Trump efter ett år – kan bli omvald
Trump har förändrat USA
USA-ekonomin går som tåget, men riskerna ökar, liksom i Sverige
Boken om Trumps Vita hus
Nominera till Raoul Wallenbergpriset!
Lokalpolitiken drunknar
Vi isolerar den starka taiwanesiska demokratin
Konspirationsteorier om Federal Reserve
New York lägger ner jättefängelse
Sverigebilden ett vapen för extremhögern
Invandrarstaden New York
Krogar med brasor
Svenskt i New York
Trump efter ett år – kan bli omvald
Nu har Donald Trump varit president i ett år. I USA mäter man för varje president ”the job approval”. Genomgående är att Trump ligger lågt, under 40 procent.
Nästan alla medier har gjort reportage från orter där Trump fick många röster – och där anser de flesta att de skulle rösta på honom igen. 80 procent av dem som går regelbundet i kyrkan stödjer Trump. Minskningen i stöd bland de som röstade på Trump 2016 ligger endast på 2-3 procent.
Valdeltagandet i USA är lågt. Trump vann med bara 26 procent av de röstberättigade bakom sig. Om de som säger att Trump gör ett bra jobb också skulle gå och rösta på honom 2020 vinner han. Trump har redan skapat en omvalsorganisation. Det mesta kommer att hänga på vilket alternativ Demokraterna förmår att skapa.
Trump har förändrat USA
Donald Trump har i stort sett inte kunnat få några av sina vallöften genom kongressen. Det innebär dock inte att det amerikanska samhället är oförändrat. Mängder av beslut fattas av administrationen utan att gå till kongressen eller kunna prövas av domstol. Därför har miljöpolitiken kunnat läggas om totalt. Inte bara så att USA lämnat Parisavtalet. Det bryts också mer kol än på årtionden.
Den federala administrationen är totalt förändrad. Bortsett från migrationsområdet och försvaret har antalet anställda minskat drastiskt. Det innebär att fler viktiga beslut tas utan grundlig analys och att makten centraliseras.
Reformarbetet har avbrutits över hela linjen och internationellt bistånd har krympts eller – som vad gäller stödet till International Parenthood Federation – helt slopats. Här är en lista på 55 områden där Trump-administrationen inneburit tydliga förändringar
http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/12/55-ways-donald-trump-structurally-changed-america-in-2017.html
USA-ekonomin går som tåget, men riskerna ökar, liksom i Sverige
USA:s ekonomi håller farten. BNP ökar, börsen går bra, arbetslösheten är låg och såväl konsumenterna som småföretagen är optimistiska inför framtiden.
Är det Donald Trumps förtjänst? Knappast mer än marginellt. Börsen har gått upp mindre än under Obamas tid. Samtidigt har ökningen av sysselsättningen varit låg. Börsuppgången får till stora delar härledas till att hela den internationella ekonomin går uppåt. En skattereform som gynnar företagen har säkert positiva effekter på tillväxten. Men den har långt ifrån genomförts.
https://www.washingtonpost.com/opinions/trump-thinks-rising-stock-prices-mean-his-presidency-is-awesome-hes-wrong/2018/01/08/329e1a7c-f4ba-11e7-beb6-c8d48830c54d_story.html
USA:s offentliga sektor ligger under 30 procent av BNP (om man bortser från militären). Att jämföra med närmare 50 procent i Sverige. Därför spelar det inte en så avgörande roll vad som sker i Washington. Människor väljer att konsumera, inte att spara. Det får fart på ekonomin, men när nästa finanskrasch kommer är fallhöjden stor. De genomsnittliga kontokortsskulderna har slagit nya rekord.
Är man i New York träffar man få som stödjer Donald Trump. De som gör det är oftast affärsmän som hänvisar till att avregleringarna lett till börsuppgången.
Dock har Trump dopat den högkonjunktur som råder genom att ofinansierat sänka skatterna och öka en rad statsutgifter, främst försvaret. Det gör att den amerikanska statsskulden slår nya rekord.
