27 mars 2018

Krigsriskerna ökar
Trump kan faktiskt bli omvald….
George Soros fällde inte den svenska kronan
Frihandeln behöver mer fart och stöd
Big Data har förändrat hela opinionsbildningen
Svenska universitet måste internationaliseras
New York borde bli en förebild för Husby
”Telegrammet från New York”
Det judiska New York
Fler New York-turister än någonsin
Offentlig konst i New York
Restauranger där man kan samtala
Svenskt i New York

Krigsriskerna ökar

Donald Trump har utsett John Bolton till sin säkerhetspolitiske rådgivare. Bolton var FN-ambassadör under George W Bush, och den främste att driva igenom det amerikanska anfallet på Irak 2003.

Bolton har tidigare sagt att USA bör utrota islam (och då talade han inte om de militanta islamisterna, utan om islam som sådant). Bolton har uttalat sig för att USA ska gå till anfall mot Nordkorea och bomba Iran. Kombinationen av att Bolton nu finns i Trumps närhet och att den hökaktige Mike Pompeo blivit utrikesminister ökar riskerna för krig mot Nordkorea och i Mellanöstern.
https://slate.com/news-and-politics/2018/03/john-bolton-named-national-security-advisor-its-time-to-panic-now.html


Trump kan faktiskt bli omvald….

Skandalerna haglar kring Donald Trump. Nu senaste om hans otrohetsaffärer. Ända sedan i våras har jag dock sagt att man inte kan utesluta att Trump blir omvald 2020. Jag ser nu att Jim Messina, som ledde Barack Obamas återvalskampanj 2012, nyligen sa samma sak.

Redan samma dag Trump installerades startade han en formell återvalsorganisation. Det innebär att bidrag till den är avdragsgilla – och den hyr i Trump Tower. Trump sa redan då att hans slogan i 2020 års val ska vara ”Keep America Great”.

På sistone har allt fler utgått från att Trump ställer upp och kan vinna:
https://newrepublic.com/article/147119/trump-wins-reelection

Trump har nu också skaffat en kampanjledare.
https://www.nytimes.com/2018/02/27/us/politics/trump-2020-brad-parscale.html

Till detta kommer att Trumps opinionssiffror förbättrats. De ligger fortfarande extremt lågt, men opinionsinstitutet Rasmussen ger honom i senaste undersökningen ”50 percent job approval with only 49 percent disapproving”.  Och då ska man komma ihåg att Rasmussen dels var mest träffsäker 2016, dels brukar vara bäst på att beräkna valdeltagandet.

Med all sannolikhet går det mycket bra för Demokraterna i mellanvalet den 6 november. Men presidentvalet kommer att avgöras av om de lyckas få fram en kandidat som är tillräckligt attraktiv och samtidigt anti-establishment.
https://www.westernjournal.com/dick-morris-trump-hits-50/

Detta är för min del en analys, långt ifrån ett ställningstagande för Donald Trump.
 

George Soros fällde inte den svenska kronan

Den amerikanske finansmannen George Soros, nu 87 år gammal och fortfarande aktiv, är den extrema högerns stora fiende och används främst i Ungern av det dominerande illiberala partiet Fidez. Angreppen mot Soros, också i Sverige, har ofta en antisemitisk underton.

Soros har använt en stor del av sin förmögenhet till ideella ändamål och hans stora insats är att han i de länder som kontrollerades av forna Sovjetunionen finansierade ”Open Society”, tankesmedjor och utbildningsanstalter som främjade demokrati och öppenhet.

Genom sin hedgefond Quantum tog han positioner mot det brittiska pundet och några andra europeiska valutor i september 1992. När det pundet föll tjänade fonden ca 10 miljarder kronor. Det är knappast någon moralisk skillnad mellan att göra bedömningen att en valuta kommer att falla än att spekulera i lägre kurs för t ex H&M eller Eriksson. I båda fallen skyndar det på kursnedgång. Samtidigt fanns det en saklig grund för den europeiska valutakrisen: Underskott, inflation, belåning.

