27 SEPTEMBER 2018

”Regeringen styr riket”
Trump hyllar kolbrytning
Trumps självdeklaration
Demokraterna går åt vänster
Separata lokala val skulle stärka demokratin
Viktig amerikansk bok relevant för Sverige
Integration och nyföretagande
Rösträtten 100 år, bra kunskap
New York en blandad välfärdsstad
Stor svensk konst i USA
Mat och politik
Klassiska, nyöppnade New York-krogar
Svenskt I New York

”Regeringen styr riket”

Just nu har Sverige en ”övergångsregering”. Men också för den gäller grundlagens skrivning: ”Regeringen styr riket”.

En regering tar varje år över 10.000 beslut som inte behöver gå till riksdagen. Ett statsråd kan fatta beslut i mindre frågor, ”departementsbeslut”. Regeringen tar beslut av olika slag – de viktigaste är regleringsbreven som innehåller instruktioner till myndigheterna. Regeringen har också utnämningsmakten.

Besluten kan naturligtvis granskas i konstitutionsutskottet, men det är få av de drygt 10.000 besluten som uppmärksammas. Sammantaget visar det på betydelsen av vilken regering vi har. De små förändringarna i styrningen av landet kan tillsammans bli mer betydelsefulla än de stora reformerna.


Trump hyllar kolbrytning

Även om Vita huset långt ifrån bestämmer allt i amerikansk politik, finns det ändå mycket som man rent administrativt kan bestämma utan att domstolar eller kongressen kan upphäva det. Det motsvarar en svensk regerings beslut.

Ett dystert exempel är Donald Trumps miljöpolitik. Trump river upp gamla miljöbeslut på löpande band. Trump låter USA lämna Parisavtalet och har slutat stödja FN:s olika miljöprogram.

Han har öppnat för oljeutvinning i amerikanska vatten. Och han har tagit bort alla restriktioner på kolbrytning, t ex tillåts nu kolföretag att dumpa avfall i lokala vattendrag.

Han har nu senast upphävt Obamas ”Clean Power Plan” som skulle minska utsläppen.
http://nymag.com/daily/intelligencer/2018/08/trump-gives-his-craziest-climate-speech-ever.html


Trumps självdeklaration

En fråga som dyker upp i den amerikanska debatten är vad som kommer att hända ifall Demokraterna – vilket är sannolikt – får majoritet i Representanthuset i valet den 6 november. Få tror numera att man kommer att starta en riksrättsprocess mot Donald Trump. Däremot kan en majoritet använda ”suboena”, d v s rätten att begära ut dokument från myndigheter.

Ända sedan Trump lanserade sin kandidatur i presidentkampanjen har det ryktats kring hans privatekonomi. Han är den ende presidentkandidaten som inte lämnade ut sin deklaration. Det är inte otänkbar att deklarationen innehåller åtskilligt anmärkningsvärt. Ett rykte är att Trumps bolag fått stora lån från ryska banker, närstående Putin.

Det skulle sannolikt inte tvinga bort Trump, men ytterligare sänka förtroende för honom.

Demokraterna går åt vänster

Inom Demokraterna i USA växter spänningen mellan de ”demokratiska socialisterna” och de mer traditionella demokraterna. Bernie Sanders, som var den interna motkandidaten till Hillary Clinton, har en ledande ställning inom partiet. Han kallar sig socialist och när han för drygt 30 år sedan reste på bröllopsresa valde han att göra det till Sovjetunionen. I en intervju förra året kommenterade han Sovjetunionen: ”Russia was an incredible place back then, before the billionaires ruined everything.”

”Liberal” var tidigare beteckningen på den reformvänliga politiken. Numera används det sällan. Bilden är att en stor andel av Demokraternas kandidater till representanthuset och till guvernörsposter är just socialister. Det kommer inte att gynna Demokraterna.

Karin Henriksson – den svenska journalist som verkat och bott längst i USA – kom nyss med den intressanta boken ”Vänstern i USA” som ger bakgrunden till den socialistiska frammarschen.
https://www.adlibris.com/se/bok/vanstern-i-usa-9789177793861

USA är starkt polariserat. Republikanerna sluter i hög grad upp bakom Donald Trump och demokraterna går åt vänster. Det finns ett uttryck: ”Democrats fall in love, Republikans fall in line.” Det stämmer väl just nu.


Separata lokala val skulle stärka demokratin

I årets val i Sverige blev lokala partier på en del håll mycket starka. Sjukvårdspartiet i Norrbotten, Waxholmspartiet blev största partier. I Göteborg blev det nya partiet Demokraterna näst störst.

Ändå är den generella bilden att den lokala politiken ligger i skuggan av rikspolitiken. Med tanke på de höga kommunalskatterna, att det är kommuner och landsting som ansvarar för skola, sjukvård och lokala kommunikationer är detta inte bra.

Eftersom Sverige har längst mellan valen av demokratier innebär det också att medborgarna sällan får lägga sin röst. I USA har man val varje år.

