24 maj 2018

Föraktet mot Trump-väljarna kan gynna republikanerna
Den svenska grundlagen är för svag
”Vi kan tacka Trump!”
Att acceptera lögner
Antisemitism i dagens USA
Mitt samtal med ärkebiskopen
Fredspriset till Trump?
Sverigekunnig ny chef på museet Noguchi
En gång svenskägda Nordstroms öppnar i New York
The New Yorker om svenskt godis
Harlemkrogar
Svenskt i New York

Föraktet mot Trump-väljarna kan gynna republikanerna

Mandatperioden för medlemmar i det amerikanska representanthuset är bara två år. Mellanvalen, då en tredjedel av senaten också ska väljas, brukar oftast bli ett nederlag för sittande president. Och det mesta tyder på att Demokraterna kommer att ha framgång i valet den 6 november.

Valdeltagande i Midterm Elections är lågt, under 40 procent. Det gör att det centrala är att partierna får ut sina väljare. Här kan den interna splittringen hos Demokraterna spela en dämpande roll. Flera nya undersökningar ger Republikanerna bättre chanser än för några månader sedan.

Trump-väljarna känner sig föraktade och kommer sannolikt att gå och rösta. Det är dock nästan ett halvår till valet.
https://www.washingtonpost.com/news/powerpost/paloma/daily-202/2018/05/14/daily-202-trump-voters-stay-loyal-because-they-feel-disrespected/5af8aac530fb0425887994cc/


Den svenska grundlagen är för svag

Om man i USA frågar människor kan de flesta svara på hur konstitutionen inleds: ”We, the people…” I USA har grundlagen en stark ställning. Att den bara ändrats 27 gånger sedan 1787 är talande. I Sverige är det få som vet hur portalparagrafen i grundlagen lyder. (”All offentlig makt utgår från folket”). Grundlagarna har en svag ställning.

Det som hänt i Polen och Ungern har visat att det behövs ett starkt grundlagsskydd för att inte mediernas och kulturens fria ställning samt domstolarnas oberoende ska kunna begränsas. I både Polen och Ungern har man med hjälp av en – förhoppningsvis tillfällig – majoritet kunnat göra inskränkningar i demokratins fundamentala institutioner.

Vi borde stärka de svenska grundlagarnas ställning. I Sverige skulle riksdagen kunna avskaffa demokratin på mindre än ett och ett halvt år: Majoritetsbeslut+val+nytt majoritetsbeslut. Men också kunskaperna om grundlagarna och deras förankring hos medborgarna borde byggas upp.

Har nyss skrivit om detta:
http://www.tidningen.nu/stark-sveriges-grundlagar/


”Vi kan tacka Trump!”

Nyligen berättade Washington Post om en undersökning som visar att en av fem amerikaner sedan 2016 har demonstrerat eller protesterat på gator och torg. En femtedel av dem har aldrig tidigare deltagit i en politisk manifestation. I denna grupp är 30 procent Trump-anhängare och resten negativa till Trump. Undersökningen visar också att långt fler än tidigare tänker engagera sig i valet i november.

I Daniel Lindvalls och min bok ”Folkstyret i rädslans tid”, som kom förra året, hette avslutningskapitlet ”Vi kan tacka Trump!”.  Det utgick just från hur Trumps kontroversialitet ökat det politiska engagemanget.
http://fritanke.se/bocker/folkstyret-i-radslans-tid/


Att acceptera lögner

Också Donald Trumps väljare inser att tusentals av hans påståenden har varit rena lögner.  Ändå slår han nya rekord i förtroende bland republikaner. Hur kan det komma sig?

Daniel Effron, professor vid London Business School svarar att Trump-anhängare ofta menar att det som Trump sa kanske inte stämde, men att det mycket väl skulle kunna vara sant.
https://www.nytimes.com/2018/04/28/opinion/sunday/why-trump-supporters-dont-mind-his-lies.html

I november började en bild cirkulera på Facebook i Sverige. Den visar en äldre kvinna med ansiktet fullt av blåmärken. Texten: ”Stina 85 år blev misshandlad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm” I själva verket hade kvinnan dött för flera år sedan. Hon hette Karin, var 95 år när bilden togs och publicerades 2014 i Söderhamns-kuriren efter att hon hade ramlat på äldreboendet.