Ofta sägs det att det var Soros som låg bakom den svenska kronans fall. Jag var statssekreterare i Finansdepartementet under valutakrisen. Vi försökte se om det fanns några tecken på att Soros fonder agerade. Vi hittade inte det. Inte heller förre riksbankschefen Bengt Dennis tror att Soros spelade någon roll för den svenska valutan. Han anser också i sina memoarer att den betydelse som Soros Quantumfond hade för den europeiska valutamarknaden har överdrivits. Den svenska kronan föll flera månader efter pundet och Soros hade då dragit sig tillbaka från den europeiska valutamarknaden. Att kronan föll berodde på den ekonomiska kris som började 1989 och valutautflödet främst på att svenska storföretag trodde att kronan skulle falla och därför väntade med att ta hem vinster och utländska betalningar.

Jag frågade själv Soros, när jag var generalkonsul i New York och var hemma hos honom några gånger, om han tagit position mot den svenska kronan 1992. Det förnekade han.

 
Frihandeln behöver mer fart och stöd

En gång var frihandelsfrågan den helt dominerande i Sverige. I början av 1800-talet blev det ett liberalt genombrott där mängder av hinder, bl a inrikestullar togs bort. På 1860-talet infördes en internationell frihandelspolitik. Men 1887 blev det stor politisk strid om frihandeln. Vi fick det första nyvalet och en stark valrörelse, som ledde till en protektionistisk riksdagsmajoritet och protektionisten Gillis Bildt blev statsminister. Sverige fick spannmålstullar och i början av 1890-talet övergavs frihandeln också för industrivaror. Först efter Andra världskriget blev frihandeln en bas för den svenska ekonomiska utvecklingen.

Nu växer den protektionistiska opinionen i stora delar av världen. Donald Trump stoppade viktiga frihandelsavtal som låg färdiga när han tillträdde. Perioden strax efter sekelskiftet var bland de friaste i Europa. Människor kunde röra sig fritt och länder som Storbritannien och Frankrike hade 1913 snarast mer frihandel än 1999. Den amerikanske ekonomipristagaren Paul Krugman menar att världsekonomin idag är mindre integrerad än åren före första världskriget.

Just den ekonomiska integrationen och frihandeln är centrala för världens utveckling och för att de fattigaste länderna ska ha en chans till tillväxt. Därför har EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström  en av de viktigaste uppgifterna i världen.


Big Data har förändrat hela opinionsbildningen

Det framgår allt tydligare hur Trumps valkampanj, men också t ex Brexitkampanjen, använde sig av ”Big Data”.

Det finns företag, Carnegie Mellon har varit mest aktuellt, som säljer metoden som innebär att man kan söka rätt på människor med viss attityd.  ”Big data” samlar in vad människor i sociala medier delar, vilka de följer och inte sällan deras svar på populära enkäter, typ ”vilket djur skulle du vara om du var ett djur”. Ofta kan man fånga upp individers konsumtionsmönster. Då kan man kartlägga väljare och sedan sikta in sig med exakt rätt budskap till rätt personer. Det kallas ibland ”psychometrics”

Det är naturligtvis lätt att hitta vilka som är homofober eller motsatsen, vilka som är främlingsfientliga eller tvärtom. Men det går att kartlägga människors personligheter och attityder på en långt mer detaljerad nivå och sedan se till att de får upp budskap på sin tidslinje.

Facebooks egen genomgång visar att 126 miljoner facebookanvändare i USA kan ha nåtts av inlägg från ryska trollfabriker. Det är oklart om det betydde något för Trumps valseger, men visar hur vidöppna demokratierna är för rysk påverkan.

Det hela började med Obama-kampanjen som med hjälp av Facebook kunde nå och mobilisera sina potentiella anhängare. Men sedan dess har oändligt mycket hänt. Trumpkampanjen kunde gå in i delstater och sända passande budskap – inte sällan motstridande – till tiotusentals personer i varje nyckeldelstat:
https://motherboard.vice.com/en_us/article/mg9vvn/how-our-likes-helped-trump-win

 
Svenska universitet måste internationaliseras
 
Kunskap håller sig inte inom nationsgränser och ska Sverige ha en chans att ligga i framkant måste vi se till att ha öppna dörrar mot andra länders forskning. Trots att fler nu går på universitet har antalet svenska studenter som studerar utomlands mer än tre månader inte ökat de senaste tio åren.  Alliansregeringen införde avgifter för icke-europeiska studenter och det har medfört att antalet som kommer hit för att studera har sjunkit med drygt 10.000 per år. Till det kommer att forskarmobiliteten i Sverige är lägre än i andra starka forskningsnationer.
 