Detta skapar stora risker om konjunkturen vänder ner, vilket den naturligtvis någon gång kommer att göra. Då finns inget utrymme för att stimulera ekonomin genom ytterligare upplåning. Lite grann liknar detta läget i Sverige. Vi har visserligen budgetöverskott, men tar inte chansen att spara ordentligt för att förbereda oss på en ny finanskrasch. Dessutom har vi fortfarande minusränta så penningpolitiken kommer inte kunna användas för att stimulera ekonomin vid en nedgång. Skulle vi få en icke-socialistisk regering om nio månader finns en risk att den – liksom vi fick göra 1976 (jag var ledamot av riksdagens finansutskott) och 1991 (jag var statssekreterare i finansdepartementet) får ta över en ekonomi i fritt fall.
Boken om Trumps Vita hus
Det som dominerat kring Donald Trump de senaste veckorna är boken ”Fire and Fury. Inside the Trump White House” av Michael Wolff. Den är fylld av skvaller. Ett typiskt citat är av Trumps gode vän miljardären Tom Barrack som säger om Trump: “He’s not only crazy, he’s stupid.”
”Fire and Fury” är lättläst och bekräftar det mesta negativa som stått i medierna om Trump. Samtidigt är den helt utan analys och innehåller saker som uppenbart varit fel, t ex att Trump inte skulle vetat vem förre republikanska ledaren i kongressen John Boehner var. Eftersom Trump flera gånger spelat golf med och träffat Boehner verkar det helt osannolikt.
Dessutom berättar Wolff om att Trump inte skulle velat bli vald, utan endast ville att kampanjen skulle stärka hans varumärke. Någon grund för det finns inte. Däremot räknade inte Trump med att bli vald. (Alla undersökningar pekad åt det hållet och han förlorade ju ”the popular vote” med 3 miljoner röster.) Man vet att han förberedde att starta en egen TV-kanal om han förlorade. Det skulle lett till en än större polarisering i USA.
Jag tror inte boken kommer att få någon större betydelse. Den stärker dem som tidigare varit emot Trump men för inte över fler i anti-Trump-lägret.
https://www.nytimes.com/2018/01/08/opinion/anti-trump-opposition.html
Nominera till Raoul Wallenbergpriset!
Raoul Wallenbergpriset ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg: Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans. Förra året fick Mariet Ghadimi, grundare av Tjejers Rätt i Samhället (TRIS) priset för sitt engagemang och förmåga att få med sig andra mot hedersrelaterat våld och förtryck av unga kvinnor och män.
Raoul Wallenbergpriset delas i år ut för sjätte gången. Jag har varit ordförande i juryn sedan det inrättades. Några dagar till går det att nominera lämpliga personer. Ta chansen!
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergspriset/
Lokalpolitiken drunknar
Vi går nu in i den svenska valrörelsen. Och då ska inte bara 349 riksdagsledamöter väljas utan också 20.000 landstingsledamöter och 3.500 kommunfullmäktige. Men den lokala politiken hamnar lätt i rikspolitikens slagskugga. Det ska till en skandal som Nya Karolinska för att kommunala frågor ska komma i rubrikerna.
Svenska kommunalpolitiker är också mycket anonyma. Sverige införde 1970 ”gemensam valdag”, d v s att vi har val samma dag till lokala och nationella församlingar. Det är unikt i världen och innebär att vi har val mer sällan än alla andra demokratier. Det borde vara dags att riva upp det snart 50 år gamla beslutet. Tyvärr är inget politiskt parti engagerat för det. Sannolikt därför att de politiska partierna är medlemsmässiga spillror av vad de varit och därför inte orkar med fler valrörelser.
http://www.corren.se/asikter/ledare/olle-wastberg-bryt-lokalpolitikens-forsvagning-om4927175.aspx
Vi isolerar den starka taiwanesiska demokratin
Taiwan startade som en auktoritär diktatur för den grupp som 1949 förlorat inbördeskriget mot Mao Tse-tungs kommunister. Men sedan många är Taiwan en öppen och väl fungerande demokrati, som just nu har ett liberalt parti i ledningen med en kvinnlig president, Tsai Ing-wen.
Kina vill ta över Taiwan och vidtar åtgärder mot länder som skapar nära relationer med eller erkänner Taiwan. Landet har heller inte släppts in i FN eller internationella organisationer. Sverige, liksom resten av Europa, tillåter inte att Taiwan har en ambassad och regeringen vägrar träffa ledande taiwaneser på besök. Dock finns det en svensk-taiwanesisk vänskapsgrupp i svenska riksdagen. Dessutom har Taiwan en handelsrepresentation som i praktiken fungerar som en ambassad.