Att bilden utnyttjades helt förfalskat har fått åtskillig uppmärksamhet. Ändå fortsätter den att delas. Sannolikt beror det just på att de som delar tycker att den stämmer med deras verklighetsbild. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss  har utrett denna typ av inställningar i den läsvärda boken ”Alternativa fakta”:
http://fritanke.se/bocker/alternativa-fakta/


Antisemitism i dagens USA

I ett kongressdistrikt i Illinois är den republikanske kandidaten nazist. Inte bara en högerextremist, utan ett uttalad förintelseförnekare, Hitler-dyrkare och antisemit. Han kommer inte att ha en chans i valet, men det är märkligt att han kunnat bli nominerad.

Det mesta tyder på att antisemitismen bland amerikaner i allmänhet minskat under många decennier, men samtidigt har den uttalade judefientligheten ökat, liksom de antisemitiska hatbrotten. Här spelar Donald Trump en roll: Hans angrepp mot muslimer och mexikaner har bidragit till att göra det accepterat med generaliserande etniska uppfattningar. Även om Trump knappast är antisemit fanns det ett tydligt antisemitiskt inslag i slutet av hans valkampanj. De rena extermisterna, som nazisten Richard Spencer (som på ett stort möte höjde handen och sa ”Hail Trump!”) och KuKluxKlan-ledaren David Duke är uttalade Trump-anhängare. Tröskeln har sänkts.

Mer om  detta kan man läsa i den nyutkomna boken ”(((Semitism))). Being Jewish in America in the Age of Trump” av Jonathan Weisman:
https://www.amazon.com/Semitism-Being-Jewish-America-Trump/dp/1250169933/ref=sr_1_1

Nyss läste jag en mycket bra bok om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen: Bernt Hermeles ”Kommer de, så skjuter jag oss”. Boken går igenom svensk inställning till judar från Gustav Vasa och framåt med en betoning på hur judiska familjer hade det på 30- och 40-talen då Nazityskland var starkt och de kända judiska familjerna hamnade på de svenska nazisternas dödslistor.
https://www.adlibris.com/se/bok/kommer-de-sa-skjuter-jag-oss-om-svenska-judars-liv-i-skuggan-av-forintelsen-9789177790815

 
Mitt samtal med ärkebiskopen

Själv är jag inte medlem i Svenska kyrkan – döpt, konfirmerad, men gick ut på min 18-årsdag; högre makter tror jag inte på. Detta till trots blev jag inbjudan av ärkebiskopen Antje Jackelén, att göra en pod. Den utgår från mitt arbete med Demokratiutredningen.

Svenska kyrkan är Sveriges största folkrörelse om man går till antalet medlemmar. Civilsamhället är centralt för demokratin. Svenska kyrkan har också stått upp för tolerans, viktigt i dessa dagar.

Ärkebiskopen överraskade genom att vara en bra lyssnare och intervjuare. Hon skulle kunnat ha blivit journalist. Pod-samtalet är närmare en timme långt:
https://www.svenskakyrkan.se/arkebiskopen/pratatillpunk
 

Fredspriset till Trump?

Ett antal personer med formell rätt att nominera till Nobels fredspris har föreslagit att Donald Trump ska få det för sitt arbete med Nordkorea. Det är ju bisarrt och verkar föga troligt.

Men alldeles säker kan man inte vara med en nobelkommitté som gett Yassir Arafat fredspriset.

Den första amerikan som fick nobelpris var Theodore Roosevelt som var känd som en imperialistisk och krigisk president i USA. Han fick fredspriset 1906 för sin insats som medlare i det rysk-japanska kriget.

 
Sverigekunnig ny chef på museet Noguchi

Nu i maj blir Brett Littman chef för museet Noguchi i Queens/Long Island City. Det är ett fantastiskt skulpturmuseum skapat över den amerikanske skulptören (och designern) Isamu Noguchi.
http://www.noguchi.org/museum

Det är vackert både inne och ute och har succesivt utvecklats till att också visa aktuell konst. Det kommer sannolikt att fördjupas nu när Brett Littman, som varit framgångsrik chef för Drawing Center i SoHo, tar över. Brett Littman är dessutom kunnig om Sverige och svensk konst.
https://www.nytimes.com/2018/02/05/arts/design/noguchi-museum-hires-new-director.html


En gång svenskägda Nordstroms öppnar i New York

De flesta i USA vet säkert att H&M och Ikea är svenska företag. Mer okänt är att  bl a bussbolaget Greyhound, Walgreens och Nordstroms  en gång startades av svenska invandrare.