Därför är det bra att den statliga internationaliseringsutredningen, som nyligen kom med sitt betänkande, vill att ”internationalisering” ska föras in som mål i högskoleförordningen och föreslår en strategi för ökade internationella kontakter. Det skulle dock behöva kompletteras med en politik för att locka utländska studenter till Sverige.
https://universitetslararen.se/2018/02/06/sverige-behover-fler-insatser-for-att-hanga-med-internationellt/


Dessutom borde reglerna ändras så att utländska elituniversitet ska kunna etablera sig i Sverige. New York University har campus i Shanghai och Abu Dhabi och finns på många ställen i världen – dock inte i Sverige. Och svenska universitet borde få möjlighet att etablera sig utomlands.

Till detta kommer att den svenska invandringspolitiken kolliderar med att masterstuderanden och doktorander ska kunna fullfölja sin forskning. Studenter utanför EU kan bara söka uppehållstillstånd för ett år i taget; att doktorera tar längre tid. Och det handlar om studenter som betalat flera 100.000 kr för att få studera här. Många studenter får avslag på förlängt uppehållstillstånd när de befinner sig mitt i studierna. Dessutom får inte studeranden vara kvar i Sverige medan Migrationsverket prövar uppehållstillståndets förlängning. Ett 40-tal doktorander på Karolinska institutet har drabbats av detta. Migrationsverkets handläggningstider är ju också mycket långa.

Att personer som doktorerar i medicin ska ha svårt att fullfölja sina studier i Sverige kan rimligen inte ha något med migrationspolitiken att göra. Tvärtom borde vi underlätta för dem att stanna i Sverige.
https://www.svd.se/migrationsverket-slanger-ut-studenter-som-foljt-reglerna
 

New York borde bli förebild för Husby

Den som går på gatan kring tågstationen Grand Central Terminal i New York träffar  på personer som plockar upp skräp, sopar gatan eller tar bort klotter och som har en jacka där det på ryggen står ”Grand Central Partnership”.

Det är ett av många BID, Business Improvement District. Företag i ett område går ihop för att hålla området snyggt och tryggt. Det finns 75 sådana distrikt i New York.

De flesta av de anställda hos ”Grand Central Partnership” är långtidsarbetslösa, nyanlända invandrare (inte sällan papperslösa) eller människor som just släppts ur fängelse. Man skapar arbetstillfällen för människor som annars knappast haft en chans.

Det är lätt att tänka sig vad det skulle betyda för butiker kring Sergels Torg – eller än mer i Husby – att skräp och klotter kommer bort, liksom att känslan av otrygghet försvinner.
https://www.svd.se/gor-i-husby-och-pa-sergels-torg-som-i-new-york/i/senaste/om/ledare

 
”Telegrammet från New York”

Just läst boken ”Telegrammet från New York”. Det är en dokumentärroman av Lars Nordström och handlar om Harry Martinson.

Alla som läst ”Nässlorna blomma”, en av de bästa böcker som skrivits på svenska, vet hur Harry Martinssons mor Betty övergav honom när han var sex år – efter att hans far återkommit från USA och dött i tuberkulos. Harry utackorderades till den som ville ha minst betalt och fick en svår barndom.

Han längtade ständigt efter modern, som utvandrat till Portland, Oregon. Som 18-åring gick Harry Martinsson till sjöss och när fraktfartyget kom till New York sände han ett telegram till sin mor, men hon svarade inte.

Boken ger en intressant skildring av det svenska sjömanshemmet på 5 Water Street i New York – ett numera rivet hus – och inte minst av det svenskpräglade Portland i början av 1920-talet. Harrys mamma Betty drev ett svenskt matställe, läste den svenska Oregon-Posten och var aktiv i svenska organisationer och i den svenska kyrkan.
https://www.adlibris.com/se/bok/telegrammet-fran-new-york-9789198421101

 
Det judiska New York

Konstnärer med judisk bakgrund har genom åren spelat en stor roll i New Yorks kulturliv. New York är den stad efter Tel Aviv där flest judar bor.