När Richard Nixon öppnade de amerikanska förbindelserna med Kina 1979 erkände han också Pekings “one-China”-politik. Nyligen beslöt dock det amerikanska representanthuset – över partigränsena – att öka stödet till och kontakterna med Taiwan. Att Sverige så hårt satsar på förbindelserna med den kinesiska diktaturen har sina ekonomiska förklaringar, men rimligen bör vi skapa bättre kontakter med det demokratiska Taiwan.
Under de senaste månaderna har Kina ökad sin militära närvaro i närheten av Taiwan och börjat flyga nära den taiwanesiska kusten. Det är en hotande utveckling.
Konspirationsteorier om Federal Reserve
En av nätets vanligaste konspirationsteorier är att ”Rotschilds” äger den amerikanska riksbanken, FED. På en del siter sägs det t o m att ”Rotschilds” äger den svenska riksbanken. (Riksbanken är helstatlig. Riksbanksfullmäktige tillsätts i sin helhet av riksdagen.)
När det gäller FED grundades den amerikanska riksbanken av Alexander Hamilton 1791. FED består av 11 lokala banker och dessa ägs i sin tur bl a av kommersiella banker. Reglerna är olika i olika delstater. ”Rotschild” finns inte inblandad. På 48 Wall Street finns ett trevligt litet museum, Museum of American Finance, som till stor del ägnas Alexander Hamilton och grundandet av FED.
https://www.moaf.org/exhibits/hamilton
Liksom nätkampanjerna mot Georges Sorros är påståendena om Rotschildägande av FED starkt antisemitiskt färgade.
New York lägger ner jättefängelse
Justitieminister Morgan Johansson vill bygga ut svenska fängelser. Med en ökad brottslighet och längre straff är det naturligtvis rimligt. Dock gäller det att undvika att allt fler hamnar i fängelse. I New York har fängelser lagts ner och så få som nu har inte suttit inne sedan början av 1980-talet. Sambandet är enkelt: Framgångsrik brottsbekämpning = färre brottslingar = färre i fängelse.
https://www.svd.se/olle-wastberg-turisterna-attraheras-av-minskad-brottslighet
Nu planerar man t o m att avveckla Rikers Island, en fängelseö med 10.000 fångar.
https://nypost.com/2018/01/02/city-takes-first-step-toward-shutting-down-rikers-island/
Sverigebilden ett vapen för extremhögern
I oktober 2016 berättade svensk TV att Trafikverket sagt nej till att man på en rad minde orter fick hänga upp juldekorationer i Trafikverkets lyktor. Myndigheten hade inte resurser att kontrollera att dekorationerna inte skymmer trafiken eller är för tunga. Strax efteråt skrev den högerextrema amerikanska siten Infowars att Sverige förbjudit juldekorationer för att man ”completely capitulated to Islam after importing countless Muslims migrants”.
Detta är ett typiskt exempel på falska påståenden. I en ny och mycket läsvärd bok – både rolig och ruskig – ”Good Sweden, Bad Sweden” skriver Paul Rapacioli om hur Sverige används som vapen av högerextremisterna.
Att Sverige spelat en roll är ingenting nytt. Redan på 1950-talet menade den demokratiske presidentkandidaten Adlai Stevenson att Sverige var en förebild. Det gjorde att president Eisenhower sa att det svenska välfärdssystemet gjorde att människor inte hade något att sträva efter och därför hade Sverige (vilket inte var sant) störst andel självmord i världen.
Sverige har fortfarande ett mycket gott rykte, men samtidigt förekommer vi oproportionerligt mycket med negativa – inte sällan helt osanna – nyheter på siter som Infowar, Breitbart och Mail Online.
https://www.adlibris.com/se/bok/good-sweden-bad-sweden-the-use-and-abuse-of-swedish-values-in-a-post-truth-world-9789188659231
Invandrarstaden New York
Jag skriver regelbundet ”vykort” i Svenska Dagbladet om New York. Ett om New York som invandrarstad. Av alla som bor i New York är 36 procent födda i ett annat land (kan jämföras med Stockholms 31 procent). Två tredjedelar av alla newyorkare har åtminstone en utlandsfödd förälder.
