28 augusti 2018

Trump-skandalerna tycks inte betyda mycket
Dollarn kan fortsätta stärkas
Årets Raoul Wallenberg-pristagare
Hur Trump-anhängare tänker
De politiska partierna har vänt sig inåt
Sverigedemokraterna och det auktoritära Ungern
Kunskap om historiska folkmord viktigt för demokratin
En procent = tusen uppdrag
Trump och ”1984”
Svenska muséer i USA
Thriller av Bill Clinton
Marcus Samuelsson om matens kulturella mångfald       
Listor på de bästa krogarna
Mycket kring Ingmar Bergman 100 år
Svenskt i New York

Trump-skandalerna tycks inte betyda mycket

Ständigt nya skandaler kring Donald Trump. Ändå är det osannolikt att han avsätts. Ingen amerikansk president har avsatts. (Richard Nixon avgick inför risken att han skulle bli fälld i riksrätt.)

Det är möjligt att Demokraterna får majoritet i Representanthuset i valet i november. Då kan det bli åtal för Trump. Men det finns ingen chans att Demokraterna samtidigt skulle få den två tredjedels majoritet i Senaten som krävs för att en president ska bli avsatt. 

Frågan om riksrätt, ”impeachment”, tonas ner av Demokraterna inför valet, eftersom man är rädd att den mobiliserar Trumps väljare. Och samma sak tror nog Republikanerna som anklagar Demokraterna för att vilja avsätta Trump. Strömmen av skandaler har inte minskat Trumps anhängares entusiasm för honom.

http://nymag.com/daily/intelligencer/2018/08/why-gop-not-dems-wants-midterms-to-be-about-impeachment.html


Dollarn kan fortsätta stärkas

Det är dyrt för en svensk att besöka USA just nu. Åtskilliga gånger har jag spått att dollarn kommer att bli starkare i förhållande till den svenska kronan. Och så har det blivit. Den viktigaste orsaken till den svenska kronans fall är Riksbankens agerande. Riksbanken vill ha högre inflation och en svag krona bidrar till det eftersom importen blir dyrare. Minusräntan gör det också olönsamt att placera i svenska kronor.

Sannolikt stiger den amerikanska räntan tidigare än den svenska. Det kan stärka dollarn. Men den jättelika amerikanska statsskulden kommer att rubba dollarn. På lite sikt skulle jag tro att vi får en vändning, men på kort sikt en fortsatt mycket stark dollar.
 
 
Årets Raoul Wallenberg-pristagare

För sjätte året firades igår Raoul Wallenbergs dag – som nu uppmärksammas på allt fler platser i Sverige. Det är dagen för medmänsklighet och civilkurage.
https://raoulwallenberg.se/

På Raoul Wallenbergs dag delas Raoul Wallenberg-priset ut. Jag är ordförande i juryn och i år enades vi om att Jonathan Leman, som har vigt sitt liv åt att vara en vakthund mot antisemitism, får priset. Detta i sann Raoul Wallenbergs anda.
https://www.dn.se/insidan/mitt-engagemang-i-expo-ar-inte-bara-ett-jobb-utan-ocksa-ett-kall/


Hur Trump-anhängare tänker

Att begripa sig på Donald Trump är inte lätt. Delvis beroende på att han ständigt motsäger sig själv och reagerar spontant med dagligt twitter. Därför är det bra att läsa Newt Gingrich – författare och politiker som tidigare var talman i det amerikanska representanthuset och då ledde republikanernas motstånd mot Bill Clinton.

För ett år sedan skrev jag om hans bok ”Understanding Trump” som förklarade varför Trump är så framgångsrik bland republikanerna. Den var nyttig läsning för att begripa sig på Trump.

Nu har Newt Gingrich kommit med en ny hyllande bok: “Trump’s America: The Truth about Our Nation’s Great Comeback.”
https://www.amazon.com/Trumps-America-Truth-Nations-Comeback/dp/1546077065/

Typiskt nog handlar den till stor del om hur Trump stoppar invandringen, men också om ekonomin och mycket annat. Den fungerar bra för att förstå hur Trump-anhängare tänker.


De politiska partierna har vänt sig inåt

Sverige har längst mellan valen av demokratier, eftersom vi inte skiljer på lokala och nationella val. Därför är det viktigt med former för medborgarinflytande mellan valen. Tidigare var de politiska partierna en sådan kanal. Men den fungerar inte längre.

De politiska partierna har blivit elitistiska och därmed gjorts sårbara för revolten från antietablissemangsrörelsen. Partierna består i dag i hög utsträckning av slutna sociala nätverk som står med ryggarna utåt. En förklaring ligger i partistödets utformning som bidragit till centralisering av partierna. Om detta har jag skrivit inför valet:
https://kvartal.se/artiklar/partistodet-isolerar-den-politiska-klassen/


Sverigedemokraterna och det auktoritära Ungern

Ungern bedriver numera en ”iliberal” politik. När jag själv träffade Viktor Orbán första gången (på Liberal International) för snart 30 år sedan var han en ung vänsterliberal, men när han ville stanna vid makten skiftade han till auktoritär höger. 