Nordstroms grundades av en svensk skomakare från Norrbotten (f ö släkt med Luleås framgångsrika kommunalråd Niklas Nordström). Han sålde kängor i Seattle till personer som skulle vaska guld i Alaska. Företaget ägs fortfarande av samma familj och är en av USA:s största klädaffärer. I New York har de varit frånvarande, men nu har man just öppnat en stor affär på 57:e gatan/Broadway. Ett sannolikt riskabelt projekt när allt färre köper kläder i butiker.
https://www.nytimes.com/2018/04/08/business/nordstrom-new-york-store.html
https://www.nytimes.com/2018/05/09/style/nordstrom-men-shopping.html


The New Yorker om svenskt godis

I förra nyhetsbrevet skrev jag om den nyöppnade lösgodisbutiken BonBon på Lower East Side och om Sockerbit i Greenwich Village. Nu har tidskriften The New Yorker en längre artikel med utgångspunkt från dessa butiker. Den handlar om ”lördagsgodis” och den svenska godis-kulturen.
https://www.newyorker.com/culture/annals-of-gastronomy/how-to-eat-candy-like-a-swedish-person


Harlemkrogar

Harlem bjuder inte bara på jazz och gospel. I allt högre grad håller området kring 125e gatan på att bli en krogmiljö.

Marcus Samuelsons Red Roster är numera en klassiker. Baren är trevlig och vital.
www.redroosterharlem.com

Ett fint jazzställe med bra mat är Mintons, på 118e gatan
http://www.mintonsharlem.com

Den mest bekanta krogen är Sylvia’s som lockar Harlems etablissemang och politiker med sin ”soul food”.
sylviasrestaurant.com

En ofta förbisedd restaurang är Lenox Saphire, där maten har sin grund i Senegal. Trevligt ställe:
https://www.lenoxsaphireharlem.com

Det som på sistone hänt är att flera krogar med franska menyer öppnat. Bäst är nog Ponty Bistro Harlem, på Adam Clayton Powell Jr Blvd
www.pontybistroharlem.com

New York Times skrev utförligt om den franska renässansen i Harlem:
https://www.nytimes.com/2017/04/11/travel/harlem-french-renaissance-new-york-city-restaurants-food.html


Svenskt i New York

En hel del svenskt i New York närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter eller prenumerera på ett mailutskick. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Gloria Ray Karlmark, som sedan många år bor i Sverige, tillhörde “Little Rock Nine” – de första svarta unga som lyckades bryta segregationen och1957  börja på en high school i det rasistiska Little Rock.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gloria_Ray_Karlmark
Den 30 maj är det premiär på en pjäs om de nio ungdomarna. På SheenCenter, 18 Bleeker Street. Gloria Ray Karlmark kommer att vara där.
https://sheencenter.org/shows/littlerock/

Teresia Björk gästar Scandinavian House 19 juni vid urpremiären av hennes dansfilm ”Siri Derkert The Trilogy by Teresia Björk”
http://www.scandinaviahouse.org/events/teresia-bjork-dance-films/

SAS och Absolut Art kommer maj-okt ha en konstutställning i SAS-loungen på Newark:
https://www.absolutart.com/se/sas?utm_source=sas&utm_medium=link&utm_campaign=sas_aff_2018

DJ-gruppen Galantis uppträder den 2 juni på musikfestivalen Governors Ball  and nattklubben Schimanski i  Brooklyn.
https://www.governorsballmusicfestival.com/artist/galantis/ https://www.schimanskinyc.com/calendar/2018/06/02/gov-ball-after-dark-galantis

På  African Film Festival I New York den 10 juni visas filmen “Ouaga Girls” av Theresa Traore Dahlberg. 
http://www.africanfilmny.org/aff2018/event/ouaga-girls/

På Lincoln Center visas 13 juni dokumentären ”Birgit Nilsson – A League of Her Own”.
http://www.richard-wagner.org/rwvi/en/events/calendar/?collection_id=1702

Grafiska designern Parasto Backman talar den 16 juni på Cooper Union. https://2018.typographics.com/schedule/parasto-backman