Presidentval om en vecka
Högt valdeltagande?
Olika utveckling beroende på vem som väljs
Sommartid och vintertid?
Taiwan hotas av krig
Nobelpriset, som vanligt amerikaner
Liknar USA:s polarisering början på inbördeskriget?
Svenska ytterlighetspartier möter varandra
New York knäcks av upphörd turism
Trump hittar på öknamn på motståndarna
Liberalerna saknar lojala väljare
Böcker om USA-valet
Fika – speciellt svenskt
Restauranger i New York, mer än 100 år gamla
Svenskt i New York
Presidentval om en vecka
Sedan 1976 har jag varit i USA och följt nio av de elva presidentvalen samt flera mellanval. Att jag inte kan vara i USA nästa vecka är alltså ett undantag, som beror på coronan. Dock följer jag valet noga och har åtskilliga kontakter.
Det som de flesta är överens om är att valet inte avgörs den 3 november. Visserligen har närmare 60 miljoner amerikaner röstat i förväg, men många miljoner poströster kommer inte att vara räknade på valdagen. Det sannolika är att Joe Biden har flest poströster. Det är ett huvudskäl för att Trump hävdar att poströsterna i hög grad är falska.
USA har 50 olika vallagar och den grundläggande konstitutionen är från slutet av 1700-talet. Det gör att valet inte är särskilt rationellt. Formellt sett röstar man inte på presidentkandidaten, utan på delstatens representanter till elektorskollegiet. Trump förlorade 2016 mot Hillary Clinton med tre miljoner röster, men vann i elektorskollegiet.
Elektorskollegiet möts 14 december för att avgöra presidentvalet. Om valet överklagas i flera avgörande delstater kan det leda till att det inte finns de 270 elektorsröster som krävs för att en kandidat ska bli utsedd. Den 6 januari beslutar representanthuset varje år formellt att godkänna elektorskollegiets val. Men om det inte kunnat göras ett sådant val, är det representanthuset som beslutar om vem som ska bli president, och då blir det förmodligen Trump. Den valde presidenten tillträder 20 januari.
Slutsatsen är att om inte någon av kandidaterna vunnit mycket stort, större än opinionssiffrorna, så kommer vi inte att i år veta vem som blir amerikansk president de kommande åren.
Högt valdeltagande?
USA har alltid lågt valdeltagande. Förra presidentvalet ca 55 procent. Om det i år blir drygt 60 procent, blir högst sedan 1908. Att Hillary Clinton förlorade berodde på att många demokrater stannade hemma. Nu har undersökningarna visat att demokrater av pandemiskäl inte vill gå och ställa sig i kö vid vallokalerna. Det skulle gynna Trump. Men nu har många demokrater valt att poströsta. Och det faktum att ledande republikaner sagt att de inte kommer att rösta på Trump kan få en mindre andel republikaner att rösta än det brukar vara.
Därför är sannolikheten stor för att poströster kommer att underkännas i republikanska stater och att åtskilligt överklagas till Högsta domstolen.
Olika utveckling beroende på vem som väljs
Om Donald Trump omväljs kan man utgå från att han snarast blir än mer extremistisk. Han behöver inte bry sig om att agera för att bli omvald. I sak blir klimatfrågorna totalt övergivna. Han kommer att fortsätta utnyttja möjligheten att utse konservativa till federala domare. Risken är stor att han får USA att lämna Nato, vilket är allvarligt för Sverige.
https://www.nytimes.com/2020/09/03/us/politics/trump-nato-withdraw.html
Joe Biden var länge ledamot och en tid ordförande i senatens utrikesutskott. Det är helt klart att han ställer upp på internationella åtaganden, samarbete och frihandel. Biden kommer också att höja skatten för höginkomsttagare och utveckla Obamacare. Medan Trump försöker fatta alla beslut själv, kan man utgå från att Biden i hög grad delegerar och att ministrar och myndigheter får långt större inflytande.
Trump är ju 74 år när han tillträder och Biden 79 år. Det kan självfallet få effekter under mandatperioden.
Sommartid och vintertid?
I förrgår var vi alla tvungna att ställa tillbaka klockorna en timme eftersom ”sommartiden” upphör. Jag hade i lördags en essä (”understreckare”) i SvD om hur Sverige 1879 fick gemensam tid. Innan dess hade olika orter i Sverige lokal tid.
