27 oktober 2017

Trump kan bli kvar till 2024…
Hédi Fried om Folkstyret i rädslans tid
Amerikanska räntehöjningar på väg – och osäkerhet
Ska vi förbjuda nazistiska åsiktsyttringar?
Nobelpriset – som vanligt till amerikaner
Public Service oberoende måste skyddas
De personliga banden mellan Sverige och USA centrala
Never Built in New York
Fascinerande utomhuskonst
Svenska demokratin 100 år – i New York
Restauranggata i NoLita
Svenskt i New York

Trump kan bli kvar till 2024…

Detta nyhetsbrev skrivs från New York. Här finns i stort sett noll förståelse för Donald Trump och de flesta jag träffar upplever det som obegripligt att han kan få sitta kvar.

Själv menar jag att det är osannolikt att han inte kommer att sitta sin period ut. Ingen amerikansk president har blivit avsatt. Reder ut detta i podden Kongressen:
https://www.acast.com/kongressen/kan-presidenten-avsattas


Det är t o m så att det inte är alldeles uteslutet att Trump ställer upp på nytt 2020 och blir omvald. Allt fler amerikanska analytiker spekulerar i denna möjlighet. Trump har ju själv startat en omvalsorganisation.

I vanliga fall finansieras republikanerna av stora bidrag från rika personer. Men sedan Trump tillträde har man fått in rekordsumman 40 miljoner dollar i form av bidrag på under 200 dollar. Detta kan tolkas som att Trumps stöd bland sina kärnväljare, som drivs av sitt hat mot Washington-eliten, består.  Trumps väljare ser all kritik som en bekräftelse på att han rör om i grytan i Washington. Samtidigt är demokraterna djupt splittrade och ingen karismatisk kandidat finns ännu i sikte.
https://www.washingtonpost.com/opinions/trump-is-on-track-to-win-reelection/2017/10/06/91cd2af0-aa15-11e7-850e-2bdd1236be5d_story.html


Hédi Fried om Folkstyret i rädslans tid

Den bok – Folkstyret i rädslans tid – som Daniel Lindvall och jag skrivit har fått en hel del uppmärksamhet, bl a på Bokmässan i Göteborg.
http://fritanke.se/bocker/folkstyret-i-radslans-tid/

Den fantastiska Hédi Fried (psykolog, överlevande från Auschwitz och central upplysare om Förintelsen) skriver i Dagens Nyheter om boken: ”Den är spännande, ger ny kunskap, kraft att motstå rädslan, och är framför allt stimulerande.” Vad Hédi Fried främst tar upp är att vi inte bara analyserar det svåra läget för demokratin, utan också försöker visa på positiva vägar för att minska utrymmet för de auktoritära populisterna.
https://www.dn.se/kultur-noje/hedi-fried-hotat-folkstyre-en-bok-som-ingjuter-hopp-i-tider-av-radsla/


Amerikanska räntehöjningar på väg – och osäkerhet

Sannolikheten för att det blir ytterligare en räntehöjning i USA i år är mycket stor – som jag skrivit flera gånger. Det enda som talar emot är person-frågor, d v s om Donald Trump beslutar sig för att i februari ersätta nuvarande FED-chefen Janet Yellen med en av de aktuella personer som deklarerat att räntan borde vara betydligt högre, kan hon finna det motiverat att nu avstå från ytterligare höjningar.

Dollarn har ju stigit på sistone vilket dels beror på att den amerikanska börsen går bra, dels på förväntningarna om räntehöjningar. Höjs räntan får man ju mer betalt för dollarinnehav, vilket kan stärka dollarn. Samtidigt kan snabba ränteökningar leda till en minskning av tillväxten, vilket får motsatt effekt.

Det är oklart vad Trump har för uppfattning om räntan, men han vill avveckla de regleringar, främst av bankerna,  som infördes efter finanskrisen 2008, och det vill inte Janet Yellen.

Kombinationen av Trump, en ny FED-chef och borttagna regleringar ökar osäkerheten på finansmarknaden.


Ska vi förbjuda nazistiska åsiktsyttringar?

Efter nazistdemonstrationerna i Göteborg har frågan kommit upp om inte nazister ska förbjudas att organisera sig och demonstrera. Sådana beslut är inte självklart odemokratiska. I Tyskland har nazism varit förbjuden ända sedan Västtyskland skapades. (Fast nu har partiet Alternative für Deutschland blivit invalt i Bundestag. Det är ett auktoritärt populistiskt parti som hyllar de tyska krigsinsatserna och har antisemitiska inslag.)

