20 JUNI 2018

20 JUNI 2018

Trump har återvänt till valkampanjen
Står vi inför en ny ekonomisk kris?
Demokraternas splittring ligger dem i fatet
Demokrati är mer än rösträtt
Per Ahlmark, demokratins förkämpe, död
Utrett Public Services framtid och oberoende
Utlandssvensk? Glöm inte att rösta!
Gotland – sommar med kultur och politik
Almedalen på export
Offentlig konst – New York och Stockholm
Utomhus i New York i sommar – från bio till beach
Svensk midsommar i USA
Svensk New York-kock ger ut fin kokbok
Svenskt i New York


Trump har återvänt till valkampanjen

Donald Trump kommer enligt planerna att i slutet av sommaren delta i två kampanjmöten i veckan. Dels för att i ”primaries”, de interna republikanska valen om vem som ska bli kandidat i valet i november, stötta de kandidater som är hans anhängare. Dels inför själva valet till representanthuset och en tredjedel av senaten.

Att gå in i lokala interna val för en president är ovanligt. Historikern Michael Beschloss har sagt att nästan alla presidenter tyckt det strider mot ämbetets värdighet. Det gäller dock inte Trump.
https://www.scribd.com/article/379589034/Trump-Plans-Aggressive-Return-To-Campaign-Trail

Trump har märkligt stort stöd, långt större än Obama hade vid motsvarande tid efter tillträdet. 89 procent av republikanerna är positiva till Trump. Och enligt en ny undersökning från NBC/Wall Street Journal ser sig 59 procent av republikaner mer som anhängare av Trump än av sitt parti.


Står vi inför en ny ekonomisk kris?

Svaret är ja, den nuvarande högkonjunkturen är inte för evigt. Det har ingen varit. Ekonomin är cyklisk.

En bra, nyutkommen bok om hur de historiska finanskriserna uppkommit och slagit sönder utvecklingen är ”Finanskrascher. Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers” av Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.
https://www.adlibris.com/se/bok/finanskrascher-fran-kapitalismens-fodelse-till-lehman-brothers-9789127145672

Vi vet inte när krisen kommer och vad som kommer att vara utlösande. Det var knappast någon som den 14 september 2008 visste att dagen efter skulle den djupaste krisen sedan 1930-talet bryta ut.

Det som hänt på sistone gör att fallet – när det kommer – blir extremt snabbt och djupt: Belåningen i hela västvärlden är mycket hög. Den amerikanska kongressen har nyss beslutat att ta bort de flesta av de regler som skyddar bankerna och deras kunder vid en nedgång. Den nya italienska regeringen har lovat att både sänka skatterna och införa medborgarlön; effekten kan bli en ny ”greklandskris” i EU. Desstom ska man komma ihåg att 1929 års kris svårt förvärrades av att dåvarande amerikanske presidenten Herbert Hoover införde tullmurar.

För den som har möjlighet är det klokt att förbereda sig genom att minska risken i sparandet.
https://www.washingtonpost.com/opinions/the-trump-administration-is-making-our-next-recession-worse/2018/06/05/ad6a48f4-6051-11e8-b2b8-08a538d9dbd6_story.html


Demokraternas splittring ligger dem i fatet

I vanliga fall brukar oppositionspartiet vinna mellanvalen. Så skedde både för Clinton och Obama. Republikanerna kommer att minska i valet; dock långt ifrån säkert att de tappar majoriteten i kongressen. Det har bara hänt två gånger de senaste hundra åren att det parti som haft presidentposten ökat i mellanvalet.

Dock har demokraterna stora interna problem. De internt mest populära demokratiska politikerna – Bernie Sanders och Elisabeth Warren – står långt ut på vänsterkanten. Den interna splittringen illustreras av vänsterinriktade Cynthia Nixon – känd som skådespelerska i ”Sex and the City” – som nu kandiderar internt mot den sittande New York-guvernören Andrew Cuomo. Han är en mittenpolitiker som genom Cynthia Nixons utmaning tvingats ut åt vänster.

Som den amerikanska politiken ser ut innebär detta förmodligen stora svårigheter för demokraterna inför nästa presidentval. 

Det finns ett tjugotal tänkbara demokratiska presidentkandidater. Att gissa vem som kommer att utses är lika omöjligt nu som det var att två år i förväg tro att Bill Clinton och Barack Obama skulle bli presidentkandidater.

Lägger ut texten om Demokraternas situation i podden ”Kongressen”:
https://www.acast.com/kongressen/blir-valet-ett-fiasko-for-demokraterna

 
Demokrati är mer än rösträtt

Demokrati kräver allmän och lika rösträtt. Men den inskränker sig inte till att en rösts övervikt ska få bestämma allt. Men nu när de auktoritära populistiska rörelserna växer i hela västvärlden är det allt fler som hävdar att en majoritet omedelbart ska få förändra hela samhället.

Donald Trump är t ex kritisk mot att många viktiga beslut i Senaten måste fattas av minst 60 av de 100 senatorerna. Men den typen av regler skapar både ett skydd för minoriteter och ett motiv till kompromisser.