Skriver också om hur vi, när jag satt i riksdagen, 1980 införde växling mellan sommar- och vintertid. Nu har EU-parlamentet, efter stor folklig förankring, beslutat att detta ska upphöra och varje land ska i vår skulle sluta med tidskifte. Det dröjer dock och det är tyst från svenska politiker om hur det bör bli i Sverige.
https://www.svd.se/dags-for-ett-slutligt-farval-till-sommartiden
Taiwan hotas av krig
Kinas president Xi Jinping har hotat att militärt gå till angrepp mot Taiwan. Och Kinas militär har rört sig över gränsen mot Taiwan så det militära hotet har ökat. Nyligen uppmanade presidenten trupperna i södra Kina att förbereda sig för krig:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8838495/Chinas-President-Xi-tells-soldiers-focus-preparing-WAR-visits-marine-base.html
I sitt tal på Taiwans nationaldag för två veckor sedan betonade Taiwans president Tsai Ing-wen styrkan och engagemanget i Taiwans försvar. Skulle Kina gå till angrepp kommer det att bli ett av de värsta krigen med 10.000-tals döda.
Det som hittills lett till att Kina inte försökt invadera Taiwan är att USA lovat att ställa upp med försvar. Därför ökar sannolikt risken, eftersom det är troligt att USA har mindre beslutskapacitet under två månader efter presidentvalet.
Taiwan är Asiens främsta demokrati och en fungerande välfärdsstat. Att landet är hotat är tragiskt. I den här artikeln görs en grundläggande analys av den militära situationen:
https://www.bloomberg.com/news/features/2020-10-07/here-s-what-could-happen-if-china-invaded-taiwan
Nobelpriset, som vanligt till amerikaner
Av de elva individer som fått årets olika nobelpris är sju amerikaner och knutna till amerikanska universitet. Så är det nästan varje år. Historiskt har ungefär en tredjedel av alla nobelpristagare varit amerikaner men på senare år en än större andel.
Grunden är att USA dominerar universitetsväsendet. De internationella graderingar som görs av universitet visar att av världen 25 främsta universitet är 20 amerikanska. De är självständiga, oberoende av Vita huset, bortsett från att Trump försöker hindra stipendiater att komma till USA.
Bland det viktigaste jag lyckades med under min tid som generalkonsul i New York var att få tillstånd – genom att delta på ett 20-tal kommunala möten – och finansiering av ett planerat Nobelmonument utanför Museum of Natural History. Där finns både skulptur av Nobel och några ord om honom. Dessutom är namnet på samtliga amerikanska nobelpristagare ingraverade. Generalkonsulatet har varje år en uppmärksammad ceremoni där de nya nobelpristagarna är med när deras namn graveras in.
Liknar USA:s polarisering början på inbördeskriget?
Newt Gingrich är doktor i historia, har skrivit ca 20 böcker, varav flera romaner., men allra främst är han politiker; under Clinton-åren republikansk majoritetsledare i Representanthuset och arbetade framgångsrikt på att lägga krokben för Clinton. Gingrich är stark anhängare av Donald Trump. För drygt två år sedan kom han med boken ”Understanding Trump” som var bra på att förklara varför Trump vunnit. Jag skrev recension av den i Dagens Nyheter:
https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/olle-wastberg-sa-kan-vi-ratt-forsta-donald-trump-for-att-minska-missnojet-i-sverige/
Nyligen kom Gingrich med en ny bok: ”Trump and the American Future”. Gingrichs bok är ett sorts program för vad Trump ska göra om han bli omvald. Den är inte så läsvärd, men det är talande att han beskriver Trumps motståndare som en extrem vänster. Det överenstämmer med vad Trump sa i sitt tal den 4 juli: “Vi håller på att besegra den radikala vänstern – marxisterna, anarkisterna, uppviglarna, plundrarna – och folk som i många fall inte har en aning om vad de håller på med.”
Det illustrerar den starka polarisering USA gått igenom. Tidigare var samarbeten mellan republikaner och demokrater inte ovanliga. Nu har mitten nästan utplånats ur politiken. Gingrich skriver att USA inte sedan 1860, då Abraham Lincoln var president och inbördeskriget bröt ut, varit så polariserat. Just liknelsen med inbördeskrigets början är inte ovanlig bland högerextremisterna i USA.
