotade demokratin” och menar att vi bör grundlagsfästa domstolarnas oberoende.


Parallell mellan Argentinas och Sveriges välfärdsresor

Alldeles i början av januari hade jag en essä på Dagens Nyheter/Kultur där jag med utgångspunkt från Evert Taubes sång ”Fritiof och Carmencita”  skriver ekonomisk historia om hur länder blir rikare eller fattigare. Argentina var i början på förra seklet en av världens rikaste länder, medan Sverige då var tämligen fattigt. Sedan blev Argentina fattigt och Sverige på 1950-talet en av de rikaste och mest välfärdsinrikade länder i världen. Det kom sig i hög grad av att Sverige stått utanför andra världskriget och därför inte hade bombade fabriker.

 Dock har vi proportionellt sett inte blivit så ekonomiskt dominerande längre. Jag redogör för allt detta:
https://etidning.dn.se/…/hur-rik-var…/t1mnJk88


Också i Indien måste demokratin främjas

Vladan Lausevic som är mycket aktiv i demokratifrågor planerar unikt, i samverkan med flera demokratiaktivister i Indien, att ordna ett stort demokratimöte likt Almedalen. Han reser dit i februari och samverkan sker med bland andra Barun Mitra som är en av Indiens främsta liberala och demokratiska debattörer och som själv har inspirerats av Almedalen under sitt besök 2006. Jag  träffade honom då och han lärde känna bland andra Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra.

Tanken är att mötet med Almedalen som förebild ska kunna organiseras redan under 2023 med syfte att främja samarbete, dialog och kompromisser liksom idéer hur digitaliseringen av världens största demokrati ska äga rum. För mer info om mötet i Indien kan du följa Vladans demokratiblogg och donationer för arbetet med markeringen ”Indien” kan göras via tankesmedjan Syntropi swish och bankkonto.

Det är ett unikt arbete och Indien är ett av de länder där demokrati verkligen måste föras fram.


New York och pandemin

New York drabbades bland de hårdaste orterna av pandemin när den bröt ut. Och nu har antalet smittade ökat igen. Och New York genomför på nytt många restriktioner. Kraven på munskydd är långt större än i Sverige och det finns en rad andra krav. Det redogörs för här:
https://www.newyork.se/covid-19-coronavirus/

Munskydd med dalahäst

I New York och på åtskilliga andra ställen i USA är kraven på munskydd stort. Det går att köpa ett munskydd med dalahäst:
https://nordicsampler.com/collections/swedish-christmas/products/dala-horse-face-mask

Svenska visningar i Washington
Svenska ambassaden i Washington har en rad kulturella aktiviteter, bl a filmer och utställningar på House of Sweden. Det står om detta här:
https://www.houseofsweden.com/


Att åka skidor och skridskor i New York

Nu är det en del snö i New York. Då är det sopbilarna som plogar. Dessutom har vid några tillfällen skidorter i Upstate New York gjort reklam för sig genom att ställa upp i Central Park och gratis låna ut skidor. Jag kunde använda mig av det för åtskilliga år sedan och åkte runt i parken på skidor.

Sedan finns det ett antal skridskobanor i New York. Främst i Central Park och vid Rockefeller Center. Dessutom på fler platser vilket den insiktsfulle Eric Lang informerar om:
https://www.newyork.se/skridskoakning-i-new-york/

New Yorks bästa restauranger

Den interna new-york-siten GrubStreet kom nyligen med en lista på de bästa krogarna i New York. Visst, de är nog alla hyggliga, men möjligheten att springa runt på krogar är just nu högst begränsad. Både personalen och den som inträder måste ha munskydd i restaurangerna.

Mina egen favoritrestaurang är den franska Orsay uppe på Lexington Avenue, vid 75 gatan. Dessutom är Balthazar på Spring Street (vid Crosby) ett mycket trevligt brasseri.

Men för den som tror sig kunna vara i New York under lång tid kan det vara värt att läsa listan:
https://www.grubstreet.com/article/best-restaurants-nyc-2021-adam-platt.html
 
Ny kulturchef på generalkonsultatet

Niklas Arnegren har i nästan 20 år varit ansvarig för kultur och information på det svenska generalkonsulatet. Jag anställde honom och han har gjort lysande insatser. Dessutom växte han upp i USA så han är perfekt i det språkliga. Nu kommer han att flytta till Sverige och generalkonsulatet söker en ny person med samma uppgifter.
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/about-us/job-openings/open-position-as-head-of-cultural-and-public-affairs/

Svenskt i New York

Den som löpande vill uppdatera sig om det svenska i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
American Scandinavian Society, är en organisation som är mycket gammal och bl a – under den tid jag var generalkonsul i New York – var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av Scandinanvia House. När det började byggas fick vi spadar att symboliskt gräva med.

Scandinavia House kommer att visa svenska filmer och har svensk konst. Man kan se om deras alla aktiviteter här:
https://www.scandinaviahouse.org/
Svenska fotografen Anders Petersen fortsätter att visas på Fotografiska i New York ända fram till i mars:
https://www.fotografiska.com/nyc/
Troligen kommer svenska kyrkans kör att sjunga på Philip Glass födelsedagsfest vid Rockefeller Center den 31 januari tack vare av hans finae samarbete med Cirkus Cirkör i fjol. 
https://www.rockefellercenter.com/events/philip-glass-and-the-rink-85th-birthday/
Per Tengstrand, som jag tidigare skrivit om,  och kammarorkestern Opus spelar Chopin på Scandinavia House den 17 februari. 
https://www.scandinaviahouse.org/events/music-on-park-ave-february-17/
Den svenska tecknade långfilmen Apstjärnan (regi Linda Hambäck, röster av bl a Pernilla August och Stellan Skarsgård) visas på New York International Children’s Film Festival med start 25 februari.
https://nyicff.org
Uppe i Portland i Maine, norr om Boston, öppnar den 18 februari en stor norfdska konsttutställning, ”Down North ” som fått stöd från svenska generalkonsulatat i New York och utvecklats i  samarbete med Bildmuseet i Umeå.
https://www.portlandmuseum.org/triennial
På Turnbull Gallery, 50E 57th Street, visas tavlor av bl a Marie-Louise Ekmanoch Oyvind Fahlström.