Jag menar att vi borde avskaffa den gemensamma valdagen för lokala och nationella val. Skrev i Dagens Nyheter på själva valdagen en artikel om detta.
https://www.dn.se/debatt/avskaffa-gemensamma-valdagen-for-att-starka-svensk-demokrati/


Viktig amerikansk bok relevant för Sverige

”Populismen är både demokratisk och illiberal.” Det är det väsentliga budskapet i en av de viktigaste böcker jag på sistone läst: Yascha Mounk – född och uppvuxen i Tyskland, nu på Harvard – har skrivit: ”The People vs. Democracy”.

Mounk visar hur de två grundläggande delarna av ”den liberala demokratin” –individuella rättigheter och folkvilja – ställs mot varandra. Populister säger att varken oberoende institutioner eller individens rättigheter ska ta över folkviljan. 

I den liberala demokratin är mediernas frihet, liksom obundna institutioner, domstolar och grundlagsfästa mänskliga rättigheter centrala. De är inslag som inte ska kunna röstas bort. Mounk pekar på hur populisterna vill genomföra”democracy without rights”.

De länder där populister regerar har agerat på detta sätt. Putin och Erdogan utsågs i demokratiska val, men har skaffat sig diktatoriska positioner. Nu använder de demokratiskt valda ledningarna i Polen och Ungern samma metoder för att krossa fria medier, försvaga de oavhängiga institutionerna – domstolarna, utbildningsväsendet och museer – och tysta ner oppositionen. I USA tweetar Donald Trump nästan dagligen mot de suveräna domstolarna och de fria medierna. 

Som regel har populistpartier fått makten genom att driva en invandringsfientlig politik, men när de tagit över vänder de sig mot institutioner som begränsar den politiska makten. De som kritiserar den liberala demokratin brukar tala om ”politikerväldet”, men när dessa partier fått chans att bestämma ökar just politikernas makt på bekostnad av de självständiga institutionerna. 

Vi måste därför garantera oberoendet för de viktiga demokratiska institutionerna. Domstolar, public service, utbildning och kultur ligger i dag vidöppna för politisk kontroll. Den svenska grundlagen är dessutom mer lätt att ändra än konstitutionen i de flesta andra demokratier. Här krävs starkare åtgärder.

Yascha Mounk har rätt: Vi står inför avgörande beslut för att rädda demokratin.
https://kvartal.se/artiklar/att-lyssna-bygger-trosklar/

 
Integration och nyföretagande

I de flesta invandrarländer spelar egenföretagandet en viktig roll som väg in i samhället. Att regeringen förbereder förslag som kan göra det krångligare att starta eget och få F-skattsedel innebär att man tar steg i fel riktning.

Den privata, i huvudsak ideella, organisationen NyföretagarCentrum är unik. Den som har en idé kan söka upp NyföretagarCentrum och träffar där oftast en företagare med egen erfarenhet. Sedan organisationen bildades 1985 har den bidragit till att 225 000 företag startats. Förra året gick nyföretagandet ner i Sverige, men ändå initierades ca 7 000 företag genom NyföretagarCentrum. Av de drygt 16 000 personer som förra året sökte upp NyföretagarCentrum för att få råd var 33 procent utlandsfödda.

Integrationsansträngningarna i Sverige kostar miljarder. Ändå nöjer sig staten med att ge NyföretagarCentrum ett verksamhetsbidrag på två miljoner kronor. Det säger något om inställningen till företagande i Sverige. Tyvärr är det inget politiskt parti som på riktigt allvar tagit sig an denna sak.
https://www.svd.se/olle-wastberg-ett-angrepp-pa-integrationen


Rösträtten 100 år, bra kunskap

1918-21 var de år då den svenska demokratin – allmän och lika rösträtt – genomfördes. Detta bör uppmärksammas och vara en del av skolundervisningen.

Kungliga biblioteket hart tagit två viktiga initiativ. De har digitaliserat allt riksdagstryck från Gustav Vasa till 1970 och skapat en site:
https://riksdagstryck.kb.se

Än viktigare är den nya
https://demokrati100.se

Det är KB, folkrörelsearkivet för Uppsala län, Riksbankens Jubileumsfond, Historiska museet, Digisam, Stockholms universitet, Södertörns högskola och Uppsala universitet som arbetat fram den.

På siten kan man hitta hela bakgrunden till hur rösträtten drevs igenom och hur motståndet såg ut. Det finns också material för lärare.  Mycket av det som man kan läsa om vad som hände för 100 år sedan ger dystra associationer till dagens europeiska diskussion.


New York en blandad välfärdsstad

I somras kom en statistikbok: ”A portrait of New York 2018”.
https://ssrc-static.s3.amazonaws.com/moa/pony.full.pdf

Den ger massor av kunskaper om New York. Bl a att det bor långt fler kvinnor än män i New York.  Livslängden i New York är längst i USA, ligger på samma siffra som Sverige, 82,3 år.  De som lever längst är invånare med asiatisk bakgrund.

38 procent av newyorkarna är födda utomlands. I USA delar statistiken upp människor efter bakgrund:  33 procent av invånarna i New York är ”vita”.

De olika stadsdelarna blir allt mer blandade. Antalet ”vita” har de senaste åren ökat mest i Harlem och centrala Brooklyn.  68 procent av de i New York hyr sin bostad.