Ett exempel på opinionen för att en majoritet ska få bestämma allt läste jag just i denna artikel i New York Post:
https://nypost.com/2018/06/01/the-biggest-threat-to-democracy-now-comes-from-the-center/

Demokrati bygger på allmän rösträtt, men också på de mänskliga rättigheterna, fri opinionsbildning. I Sverige har vi en tradition av samtal och kompromisser inom politiken. Tyvärr försvagas den traditionen i det polariserade samhällsklimatet.


Dessutom är det beklagligt att dagens politiker inte tagit upp de viktigaste frågorna i den Demokratiutredning jag ledde och som handlar om hur alla ska kunna göra sin röst hörd mellan valen. Med våra extremt långa valperioder och att vi unikt nog inte skiljer lokala och nationella val skapar vi en situation där politikerna i alltför hög grad blir en sluten elit, vilket gynnar högerpopulister.


Per Ahlmark, demokratins förkämpe, död

För några dagar sedan dog Per Ahlmark efter lång och tragisk sjukdom. Ahlmark var folkpartiledare. Folkpartiets valframgång med Ahlmark var avgörande för att Sverige 1976 efter mer än 40 år fick sin första icke-socialistiska regering. Hans dominerande engagemang var mot diktatur och antisemitism.

För mig finns ingen som betytt mer för att jag en gång gick in i politiken och senare stimulerat mig mer än Per Ahlmark.

Peter Wolodarski skriver ett bra porträtt i Dagens Nyheter: 
https://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-per-ahlmark-tog-striden-nar-motstandet-var-som-storst/
 
Själv har jag också skrivit om Per Ahlmarks stora betydelse:
http://www.tidningen.nu/den-som-inte-gor-motstand-blir-medskyldig/
 

Utrett Public Services framtid och oberoende

Igår lade vi slutbetänkande från den parlamentariska, statliga Public Service-kommittén: ”Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar”
Jag har varit ledamot i utredningen; ett arbete som tagit åtskillig tid senaste året.

Alla partier – från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna – är överens om att Public Service (SvT, UR, SR) är viktiga för demokratin. Särskilt viktigt i en tid med polariserad debatt och extrema nätbubblor. Public Service betyder mycket för kulturen. Genom Berwaldhallen och P2 har man t ex Sveriges i särklass största publik för klassisk musik.

Det är viktigt att Public Service speglar hela landet och hela dess befolkning. Det är vi överens om i utredningen. Liksom att den lokala bevakningen måste byggas ut, särskilt nu när så många tidningar tvingats lägga ner lokalredaktioner. Här finns utredningsbetänkandet.

I Ungern och Polen tog de auktoritära majoriteterna omedelbart över Public Service när de fått makten. Också Sverige ligger vidöppet för sådana åtgärder. Public Services oberoende bör därför grundlagsskyddas.

Idag finns en – outnyttjad – regel som säger att ifall ett Public Service-företag vill införa en ny teknik eller kanal måste den anmäla det för prövning hos Myndigheten för Press Radio och TV. Det är viktigt att Public Service når ut, men också att man inte utnyttjar sin dominerande ställning på ett sätt som konkurrerar ut andra medieföretag. Vi behöver bredd och mångfald i medieutbudet. Därför är det bra att utredningsmajoriteten föreslår att om ett Public Service-bolag vill vidga sina kanaler ska det förhandsprövas. Men det är fel att regeringen ska fatta beslutet – det öppnar upp för påverkan. På den punkten ha jag reserverat mig i utredningen:
https://www.expressen.se/debatt/politiker-ska-inte-fa-styra-public-service/


Utlandssvensk? Glöm inte att rösta!

Valdeltagandet bland utlandsboende svenskar är mycket lågt – bara 10 procent röstar.  Senast den 3 augusti måste den som är folkbokförd utomlands anmäla sig till röstlängden. Den 16 augusti börjar förtidsröstningen som tidigast på ambassader och konsulat.

Den som bor utomlands bör läsa instruktioner och tips hos organisationen Svenskar i världen
http://www.sviv.se/val-2018

 
Gotland – sommar med kultur och politik

Vi sommarbor på Fårö, Gotland. Det innebär att det finns en stor möjlighet att ta del av kultur och politik.

Direkt efter midsommar börjar Bergmanveckan på Fårö med ett brett program kring Ingmar Bergman, som skulle blivit 100 år i år.
https://www.bergmancenter.se/bergmanveckan/

Årets Almedalsvecka, 1-8 juli, blir nog – i och med att det är valår – kulmen på 50 år. Sannolikt kommer över 40.000 människor och det anordnas över 4.300 seminarier.
http://almedalsveckan.info

En höjdpunkt är Gotland Chamber Music Festival, 23-27 juli. Kvalitetsmusik över hela Gotland under denna vecka, ledd av Staffan Scheija, som tog initiativet redan 1986:
http://www.gotlandchamber.se

 
Almedalen på export

I november blir det ett försök till Almedals-arrangemang i Austin, Texas. Delegationer från Austin har varit på flera Almedalsveckor och jag har träffat dem många gånger. Nu ska de ha ”The Great Listening” under två dagar. Almedalsveckan fyller 50 år, men har inspirerat till liknande årliga arrangemang i flera av våra grannländer.

