Ryskt ingripande i USAs valkampanj, både för Trump och Sanders
Demokraternas splittring avgör valet
Varför stöttar vi inte en av världens främsta demokratier – Taiwan?
Trump skryter om ekonominDemokratin och klimatet
Kinas kontroversiella Stockholms-ambassadör
En av de kändaste svenskarna
New Yorks 20 äldsta hus
Unik liten krog
Att följa svenska aktiviteter i USA och i New York
Svenskt i New York
Ryskt ingripande i USAs valkampanj, både för Trump och Sanders
Det står klart att Ryssland infiltrerade den amerikanska valkampanjen 2016 i syfte att få Donald Trump vald, eftersom ryssarna fruktade Hillary Clinton. Det är dock inte bevisat att det påverkade valet.
Nu har den självständiga amerikanska underrättelsetjänsten lämnat två upplysningar. Dels att ryssarna nu vill ha Trump omvald, dels att Ryssland stöttar Bernie Sanders valkampanj:
https://www.washingtonpost.com/national-security/bernie-sanders-briefed-by-us-officials-that-russia-is-trying-to-help-his-presidential-campaign/2020/02/21/5ad396a6-54bd-11ea-929a-64efa7482a77_story.html
Detta kan tolkas på flera sätt. Bernie Sanders har alltid varit socialist och för många år sedan reste han på sin bröllopsresa till Sovjetunionen. För några år sedan svarade han på en fråga om detta och talade fortfarande väl om Sovjet.
Men de ryska aktiviteterna i USA ska inte tolkas som stöd för olika kandidater, utan samma sak gäller i USA som de informationsangrepp ryska källor gör på Sverige och andra västliga demokratier, t ex under EU-valskampanjen. De syftar till att öka motsättningarna i demokratier och få människor att vara negativa till de valda beslutsfattarna.
Demokraternas splittring avgör valet
Det amerikanska presidentvalet den 3 november kan avgöras åtta månader i förväg, nu på tisdag. ”Super Tuesday” är den mest avgörande dagen för Primary Elections. Efter den kan det stå klart vilken demokratisk kandidat som får flest röster på den demokratiska kongressen i juli, då kandidaten ska utses.
Just nu talar opinionssiffrorna för att den, vid valet, 79-årige socialisten Bernie Sanders vinner. Han lyckas skapa en stor entusiasm hos sina anhängare, inte minst bland yngre väljare. Men han är starkt internt kontroversiell. I USA brukar man skämtsamt säga ”Democrats fall in love. Republicans fall in line”. Innebörden är att republikanska väljare lojalt sluter upp bakom partiets kandidat och går och röster. Däremot stannar demokrater i stor uträckning hemma om de ogillar partiets nominering. Det var det som gjorde att Hillary Clinton inte blev vald. Eftersom valdeltagandet i USA är lågt är det centrala att kandidaten lyckas entusiasmera hela sitt parti. Det är inte sannolikt att någon av demokraternas kandidater gör det.
Den som kan tänkas förändra situationen på tisdag är Mike Bloomberg. Hela hans satsning – mer än 1 miljard dollar – är på den dagen.
Skulle jag vara amerikan hade jag stött Bloomberg. Jag har träffat honom åtskilliga gånger och vet att han är pragmatisk och saklig. Dock är han föga karismatisk som talare och debattör – något som visade sig i den första debatten han deltog i. Han skulle bli en mycket bra president, men är ingen lyckad kandidat.
Podden ”Kongressen” är allmänt intressant för den som vill följa hur det går i amerikansk politik. I den senaste intervjuad jag kring betydelsen av Super Tuesday och hur det kan tänkas gå:https://player.fm/series/kongressen-67765/biden-bernie-och-bloomberg-sa-blir-super-tuesday
Varför stöttar vi inte en av världens främsta demokratier – Taiwan?
Som jag berättade i förra nyhetsbrevet var jag i Taiwan i början av deras presidentvalskampanj. Att den kvinnliga liberala presidenten Tsai Ing-wen vann valet i januari innebar att Kommunist-Kina förlorade efter att ha gjort omfattande försök till opinionspåverkan för att stoppa Tsai Ing-wen. Taiwan är Asiens främsta demokrati och det borde vara rimligt att Sverige i högre grad stöttar att Taiwan får komma med i internationella organisationer. Vi borde också ha bredare kontakter. Det är konstigt att Sverige erkänt det icke-demokratiska Palestina men inte Taiwan. Har skrivit om mitt besök och om Taiwan/Kina:
https://www.svd.se/bryt-den-svenska-tystnaden
https://kvartal.se/artiklar/taiwan-star-upp-mot-kommunistpartiet-det-har-kan-sverige-lara/
Trump skryter om ekonomin
En amerikansk president håller varje år i månadsskiftet januari/februari ett viktigt tal. State of the Union, inför kongressen. Trumps tema var att USAs ekonomi ”is the best it has ever been”. Han hävdade att arbetslösheten var rekordlåg, att allt färre amerikaner är så fattiga att de har gratis matkuponger, att allt fler fått högre lön och mycket annat.
