25 AUGUSTI 2020

Joe Biden, sverigevän
Dollarn har fallit i värde
Ledande republikaner går emot TrumpFäll diktaturer, som i Belarus, genom kulturenUtbrett hot mot politiker i Sverige
Trump försökte slänga ut de utländska studenterna från USA
Abu Dhabi ingen demokrati, men tolerant
Sverige bör arbeta för Taiwans suveränitet!
Trump emot poströstning
Sverige hotar EU:s framtid
Katastrofala Slussen-ombygganden
Raoul Wallenbergs dag
Går att få gå på krogen på tak i New York
Svenskt i New York
Joe Biden, sverigevän

I den amerikanska kongressen finns ett ”Swedish Caucus” alltså en grupp där svenskintresserade är med. Det är ledamöter med svensk släktbakgrund eller som har anknytning till viktiga exportörer till Sverige. Joe Biden är med i Swedish Caucus, och jag har träffat honom flera gånger i det sammanhanget. Skälet till att han är med är att han representerar staten Delaware, som var kolonin Nya Sverige på 1600-talet.

Biden har också varit engagerad för Raoul Wallenberg. Han skrev från Senaten till Ryssland för att få handlingar om Raoul Wallenbergs fängelsetid. Och han drev också att Raoul Wallenberg skulle få kongressmedaljen när han 2012 skulle blivit 100 år. Också då träffade jag Biden.

Det vore fint med en sverigevänlig president i USA. Fast hur det går i valet är faktiskt osäkert.
https://play.acast.com/s/kongressen/3b99c709-472b-4dc4-aa4a-d223cbae3a23

 
Dollarn har fallit i värde

Den svenska kronan har stärkts mot dollarn med drygt tio procent på några månader. Det är annorlunda än den prognos jag gjort. När det blir internationell ekonomisk kris finns det alltid en tendens att små valutor sjunker och att dollar och schweizerfranc stärks.

Men det som nu hänt är att Federal Reserv, den amerikanska riksbanken, sänkt räntan. Sverige har länge haft extremt låg ränta, medan USA;s ränta varit högre än omvärldens. Räntan är ett starkt skäl för att inneha en valuta och motiven för dollarn har därmed minskat.

I det här läget är det svårt att spå vad som kommer att hända. Jag tror knappast att dollarn går under 8 kr, men det faktum att den ligger där är nytt – och positivt om man får resa till USA.

 
Ledande republikaner går emot Trump

En rad ledande republikaner – bl a förre presidenten George W Bush – har deklarerat att de inte kommer att rösta på Donald Trump. En republikansk organisation, Lincoln Projects, stöttar Joe Biden.
https://lincolnproject.us/news/the-urgency-of-defeating-trump-falls-to-all-of-us/

Trump kommer säkert att beskriva detta som att etablissemanget ställer upp mot honom. Att Trump framstod som ”anti-establishment” tillhörde det som gjorde att han vann 2016 års val. Dock är det generellt så att republikaner i högre grad än demokrater är partilojala och har högt valdeltagande. Men när etablerade republikaner går emot Trump är det mer sannolikt att valdeltagandet bland republikanerna minskar.

Lincoln Projects har också gjort en film som spritts oerhört. Detta agerande bidrar nog till att fälla Trump. Fast det går inte att spå valresultatet 10 veckor innan.
https://www.youtube.com/watch?v=t_yG_-K2MDo

Fäll diktaturer, som i Belarus, genom kulturen
De stora demokratiska demonstrationerna i Belarus är uppmuntrande. När jag, som generaldirektör i Svenska institutet, jobbade en del med Belarus (Vitryssland) vågade få visa sitt motstånd mot den sovjetiska diktaturregimen.

Vi stödde kulturen för att främja demokratin och för att skapa ett andningshål för de som ville leva i ett öppet samhälle. Det är viktigt med demokrati- och kulturbistånd.  Har skrivit om det:https://www.svd.se/fall-diktaturerna-genom-kulturen
 
Utbrett hot mot politiker i Sverige

Jag hade i juli en helsida i DN om de växande hoten mot politiker. Våldet mot folkvalda har ökat drastiskt, vilket leder – naturligt – till bevakning utanför riksdag och regeringskansli. Jag berättar om hur jag som 18-årig SECO-it ville kontakta Olof Palme och gick till regeringskansliet, frågade vaktmästaren var Palme satt och att sa ”Två trappor upp, andra dörren till vänster” och släppte in mig.

