Svårt att spå vad som händer 3 november
USA:s handelsavtal med Kina gynnar Trump och KinaFörintelsens minnesdag
Sociala medier kan användas för att stötta demokratin
Demokraternas presidentkandidat?
Hur Sverige ska kunna få ytterligare 10.000 poliser
Fängelset Rikers Island stängs
Entreprenörskap är en nyckel till integration
Att bli lokal politisk ledare
Ny Stockholmsbok, Södermalm
Svensk konsthandlare i New York med nytt galleri
Massor av butiker på Madison läggs ner
Bra krogar i Tribeca
Svenskt i New York
Svårt att spå vad som händer 3 november
De flesta demokrater jag träffar är pessimistiska och tror att Trump kommer att vinna. En hel del talar för det, men det går inte att spå med någon säkerhet. Trump förlorade förra valet med 3 miljoner röster mot Hillary Clinton. Det amerikanska valsystemet handlar dock om att vinna i ”Electoral College” dit representanter för delstaterna väljs. Trump ligger hyggligt till i de avgörande delstaterna, men marginalerna är små.
Med USAs låga valdeltagande är det också som regel svårt att göra prognoser. Risken finns att den demokratiska kandidaten inte får en del demokratiska sympatisörer att gå och rösta
USA:s handelsavtal med Kina gynnar Trump och Kina
Nyligen genomförde Donald Trump ett handelsavtal med Kina. ”Det största avtalet i historien”, sa Trump. Det fick positiv uppmärksamhet och avtalet innebär ett visst eldupphör i handelskriget. Men strafftullarna är kvar och det ska bli ytterligare en fas i avtalet.
Det är typiskt att Trump ser på handel i politiska termer. Protektionism och främlingsfientlighet har blivit två sidor av samma mynt både i Europa och USA. Både Trump och Kinas Xi Jinping vill göra sina länder oberoende av import. Trump hotar dessutom EU-länderna med tullar på bilar om de inte stödjer hans linje i Iran-konflikten.
Det som är mest positivt för USA i avtalet är att Kina lovat att importera mer amerikanska jordbruksprodukter. Som alltid tänker Trump på valet i november. Amerikanska bönder är viktiga i de avgörande delstaterna och de gynnas av avtalet.
Det är de amerikanska konsumenterna som får betala strafftullarna, genom att priserna ökar. Avtalet kommer sannolikt i praktiken att gynna Kina mer än USA.
https://www.nytimes.com/2020/01/16/opinion/editorials/trump-china-trade-deal.html
Förintelsens minnesdag
Igår var det minnesdag för Förintelsen. Jag träffade många överlevande, bl a i den stora ceremonin i Stockholms synagoga. Det är bra att årets Förintelsedag blev så uppmärksammad. Men det är viktigt att det fortsätter varje år och då spelar ett Raoul Wallenberg Center stor roll. Ricki Neuman skrev bra om detta.
https://www.svd.se/svenska-politiker-har-vanskott-wallenberg
Journalisten Bernt Hermele och fotografen Cato Lein kom för några dagar sedan med en fin bok: ”Överlevarna. Röster från Förintelsen.” Det är den största svenska dokumentationen som gjorts, med intervjuer av 130 människor som på olika sätt överlevde. Mycket läsvärd:
https://www.adlibris.com/se/bok/overlevarna-roster-fran-forintelsen-9789177750529
Sociala medier kan användas för att stötta demokratin
I de flesta demokratier bidrar de sociala medierna till stark polarisering och framgångar för högerpopulister. Ofta anses de sociala medierna underminera demokratin. I Taiwan är drygt 90 procent av invånarna aktiva på sociala medier. När jag var i Taiwan i början av december träffade jag ministern Audrey Tang, som är ansvarig för digitalisering och är demokratiminister. Hon har drivit igenom att sociala medier används för det vi saknar i Sverige, mellanvalsdemokrati.
Den taiwanesiska regeringen lägger ut de lagförslag de överväger 60 dagar innan beslutet ska tas. Alla medborgare har möjlighet att kommentera, uttrycka sin uppfattning och föra fram alternativa förslag. Syftet är att politikerna ska lyssna och alla kunna föra fram sina synpunkter.
Det Taiwan gör för samtalsdemokrati och mellanvalsdemokrati borde vara en förebild för Sverige. Skrev nyligen om detta i Dagens Nyheter.
https://www.dn.se/kultur-noje/olle-wastberg-sa-anvands-internet-for-samtal-i-stallet-for-polarisering-i-taiwan/
Demokraternas presidentkandidat?
