27 NOVEMBER 2018

Hur kunde Trump säga att han vann?
Vad innebär det att Demokraterna vann Representanthuset?
Regeringsfrågan…
Högersväng i demokratiska valet i Taiwan
Rekordhögt valdeltagande i mellanvalet, men de flesta avstod
Sverige saknar elevdemokrati
Svenskar som soldater i utlandet
Sex nobelpris till amerikaner
Meatpacking – från slum till exklusivitet
Bra mat, utsikten till trots
Svenskt i New York

Hur kunde Trump säga att han vann?
 
Dagen efter valet tweetade Donald Trump – som jag följt på twitter långt innan han var aktuell som presidentkandidat:
 
”Received so many Congratulations from so many on our Big Victory last night, including from foreign nations (friends) that were waiting me out, and hoping, on Trade Deals. Now we can all get back to work and get things done!”
 
Republikanerna förlorade valet till representanthuset och de flesta guvernörsval. Hur kan Trump kalla det ”big victory”? Det viktigaste svaret är att Trump inte är en person som någonsin skulle medge ett nederlag.
 
Dessutom innebar valet att Trumps eget stöd hos republikanerna ökat kraftigt. Republikanernas majoritet i Senaten ökade och de flesta omvalda och nyvalda står i tacksamhetsskuld till Trump. Därmed ökar också hans chanser i 2020 års presidentval.
 
 
Vad innebär det att Demokraterna vann Representanthuset?

Svaret på rubrikens fråga är som vanligt att amerikansk politik numera är oförutsägbar. Att Demokraterna skulle ta upp frågan om impeachment (riksrätt) förefaller osannolikt. För att Trump ska fällas krävs två tredjedels majoritet i Senaten. Och en riksrättsprocess kommer att öka polariseringen och mobilisera Trumps anhängare. Dock kan undersökningarna om Rysslands relationer till Trump leda till en helt ny situation. Dessutom kan Demokraterna nu begära ut handlingar, t ex Trumps deklarationer.

Det väsentliga med den nya majoriteten är att Trump inte kan få igenom sina förslag. Man ska dock komma ihåg att presidenten hittills inte har använt kongressen så mycket, trots att det varit republikansk majoritet. Han har föredragit ”executive orders”, alltså rena presidentbeslut, framför att lägga förslag till lagar.
https://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2018/11/07/democrats-won-the-house-but-trump-won-the-election/


Regeringsfrågan…

Att spå vad som kommer att hända i den svenska regeringsfrågan är nästan helt omöjligt. Jag blir – som liberal veteran – ofta ombedd att i medierna kommentera läget. Min tro har länge varit att det till slut blir en liten mittenregering med Annie Lööf som statsminister. En sådan regering lever naturligtvis farligt men skulle ändå med växlande samarbeten kunna få igenom en hel del. Jag satt i riksdagen under Ullsten-regeringen, en folkpartistisk regering med endast 39 mandat bakom sig, men framsläppt av socialdemokraterna. Den lyckades ändå få igenom åtskilligt – stärkt grundlagsskydd för medborgerliga fri- och rättigheter, utbyggd föräldraförsäkring, mindre krångel, t ex ”friggebod” och mycket annat.

Eftersom både Centern och Liberalerna så tydligt i valrörelsen lovade att inte släppa fram en regering som blir beroende av de högerauktoritära Sverigedemokraterna skulle en mittenregering kunna vara lösningen.
https://wastberg.se/2018/10/regeringsfragan-lar-av-historien/

Dock kan det för ett politiskt parti vara nyttigt att sitta i opposition.  Att avstå från regeringsmakten kan vara ett sätt att tala om att ideologin och åsikterna är det centrala.  Att verka som att man att lockas till maktens köttgrytor straffas inte sällan av väljarna.
http://www.tidningen.nu/man-kan-avsta-fran-regeringsmakten/

 
Högersväng i demokratiska valet i Taiwan

I lördags var det kommunala val och en rad folkomröstningar i Taiwan. Resultatet blev ett ordentligt kliv till höger. Taiwan är en fungerande demokrati, sedan förra valet med det liberala DPP som största parti och med en kvinnlig president.

Kina ser Taiwan som en del av sitt land och har höjt hotnivån under de senaste åren. DPP står tydligast för principen om Taiwans självständighet. Kina genomförde också påverkansoperationer som vände sig mot DPP.

Kinas påtryckningar gör att få länder formellt erkänner Taiwan. Kina har fått det svenska Skatteverket och flygbolaget SAS att i sina förteckningar ta bort Taiwan som eget land.