Stor svensk konst i USA

Två viktiga konstutställningar med stora svenska konstnärer visas i USA i oktober:

12 oktober till 3 februari har Guggenheim utställningen Pairings for the Future av Hilma af Klint med målningar 1906 – 1920.
https://www.guggenheim.org/exhibition/hilma-af-klint

På Phillips Collection I Washington DC invigs den 13 oktober utställningen Nordic Impressions med flera klassiska svenska konstnärer som Anders Zorn, Helmer Osslund, Nils Dardel och moderna som Karin Mamma Andersson, Britta Marakatt-Labba, Olafur Eliasson.
http://www.phillipscollection.org/events/2018-10-13-exhibition-nordic-impressions 


Mat och politik

I denna lite udda och roliga artikel om mat och politik intervjuas jag, främst om situationen i de förhandlingar som föregick överenskommelsen hösten 1992 mellan socialdemokraterna och den borgerliga regeringen.
https://www.svd.se/sa-kan-en-varm-capricciosa-stoppa-ett-politiskt-krislage

Visst kan mat och dryck sända signaler i politiken. 1979 fanns den liberala Ullsten-regeringen som endast hade stöd av 11 procent i riksdagen. Jag var med på ett möte med regeringen och Folkpartiets ledning, där jag satt, på Harpsund efter jul. En del av oss samlades i köket för nattsexa. Och när vi höjde glasen sjönk vi ” Hej tomtegubbar slå i glasen” med tryck på raderna ” En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär”. Det kan nog upprepas av den regering Sverige nu får.


Klassiska, nyöppnade New York-krogar

Nyligen varit på två klassiska New York-krogar som varit stängda flera år, men nu öppnat på nytt. Utmärkta – även om vi tyckte servicen var dålig på båda ställena. Båda är krogar som lockar New Yorks överklass.

JoJo var den första krog som New Yorks restaurangikon Jean-Georges Vongerichten öppnade för drygt 30 år sedan. Ligger på East 64th. Trevlig, intim miljö och mycket bra mat.

http://www.jojorestaurantnyc.com

La Goulue stängde på Madison Avenue för åtta år sedan och har nu öppnat på East 61st. Fina lokaler, om än med dålig akustik.
http://www.lagouluerestaurant.com


Svenskt I New York

Mycket svenskt i New York närmaste månaden. Här ett urval. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

18 oktober invigs utställningen ”Vote Feminst, på Nancy Hoffman Gallery, 520 W 27th Str. Konstnär är Michele Pred, en uppmärksammade svensk-amerikansk artist.
http://www.nancyhoffmangallery.com/exhibitions/display/204/michele-pred-vote-feminist

3 oktober är det premiär på ”Beppo the clown” skriven av Else Fisher Bergman, i samarbete med Ingmar Bergman. Regisserad av Cinna Vesterberg på New Yorks Marionetteater i Swedish Cottage i Central Park.
https://cityparksfoundation.org/swedish-cottage-marionette-theatre/

Elsa Nilsson, flöjtspelare och kompositör släpper den 2 oktober sitt album “Same trees” på trevliga Cornelia Street den 2 oktober 
http://corneliastreetcafe.com/underground/performances.asp?id=11768&sdate=10/2/2018

Sångerskan Tove Styrke uppträder den 3 oktober på Le Poisson Rouge i
https://lpr.com/lpr_events/tove-stryke-october-3rd-2018/

Lykke Li uppträder på Terminal 5 den 9 oktober
https://www.songkick.com/concerts/34232229-lykke-li-at-terminal-5

På Elsewhere i Bushwick, Brooklyn uppträder i oktober tre svenska artister:
13 oktober: Elektronmusikkonstnären Axel Willner
15 oktober: Göteborgsbandet Little Dragon
15 oktober: Sångerskan Molly Nilsson
https://www.elsewherebrooklyn.com/events/

Koreografen och dansaren Pontus Lidberg har sin show “Siren” på The Joyce Theatre i Chelsea 23-25 oktober. 
https://joyce.org/performances/pontus-lidberg-dance

I samband med New Yorks design-och arkitekturmånad” ordnar Svenska Generalkonsulatet den 24 oktober ett samtal mellan ”ledande arkitekter och stadsplanerare från Stockholm och New York på Center for Architecture, 536 La Guardia Place.
https://archtober.org/events/572/

31 oktober- 4 november hålls den nordiska internationella filmfestivalen på Scandinavia House
http://www.nordicfilmfest.org/

Författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde prersenterar sin amerikanska  romandebut, What We Owe, den 16 oktober:
http://www.scandinaviahouse.org/events/what-we-owe/

Cecilia Björks uppmärksammade film om Almedalsveckan, A Good Week for Democracy, visas på Scandinavia House 17 oktober.
http://www.scandinaviahouse.org/event/films/

Cirkus Cirkörs Satyagraha spelades på Folkoperan i Stockholm i våras. Jag såg den; mycket bra! Nu kommer den till BAM, Brooklyn Academy of Music, från den 31 oktober.
https://www.bam.org/opera/2018/satyagraha