Allt oförutsägbart kring Trump
Hoppas inte alla vägar bär till Rom
Konjunkturen viker inom fyra år?
Att förstå skandalen kring Facebook
Ultrahögern ökar upplagorna för New York Times och DN
New Yorks sjunkande brottslighet – och invandringen
Konstutställningar i New York
97-åriga Siri Berg ställer ut i Stockholm och New York
Svenskt lösgodis i New York
Var vill folk bo i New York?
Krogar i Hell’s Kitchen
Svenskt i New York
Nyhetsbrevet 20 år
Allt oförutsägbart kring Trump
”Democrats fall in love, Republicans fall in line”. Så brukar partiernas inställning till ledande politiker beskrivas.
Det visar sig stämma. Republikanerna sluter upp bakom Donald Trump. 89 procent, enligt en undersökning nyligen, av republikaner har ett positivt intryck av Trump, och 59 procent ser sig mer som anhängare av Trump än av partiet.
Trumps problem är främst av juridisk karaktär, men hittills har inget rent brottsligt kommit fram. Och man ska komma ihåg att ingen amerikansk president någonsin har blivit avsatt genom impeachment (riksrätt).
I New York finns bara ett dominerande samtalsämne: Trump. Och få gillar honom. Men generellt sett verkar det nu som de flesta insatta bedömare tror att han har chans att bli omvald 2020.
Fast när Trump i valrörelsen sa att ”Un American President should be unpredictable” är det något han förverkligat. Med säkerhet kan ingenting spås.
https://newrepublic.com/article/148005/probably-not-end-stages-trumps-presidency
Hoppas inte alla vägar bär till Rom
Liksom Steve Bannon – Trumps kampanjledare, en tid hans främste rådgivare och tidigare chef för högernationalistiska siten Breitbart – var jag i Italien sista veckan innan italienska valet i mars.
Steve Bannon hyllade valresultatet. Inte konstigt – de populistiska partierna dominerade totalt och Bannon säger sig dessutom beundra Mussolini. Största parti blev Femstjärnerörelsen – som på flera sätt liknar Donald Trump: Den är inte ett parti i vanlig mening och driver främst sin verksamhet på sociala medier. Den är heller inte självklart högerpopulistisk: Invandringskritisk (och anti-vaccin), men samtidigt för medborgarlön. Det mest karaktäristiska är att man knappast har ett politiskt program, utan för fram det som passar just nu.
Det som utmärker både Trump och Femstjärnerörelsen är motståndet mot de politiska eliterna. De gick båda till val på att ”röra om i grytan”.
Främst har Femstjärnerörelsen byggt sin framgång på att lyssna till väljare och medlemmar. Nomineringar och åsikter fastställs via appen Rousseau. Där röstar medlemmar fram kandidater och ståndpunkter. Också icke-medlemmar påverkar partiet via digitala medier. Dessutom vill Femstjärnerörelsen ha beslutande folkomröstningar.
I en undersökning vi redovisade i Demokratiutredningen framgick att närmare 85 % av svenskarna ansåg sig helt utan politiskt inflytande mellan valen. Att de politiska partierna i hela Västeuropa förlorat sin ställning och starka relation till väljarna är en del av hotet mot demokratin. Att börja lyssna på medlemmar och väljare är nödvändigt.
Italien är den senaste varningen. Vi måste mobilisera för demokratin. Jag har skrivit utförligt om detta:
https://www.svd.se/wastberg-italien-skickar-en-varning-till-hela-europa/i/senaste/om/ledare
Konjunkturen viker inom fyra år?
Vi ser inga tecken på nästa finanskrasch. Knappast någon spådde dock den 14 september 2008 att Lehman Brothers skulle gå i konkurs dagen efter, vilket utlöste den djupaste internationella finanskrisen efter 1930-talet
Att det kommer en ny finanskris är historiskt logiskt, men när och varför vet vi inte. Troligen skulle Sverige bli hårdare drabbat än de flesta andra länder om det smäller nu. Belåningen är hög, vi har budgetöverskott, men inte så högt att det ger tillräckligt med skydd.
Förre statsministern Göran Persson tror i en intervju att konjunkturen vänder inom de närmaste fyra åren och att Sverige är oskyddat.
https://www.di.se/nyheter/goran-perssons-oro-for-sverige-det-bygger-upp-till-en-perfekt-storm/
Thomas Franzén, kunnig ekonom, tidigare bl a vice riksbankschef, skriver om problemet med nuvarande penningpolitik – att vi har minusränta i högkonjunktur vilket gör att vi avhänt oss räntevapnet. Samt att Riksbanken pressar ner värdet på den svenska valutan.
https://www.svd.se/sveriges-ekonomi-behover-hogre-loner/om/thomas-franzen
Att förstå skandalen kring Facebook
Att Facebook i ett årtionde samlat uppgifter om användare och haft dem som bas för att sälja reklam är knappast en nyhet. Men avslöjandena kring företaget Cambridge Analytica (som jag i förra nyhetsbrevet knäppt nog kallade för något annat) visar hur dessa uppgifter kunnat kommersialiseras av andra och användas politiskt.