New York har länge varit en förebild när det gäller att ta hand om nyinvandrade. Ofta missar besökare Tenament Museum på Orchard Street, som visar hur invandrare för mer än hundra år sedan försökte klara sig i New York. Och de flesta klarade sig bra. Då som nu. Mycket tack vare kombinationen av tolerans och att var och en måste klara sig själv på arbetsmarknaden.
www.tenement.org
Donald Trump till trots står Frihetsgudinnan fortfarande välkomnande vid inloppet till New York.
https://www.svd.se/de-flesta-klarade-sig-bra-med-tolerans-och-eget-ansvar
Krogar med brasor
Det är extremt kallt i New York. Då kan det vara trevligt att gå på en krog med öppen spis. Man kan ta en drink i lobbyn i Bowery Hotell med den stora öppna spisen.
Här är några krogar som är bra (också när det är varmare väder):
Beatrice Inn, en klassisk krog i Greenwich Village som sista året blivit mycket inne.
www.thebeatriceinn.com
Man kan pulsa iväg till klassiska Boathouse i Central Park.
www.thecentralparkboathouse.com
Bouley i Tribeca är en av New Yorks bättre krogar.
www.davidbouley.-com
The Dutch i SoHo, trevlig men lite bullrig.
www.thedutchnyc.com
JoJo på Upper East Side är Jean-Georges Vonngerichtens bästa lilla ställe. Nyöppnat efter att ha varit stängt en tid.
www.jojorestaurantnyc.com
Lady Mendl’s, gammaldags te-ställe vid Gramercy Park.
www.ladymendls.com
Waverly Inn i West Village. Klassiskt amerikanskt och ombonat.
www.waverlynyc.com
Svenskt i New York
Mycket svenskt är på gång i New York närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com
First Aid Kit, har nyligen sagt att de tycker att ”Sveriges gränslösa kärlek till USA är lite absurd”. De spelar dock på Beacon Theatre 13 februari.
https://www.bowerypresents.com/event/1574170-first-aid-kit-new-york/
Ingmar Bergman-retrospektiv på Film Forum, 7 feb – 15 mars. Blir mycket Bergman också i New York:
https://filmforum.org/series/ingmar-bergman-centennial-retrospective-series
Thomas Janzon Trio spelar jazz på Bar Thalia, 2537 Broadway/95th St, 22 februari.
http://tomasjanzon.com
Popbandet The Radio Dept spelar på Warszaw i Brooklyn, 2 februari.
http://www.mercuryeastpresents.com/warsawconcerts/EventDetail?tmeventid=0&offerid=56812
Svenska hiphop-artisten Yung Lean uppträder på Webster Hall, 7 februari.
https://www.ticketmaster.com/yung-lean-and-sad-boys-irving-plaza-new-york-ny/venueartist/47/1921878
DJ-gruppen Natten spelar på välgörenhetsfest på Hammerstein Ballroom, 10 februari.
https://www.facebook.com/events/134233724024655/
Helsingborgs symfoniorkester ger konserter i New Brunswick, NJ och The Bronx.
https://www.stnj.org/event/helsingborg_symphony_orchestra
http://lehmancenter.org/events/helsingborg-orchestra/
Svenska filmen Rum 213, regi av Emelie Lindblom, har USA-premiär på NY International Children’s Film Festival.
https://nyicff.org/program/room-213/
Peter Jöback har huvudrollen i jubileumsföreställningen av The Phantom of the Opera på Broadway, fram till 31 mars.
https://www.broadway.com/buzz/190158/the-phantom-of-the-opera-announces-peter-joback-as-30th-anniversary-leading-man/
Samtal med svenska författaren Tom Malmquist på bokaffären McNally Jackson, 29 januari
http://www.mcnallyjackson.com/event/every-moment-we-are-still-alive-tom-malmquist
Nancy Margolis Gallery, 523 W 25th Street har soloutställning med Sylvia Naimark. Vernissage 15 februari:
https://www.nancymargolisgallery.com/sylvia-naimark