26 MARS 2020

26 MARS 2020

Allt annorlunda i coronas spår
Hur påverkar corona presidentvalet?
Rekordlåg svensk valutakurs mot dollarnNationalisterna tar chansen
Val under Corona
Sverige i konflikt med Kina
Corona grund för psykologisk krigföring
Den ekonomiska krisen förändrar Sverige
Corona visar på Public Service betydelse
Pengarna avgör inte de amerikanska valen
Taiwan ett föredöme för coronabegränsning
Biblioteken en del av demokratin

Allt annorlunda i coronas spår

Det här nyhetsbrevet har alltid två inslag: Svenskt i New York och nyheter kring New Yorks krogar. Men nu är möten förbjudna och alla museer, gallerier, restauranger, filmfestivaler, scener – liksom bibliotek, gym, turistattraktioner etc – stängda. Det gör att inga svenska kulturhändelser genomförs och att ingenting händer när det gäller krogar.
New York State var den första delstaten som införde en typ av undantagstillstånd och där det mesta stängde. Den delstat som är värst hemsökt i hela USA: Drygt 30.000 smittade och 285 döda. New York är ju alltid en intensiv och livlig stad. Nu ligger den närmast i koma. Times Square är tomt och de gula taxibilarna syns inte på gatorna. De boende är uppmanade stanna hemma och skolorna är stängda.  Eftersom New York är värst drabbat har man beslutat som starkaste begränsningar. Sverige tillhör ju de länder som har minst av restriktioner mot smittspridning.

I sådana här lägen – samma sak gällde när jag var generalkonsul under 9/11-attentatet – är det viktigt för svenskar i New York att informera sig genom generalkonsulatet:
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/

Hur påverkar corona presidentvalet?

Donald Trump har kritiserats för att han i början av coronaviruset avfärdade det som tämligen likgiltigt. ”We have it totally under control”, sade han i januari och även om han sedan tog det mer på allvar har han ägnat två månader åt att tona ner betydelsen av själva viruset. Trump kallar hela tiden viruset ”utländskt” och ”kinesiskt”. Han har också sagt att det är en komplott från demokraternas sida. Hans politiska agerande har handlat om att stimulera ekonomin. Trumps egen förmögenhet – han har åtskilliga hotell – påverkas också. Det står också helt klart att han är mer bekymrad för ekonomin än för sjukdomsspridningen. 

Vad coronan leder till i presidentvalet om drygt sju månader går inte att förutspå. Joe Biden, 77, är nu passiv i sin hemstat Delaware, men han står för ”Medicare for all”, vilket är en styrka i demokraternas kampanj. Dock ger inte väljarna Trump skulden för att ekonomin faller. Trumps opinionsstöd har ökat senaste veckan:
https://www.politico.com/news/2020/03/20/poll-majority-of-americans-now-approve-of-trumps-coronavirus-management-138570

Rekordlåg svensk valutakurs mot dollarn

Den svenska kronan har länge försvagats mot dollarn. Nu senast – efter ytterligare fall i Coronaepidemins skugga – är den formella kursen över 10 kr, vilket innebär att det kostar närmare 11 kr per dollar att växla.

Jag har länge spått att kronan kommer att falla ytterligare. Det är inte så konstigt med den svenska nollräntan. USA är ekonomiskt coronadrabbat, men någon annan internationell valuta än dollarn finns inte, vilket gör att den minskade kontakten mellan länder bygger en mur också kring dollarn. Dessutom innebär en världsekonomisk storm att många flyr den svenska kronan eftersom det är en liten valuta som kan bli svår att växla in.

Vad som kommer att hända när viruset gett sig går inte säkert att prognosticera, men vi kan räkna med en kron-kurs som under minst ett år framåt är extremt låg.

Nationalisterna tar chansen

Det står helt klart att de nationalistiska rörelserna utnyttjar coronasituationen. I Ungern skaffar sig Viktor Orbán en närmast diktatorisk ställning genom rätt att styra genom egna dekret.

Donald Trump tweetade i måndags: ”This is why we need borders!” Eftersom han gick till val på att bygga mur mot Mexico och stoppa handeln med Kina ser han den nödvändiga isoleringen som en fördel.

När EU-länder nu har stängda gränser är det något som ger kraft åt de nationalister som vill minska de globala kontakterna och ha gränserna oförändrat stängda. Sverige, med sitt handelsberoende, tvingas rimligen motarbeta sådana tendenser och också göra allt för att efter krisen stimulera öppenhet och omfattande frihandel.

Val under Corona

Några delstater har skjutit upp sina primärval p g a Corona. Det är inte unikt. När jag bodde i New York 9/11 2001 sköt man upp primärvalet för ny borgmästare, som skulle ha hållits just då.