Som vanligt bygger Trump på en personlig uppfattning, inte på fakta och officiell statistik. Washington Post tillhör dem som granskade Trumps tal och fann att han hade ett 30-tal påståenden som inte vara sanna.
https://www.washingtonpost.com/politics/2020/02/04/fact-checking-president-trumps-2020-state-union-address/
Jag skulle tro att Trump, som sagt att han inte läst en enda bok de senaste 30 åren, refererar sina ambitioner, inte söker sig till fakta. De sakfrågor som sannolikt kan få Trump omvald är dels den negativa inställningen till invandring och invandrare, dels satsningen på ekonomin.
Genom att låta budgetunderskottet bli rekordstort och att USA därigenom fått sin största statskuld någonsin har ekonomin i viss mån stimulerats, men det leder också till att USA blir helt oskyddat inför kommande finanskriser.
Demokratin och klimatet
Nu är det bokrea i Sverige. Då klan man köpa den bok Daniel Lindvall och jag skrev för några år sedan: ”Folkstyret i rädslans tid”. En bok om demokratins utmaningar och hur den svenska demokratin ska skyddas.
https://fritanke.se/bocker/folkstyret-i-radslans-tid/
Daniel Lindvall har just – tillsammans medChalmers-forskarna Kjell Vowles och Martin Hultman – kommit med boken ”Upphettning. Demokratin i klimatkrisens tid.” Det är en bok där klimatkrisen och demokratins framtid är sammankopplade i en grundlig analys. De redogör också för hur i en stor del av världen de högerextremistiska rörelserna också är klimatförnekare. Just när det gäller klimatkrisen är det som händer i amerikansk politik av speciellt intresse. Såväl Donald Trump som Bernie Sanders avvisar skatteökningar som skulle minska koldioxidutsläppen och annat som riktar sig mot klimatkrisen.
https://fritanke.se/omvarld/recension-upphettning-av-martin-hultman-kjell-vowles-och-daniel-lindvall/
Kinas kontroversiella Stockholms-ambassadör
Kinas Stockholms-ambassadör är på goda grunder starkt kritiserad. Han har försökt få den svenska regeringen att ingripa mot SvT och kritiserar en rad opinionsbildare som sagt något han inte gillar, t ex Expressens kulturchef Karin Olsson som han påstod ”förlorat sin rationalitet”. Han försöker ingripa mot svensk yttrandefrihet.
Dessutom försöker han styra kinesiska studerande i Sverige att agera för kommunist-Kina. När Taiwan, som de brukar, skulle fira sin nationaldag på Sheraton hotade han hotellets ledning med bojkott, vilket gjorde att Taiwan åkte ut.
Från flera håll, bl a Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, har det krävts att ambassadör Gui Congyou ska förklaras ”persona non grata”, d v s utvisas. Jag kommenterade detta i SvTs morgonstudio. Min uppfattning är att han bör starkt kritiseras och det är helt rätt att UD kallat upp honom en mängd gånger – inte minst för Kinas kidnappning och rättslösa fängslande av svenske medborgaren Gui Minhai.
Men skulle vi utvisa ambassadören kommer det med all sannolikhet att leda till att Kina svarar med att utvisa den svenska ambassadören, och kanske fler svenska diplomater, från Peking. Det skulle öka risken, om något händer, för det tusental svenskar som bor i Kina och också minska möjligheten att arbeta diplomatiskt för att befria Gui Minhai.
En av de kändaste svenskarna
John Ericsson (1803-89) är en av de i USA mest uppmärksammade historiska svenskarna. Han var uppfinnare, bl a till båtpropeller och konstruerade krigsfartyget Monitor, som blev avgörande i det amerikanska inbördeskriget.
Nu finns det ett ”John Ericsson National Memorial” i Washington, DC. I New York står en staty av honom i Battery Park och i Brooklyn en skola i hans namn. Ända fram till för 20 år sedan fanns en svensk ingenjörsförening – John Ericsson Memorial Society of Swedish Engineers – i New York och länge hade de ett hus i Brooklyn. Han bodde på Beach Street i Tribeca och där ligger idag John Ericsson Plaza.
