28 APRIL 2020

Coronan och presidentvalet
Statsutgifter över alla gränser kräver långsiktighet
Personlig trygghet genom sparande
George Soros utsätts för ständiga attacker och lögner
Trump tar chansen att stänga gränserna
Auktoritära stater kan ta över svenska företag
Krisen drabbar unga nyanlända
Åtskilliga svenska traditioner i USA
Digital opera
Bok om Central Parks skapare
SWEA:s stipendier
Svenskt i New York

Coronan och presidentvalet

Bland det elände coronaepidemin leder till är att Donald Trump kan bli gynnad, trots att han i början av februari sa att ”we have it under totally control”. Dock har den som lett USA under kris, som George W Bush vid 9/11 och Barack Obama efter finanskrisen 2008, oftast fått ökat stöd. Det är säkert därför Trump talar om att han leder landet i ett krig. Att flera av demokraternas primärval och deras konvent skjuts upp ökar också osäkerheten. Resonerar och analyserar kring detta, intervjuad i podden ”Kongressen”:
https://play.acast.com/s/kongressen/d348d56f-8638-4dc6-b203-e5a0d7eb0f34

Det skrivs hela tiden i amerikanska tidningar om hur det kommer att gå i presidentvalet. Det dröjer dock sex månader och det gör det inte rimligt att spå. Trumps siffror har åkt upp och ner. De steg kraftigt under början av coronakrisen men har därefter – eftersom Trump snurrar mellan olika linjer – återgått till det låga läget innan krisen. Ett exempel på Trumps åsiktssnurr är hur han för en månad sedan kritiserade Sverige för att ha för få restriktioner och hur han nu kritiserar de delstater som har vissa restriktioner.

Något fler väljare har förtroende för Joe Biden när det gäller att hantera corona-epidemin. Dock ligger Biden generellt sett bara några procent över Trump, och det är sämre än Hillary Clinton gjorde. Och i de avgörande staterna ligger Trump bättre till än 2016.
https://www.nytimes.com/2020/04/24/us/politics/biden-trump-swing-state-polls.html

Statsutgifter över alla gränser kräver långsiktighet

Efter den omfattande finanskrisen 1989-94 fattades 1996 beslut om restriktioner för statens utgifter i form av ett utgiftstak. Själv var jag, som statssekreterare i Finansdepartementet från 1991, inblandad i den stora finanskrisen 1989-94. Den ledde till insikten att Sverige måste ha en begränsning av budgetunderskotten och i goda konjunkturer bygga upp en försäkring inför nästa finanskris genom att minska statsskulden. Göran Persson lade 1996 fram proposition om att riksdagen varje år måste besluta om ett utgiftstak i budgeten.

I den ekonomiska kris coronan lett till krävs att staten nu gör stora satsningar för att rädda företag, förhindra viss arbetslöshet och stötta vården. Det gör att utgiftstaket bryts. EU har dessutom kravet att inget medlemsland får ha en statsskuld över 60% av BNP. Sannolikheten är stor för att de flesta medlemsländer, inklusive Sverige, tvingas gå över den gränsen.

När krisen är över bör Sverige börja betala på statsskulden och minska budgetutgifterna. Leder det till kombinationen av besparingar och skatteökningar så kommer konsumtionen och den ekonomiska tillväxten att minska. Därför blir det en politisk huvuduppgift efter krisen att skapa en besparingspolitik som är långsiktig, samtidigt som räntan bör gå upp så att det finns en penningpolitisk möjlighet att stimulera en framtida ekonomi. Den ekonomiska framtidspolitiken bör leda till överenskommelse över partigränser så att den är långsiktigt garanterad.

Personlig trygghet genom sparande

Den ekonomiska kris vi är på väg in i är den värsta sedan 1930-talet. Arbetslösheten kommer att bli rekordhög och många får svår personlig ekonomi.