Den 3 februari börjar på allvar processen om vem som ska bli det Demokratiska partiets presidentkandidat. Då hålls nomineringsmötet i Iowa. Det blir opinionsmässigt viktigt vem som vinner. Bernie Sanders, som själv kallar sig socialist, ligger först i de senaste opinionsundersökningarna i Iowa.
Sedan kommer ”Super Tuesday”, den 3 mars då det är primärval i 15 delstater. Det är på den dagen Mike Bloomberg satsat en miljard dollar. Sedan fortsätter processen till Demokraternas konvent 13 juni. Det är helt öppet vem som kommer att stå mot Trump.
Hur Sverige ska kunna få ytterligare 10.000 poliser
Sverige har få poliser. Med 10 miljoner invånare har vi ca 20.000 poliser. Att jämföra med New York, 8,2 miljoner invånare, som har 36.000 poliser. Och de svenska polishögskolorna har massor av tomma platser.
Jag diskuterade detta i radion med NewYork-perspektiv. En viktigare sak än polisutbildningens utformning är den lön en polis har. I New York har den som varit anställd i fem år och har normal övertid drygt 75.000 svenska kronor i månaden. Skatterna är lägre och hälsovård och pensionsvillkor mycket förmånliga. Ska vi nå upp till 10.000 fler poliser, vilket är regeringens målsättning, krävs högre lön.
Det vore dessutom viktigt att vi får lokalt förankrade poliser. I New York har den totala brottsligheten på 27 år minskat med närmare 80 % och antalet mord med 91,9 %. Ett av skälen är att New York har drygt 60 polisdistrikt och i samtliga arbetar enskilda poliser under många år och flera kan minoritetsspråk. Det gör att de får nätverk och har goda kunskaper om vad som är på gång och vilka som kan ha begått brott. Att Sverige genomförde en stark centralisering av polisen 1994 har varit negativt.
NewYork-polisen publicerar varje vecka brottsstatistik. Värd att läsa:
http://www1.nyc.gov/assets/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf
Fängelset Rikers Island stängs
New York har ett klassiskt fängelse – ön Rikers Island utanför Queens – känt för våld mellan fängslade. Nu har fullmäktige i New York beslutat att avveckla fängelset under de närmaste sex åren. Tidigare satt över 30.000 fångar på Rikers Island, nu 7.000. Ändå stängs ytterligare tre fängelser i staden. Några nya öppnas dock.
Bakgrunden är den framgångsrika brottsbekämpningen i New York. Antalet i fängelse har minskat med ca 45% sedan 1992 eftersom brottsligheten minskat. Det har aldrig suttit så få i fängelse i New York som de senaste åren. Det visar att effektiv brottsbekämpning har stor social betydelse.
Entreprenörskap är en nyckel till integration
Integration av invandrare är en av svensk politiks huvudfrågor just nu. Inte konstigt; det är viktigt för flyktingar att på olika sätt få chansen att smälta in i samhället skaffa sig försörjning. Konstigt nog spelar dock inte egenföretagande någon offentlig roll i detta sammanhang.
NyföretagarCentrum är en ideell organisation, som verkar i drygt 200 kommuner och hjälper fram 7-10.000 nya företag per år. 33 procent av dem som söker upp NyföretagarCentrum för att få rådgivning är utlandsfödda, åtskilliga från Syrien och många nyanlända. Många av dem startar eget – kaféer´, städfirmor, hälsovård – och de flesta har minst en anställd.
Den som driver företag måste ju också betala skatt. Under tre år har utlandsfödda som startat företag genom NyföretagarCentrum bidragit med 2,8 miljarder i skatteintäkter och nyanlända med en kvarts miljard. Dessutom innebär detta att de som startat eget inte behöver socialt stöd från kommunerna.
Att regering och riksdag inte gör egenföretagandet till en central fråga och ser till att NyföretagarCentrum får ordentligt statligt stöd är märkligt.
www.nyforetagarcentrum.com
Att bli lokal politisk ledare
Organisationen Sveriges kommuner och regioner (tills nyligen hette den Sveriges kommuner och landsting) har nyss kommit med en riktigt bra skrift ”Om politiskt ledarskap. Att brinna för ditt uppdrag.” De som skrivit den ’är Lena Lindgren som arbetar på SKR med demokratifrågor och Peter Örn, ordförande i Demokratin 100 år.