Själv är jag helt främmande för Gingrich, men det är av intresse att följa honom om man vill se hur en Trump-anhängare argumenterar:
https://www.gingrich360.com
Svenska ytterlighetspartier möter varandra
Miljöpartiet har nu deklarerat att de anser att regeringen ska inkludera Vänsterpartiet. Samtidigt ställer Moderaterna och KD upp på att närma sig Sverigedemokraterna och ge dem inflytande. Och de är dessutom beredda att stödja ett misstroendevotum tillsammans med både SD och V.
När jag för evigheter sedan började läsa samhällskunskap i skolan beskrevs politiken inte alltid som en höger/vänster-linje, utan som en cirkel där de två ytterligheterna mötte varandra. Bakgrunden var ”Sveriges führer” Sven Olof Lindholm som bildade ett nazistparti och efter några år ändrade det till partiet Sveriges socialistiska samling. Efter kriget röstade han på Vänsterpartiet Kommunisterna.
Extremister bör man hålla på avstånd. Jonas Sjöstedt är populär och gör ett sympatiskt intryck, men han gick från början med i Kommunistisk ungdom, under en tid då partiet hade nära kontakter med kommunistiska diktaturer, och Jimmie Åkesson i SD när det fortfarande var nynazistiskt.
Jag hoppas att nästa val leder till att det går att bilda en majoritetsregering utan ytterlighetspartierna eller att man kan skapa en mittenregering som är i minoritet, men som släpps fram.
New York knäcks av upphörd turism
Trots krisstöd från den federala regeringen har omkring 200 av New Yorks 700 hotell fått lov att stänga och omkring 25 000 hotellanställda är arbetslösa.
New York är drabbat av att turismen upphört under pandemin. De internationella ankomsterna till flygplatserna i New York har minskat med 93 procent i jämförelse med förra året. Restauranger och hotell är i stor utsträckning stängda, liksom teatrarna på Broadway. Normalt packade Times Square är ganska tomt. Också taxibranschen går uruselt.
Det hela leder till jättearbetslöshet.
https://www.nytimes.com/2020/10/09/travel/nyc-tourism-travel-restrictions.html
Trump hittar på öknamn på motståndarna
Donald Trump är känd för att förse sina motståndare med mindre smickrande smeknamn. Han kallar Biden för ”Sleepy Joe”och för ”Lyeden” samt Kamala Harris för ”Phoney Kamala”.
Donald Trump utmärkte sig i sin primärvalskampanj 2016 genom att ha påhittade kortnamn på sina motståndare. Ted Cruz kallade han ”Lying Ted”, Jeb Bush ”Low-energy Jeb” osv:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nicknames_used_by_Donald_Trump
Sedan I själva valkampanjen kallade han alltid Hillary Clinton för ”Crooked Hillary”. Att han kallar Joe Biden för “Sleepy Joe” är ett sätt att stötta ryktena om att Biden har viss demens.
Liberalerna saknar lojala väljare
Statsvetaren Sören Holmberg kallade en gång skämtsamt Folkpartiet för ”politikens Hallsberg”, d v s en järnvägsknut där folk ständigt byter. Det liberala partiet i Sverge har alltid varit det som har minst andel lojala, partitrogna väljare, endast ca 2 procentenheter.
Folkpartiet hade i 1952 års val 24,4 %, sjönk sedan, men gick upp och ner mellan två- och ensiffriga procenttal under hela perioden fram till 2006. Det är ytterst tydligt att när Folkpartiet suttit i en koalitionsregering har man förlorat röster. Det beror sannolikt just på att det finns så få lojala väljare och när man ingår i nära samarbete med andra partier så tycker väljarna att de lätt kan byta parti. För ett liberalt parti är det inte samarbeten utan den sakliga opinionsbildningen som är huvudfrågan.
Jag har skrivit en utförlig historisk analys om Liberalernas valresultat de senaste 70 åren:
https://www.tidningen.nu/det-ar-riskabelt-att-regera/
Böcker om USA-valet
Senaste veckorna har det i USA kommit ett hundratal böcker om presidentvalet. I förra nyhetsbrevet skrev jag om den lysande boken av Fredrik (och Gustaf) Reinfeldt: ”Ödesvalet”.