Lennart Frii – tidigare hovrättsråd – har just skrivit en roman, ”John Ericsson på Manhattan”, där författaren lever sig in i John Ericssons liv i New York. En sorts lärdomsresa:
https://www.adlibris.com/se/bok/john-ericsson-pa-manhattan-9789151932811
New Yorks 20 äldsta hus
I New York finns en del hus från 16- och 1700-talen. De flesta i Brooklyn, Queens och The Bronx. Dock några stycken på Manhattan. De mest kända är St. Paul’s Chapel på 209 Broadway och Fraunces Tavern Museum, i stadens äldsta restaurang, på 54 Pearl St.
Här en lista på New Yorks 20 äldsta hus:
https://ny.curbed.com/maps/nyc-oldest-buildings-houses-map
Att följa svenska aktiviteter i USA och i New York
Det finns två bra sätt att hänga med vad som sker med svensk anknytning i New York och i hela USA:
Det svenska generalkonsulatet har ett fint månatligt nyhetsbrev med lista på svenska kulturella aktiviteter i New York. Man kan få det gratis:
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-cultural-events-in-New-York/
Den klassiska svenska tidningen Nordstjernan har varje i nummer listor över massor av svenskanknutna aktiviteter över hela USA. Inför jul var det t ex ett 90-tal luciatåg, julbord och annat. Den som vill få grepp om hur svenska traditioner lever kvar i USA bör följa Nordstjernan:
http://nordstjernan.com
Unik liten krog
När vi bodde i New York var Le Bilboquet i kvarteret bredvid en favoritrestaurang. Fin fransk meny, liten och trång, dock inte sällan med gäster man träffat tidigare. Den flyttade dock till E60th Str för en del år sedan och har blivit en stor, men fortfarande bra, krog.
www.lebilboquetny.com
Nu har man dessutom öppnat en ny, mycket liten restaurang på E62nd Str, Fleming by Le Bilboquet, som blivit en ”Hot spot”. Vi var där nyligen. Dock svårt att få bord, och personalen ska googla på de som försöker reservera för att välja ut de besökare man vill ha. Unikt.
https://www.insider.com/new-york-restaurant-reportedly-googles-guests-fleming-le-bilboquet-2019-8
Svenskt i New York
Här ett urval av det svenskanknutna som är på gång i New York under den närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Fotografiska i New York har i sin fantastiska byggnad en rad aktiviteter. Olika utställningar öppnas den 5, 13 och 26 mars
https://www.fotografiska.com/nyc/exhibitions
Verk av konstnären Karin Mamma Andersson visas på David Zwirner Gallery från den 4 mars
http://www.davidzwirner.com/exhibitions/mamma-andersson-the-lost-paradise-2020
Helena Thorfinn och Lo Dagerman bokpratar om Stig Dagerman på Scandinavia House den 24 mars:
http://www.scandinaviahouse.org/events/helena-thorfinn-lo-dagerman/
Ett verk av Mats Ek, koreografen som just nu deltar i en fantastisk uppsättning på Operan i Stockholm, sätts upp av Malpaso Dance Company på Joyce Theater, 24-28 mars
http://www.joyce.org/performances/malpaso-dance-company
En droppe midnatt (A Drop of Midnight) av Timbuktu – Jason Diakité – ges ut i amerikansk utgåva med boksläpp 1 mars samtal på Fotografiska 3 mars och stor scenföreställning 30/3-4/4 på Harlem Stage.
http://www.amazon.com/Drop-Midnight-Memoir-Jason-Diakité/dp/1542016703
http://www.fotografiska.com/nyc/event/a-drop-of-midnight-book-reading-with-hip-hop-artist-jason-timbuktu-diakite-and-chef-marcus-samuelsson
http://www.harlemstage.org/waterworks-a-drop-of-midnight
SACC-New York, SvenskAmerikanska Handelskammaren har den 12 mars tillsammans med de övriga nordiska handelskamrarna ett seminarium om ”Living as an Expat in New York” i SACCs lokaler på Third Avenue:
https://www.eventbrite.com/e/nordic-series-gateway-living-as-an-expat-tickets-93575965231
Helena Hernmarck, gör fantastiska gobelänger, som ställs ut fram t o m maj på museum på Shelter Island, utanför Long Island
https://www.shelterislandhistorical.org/helenahernmarck.html
________________________________________________
Titta gärna in på https://www.wastberg.se