Skriften riktar sig till dem som är eller strävar efter att bli politiskt förtroendevalda. Den speglar dagsläget, ger råd om hur man leder och utvecklar. Den går att ladda ner eller köpa här:
https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/om-politiskt-ledarskap.html
Ny Stockholmsbok, Södermalm
Jag är starkt intresserad av stockholmiana och brukar följa nya skrifter om Stockholms historia. Nu har jag läst en fantastisk och omfattande bok: ”Södermalm – Husen-historien-människorna” av Ann Katrin Pihl Atmer.
https://www.adlibris.com/se/bok/sodermalm-husen-historien-manniskorna-9789174240610
Vi bor på Södermalm, sedan flera decennier i Laurinska huset.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Laurinska_huset
Den nya boken beskriver samtliga hus på hela Södermalm och ger en väldigt bra översyn över stadsdelens utveckling – från Åsön på 1200-talet till dagens Söder.
Svensk konsthandlare i New York med nytt galleri
Per Skarstedt är en mycket framgångsrik svensk konsthandlare och gallerist som flyttade till New York i mitten på 1990-talet. Han har sedan länge ett stort galleri på 20 E 79th Str. Nyligen öppnades dessutom ytterligare ett på 19 E 64th Str. En stor och elegant lokal, rolig att besöka.
https://www.skarstedt.com
Massor av butiker på Madison läggs ner
Madison Avenue är en av New Yorks främsta kommersiella gator. Tidigare förknippades den med reklambyråer och under många år har det legat fina klädbutiker där. Bland de största har varit Barney’s, som nyligen stängt. Och för en vecka sedan stängdes Coach, en butik för lädervaror i tre våningsplan som legat där i 30 år.
Kvarteret Madison Avnue/Fifth Avenue/57th Street består nu av mängder av tomma lokaler sedan Henri Bendel, The Gap, Ralph Lauren Polo, Tommy Hilfiger, Massimo Dutti, Stuart Weitzman, Lululemon, Topshop lagts ner eller flyttat.
Vad de de många tomma lokalerna beror på är att färre köper i butiker, utan handlar på nätet.
Bra krogar i Tribeca
Alldeles bredvid varandra i Tribeca ligger några av New Yorks bästa och trevligaste restauranger.
Frenchette, som öppnade förra året, är en gourmetkrog.
https://www.frenchettenyc.com
Nästan vägg i vägg ligger Batard, också jättebra
www.batardtribeca.com
Några kvarter ner – också på West Broadway – finns den klassiska bistron Odeon
https://www.theodeonrestaurant.com
Ytterligare ett kvarter bort hotellet Roxy, som har en trevlig bar, bl a specialiserad på ostron.
https://www.roxyhotelnyc.com/dining/roxy-bar/
I närheten också en nyöppnad restaurang med klassisk amerikansk meny, Au Cheval.
http://auchevaldiner.com/new-york/
Svenskt i New York
Här ett urval av det svenskanknutna som är på gång i New York under den närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Dockteaterföreställningen Yeti Set Snow spelas på Swedish Cottage i Central park
https://cityparksfoundation.org/swedish-cottage-marionette-theatre/
Fotografiska i New York har en rad nya utställningar boklanseringar och föreläsningar. Dessutom har restaurangen Veronica öppnat där.
https://www.fotografiska.com/nyc/exhibitions
Ann Hallenberg, världsledande mezzosopran, uppträder på Carnegie Hall den 28 februari.
https://www.carnegiehall.org/calendar/2020/02/27/venice-baroque-orchestra-0730pm
Sveriges Oscarsbidrag ”And Then We Danced” kommer att ha biopremiär i februari i hela USA. I New York den 5 februari på Quad Cinema 34 W 13th Str.
https://quadcinema.com/programs/
Fotografen Tony “Rubin” Sjöman ställs ut på Trygve Lie Gallery, 317 East 52nd. Generalkonsul Annika Rembe inviger 5 febr
https://americanscandinavian.org/event/culturalgrantsawardexhibition/
Sångerskan Tove Lo uppträder på Brooklyn Steel 12-13 febr
https://www.bowerypresents.com/new-york-metro/artist/tove-lo
Kornél Kovácsp, DJ, är på nattklubben Elsewhere i Brooklyn 21 februari.
https://www.elsewherebrooklyn.com/events/2020-02-21-jacques-greene-dj-set/
Opeth, ledd av Mikael Åkerfeldt, turnerar i USA. Är i New York på Apollo Theater 21-22 February
https://loudwire.com/opeth-2020-north-american-tour-graveyard/
Svenska kommersiella designföretaget Doberman kommer på besök till Svenska handelskammaren i New York den 13 februari. Blir ett mingel där.
https://www.eventbrite.com/e/doberman-design-company-visit-saccny-young-professionals-tickets-89586693211