Dagen innan amerikanska presidentvalet 2016 träffade jag i Washington en konsult som behärskade en specialapp med Facebook-fakta. Han visade mig hur lätt det var att t ex hitta personer i Wisconsin som var homosexuella men inte kommit ur garderoben. Det skedde genom att kartlägga deras vänner och vad de sökte efter på Facebook. Exemplet visar hur det skapas ett underlag för specifika och riktade budskap. Och det var vad som skedde i det amerikanska presidentvalet och sannolikt kommer att ske i det svenska valet.
Detta är ju något få Facebook-användare varit medvetna om.
http://nymag.com/selectall/2018/03/what-is-cambridge-analytica-and-who-is-christopher-wylie.html
Ultrahögern ökar upplagorna för New York Times och DN
New York Times är en av världens främsta kvalitetstidningar. Digitaliseringen har gjort det möjligt att läsa tidningen över hela världen. New York Times har en tryckt upplaga på 570.000 ex på vardagar – det dubbla på söndagar – och dessutom 2,6 miljoner digitala prenumeranter.
Donald Trump gick under sin valkampanj, och därefter, till ständiga angrepp mot New York Times. Det ledde till att allt fler valde att prenumerera på tidningen. ”The Trump Bumb” kallas upplageökningen.
I Sverige finns en parallell: Dagens Nyheter och dess chefredaktör Peter Wolodarski är hatade av ultrahögern. Det märks ständigt på sociala medier. Det har sannolikt bidragit till att DN har fått 175.000 digitala prenumeranter. Vilket har lett till att DN fått resurser till ytterligare fördjupad journalistik. I proportion till marknaden är DN större än New York Times.
Det är naturligtvis bra att kvalitetstidningar växer, men trist att det tycks bero på den starka polariseringen i både USA och Sverige.
New Yorks sjunkande brottslighet – och invandringen
Jag har många gånger skrivit om hur det effektiva polisarbetet i New York – inriktat på att förbygga och förhindra brott – lett till att staden gått från att vara en tämligen farlig plats till att bli en av världens säkraste storstäder.
Viktigt är att NewYork-polisen varje vecka publicerar statistik. Den som vill titta på den intressanta brottsstatistiken – t ex hur man i New York gått från 2.262 mord 1990 till 292 förra året – kan göra det genom denna länk.
http://www1.nyc.gov/assets/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf
Ett exempel på utvecklingen är ett område i Brooklyn som på 90-talet kallades för New Yorks ”killing fields” med över 100 mord om året. Och nu inte har ett enda. Intressant reportage om detta i New York Times:
https://www.nytimes.com/2018/04/20/nyregion/east-new-york-precinct-no-murders.html
Brottsligheten i USA är långt högre än i Sverige, men utvecklas i rätt riktning. Ungefär häften av alla amerikaner tror, enligt en undersökning, att invandring ökar brottsligheten. Nu visar ett omfattande forskningsprojekt, där fyra amerikanska universitet undersökt invandring och brottslighet i 200 tätorter i USA, att invandringen ökat samtidigt som brottsligheten gått ner. Tänkvärt!
https://www.nytimes.com/interactive/2018/03/30/upshot/crime-immigration-myth.html
https://www.svd.se/samband-invandring-och-brott-ar-inte-forutbestamt
Konstutställningar i New York
Den som ska till New York i dagarna bör inte missa Guggenheim. Den danske konstnären Danh Vos utställning ”Take My Breath Away” stänger 9 maj. En stark upplevelse av ovanligt slag, och med inslag från Vietnamkriget som Vos familj flydde från när han var fyra år. Vardagsföremål får historisk och konstnärlig innebörd.
https://www.guggenheim.org/exhibition/danh-vo
https://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstrecension-historiska-frihetssymboler-med-lager-av-mening/
Nya Whitney Museum nere i Meatpacking District bör man oftast gå till. Fram till den 14 maj visas utställningen ”Transmissions” som ger associationer till den på Guggenheim – i det här fallet genom att skisser och fragment från amerikansk scenkultur skildrar en utveckling från 30-talet och framåt.
https://www.nytimes.com/2018/03/26/arts/dance/review-transmissions-nick-mauss-whitney-museum.html
97-åriga Siri Berg ställer ut i Stockholm och New York
Fantastiska, 97-åriga, svenskfödda konstnären Siri Berg har bott i New York sedan 1939. Hon är en framstående abstrakt konstnär som är känd för sitt arbete med färg. Hon ställer ut i Brooklyn, från den 16 maj.
http://www.silasvonmorisse.com/exhibitions/siri-berg2
Strax innan, den 9 maj, invigs hennes soloutställning ”Ett liv i färg” på Bonniers Konsthall i Stockholm.
http://www.bonnierskonsthall.se/utstallning/siri-berg/
Svenskt lösgodis i New York
Sedan länge finns svenska godisbutiken Sockerbit på Christopher Street. Och nu har en ny butik, BonBon öppnats på Lower East Side, 130 Allen Street. Där kan man köpa vanligt smågodis, som hallonbåtar och gelehallon.