Att det gick dåligt för DPP och att en av de många folkomröstningarna sa nej till samkönade äktenskap är trist, men valkampanjen var öppen och demokratisk. Typiskt nog är det i Kina förbjudet att rapportera om det demokratiska valet i Taiwan.
https://blogg.mittmedia.se/taiwan-bloggen/2018/11/24/politisk-jordbavning-i-taiwan-president-tsai-ing-wen-lamnar-post-som-partiledare


Rekordhögt valdeltagande i mellanvalet, men de flesta avstod

Valdeltagandet i USA är allmänt sett mycket lågt. I presidentvalen brukar det ligga kring 55 % och i mellanvalen, som nu för några veckor sedan, kring 40 %. Årets val fick 49 % att rösta, vilket ska jämföras med Obamas sista mellanval där 36,4 % röstade. Inte sedan 1966 har valdeltagandet varit så högt som i år.

Att så många röstade beror sannolikt på att valet uppfattades som en folkomröstning om Donald Trump, vilket fick både anhängare och motståndare att gå till vallokalerna.

Dock stannade alltså majoriteten av möjliga väljare hemma. De amerikanska valreglerna gör att tröskeln för att rösta är hög. Väljarna måste bl a på eget initiativ registrera sig på vallängden, i en del delstater ett halvår i förväg. Valen sker på en vardag vilket medför att många får löneavdrag om de röstar på arbetstid. Köerna, framför allt på kvällen, blir timslånga. I New York fick väljare stå ute i ösregnet i upp till tre timmar.

Detta har gjort att det inte finns en kultur som utgår från att alla bör gå och rösta. Det kräver att väljaren känner entusiasm för att gå till vallokalen, något som drabbade Hillary Clinton och ställer stora krav på Demokraternas presidentkandidat 2020.
https://www.svd.se/ont-om-karismatiska-kandidater-till-2020


Sverige saknar elevdemokrati
 
Dagens elever borde skolas in i demokratin. De auktoritära regeringar som fått makten i bl a Polen och Ungern har blivit framröstade i allmänna val. Att värna om demokratin och dess institutioner handlar om kunskap, ifrågasättande och engagemang.
 
Därför är samhällskunskapsundervisning, källkritik och skolval viktiga inslag. Men skolval är låtsasval. Det borde finnas ett mer grundläggande demokratiskt inslag i skolorna, något mer än att leka demokrati.
 
Ett problem i Sverige är att en stor majoritet av befolkningen inte anser sig lyssnade på. Såväl i USA som i Italien har populistiska strömningar lyfts fram av att väljarna känt sig utanför de politiska processerna. Också unga i skolan borde känna att de blir lyssnade på och har möjlighet att påverka. Det borde inte vara en del av uppfostran att det alltid är andra som ska bestämma.
 
Faktum är att elevdemokratin starkt försvagats. För 50 år sedan hade elevrådsrörelsen en plattform i den nationella debatten och blev lyssnad på när beslut skulle fattas i skolfrågor. Oftast kunde elevråden i de enskilda skolorna företräda elevernas åsikter och föra fram dem. På några håll fanns elevrepresentanter adjungerade till skolstyrelserna.
 
Baksidan av skoldebattens vilja att betona rektorers auktoritet och ”katederundervisningen” har blivit att elevdemokratin försvagats. Här måste det ske reformer för den framtida demokratins skull.
https://wastberg.se/2018/06/stark-elevdemokratin


Svenskar som soldater i utlandet

Att svenskar varit inblandade i krig i andra länder är ingen nyhet. Bosse Schön har i boken ”Svenskarna som stred för Hitler” och ”Hitlers svenska SS-soldater” visat på hur hundratals svenskar lät sig värvas av nazisterna. En av dessa har ju på senare år blivit uppmärksammad: Gustaf Ekström som anslöt sig till Waffen SS och senare blev en av Sverigedemokraternas grundare.

Också i USA har svenskar varit inblandade i krig. Axel von Fersen deltog i nordamerikanska frihetskriget 1780—83 på den amerikanska sidan.

Nu har en ny bok kommit: Lars Gyllenhaal har skrivit ”Svenskar i strid mot Hitler”: Han har tidigare givit ut” Svenskar i krig efter 1945”.

Boken handlar om de många svensk-amerikaner som deltog i den amerikanska krigsmakten under andra världskriget. Boken är intressant eftersom den också ger en bra inblick i det svensk-amerikanska, främst vad som hände med dem som kom till USA i den sista stora utvandringsvågen från Sverige på 1920-talet.
https://www.adlibris.com/se/bok/svenskar-i-strid-mot-hitler-i-amerikansk-krigstjanst-1941-45-9789177792550


Sex nobelpris till amerikaner

Av årets tolv nobelpristagare är sex amerikaner. Dessutom har tre av de andra studerat och forskat vid amerikanska universitet. Så är det alltid. USA-universiteten håller högsta kvaliteten och är internationellt attraktiva. (Och Trump kan inte styra över dem.)