Det har uppstått en diskussion om också presidentvalet i november ska skjutas upp. Det är osannolikt. Det kräver två tredjedels majoritet i Representanthuset och det är omöjligt att genomföra den grundlagsändring som det skulle innebära om inte den nyvalda kongressen kan sväras in den 3 januari och nyvald president den 20 januari.

Amerikanska val innebär ofta att människor i städerna tvingas stå i täta köer. Det sannolika är därför att valdeltagandet går ner på en del ställen, dock inte i de glesbygder där Trump fick flest röster 2016. Dessutom kommer sannolikt fler delstater att nu tillåta poströstning. Det kommer nog att få Trump, om han inte blir omvald, att tala om illegalt val.

Sverige i konflikt med Kina

Jag uppskattar Kina som land och har varit där åtskilliga gånger.

Kina är både världens största land, med 1,4 miljarder invånare – nära en femtedel av människorna på jorden – och världens näst största ekonomi. Dagens Kina har starka globala maktsträvanden och ägnar sig åt massiv propaganda över hela världen.

Det är inget nytt att Kina är en stormakt. Redan när den kinesiska muren byggdes, för drygt 2200 år sedan, hade Kina blivit ett jätterike. Dock låg Kina då långt borta. När det digitala numera dominerar betyder den geografiska avlägsenheten långt mindre.

Kina styrs diktatoriskt av det kommunistiska partiet, men är samtidigt kapitalistiskt. För svensk ekonomi betyder Kina mycket. 

Bakgrunden till Sveriges motsättningar med Kina handlar om Kinas brist på mänskliga rättigheter. Kina hotar Asiens främsta demokrati, Taiwan. Kidnappningen och fängslandet av svenske bokförläggaren Gui Minhai har lett till konflikt mellan Kina och Sverige. Skriver om detta i ABF:s tidskrift Fönstret:
https://www.fonstret.se/artikelarkivet/opinion/teknologiskt-tyranni

Corona grund för psykologisk krigföring

Coronaviruset dominerar nästan allt just nu. Dessutom är det en bas för desinformation. Vi ser hur lögner läggs ut på nätet. Mycket handlar som vanligt om de ryska ansträngningarna att minska förtroendet för samhällsinstitutioner, beslutsfattare och skapa oklarheter i de västliga demokratierna.

Kinesiska källor gick ut och anklagade USA för att ligga bakom viruset. Ett påstående cirkulerade på nätet om att Trump beordrat 150 soldater att sprida viruset för att störa demokraternas primärval. Det ryska försvarsdepartementets TV-kanal lanserade en teori om att George Soros och Bill Gates stiftelser finansierat ett laboratorium i Wuhan i Kina där viruset skulle ha skapats. Och trumpanhängaren Jerry Falwell sa i FoxTV att Nordkorea och Kina genomfört Corona som biologisk attack mot USA.

Liksom när konspirationsteoretiker påstod att judar låg bakom attentatet 9/11 påstås det nu att judar spritt viruset för att manipulera börserna. Antisemitismen dyker alltid upp på nätet.

Henrik Sundbom och Patrik Oskanen på organisationen Frivärld har skrivit rapporten ”Informationspandemin”. Desinformation i skuggan av coronakrisen. Oskanen är en av de kunnigaste i Sverige om just psykologisk krigföring och desinformationsangrepp. Rapporten är läsvärd:
https://frivarld.se/wp-content/uploads/2020/03/Informationspandemi-–-Desinformation-i-skuggan-av-Coronakrisen.pdf

Den ekonomiska krisen förändrar Sverige

Coronaviruset leder till ett ekonomiskt ”Helvetsgap”, som i Ronja Rövardotter. Det gäller att vi kan hoppa över det, genom en stor finanspolitisk stimulans. Det som gör detta möjligt är att vi under flera år haft stort budgetöverskott och låg statsskuld. Det ska ses som att vi har försäkrat oss mot en ekonomisk kris. Sverige klarade sig relativt bra under den stora finanskrisen 2008 tack vare att Anders Borg sett till att staten hade en betydande ekonomisk reserv. 90-talskrisen var annorlunda. När vi trädde in i finansdepartementet 1991 tog vi också över ett budgetunderskott som krisen ökade ytterligare.

Normalt ska ekonomin stimuleras genom räntesänkning. Men Riksbanken har under många konjunkturstarka år låtit räntan ligga kring noll. Förhoppningsvis höjer Riksbanken efter krisen räntan så att ett verktyg för framtida ekonomisk stimulans skapas.