Var vill folk bo i New York?
De områden dit flest flyttar i New York är sedan något årMott Haven och Hunts Poit i The Bronx. På Manhattan sker en intressant flytt från inneområdet East Village till Clinton/Hell’s Kitchen (Mellan 34e och 59e gatan, väster om Åttonde Avenyn)
http://therealdeal.com/2017/01/02/meet-the-most-popular-neighborhoods-new-yorkers-are-moving-to/
Hela västsidan från 30e gatan till 61a gatan är en jättelik byggarbetsplats. Om några år kommer så mycket folk att bo där att området blir väldigt dynamiskt. Det växer upp köpcentra, krogar och kulturplatser. Värt att hålla ögonen på.
Att det kallas för Hell’s Kitchen kommer från en period på 1800-talet då det var våldsamma konflikter mellan irländska invandrare och andra invandrargrupper i området. En polis rapporterade från området och sa att ”It’s not the hell, it’s hell’s kitchen”.
Krogar i Hell’s Kitchen
Den trevligaste, tycker jag, är den lilla informella ost- och vinbaren Caselulla.
www.caselulla.com
Nyöppnade Gloria är en riktigt bra fiskrestaurang:
https://www.gloria-nyc.com
Också nyöppnade Ousia är fin. En grekisk restaurang – inte i klass med New Yorks bästa grekiska krog Milos – men klart bra.
https://www.ousianyc.com
Svenskt i New York
Mycket svenskt i New York närmaste månaden. Det här är bara ett litet urval. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och prenumerera på ett mailutskick. Sök på
http://www.swedennewyork.com
3-8 maj hålls den prestigefyllda konst- och designmässan Tefaf på Park Avenue Armory. Designgalleriet Modernity från Stockholm deltar, liksom de NewYork-svenska konstgallerierna Skarstedt och Stellan Holm.
https://www.tefaf.com/home
På den stora möbel- och designmässan ICFF, på Javits Convention Center 20-23 maj, deltar Blå Station, Materia, Fogia, Zero och String
http://www.icff.com/show/floor-planexhibitors-list/
4 maj öppnar Eva Zethraeus keramikutställning på Hostler Burrows i närheten av Union Square.
http://www.hostlerburrows.com/exhibitions/eva-zethraeus-new-work
På New York Public Library, visas 15 maj filmen “The Black Power Mixtape 1967-1975,” regisserad av Göran Olsson.
https://www.eventbrite.com/e/free-screening-the-black-power-mixtape-1967-1975-tickets-44944699807?aff=es2
Konst av Lena Blau-Belfrage och Madeleine Ribbing-Messiah visas i Svenska kyrkan från 3 maj:
https://www.svenskakyrkan.se/kalender?eventId=5B41D704-E5E8-4027-BFEF-A0EAD05B8EF1-73&placeId=c35ce9ff-b044-4a8a-90fc-3e2e04315031
Konstnären Linnéa Gad ställer ut på New Release Gallery, Mulberry Street från 4 maj
http://www.newreleasegallery.com/
Den 17 maj uppträder Frida Sundemo på Elsewhere i Brooklyn.
https://www.songkick.com/concerts/33347269-frida-sundemo-at-elsewhere-zone-one
Kocken Isa Ekstam presenterar ”Nordic Flavors: Introduction to Swedish Vegan Cuisine” på the Vegetarian Food Festival 19-20 maj.
https://www.eventbrite.com/e/nyc-vegetarian-food-festival-2018-tickets-41626718636?aff=es2
Red Bull Music presenterar “A Conversation with Robyn” på MoMA den 21 maj.
https://www.ticketweb.com/event/red-bull-music-presents-a-the-roy-and-niuta-titus-tickets/8210405
SWEA New Jersey har ett stipendium för studier i Sverige. Ansökningstiden går ut 1 maj.
http://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship/
Nyhetsbrevet 20 år
Det är nu 20 år sedan mitt första nyhetsbrev kom. Sammanlagt har jag skrivit över 200 brev. Första året handlade brevet främst om svensk politik och kultur. Det startades eftersom jag kandiderade till riksdagen 1998. Det blev salig Folkpartiets hittills sämsta val och jag kom inte in. I december samma år utsåg dock regeringen mig till generalkonsul i New York – och jag lämnade alla politiska uppdrag, bl a Folkpartiets partistyrelse där jag varit med i 30 år.
Sedan dess har nyhetsbrevet haft sin tyngdpunkt i New York.
Det var dock inte självklart att det skulle få fortsätta komma. När jag var nyutnämnd generalkonsul sa UD:s kabinettssekreterare att han förutsatte att jag slutade med mitt nyhetsbrev. Jag svarade: ”Visst, du bestämmer. Då skriver jag ett nytt brev där jag säger att du sagt detta och att det därför upphör.” Inför det slog han till reträtt och brevet har sedan dess fortsatt. Det var under terrordådet 11 september 2001 som brevet slog igenom.
Den som till äventyrs vill läsa mina gamla brev hittar dem på
https://wastberg.se/category/nyhetsbrevet/