Om detta och mycket annat står det i en bok som kom förra veckan: ”Almedalen – makt, magi och möten”. Den skildrar Almedalens väg från politik till marknad och innehåller 24 korta inlägg. Jag har skrivit ett av dem.
https://www.adlibris.com/se/bok/almedalen—makt-magi-och-moten-9789186797331


Offentlig konst – New York och Stockholm

Bland de fina upplevelserna i New York är den tillfälliga utomhuskonsten. Det har jag skrivit om flera gånger i nyhetsbrevet. Här kan man se några exempel på vad som är aktuellt i New York just nu:
www.publicartfund.org
https://www.nycgovparks.org/art

Tack vare ett initiativ av Prins Daniel har vi nu i Stockholm fått en motsvarighet. Konsten öppnar upp det offentliga rummet på ett nytt sätt när stora skulpturer ställs ut. För tredje året i rad ställer nu en framstående konstnär ut på Djurgården. Förra året var det Eva Hild; i år fram till slutet av september den spanske konstnären Jaume Plensa:
https://www.gsa.se/public-art/djurgarden

 
Utomhus i New York i sommar – från bio till beach

I New York har det i maj inte varit lika varmt som i Stockholm, och dessutom regnat en del. Men somrarna brukar bjuda på väder som gör att man gärna äter ute på kvällarna. Här listor på New Yorks bästa tak-krogar och barer (själv rekommenderar jag baren på Pod39 Hotel), de flesta med fin utsikt.
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-rooftop-restaurants-in-nyc
https://www.rooftopguiden.se/takbarer-i-new-york.html

Massor av gratis utomhuskonserter kommer att ges över hela New York
https://www.thrillist.com/events/new-york/free-summer-outdoor-concerts-music-festivals-in-nyc

Bland det trevliga är utomhusbio, t ex i Bryant’s Park eller på vissa tak, främst i Brooklyn:
https://www.nycgovparks.org/events/free_summer_movies
https://www.rooftopfilms.com/calendar/

Det finns 15 stränder utanför New York som man kan ta sig till på en dryg timme med kollektivtrafik. Själv gillade jag att ta tunnelbanan ut till stranden vid Coney Island och sedan promenera på stranden eller board-walken till Brighton Beach och ta tunnelbanan hem därifrån.
https://www.thrillist.com/lifestyle/new-york/nyc-beaches-without-a-car
http://observer.com/2018/06/new-york-city-beaches-summer


Svensk midsommar i USA

Svenskt midsommarfirande sker över hela USA, på minst 54 platser. Här kan man se var:
http://www.nordstjernan.com/news/traditions/8481

De svensk-amerikanska föreningarna i New York hade sitt traditionella firande på Manhem Club i The Bronx i lördags.
www.swedendayny.com

Det svenska midsommarfirandet på Manhattan – i Robert Wagner Park på Manhattans sydspets – är en höjdpunkt för många svenskar i New York. Många väljer att ta med amerikanska vänner för att uppleva midsommarstången, Små grodorna och svensk sommarmat. Det sker på Midsommarafton kl 17-20  och arrangeras av det svenska generalkonsulatet i samarbete med Battery Park City Parks Conservancy: På midsommarfesten spelar 25 personer (i folkdräkt) från Dalarnas Spelmansförbund, ledda av Kalle Moraeus.
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/usa-new-york/om-oss/midsummer-festival/


Svensk New York-kock ger ut fin kokbok

Fredrik Berselius är framgångsrik kock och har restaurangen Aska i Brooklyn, som fått två stjärnor av Guide Michelin. Den har intressanta avsmakningsmenyer.
http://askanyc.com

Nu har Fredrik Berselius just kommit med en fin kokbok, ”Aska”– där det också finns kopplingar till hans svenska kulinariska bakgrund:
https://www.amazon.com/Aska-Fredrik-Berselius/dp/0714875775/

 
Svenskt i New York

Sommaren brukar bjuda på lite mindre svenskt i New York. En del händer ändå. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

I parker kan man se Ingmar Bergmans Sommarnattens leende den 29 juni och Höstsonaten den 11 augusti
nycgovparks.org 

Prideparaderna började i New York, redan 1973. I årets Prideparad, 24 juni, deltar det svenska generalkonsulatet.
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/current/news/march-with-the-consulate-at-nyc-pride/

11 juli, fram till 5 september visar artisten Mel Chin ett jätteskulptur på Times Square av sångerskan Jenny Lind:
http://arts.timessquarenyc.org/times-square-arts/projects/at-the-crossroads/wake/index.aspx

19 juli: Jazzkonsert med Oskar Stenmark på Scandinavia House.
 http://www.scandinaviahouse.org/events/oskar-stenmark-quartet/

26 juli uppträder Daniel Norgren, singer-songwrter, på The Bowery Ballroom.
https://www.songkick.com/concerts/33421714-daniel-norgren-at-bowery-ballroom

5-10 augusti har Artifact Gallery, Orchard Street, e soloutställning av konstnären Renée Breig
http://art.reneebreig.com/test/upcoming-exhibition/