Det borde fattas politiskt beslut om att underlätta personligt sparande, något som skulle stärka människors trygghet. Det skulle kunna ske genom ett grundläggande sparavdrag. För en del år sedan tog man tyvärr bort rätten till avdrag vid privat pensionssparande. Problemet är att när ekonomin vänder har staten intresse av att konsumtionen på nytt ska öka, eftersom det kan få fart på ekonomin. Men vi bör också när det gäller individernas framtid tänka långsiktigt.

Vi kommer alltså att ha en betydande svårighet. Men om det är individerna som ska stå i centrum bör aktiviteter för att på sikt underlätta det privata sparandet genomföras.


George Soros utsätts för ständiga attacker och lögner

George Soros, som jag träffade ett antal gånger när jag jobbade i New York, har just kommit med boken ”Till försvar för det öppna samhället”. Klart intressant. Jag recenserar den i Dagens Nyheter.

Soros skapade organisationen Open Society, som är aktiv i mer än 120 länder och arbetar för att främja demokrati, yttrandefrihet, rättssäkerhet, utbildning och jämställdhet. Det är världens största organisation för mänskliga rättigheter. Under årens lopp har Soros satsat motsvarande 320 miljarder svenska kronor på sin stiftelse.

Han utsätts för ständiga attacker från ultrahögern, nationalister och antisemiter. Soros används som ett antisemitiskt kodord. Mest känt är hur Viktor Orbán i Ungern gick till val med Soros som påstådd huvudmotståndare, men också i Sverige utsätts han för förtal och lögner. Här exempel på det:
https://www.dn.se/kultur-noje/sa-anvands-george-soros-som-verktyg-av-extremister-over-hela-varlden/

Trump tar chansen att stänga gränserna

Föga förvånande använder Donald Trump corona-krisen till att mer permanent stänga gränserna. Det är inte unikt. Alla ultranationalister – t ex Viktor Orbán i Ungern – ser nu möjligheten att skapa stängda gränser.

Trumps beslut gäller två månader då ingen får söka arbetstillstånd och där ansökningar som ligger inne sedan tidigare blockeras. Dessutom får inte stipendiater från utlandet studerandevisum. Dock kan man utgå från att beslutet så småningom hävs av domstol. Det kan dock i praktiken dröja till efter sommaren.
https://fivethirtyeight.com/features/trumps-latest-attempt-to-limit-immigration-isnt-really-about-the-coronavirus/

Auktoritära stater kan ta över svenska företag

Aktiekurserna och valutan faller i spåren av coronan. Det finns en stor risk att Kina och Ryssland utnyttjar detta till att köpa svenska storföretag, för att skapa sig makt i Sverige och för att få hemlig information.

Många svenska företag har utländska ägare. Enligt en undersökning från Totalförsvarets forskningsinstitut har Kina sedan 2002 köpt 65 svenska bolag för cirka 100 miljarder kronor. En rad viktiga svenska företag är kinesiskt ägda, bland annat Volvo Personvagnar, Filmstaden/SF Bio, Nevs (tidigare Saab) och Nordic paper.

Oavsett vilka metoder vi använder är det angeläget och bråttom att vi nu vidtar åtgärder för att förhindra att coronan leder till ett auktoritärt inflytande i Sverige och att viktiga svenska intressen åsidosätts. I klartext handlar det om att säkerställa att företag av strategisk betydelse förblir i svensk ägo. Erik Åsbrink, tidigare finansminister (s) och jag skrev i Dagens Nyheter om detta. Jag kan tänka mig att artikeln påverkade regeringen att lägga ett lagförslag för några dagar sedan om ”tillsyn över utlänningar företagsköp”. Men mer bör göras:
https://www.dn.se/debatt/risk-att-auktoritara-stater-nu-tar-over-svenska-foretag/


Åtskilliga svenska traditioner i USA

Idag kan ingen svensk ta sig till USA, men det finns ca 4,5 miljioner amerikaner som anser sig vara svenskättlingar. Och många av dem har band till svensk kultur. Ibland dyker dalahästen upp, t ex på Broome Street i New York. Lindsborg (Kansas) har delvis svensk bakgrund (från 1800-talet) och har dalahäst som stadsvapen. Poliserna har dalahäst på uniformen. 