Nyss läste jag professorn Erik Åsards nyutkomna bok ”Med lögnen som vapen. Donald Trump och den amerikanska drömmens kris”.
https://www.adlibris.com/se/bok/med-lognen-som-vapen-donald-trump-och-den-amerikanska-drommens-kris-9789177893295
Den är klart läsvärd också efter valet, eftersom den bl a analyserar hur Trumps agerande lett till en polarisering bland medborgarna och bland medierna i USA.
Fika – speciellt svenskt
Nyligen kom boken ”Fika” av Stina Almroth, doktor i filosofi från Cornell University. Boken handlar om fikats speciella roll i Sverige, t ex när talmannen bjöd alla partiledare på fika under regeringsbildningen 2018.
Jag har skrivit förorde och skriver bl a: ” Swedish workplaces – whether public authorities or private companies – are far less hierarchical than in most other countries. It is assumed that employees come with their own ideas and views. And important decisions must be anchored among the employees. It is less about laws and agreements than about a cultural tradition. At the same time, it increases efficiency; everyone knows what the common goal is and it creates a joint team.
I was Swedish Consul General to New York during the terrorist attack on September 11, 2001. The Consulate General held for some days open 24 hours a day and we were constantly keen to help the Swedes who were in New York during the crisis. All employees must have the same knowledge of what we could do and have the same message. The obvious way of informing and consulting was during “fika” moments.”
https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=fika+made+in+sweden
https://www.bookdepository.com/Fika–made-in-Sweden-Almroth-Stina-Cecilia-Kusoffsky-Magnus-Skoglof/9789198628500
Restauranger i New York, mer än 100 år gamla
I New York finns ett antal restauranger från 17-och 1800-talet. Jag har faktiskt varit på alla. Och de har klarat sig under corona-tiden – i motsats till många andra krogar.
Fascinerande är det att gå på Fraunces Tavern nere på södra Manhattan, bevarad från 1762. Den bästa av de gamla krogarna är det klassiska Steakhouse Peter Luger i Brooklyn nära Williamsburg Bridge. Rätt bra är också den judiska restaurangen Katz’s Delicatessen på Lower East Side, men som nu bara säljer mat och inte är öppen som restaurang.
https://nypost.com/2020/09/25/how-nycs-oldest-restaurants-are-battling-through-their-second-pandemic/
Svenskt i New York
Den som kommer från ett schengenland (t ex Sverige) släpps inte in i USA för närvarande. Därför blir det mycket lite med svensk anknytning i New York. Där det under vanliga tider brukar vara ca 15 nya aktiviteter varje månad, främst utställningar och musikaliska framträdanden.
Vill man dock följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/
Det finns anledning att titta på vad Scandinavian house lägger ut, främst digitalt, bl a en ”online tour” på skandinavisk konst och många filmer:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
Fotografiska i New York är öppet:
https://www.fotografiska.com/nyc/
Fotografiska vann just det viktiga arkitekturpriser Lucy G Moses Preservation Award för den fina restaureringen av huset, 281 Park Avenue South.
https://www.constructionspecifier.com/fotografiska-new-york-museum-by-cetraruddy-wins-award/
Den 5 november öppnas en soloutställning med svenska konstnären Sylvia Naimark på Nancy Margolis Gallery, 520 West 27 Street.
https://www.nancymargolisgallery.com/sylvia-naimark
Mattias Schulstad, som bor på Söder i Stockholm, har just släppt en singel relaterad till skivan Invocación, som spelades in i New York och som hörts konsekvent sedan 2012 på New Yorks klassiska radiostation WQXR.
https://mattiasguitar.com/alhambra
Chefen på Svenskamerikanska handelskammaren i New York, Anna Throne-Holst, som innan hon blev VD på SACC kandiderade till representanthuset för demokraterna, kommenterar det amerikanska presidentvalet i TV4 den 3 november. Hon har också gjort det häromdagen i Dagens industri:
https://www.di.se/nyheter/anna-throne-holst-jag-ska-rosta-sju-pa-morgonen/