När vi diskuterar olika typer av förbud måste vi dock ha i minnet att också i Sverige kan en auktoritär populistisk regering bli vald. Så skedde i Polen där partier ”Lag och rättvisa” skapat regeringskontroll över både domstolsväsendet och public service. Skulle vi förbjuda nazisterna att demonstrera skulle en sådan regering kunna förbjuda demokratiska opinionsyttringar.

Självfallet ska förtal, hets mot folkgrupp och ordningsstörningar beivras. Och säkerhetspolisen måste följa de nazistiska terrorgrupperna. Men vi måste tänka på vad som kan hända om den politiska utvecklingen går snett. Därför bör de demokratiska rättigheterna vara grundlagsskyddade och vi bör införa reformer som garanterar domstolsväsendet och Public Service självständighet.
http://www.tidningen.nu/nazismen-ar-inte-en-asikt-bland-andra/


Nobelpriset – som vanligt till amerikaner

Av årets elva nobelpristagare är sju amerikaner. Så brukar det alltid vara, minst. USA:s universitet ligger på topp i världen och det gör att de attraherar framstående forskare från hela världen. Innovationsklimatet – illustrerat av Microsoft, Apple och många andra – är också sådant att nytänkande premieras.

Som jag skrivit förut: USA är långt mer och långt större än Trump.


Public Service oberoende måste skyddas

Den statliga Public Service-kommittén, där jag är ledamot, har nyligen lämnat ett delbetänkande som handlar om den framtida finansieringen. Samtliga åtta riksdagspartier är överens om att byta den nuvarande apparatavgiften mot en obligatorisk avgift.

De viktigaste förslagen handlar dock om hur Public Service (SR, SvT, UR) ska kunna garanteras oberoende. Idag beslutar riksdagen varje år om hur mycket pengar företagen ska få och regeringen utser styrelsen i Förvaltningsstiftelsen som i sin tur utser programbolagens styrelser. Det gör Public Service vidöppet för politisk styrning.

Vi bör lära oss av vad som hände i Polen och Ungern där auktoritära populistiska partier vann val och omedelbart skaffade sig politisk kontroll över Public Service. Därför lägger vi en hel rad förslag – bl a att den som sitter i riksdagen eller arbetar i regeringskansliet inte ska kunna sitt i styrelser inom Public Service och att finansieringstider och avtalstider ska vara långa och inte överensstämma med valperioderna. Förhoppningsvis kan också principen om Public Services oberoende grundlagsfästas.

Det går naturligtvis inte att hindra att lagar ändras, men vi kan höja trösklarna. Det är vad förslagen går ut på. Jag har skrivit om detta:
https://www.expressen.se/debatt/svt-ligger-vidoppet-for-politisk-styrning


De personliga banden mellan Sverige och USA centrala

För hundra år sedan cirkulerade uttrycket ”Alla svenskar har en kusin i Amerika”. Helt naturligt när en femtedel av Sveriges befolkning utvandrat till USA.

Nu är det färre som har släktingar. Men desto viktigare är det att det finns personliga band. Att unga människor studerar i USA innebär att de får kontakter och intryck som ofta består hela livet. De amerikanska universitetens särställning gör dem attraktiva för forskare.

Själv sitter jag i styrelsen för Sverige-Amerika Stiftelsen som delar ut stipendier till unga forskare som vill studera i USA och Kanada. Stiftelsen sköter dessutom 1976 års fond för personutbyte mellan Sverige och Förenta Staterna och ger stipendium till opinionsbildare från Sverige respektive USA för studiebesök mellan 2 och 4 veckor. 
sweamfo.se

Olika organisationer spelar stor roll för att bygga upp kontakter. T ex Svensk-amerikanska handelskammaren, American Club of Sweden och The American Chamber of Commerce in Sweden – en organisation som i dagarna fyller 25 år.
www.sacc-usa.org
https://www.americanclub.se
www.amcham.se

USA har viktiga program för att låta unga människor från andra länder komma på besök och lära sig om landet. Dessutom har man de omfattande Fulbright-stipendierna som låter tusentals ungdomar (”emerging leaders”) från andra länder komma till USA varje år.

Vi borde skapa något liknande i Sverige!


