Walk-over hotar demokratin

Tidningen NU 12 mars 2020

Om vi ser på den liberala kraften i modern historia handlar det i hög grad om dominansen i dagstidningarna. De flesta som grundades under 1800-talet var liberala vilket präglade hela tidningen, inte bara ledarsidan.

Det var något som hängde i länge. När jag som 23-åring hade ansvar för Folkpartiets information i valet 1968 minns jag att jag ringde till Dagens Nyheters VD Erik Huss och bad att få en helsidesannons för partiet. Och det fick vi gratis. Samma sak gällde i många lokaltidningar.

Idag har det ändrats. Även om tidningar karaktäriserar sina ledarsidor som liberala är de inte närstående partiet. Än viktigare är att dagstidningarna inte längre spelar huvudrollen i den politiska opinionsbildningen, något som illustreras av Sverigedemokraternas frammarsch.

De sociala medierna har övertagit huvudrollen. Där söker väljare information och systemet med algoritmer gör att den som intresserar sig för ett visst område drar till sig mängder av Facebook-inlägg. I Demokratiutredningen redovisade vi en undersökning om hur förstagångsväljarna fått sin information i valet 2014. Svaret var: Facebook!

Vi vet att Sverigedemokraterna vann valet 2018 och EU-valet på sociala medier. En rad undersökningar visar att SD:s konto fått fler gillanden och delningar än samtliga andra partier tillsammans. Det handlade om många hundra tusen interaktioner under valrörelsen.  T o m ultrakonservativa Medborgerlig samling och högerextrema Alternativ för Sverige har större aktivitet i sociala medier än många andra partier.

Den som vill följa hur partierna framträder på nätet månad för månad kan göra det på siten ”www.kommunikationsanalys.se”. Där framgår att SD dominerar, men att också M och S växer. Miljöpartiet,Liberalerna och Feministiskt initiativ ligger i bottenläge.

Eftersom grova angrepp och polarisering präglar diskussioner på nätet är det föga förvånande att åtskilliga liberaler håller sig borta. Men det innebär att man också håller sig borta från debatter och opinionspåverkan.Det inte är SD som är överrepresenterat utan andra är underrepresenterade.

Att Nyamko Sabuni berättar vad hon gör på Facebook är bra, men få liberaler går in i debatter på nätet. De traditionella partiernas walk-over hotar demokratin. Dessutom är den liberala passiviteten ett hot mot partiets framtid.

OLLE WÄSTBERG