Idag står Sverigedemokraterna Ungern nära. Flera sverigedemokrater, vars beteende gjort dem omöjliga i svensk politik, har valt att flytta till Ungern. Jimmie Åkesson sa i TV att han föredrog Orbán framför Merkel.

Jimmie Åkesson kan numera i TV inte sällan låta rimlig. Men vi ska komma ihåg vad hans partisekreterare Richard Jomshof sagt ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Andemeningen är solklar: Åtskilligt av vad Sverigedemokraterna för fram handlar inte om den politik de kommer att genomföra om de skulle få makten, utan är en taktisk anpassning.
http://www.tidningen.nu/sd-ungern-som-forebild/


Kunskap om historiska folkmord viktigt för demokratin
 
Svensk skola berättar om Förintelsen – det dröjde dock till 1970-talet innan läroböckerna ägnade mer utrymme åt Förintelsen än åt Hitlers bygge av autobahn. Sverige borde också formellt göra klart att vi är medvetna om det turkiska folkmordet på kristna – Seyfo – som inleddes 1914.  Det bör få plats i skolundervisningen. Jag skrev nyligen om detta tillsammans med Birgitta Ohlsson och Ninos Maraha.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/On7o2l/hog-tid-att-undervisa-om-illdad-i-islams-namn
 
Det blev en del negativa reaktioner på nätet mot artikeln, eftersom Aftonbladets rubrik inte skiljde på islam och islamism. Ungturkarna var främst nationalister, men deras nationalism ville skapa ett religiöst och etniskt enhetligt land, vilket ledde till mer än en miljon mördade. Det har också använts som förebild av IS-terroristerna.
 
I denna tid när nazister marscherar på våra gator är det viktigare än någonsin att förmedlas kunskap om nazismens illdåd. På samma sätt är det väsentligt att undervisa om Seyfo när nya folkmord begås av våldsbejakande islamister.


En procent = tusen uppdrag

Det finns närmare 100.000 politiska uppdrag i Sverige. Dels de 40.000 förtroendevalda på nationell, regional och kommunal nivå. Dessutom politiska sekreterare, brevsvarare i departementen och många andra.

Det innebär att om ett parti mister en procent i valet kommer tusen medlemmar att mista uppdrag och de som känt sig stå på tur får vänta.

Om man jämför valresultatet med opinionsundersökningarna måste Sverigedemokraterna hitta mer än 7.000 nya personer att ge uppdrag. Och Centerpartiet kommer att kunna fördela 4.000 nya uppdrag.

Att ett parti faller ca sju procent motsvarar alltså närmare 7.000 uppdrag. Inte konstigt att opinionsundersökningarna leder till intern turbulens i partier.


Trump och ”1984”

För ett halvår sedan förbjöd Trumpadministrationens hälsoministerium tjänstemännen att i officiella dokument använda sju ord: “vulnerable,“ ”entitlement,” “diversity,” “transgender,” “fetus,” “evidence-based”, “science-based”.

Det liknar Orwells 1984, där en totalitär makt som förbjuder och ersätter ord skildras. Detta kan ses som en signal om hur Trump påverkar USA. Museum of Modern Art i New York (MoMA) har tidigare markerat mot Trump. När han förbjöd invandring från muslimska länder ordnade de en utställning med stor konst från just dessa länder.

I maj arrangerade vår vän Paola Antonelli, chef för MoMA:s designavdelning, ett bildande och roligt seminarium – ”Salon 25. Why Words Matter” – om just Trump och ordens betydelse. Det finns nu upplagt:
http://momarnd.moma.org/salons/sa/


Svenska muséer i USA

I Seattles hamnkvarter invigdes i maj det nya Nordiska museet. Nordic Heritage Museum grundades 1980, och har nu fått en ny museibyggnad. Närmare 600.000 invånare i staten Washington säger sig ha skandinavisk bakgrund och Washington State University är det enda universitet i USA som i sina statuter har att de måste ha en avdelning för skandinaviska studier. Trakterna kring Seattle var i början av 1900-talet det område dit flest svenskar utvandrade (bland annat två av min pappas farbröder).

Museet har en permanent utställning om de nordiska invandrarna, men har också aktuella konstutställningar och liknande.
http://nordicmuseum.org

Det finns fem skandinaviska museer. Det största är naturligtvis det I Minneapolis, American Swedish Institute.
https://www.asimn.org

I stadsdelen Andersonville i Chicago ligger Swedish American Museum, som har viss inriktning på barn:
http://swedishamericanmuseum.org

I Philiadelphia finns American Swedish Museum, som har en intressant museibyggnad och mycket aktiv verksamhet; både permanent utställning, vandringsutställningar från Sverige och aktiviteter i samband med svenska högtider.
http://www.americanswedish.org

Fyra miljoner amerikaner uppgav i senaste folkräkningen att de hade svensk härstamning. Därför kan museerna spela en viktig roll för bilden av Sverige.
https://www.svd.se/platserna-dar-sverigebilden-lyfts-fram

 
Thriller av Bill Clinton

Jag läste i somras en thriller skriven av James Patterson och Bill Clinton. Patterson är en känd amerikansk deckarförfattare – som också skrivit en bok tillsammans med Liza Marklund.