Var tredje förtroendevald, främst kvinnor och de med utländskt klingande namn, var valåret 2018 utsatta för våld, trakasserier eller hot. En undersökning vi gjorde i Demokratiutredningen efter 2014 års val visade att kvinnor i hög grad hoppade av valda uppdrag p g a hoten och att många folkvalda tillämpade självcensur för att hindra hot. Hoten är ett svårt hot mot demokratin.

Det är viktigt att Sverige vidtar åtgärder i god tid innan valet så att inte hoten leder till att många, som är mer ideella än hårdhudade karriärister, avstår från att kandidera och att valrörelsen präglas av hoten. Eftersom 2022 års val kommer att ske under svår ekonomi i coronans spår kan det också leda till mer av både hat och hot:
https://www.dn.se/debatt/bradskar-med-atgarder-mot-dem-som-hotar-folkvalda/


Trump försökte slänga ut de utländska studenterna från USA

Donald Trump är mot all sorts invandring, vilket gjorde att hans administration i början av juli beslöt att de utländska stipendiater som finns på amerikanska universitet skulle få sina visum indragna om de – p g a coronan – skötte studierna digitalt. Dessutom har han instruerat ambassader och konsulat att inte ge visum till studeranden från muslimska länder.

Jag sitter i styrelsen för Sverige Amerika Stiftelsen som delar ut årliga stipendier. Våra stipendiater får alltid studerandevisum, men de som har en familjebakgrund i Mellanöstern får vänta flera månader på att få visum. Stiftelsen betyder mycket för relationen Sverige-USA. Den som i 20-årsåldern är ett år för att studera i ett annat land känner sig oftast hela livet närstående det landet. Det är inget som Trump bryr sig om.
https:/sweamfo.se

Harvard och MIT (Massachusetts Institute of Technologi) gick till domstol och det ledde till att trumpadministrationen fick slå till reträtt. Det är ingen slump att nästan alla nobelpristagare har en bakgrund på amerikanska universitet. Varje år finns ca en miljon utländska studenter och de betalar avgifter på sammanlagt 41 miljarder dollar och leder till drygt 400.000 universitetslärare.
https://www.nytimes.com/2020/07/14/opinion/coronavirus-trump-immigration-students.html

 
Abu Dhabi ingen demokrati, men tolerant

Nyligen ett värdefullt fredsavtal mellan Israel och Förenade arabrepublikerna..

I Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten, har just nu en stor synagoga börjat byggas. Det är ett gott tecken på Arabemiratens strävanden att stå för tolerans. Också i Dubai finns en synagoga. Förenade Arabemiraten är en sorts monarkier och ingalunda demokratier, men är de arabländer som är mest öppna.

Universitet dominerades helt av unga kvinnor. Det berodde dock på att de unga männen i hög grad studerade i England, Frankrike och USA, men att familjerna inte släppte iväg döttrarna.

Dessutom har New York University en avdelning i Abu Dhabi. Jag träffade rektorn och sa att New York University ju bildades 1831 därför att judar inte släpptes in på Columbia University. Och New York University har stängt på såväl kristna som judiska högtidsdagar. Och jag frågade om det kunde fungera i en arabstat. Men rektorn berättade att han själv var jude, att det inte fanns några invändningar och att man också kunde göra studieresor till Israel.

När jag för några år sedan var i Abu Dhabi fick jag ett mycket positivt intryck av hur det var att leva där.


Sverige bör arbeta för Taiwans suveränitet!

Taiwan är nog det land i världen som har varit mest framgångsrikt i att hålla coronan tillbaka. Kina har lyckats utesluta dem ur Världshälsoorganisationen. Taiwan är, bland annat enligt den ansedda amerikanska tankesmedjan Freedom House, Asiens främsta demokrati och enligt Reportrar utan gränser det asiatiska land som har starkast yttrandefrihet. Dessutom har taiwaneserna långt större möjligheter än till exempel svenskarna att göra sina röster hörda mellan valen.