När krisen är över har sannolikt svensk ekonomi och företagens förutsättningar förändrats starkt. Under krisen digitaliseras arbetslivet. Anställda arbetar hemifrån, möten sker digitalt etc. Det kan ha förändrat arbetssätten permanent, vilket bl a innebär att efterfrågan på stora kontorslokaler sjunker.

Jag skriver omfattande om Sveriges ekonomiska situation i Altinget:
https://www.altinget.se/artikel/stark-fordel-att-sverige-under-flera-aar-haft-ett-stort-budgetoverskott

Corona visar på Public Service betydelse

Senaste åren har markerats av mängder av påhopp på Public Service – Sveriges Television, Sveriges radio, Utbildningsradion. Moderaternas stockholmsdistrikt vill lägga ner Public Service, och partiet vill styra så att dessa medieföretag får ett smalare programutbud och mindre pengar. Mest tydliga är Sverigedemokraterna som anser att politiker ska bestämma över Public Service.

Public Service är på flera sätt viktigt för demokratin. I dessa tider då de sociala medierna har en dominerande ställning i opinionsbildningen och samtidigt fylls med lögner, grovheter och konspirationsteorier spelar bredden i andra medier och särskilt Public Service en central roll. Och då måste Public Service vara oberoende.

Nu under krisen har SvT direktsänt presskonferenser kring corona, givit det stort utrymme i Aktuellt och Rapport samt haft daglig halvtimmessändning, ”Coronaspecial”, där man informerat och svarat på frågor.

Pengarna avgör inte de amerikanska valen

Det sägs ofta att amerikanska val är beroende av att kandidaten har mycket pengar. Det är sant att TV-annonsering kostar mycket, men numera spelar också sociala medier en central roll.

I förra presidentvalet vann Trump, trots att hans kampanj tillhörde de allra billigaste. Det berodde delvis på att amerikanska TV-bolag tar betalt genom att annonsörerna måste betala extra i proportion till hur många tittare det finns i programinslagen i anslutning till reklamfilmerna. Eftersom Trump drog så många tittare inbjöds han att medverka i massor av TV-program.

Nu har Mike Bloomberg givit upp sin kandidatur, trots att han ur egen ficka satsade drygt 500 miljoner dollar.

Dessa saker visar att det inte är pengarna som avgör i amerikansk politik.
https://nypost.com/2020/03/04/why-bloombergs-billions-werent-enough-to-get-him-into-the-white-house/

Taiwan ett föredöme för coronabegränsning

Taiwan är det land i världen som har varit mest framgångsrikt när det gäller att hålla coronaviruset under kontroll. Trots att 800.000 taiwaneser bor i Kina och 400.000 arbetar där och att man ständigt har många besök från Kina så har man – med nästan 24 miljoner invånare – drygt 200 smittade och två dödsfall. Alltså mycket bättre situation än Sverige.

Taiwan reagerade mycket tidigt – redan i början på januari – genom att införa karantän för de som kom från krisområden. Dessutom starka restriktioner. Och en omfattande produktion av ansiktsmasker.
https://kvartal.se/artiklar/how-taiwan-minimized-the-spread-of-corona/

Taiwan hyllas som ett föredöme. Mot den bakgrunden är det märkligt att Taiwan inte släpps in i Världshälsoorganisationen, WHO. Sverige borde verka för att Taiwan ska få bli medlem i WHO.

Biblioteken en del av demokratin

Det är viktigt att skolorna stimulerar eleverna att läsa böcker – inte bara sitta med sina i-pads. Det gör biblioteken centrala. Historiskt spelade de offentliga biblioteken en roll för demokratins framväxt. Också idag bör de ses som en del av vår demokrati.

Den nazistiska inställningen till böcker är känd. Hitlers nazister brände ständigt upp böcker. Och i mitten av 1990-talet, då Jimmie Åkesson gick med i Sverigedemokraterna, ägnade sig en del medlemmar åt bokbål på böcker skrivna av judar. Det sker naturligtvis inte längre, men i kommuner där SD har makten, som i Sölvesborg, inför man politisk styrning över biblioteken och vill hindra att de har böcker på andra språk än svenska.

Mot bakgrund av bibliotekens betydelse, inte bara för den kulturella utvecklingen utan också för demokratin, är det allvarligt att så många bibliotek läggs ner. Numera har bara en tredjedel av alla skolelever tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Sedan millenieskiftet har mer än en fjärdedel av alla Sveriges folkbibliotek lagts ner. Skrivit om frågan i min månadskrönika i Corren:
https://wastberg.se/2020/03/bibliotek-ar-centrala-for-en-stark-demokrati/