20 år sedan terrordåden

Tidningen NU 9 september 2021

Nu, den 11 september är det 20 år sedan 9/11 – terrordåden mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.  Fyra inrikesplan kapades av islamska terrorister. 2996 människor dödades, däribland den unge svenske David Tengelin. Själv arbetade jag som svensk generalkonsul i New York, sprang till kontoret när attacken kommit och såg till att generalkonsulatet var öppet dygnet runt i en vecka så att svenskar som inte kunde återvända till sina hotell och som inte kunde ta sig hem eftersom alla flygbolag stoppats, skulle få stöd.

Det var den islamistiska terrororganisationen Al-Qaida i Afghanistan – som talibanerna var värd för – som stod bakom terroranfallen. Det var därför USA gick till angrepp mot Afghanistan och Joe Biden hävdar som argument för tillbakadragandet att han fått besked om att Al-Qaida nu ska hållas utanför Afghanistan, någonting som inte kan garanteras.

Presidenten George W Bush – som jag träffade några gånger – var den som beslöt om angreppen på de islamistiska staterna Afghanistan och Irak. Men har var tolerant mot islam som sådant.

När Bush ordnade den stora minneshögtiden på New Yorks största idrottsanläggning Yankee Stadium stod han bredvid präster, rabbiner och imamer. Han, som är republikan, betonade att amerikaner var solidariska amerikaner, något som inte hade med deras religion att göra. 

Det är en poäng. Vi ska inte förväxla den extrema islamismen, som är odemokratisk, med islam som sådant. Det finns förebilder i Sverige när det gäller denna tolerans. 

I Malmö samarbetar lokale imamen med rabbinen. De åker tillsammans till skolor och talar och markerar att judendomen och islam accepterar varandra. Just i Malmö, där antisemitismen varit utbredd, är detta viktigt.

Nu har det också blivit möjligt att förtidsrösta i kyrkovalet. Personligen gör jag inte det; jag firade min 18-årsdag med att lämna Svenska kyrkan. Dock står ärkebiskopen Antje Jackelén för tolerans. Hon har utvecklat Svenska kyrkan till mer av en folkrörelse med humanism i flyktingfrågor. Därför menar jag att det är värdefullt att liberaler verkligen går och röstar.

Terrorangreppet 9/11 riktade sig mot en demokrati som verkligen kunde manifestera tolerans.

OLLE WÄSTBERG