Kina hotar Taiwan med invasion och har under de senaste åren ökat sin provocerande militära närvaro vid sundet mot Taiwan.  Motivet för att Taiwans kvinnliga, liberala president Tsai Ing-wen varken formellt deklarerar Taiwans självständighet eller kräver erkännande från andra länder är att det drastiskt skulle öka krigsrisken.

Sverige bör inte karaktärisera Taiwan som en del av Kommunistkina. I dag beskrivs Taiwan bland annat hos Skatteverket, SAS och Handelsbanken som en ”kinesisk provins”. Det borde bli slut på det! Det är en uppgift för demokratin Sverige att värna Taiwans suveränitet. Har skrivit mer utförligt om detta:
https://www.svd.se/taiwans-suveranitet-bor-ses-som-svensk-sak

 
Trump emot poströstning

Donald Trump tweetade för en tid sedan om att det amerikanska presidentvalet den 3 november borde skjutas upp på grund av coronan. Så blir det inte. Men Trumps utspel handlar om att skapa en grund för honom att om han inte blir omvald ifrågasätta valresultatet.

Problemet i USA är att valen sker på en vardag och att många inte kan lämna sin arbetsplats för att gå och rösta. Det gör att köerna utanför och trängseln i vallokalerna oftast är mycket stor på kvällen. I corona-tiderna innebär det att många på goda grunder inte vågar gå och rösta. För Trumps del är det närmast en fördel. Han har fler anhängare i glesbygd där vallokalerna inte är lika påtryckta och hans anhängare har större tendens att gå och rösta. En undersökning nyligen visade att 40 procent av Joe Bidens anhängare sa att de skulle stanna hemma om coronan fortsatte och de måste gå till vallokalen.

USA:s 50 delstater har egna vallagar. De flesta har inte tillåtit poströstning, men nu kommer det att gå i nästan alla delstater. Det är Trump kraftigt emot och han påstår att poströstning leder till valfusk. Visst kan det gå att fuska. USA har ingen folkbokföring och det går i åtskilliga delstater att rösta utan att legitimera sig. Hillary Clinton fick i förra valet tre miljoner röster fler än Trump. Han vann tack vare valsystemet och hävdade att hennes röster berodde på valfusk. Inga som helst bevis fanns på det. Och det är helt osannolikt att valfusk skulle avgöra det här valet. I årets primärval tillämpades ofta poströstning.  Åtskilliga röster kom dock så sent att de underkändes.

Vad Trump vet är att valdeltagandet avgör val i USA. Man brukar säga ”Democrats fall in love, Republicans fall in line”, d v s att demokrater ofta stannar hemma om de inte är riktigt entusiastiska för sin kandidat, medan republikanerna lojalt går och röstar. Det var det som avgjorde att Trump vann 2016. Valet kommer att bli en folkomröstning om Trump och ifall hans motståndare har möjlighet att poströsta är det tämligen uteslutet att han blir omvald. Därför är han emot poströstning och därför ser han till att den amerikanska Posten inte får nytt statsbidrag vilket bidrar till att kuvert med röster kommer för sent.
https://www.svd.se/darfor-ar-trump-mot-postrostning
https://www.nytimes.com/2020/08/01/opinion/sunday/mail-voting-covid-2020-election.html

 
Sverige hotar EU:s framtid

Sverige har velat stoppa EU:s stimulanspaket vilket gör att Euron krossas, vilket stödjer nationalisterna. Sverige, ett av EUs mest exportberoende länder, har intresse av att alla EU-länder hämtar sig.

Sverige har i grunden varit positivt till EU, samtidigt som man motsätter sig steg mot federalism. Nu är Sverige ett av de få länder som vill stoppa EU:s stimulanspaket, som ska bidra till att samtliga länder återhämtar sig efter coronan. Villkoret är naturligtvis att länderna ska stå upp för rättssäkerhet och demokrati, vilket gör att Ungern inte är en självklar mottagare. Men Sveriges negativa hållning kan få den gemensamma valutan att kollapsa.