På Berns i Stockholm ordnar Föreningen Judisk Kultur den 22 april ett seminarium (på engelska) om just judiska insatser i New Yorks kulturliv.
https://billetto.se/sv/e/jewish-new-york-biljetter-262388


Fler New York-turister än någonsin

Resebarometerns undersökning visar att fler svenskar 2017 åkte utomlands på semester. Reser vi utanför Europa blir det oftast till USA, men landet har tappat en av tio svenska turister. Av dem uppger en majoritet att de väljer bort USA på grund av Donald Trump. Dock fick flera diktaturer ökade besök från Sverige.

Det totala antalet utländska turister till USA minskade med fyra procent förra året. Men till New York kom 13 miljoner från utlandet, fler än någonsin. Storbritannien, Kina och Kanada var de största turistländerna.
https://www.nytimes.com/2018/03/20/nyregion/nyc-tourism.html


Offentlig konst i New York

Ett trevligt inslag i New York är den tillfälliga offentliga konsten. Bara på Manhattan visas nu mer än 20 olika stora konstverk.
https://www.nycgovparks.org/art
http://observer.com/2018/03/best-nyc-public-art-2018-yinka-shonibare-phyllida-barlow-phil-collins/


Restauranger där man kan samtala

Ibland kan en restaurangupplevelse förstöras av ljudnivån. Cosme är en av New Yorks under de senaste två åren mest positivt omskrivna krogar. Dock gör bullret att man inte kan göra något annat än just äta.

Vill man ha bra samtalsmiljö finns det många ställen. En del som Daniel, Per Se och La Grenouille är dyra fin-krogar.

Andra jag kan rekommendera, fast ingen är jättebillig:

Blue Hill i Greenwich Village, www.bluehillfarm.com

Gabriel Kreuther vid  Bryant Park, www.gknyc.com
 
Jean Georges vid Columbus Circle, www.jean-georgesrestaurant.com

Marea, fiskrestaurang på Central Park South, www.marea-nyc.com

Tocqueville, nära Union Square, www.tocquevillerestaurant.com


Svenskt i New York

Mycket svenskt i New York närmaste månaden. Det här är bara ett litet urval. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Bergmanåret märks ordentligt i New York, bl a hos Scandinavian Theater på The Studio Theatre, 6-8 april. 
https://www.satcnyc.org/nordicstage
https://via.tt.se/pressmeddelande/dramatens-bergman-studio-till-new-york?publisherId=1706167&releaseId=2296227

Klassiska ”Jesus Christ Superstar” sätts upp av NBC och svenska rock-artisten Erik Grönwall har en viktig roll.
http://www.theatermania.com/new-york-city-theater/news/full-ensemble-live-jesus-christ-superstar_84205.html

Konstnären Jonas Lund ställer ut på Castor Gallery, Lower East Side till den 17 april.
https://www.castorgallery.com/jonas-lund-token-jlt

Glaskonstnären Frida Fjellman finns på Hostler Burrows i Greenwich Village fram till 20 april.
http://www.hostlerburrows.com/exhibitions/frida-fjellman-crystal-atmosphere

Hårdrockbandet Katastrof uppträdet på Secret Project Robot in Brooklyn 2 april.
https://beachimpedimentrecords.bandcamp.com/album/katastrof-s-t-ep

Svenska DJn Kornél Kovács uppträder på Nowadays i Queens 7 april.
https://www.residentadvisor.net/events/1073768 

A cappella-gruppen The Real Group sjunger på Apollo Theater i Harlem den 8 april.
https://www.songkick.com/concerts/31396684-real-group-at-apollo-theater

Pianisten Per Tengstrand spelar på Scandinavia House 19 april.
https://www.eventbrite.com/e/music-on-park-avenue-with-per-tengstrand-mozart-and-brahms-with-opus-twentyone-tickets-42954524138

18-29 april är det Tribeca Film Festival. De svenska filmer som är med är “Amateurs” (Amatörer), “We Were Three” (Vi var tre).
https://www.tribecafilm.com/filmguide?all=1

Tuva Hildebrand tillhör dansarna i “Sisters Show” på Brooklyn Studios for Dance, 14-15 april.
https://www.eventbrite.com/e/sisters-show-tickets-44036011897?aff=es2

Stig Dagermans Bröllopsbesvär har just kommit i amerikansk översättning. 
http://www.godine.com/book/wedding-worries/
www.dagerman.us

I Washington, på House of Sweden, visas sedan några dagar konstnären Karin Broos utställning Still Life. Den har turnerat ett år i USA på de olika skandinaviska museerna.