”The President is Missing” (just kommit på svenska ”Presidenten är försvunnen”) är en spännande bok, och ger också en hel del bra insikter i hur det dagliga Vita huset fungerar. Parallellerna med Clintons tid som president finns där. Dessutom handlar den till stor del om ett rysk cyberterroristiskt angrepp. Klart aktuellt.


Marcus Samuelsson om matens kulturella mångfald    

Marcus Samuelsson är en av de mest offentligt aktiva svenskarna i USA. Han driver krogen Red Rooster i Harlem och är inblandad i en rad andra restauranger. Han fick laga mat i Vita huset på några av Barack Obamas offentliga middagar. Han har blivit uppmärksammad i mode-sammanhang för sin klädsel.

Nu senast har Marcus Samuelsson gjort en TV-serie – No Passport Required – om vad invandringen till USA betytt för utvecklingen av maten och nya restauranger:
https://www.eater.com/2018/7/9/17528540/pbs-marcus-samuelsson-no-passport-required-how-to-watch


Listor på de bästa krogarna

Varje år i augusti kommer en uppmärksammad lista på världens 50 bästa krogar. På första plats kom Osteria Francescana i Modena (utanför Bologna) i Italien. De två svenska restauranger som fanns med bland de hundra bästa var Franzén och Fäviken.

På plats elva kom 11 Madison i New York. Övriga New York-krogar var Cosme, Le Bernardin, Per se, Chefs Table i Brooklyn, Estela och Le CouCou.

11 Madison är fantastisk – och fantastiskt dyr. De jag skulle rekommendera själv är Le CouCou och Estela.
https://www.theworlds50best.co
 
Tidningen Bon Appétit kom också nyss med en lista: På de bästa nya restaurangerna i USA. Bäst var Bavel i Los Angeles. Tre nya från New York var med: Frenchettre, Cervo’s och Brooklyn-krogen Ugly Baby.
https://www.bonappetit.com/story/top-50-best-new-restaurants-2018


Mycket kring Ingmar Bergman 100 år

När vi arbetade i New York kollade jag varje dag under ett år om man kunde se Bergmanfilmer. Och det kunde man varenda dag, t o m på juldagen. På bio, universitet eller andra ställen.

I år skulle Ingmar Bergman blivit 100 år och det uppmärksammas över hela världen. Varit på Bergmanveckan på Fårö och nu senast på Dramatens Bergmanfestival som har flera intressanta teaterföreställningar.

I New York är det en hel del. Det här händer i september:

BAM – Brooklyn Academy of Music – dit vi under vår tid i New York lyckades få över flera Dramatenföreställningar, regisserade av Ingmar Bergman – kommer visa två filmer den 17 september: “In the presence of a clown” och “The last cry” 
https://www.bam.org/film/2018/in-the-presence-of-a-clown-the-last-cry

På MoMA visas 
5-11 september Ingmar Bergmans film från 1950 ”This can’t happen here”.-  Jan Holmberg från Bergmanstiftelsen presenterar.
www.moma.org/calendar/film/5006

När vi jobbade i New York berättade Liv Ullman på Lincoln Center – på en svensk filmfestival – om Ingmar Bergman. Nu håller hon i en Bergmankväll på Scandinavia House den 26 september, då man bl a visar ”Saraband”
www.scandinaviahouse.org/events/ingmar-bergman-tribute-film


Svenskt i New York

Här ett urval av det svenska i New York den närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Magnus Magnusson, som tidigare varit musikprofessor i New York och som uppträder med roliga klassiska shower, kommer den 30 augusti att ha en föreställning på Don`t tell mama, 343 W 46th St.
https://www.donttellmamanyc.com/shows/main/4717-magnus-martensson-8-30

Konstnären Johan Wahlström ställs ut på” From Warhol to Wahlstrom: From 60s Celebrity to Today’s Social Media” på Ethan Cohen Fine Arts, 19th Str  i Chelsea, från 6 september:
https://www.ecfa.com/ny-exhibitions

Den 8-9 september finns en stor samling svensk konst – främst från 60- och 70-talen – på Brooklyn Antiquarian Book Fair. Den handlar om politiska protester och heter ”Underground Exhibition”.
www.brooklynbookfair.com/the-swedish-underground-exhibition

Svenska pop-gruppen First Aid Kit har två konserter på Brooklyn Steel i Williamsburg 11-12 september.
www.bowerypresents.com/shows/detail/354204-first-aid-kit