Vi är fyra personer som är aktiva i tankesmedjan Elders och har tidigare ledande positioner i S, C, KD, L. Vi har skrivit två artiklar i den här frågan:
https://www.di.se/debatt/sveriges-attityd-till-eu-har-chockat-oss-alla/
https://www.expressen.se/debatt/sverige-far-inte-lata-euron-krascha/


Katastrofala Slussen-ombygganden

Slussen i Stockholm är en av Stockholms mest viktiga och centrala platser. 2013 började ombyggnaden och den kommer att pågå allra minst fem år till. Nu har den nya bron, som för samman flera andra överfarter från Södermalm till Gamla stan, satts upp. Den lägger sig över vattnet och dominerar kraftigt utsikten från Söder mot Gamla stan. Dessutom minskar man vattenytan vid Skeppsbron. Och nu har mycket fula förslag till kommersiella gallerier på södra sidan presenterats.

Det är inte bara så att den nya Slussen blir mer dominerande och fulare än den gamla, utan den blir dessutom långt dyrare än planerat. När första beslutet fattades av stadsfullmäktige trodde man det skulle kosta 4 miljarder kr. Nu är senaste prognosen 12,5 miljarder och risken finns att det kommer att bli ännu dyrare. På så sätt liknar den nya Slussen Nya Karolinska sjukhuset.

Att man började bygga om berodde på flera årtionden av bristande underhåll. I stället för att satsa hundratusentals kronor på målning, belysning och smärre reparationer kostar det nu miljarder. Den gamla Slussen hade 24 sektioner, som tårtbitar, och hade man velat reparera skulle man kunna ha gjort det billigt och utan att totalt blockera området, som nu skett.

Något som är så ingripande på Stockholms estetik och historia som slussenombyggnaden har inte skett sedan man under 1950- och 60-talen rev hundratals hus från 1600- och 1700-talen i Klara. En liknande plan för att riva hela Mariaberget på Södermalm fanns 1967, men stoppades lyckligtvis. Skrev för fem år sedan om allt detta:
https://www.svd.se/an-finns-tid-att-stoppa-monstret


Raoul Wallenbergs dag

I övermorgon är det Raoul Wallenbergs dag, en dag som i Raoul Wallenbergs anda driver medmänsklighet och civilkurage.

Raoul Wallenberg kom från priviligierade förhållanden och hade kunnat leva ett bekvämt liv. Men han såg en uppgift, en möjlighet att göra skillnad för andra och stötta mänskliga rättigheter.  Hans insatser mot Förintelsen i Budapest innebar att 100.000 judar räddades. Det är inte märkligt att Raoul Wallenberg är uppmärksammad över hela världen, men konstigt att han inte är det i högre grad i Sverige.

Nyligen har regeringen gjort klart att i den nya läroplanen ska antikens historia och kunskaper om Bibeln finnas med. Det är bra. Men det är märkligt att inte Raoul Wallenberg spelar en viktigare roll i skolan.
https://raoulwallenberg.se/rwaplay

 
Går att få gå på krogen på tak i New York

I vartenda nyhetsbrev brukar jag skriva om restauranger i New York. Det har inte varit möjligt på ett tag beroende av de starka restriktionerna. Åtskilliga restauranger har lagts ner för gott.
Dock finns det ett antal trevliga krogar högst upp på tak och de är nu ommöblerade så att man sitter verkligt glest.

Här finns redogjort för en hel rad ”Rooftop Bars”:
https://nypost.com/article/best-nyc-rooftop-bars-restaurants/
https://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bar-nyc


Svenskt i New York

I vanliga fall har jag i nyhetsbrevet redogjort för det svenskanknutna som händer i New York. Coronan har lett till att det knappast blivit sådant.  Det är alltid möjligt att följa vad som händer genom generalkonsulatet:
http://www.swedennewyork.com

Det finns anledning att titta på vad Scandinavian House lägger ut, främst digitalt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Den 9 september blir det föredrag och samtal med den framstående svenske författaren Jonas Hassen Khemiri:
http://www.scandinaviahouse.org/events/the-family-clause/

SWEA New Jersey har årliga stipendier och i år har man förlängt ansökningstiden till den 30 september. Här finns information hur man kan söka stipendium till eller från USA:
https://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship
 
Fotografiska i New York, öppnar på nytt sin fantastiska museilokal på fredag:
https://www.fotografiska.com/nyc/