Den som är i New York kan gå till hörnet Columbus Avenue/ W 81st Street. Där står ett monument över Alfred Nobel och med namnen på alla amerikanska nobelpristagare sedan 1906. (Att få till stånd detta monument tillhörde det jag ägnade mest tid när jag var generalkonsul.)
http://www.bigapplesecrets.com/2014/10/nobel-monument-near-museum-of-natural.html


Meatpacking – från slum till exklusivitet

Meatpacking District på västsidan i New York – W 14th till Gansevoort Str – visar hur ett område kan förvandlas. När jag första gångerna var i New York dominerade slakterierna. Gatorna var blodiga och man kunde snubbla på ett grisben. En enda restaurang fanns – Diner Florent – som var öppen dygnet runt och lockade lastbilschaufförer och slaktare.

Gatorna var fyllda av knarkhandlare och prostituerade. Omsvängningen kom vid sekelskiftet. Då öppnades restaurangen Pastis – och tack vare Expressen-korrespondenten Staffan Thorsell var vi med på invigningen av restaurangen dagen innan nyårsafton 1999.

Sedan svängde hela området. Modeaffärer, gallerier och mängder av restauranger öppnade.

Genom Meatpacking – en våning upp – går en gammal godsjärnväg. 2004 skapades en ideell organisation som skulle göra om järnvägen till en park. Vi kände en av styrelseledamöterna och hon tog med oss upp på en vandring på det helt igenvuxna dubbelspåret. Men 2009 hade de lyckats och en ny park – The Highlane – öppnades. Den har blivit ett populärt turistmål och nya, exklusiva, hus har byggts kring den, bl a Standard Hotel.

2015 öppnade konstmuseet Whitney en fantastisk ny byggnad på Gansevoort Street.

Restaurangen Pastis är nedlagd, men där den låg – i hörnet Nionde Avenyn och Little West 12th Str – finns nu ett stort möbelgalleri, RH och en Rooftop Bar med fina terasser. Vi var där för två veckor sedan.
https://www.restorationhardware.com/content/category.jsp

Annars är nog områdets bästa restauranger italienska Santina och fiskrestaurangen The Catch.

Den som vill äta ”Comfort food” och dricka öl kan gå till The Wild Son eller Bubby’s. Båda trevliga brunch-ställen.


Bra mat, utsikten till trots

Med viss rätt brukar det sägas att restauranger med utsikt inte har god mat. De säljer på utsikten, inte på menyn. Det gäller t ex ONE Dine som ligger högst upp i World Trade Center.

Dock finns det minst tre exempel på motsatsen.

För någon vecka sedan var vi på nyöppnade Manhatta i WallStreet-området. Restaurang på 60:e våningen. Fin utsikt och bra mat.
http://manhattarestaurant.com

Samma sak gäller trevliga koreanska krogen Gaonnuri på 39:e våningen i Chelsea.
https://www.gaonnurinyc.com

En klassiker är Rainbow Room på 65:e våninegn i Rockefeller Center. Inte minst deras brunch är fantastisk.
https://rainbowroom.com


Svenskt I New York


Som vanligt en hel del svenskt i New York närmaste månaden. Här ett urval. Allra viktigast är´ Hilma af Klint-utställningen på Guggenheim – som, pågår till 23 april.

 Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

7-9 december kommer Bergman Studio från Dramaten till New York
https://satcnyc.org/nordicstage/

4 december är det ”Sweden Makes Music” i Williamsburg, Brooklyn. Svensk ny popmusik:
https://sweden-makes-music-2018.confetti.events

Ingmar Bergman har varit mycket uppmärksammad i New York hela året.
Sjunde inseglet visas på Film Forum 7-13 december:
https://filmforum.org/film/the-seventh-seal
Den 11 september kommer en box med 39 filmer:
https://www.criterion.com/boxsets/1427-ingmar-bergman-s-cinema

12 december spelar Martin Fröst och Henrik Måwe på Lincoln Center
http://www.lincolncenter.org/great-performers/show/martin-frost-clarinet-henrik-mawe-piano

Strindbergs Fadern, The Father, spelas 1 och 2 december på Gene Frankel Theatre.
https://www.genefrankeltheatre.com

30 november är det dags för svenska indie-bandet på Rough Trade i Brooklyn,
https://www.roughtradenyc.com/shows/detail/358771-peter-bjorn-and-john

Svenska filmen om Astrid Lindgren, Becoming Astrid, visas i december på Film Forum på West Houston Str.
https://my.filmforum.org/events/becoming-astrid

Scandinavian American Theatre, som i år fyller tio, har jubileumsfirande den 8 dec.
www.satcnyc.org

Svenska kyrkan i New York har sin årliga Luciakonsert kl 16 och 18.30 den 15 december på Church of the Incarnation, 209 Madison Avenue
https://churchofswedeninnewyork.wildapricot.org

Den som har anknytning till både Sverige och New York kan senaste den 16
december söka Swea/New Yorks stipendium
https://newyork.swea.org/swea-new-york-stipendium/