Tidningen Nordstjernan, utgiven i New York sedan 1872, redovisade i höstas närmare 90 luciatåg, glöggfester och julfiranden över hela USA. Midsommarfirande brukar genomföras på ett 50-tal ställen.

Vi borde vara lika toleranta mot att invandrare och minoriteter i Sverige fortsätter med kulturella inslag från sin eller föräldrarnas uppväxt.
Skriver om detta i Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/har-finns-sju-stockholm-och-sju-sweden/i/senaste/om/ledare


Krisen drabbar unga nyanlända

För några år sedan beslöt riksdagsmajoriteten om den s k gymnasielagen som sa att unga som kom till Sverige 2015 skulle få stanna om de gick i gymnasiet och därefter fick anställning. (Jag var själv kritisk till upplägget och menade att de skulle fått amnesti och rätt att stanna.)

Dock fattades beslutet och den nuvarande krisen leder till att åtskilliga av dessa unga, som varit här i fem år och kan svenska, nu blir arbetslösa. De kan då komma att utvisas. Det är helt orimligt att coronan ska leda till det.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GGLaEq/lat-alla-som-kom-till-sverige-2015-fa-stanna

Digital opera

Det går inte att nu sätta sig i salongen och se opera och teater. Så är det både i Stockholm och New York. Men t ex Metropolitan Opera och Kungliga operan har båda börjat lägga ut föreställningar på nätet. Det skapar en chans att på kort varsel se fina föreställningar:
https://www.metopera.org
https://www.operan.se

Bok om Central Parks skapare

Den som bor i New York går ofta i Central Park, en av de största stadsparkerna i världen. Den som skapade Central Park – liksom den fina Prospect Park i Brooklyn och Riverside Park på Manhattans västkust – var Frederick Law Olmsted.

Dan Rosenholm, som givit ut rader av trädgårdshandböcker och böcker om trädgårdsdesign, har just kommit med en bok om Olmsted. Den är också fylld av bilder han själv tagit och handlar lite grann om vad som händer i Central Park idag.
Olmstedt (1822-1903) var också engagerad mot slaveriet, för mänskliga rättigheter och han gjorde insatser över hela USA, bl a för att rädda Niagarafallen.
Det var också Olmsted som tog The Swedish Cottage till Central Park (i höjd med W 79th Street. Det är en liten skolbyggnad som stod på världsutställningen i Philadelphia 1876, flyttades till Central Park och nu är en marionetteater.
https://www.adlibris.com/se/bok/olmsted-mannen-som-skapade-parker-9789198558838

SWEA:s stipendier

SWEA – den internationella svenska kvinnoorganisationen – har stipendier från New York-föreningen (i december) och från föreningen i New Jersey. I båda fallen får man chans att studera i USA eller, som boende i USA, i Sverige. New Jersey-stipendiets ansökningsdatum är strax, den 1 maj:
https://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship/.

Svenskt i New York

Svenska generalkonsulatet är helt centralt för de svenskar som finns i New York. Konsulatet och ambassaden i Washington arbetar gemensamt för att stödja svenska medborgare i dagens situation. Generalkonsul Annika Rembe sände nyligen ut detta:
https://mailchi.mp/consulateofsweden/message-from-consul-general-annika-rembe

SvenskAmerikanska Handelskammaren i New York stöttar svenska företag som behöver hjälp:
https://www.saccny.org/2020/03/26/covid-19-resources-and-programs-for-businesses-in-the-united-states/

Naturligtvis finns det inga svenska kulturaktiviteter på gång i New York just nu, eftersom scenerna är stängda, liksom muséer och gallerier.s
Dock går det att gå in digitalt hos Fotografiska i New York:
https://www.fotografiska.com/nyc/the-foto-sessions