Never Built in New York 

Nyligen öppnades en utställning på Queens Museum om byggnadsprojekt i New York som aldrig blev av. Som den stora motorväg som skulle gått över hela Manhattan, en jättelik skyskrapa som skulle byggts över Grand Central Terminal, en flygplats ovanför gatunivån mellan Nionde Avenyn och Hudson River. Och mycket annat.
http://nypost.com/2017/10/06/nyc-almost-had-an-airport-in-the-middle-of-new-york-harbor/

Naturligtvis finns det gott om misslyckade nybyggen också i New York. Samtidigt är debatten livaktig kring de flesta nya projekt.

Också i Stockholm finns hus som aldrig blev byggda. Mest välkänt är Ferdinand Bobergs stora Nobel-palats i Diplomatstaden:
https://mitti.se/aretsstockholmsbyggnad/galna-byggen-aldrig/

Man kan ju önska att långt fler hus funnits på listan av projekt som aldrig fick byggas. Och att Nobel-huset på Blasieholmen finns på en framtida lista.


Fascinerande utomhuskonst

Bland de bästa konstnärliga inslagen i New York är de tillfälliga installationer som görs utomhus:
www.publicartfund.org

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har nu gjort närmare 300 konstverk över hela New York. De kommer att vara kvar till den 11 februari. Jag har själv bl a sett fascinerande burar i Central Park och på Washington Square. De illustrerar på olika sätt flyktingkrisen.
https://ny.curbed.com/maps/ai-weiwei-good-fences-make-good-neighbors-location-map
https://www.nytimes.com/2017/10/12/arts/design/ai-weiwei-artist-wall-fences.html


Svenska demokratin 100 år – i New York

Jag kommer att tala i New York om den svenska demokratin som blir hundra år 2018 och min (och Daniel Lindvalls) bok Folkstyret i rädslans tid. ”Kommer det att bli en Donald Trump också i Sverige?”

SWEA New York arrangerar och Karin Petersdotter, som fick förra årets SWEA-stipendium (se nedan), framför musik.

Detta sker onsdagen den 8 november kl 18.30 i Svenska kyrkan, 5 E 48th St.
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1669475


Restauranggata i NoLita

Kenmare Street i det som kallas NoLita (North of Little Italy, alldeles öster om SoHo, har utvecklats till en intressant restauranggata, ”a foddie row”. Det är en rätt hårt trafikerad gata, men ett antal trevliga ställen har vuxit upp. Inga lyxrestauranger.

Först och främst är det La La Esquina, mexicansk krog med en gammal speakeasy (lönnkrog från förbudstiden) en trappa ner. 

Italienska Pasquale Jones öppnade i våras och har också en takterass.

The Butcher’s Daughter har jag tidigare skrivit om. Namnet är ironiskt, eftersom det är en vegankrog.

På gatan finns också ett arkitekturgalleri: Storefront for Art and Architecture, 97 Kenmare Street.

Om gatans restauranger står det mer här:
https://www.zagat.com/b/new-york-city/hot-blocks-the-evolution-of-kenmare-streets-dining-scene


Svenskt i New York

Nedanstående är ett litet urval av det svenska i New York närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

SWEA New York, Swedish Women’s Educational Association, har ett årligt stipendium för den som har projekt eller utbildning New Yorkanknytning. Ansökningstiden går ut 16 december:
http://newyork.swea.org/swea-new-york-stipendium/

Svensk-Amerikanska Handelskammaren, SACC-New York, har en hållbarhetskonferens 7 november. Handlar om mat, med flera svenska talare, bl a Marcus Samuelsson:
https://www.sustainologysummit.com

Nina Canell ställer ut på The Artist’s Institute på Hunter College, 132 E. 65th Street
http://theartistsinstitute.org/artists/sept-dec-2017/nina-canell/

Svenska Shout Out Louds spelar på Bowery Ballroom den 2 november och Music Hall of Williamsburg den 3 november. 
https://www.ohmyrockness.com/bands/shout-out-louds

Uppsala Universitets Kammarorkester (Kungliga Akademiska Kapellet) att framträder den 7 november på Scandinavia House.
http://www.scandinaviahouse.org/events/uppsala-university-chamber-ensemble/

På International Studio and Curatorial Program (ISCP), Open Studios deltar Carolina Falkholt och Elisabeth Molin: 10–11 november, 1040 Metropolitan Avenue, Brooklyn. 
https://www.iscp-nyc.org

Svenska Claire Parson sätter upp barnföreställningen ”Marmelade” på New Victory Theater, 42nd Street Studios, 10-19 november. 
https://www.newvictory.org/Show-Detail.aspx?ProductionId=8446

Radiokören och Svenska Kammarorkestern framträder på Lincoln Center 12 november. Den 14 nov ger Radiokören en a-capella-konsert i St Mary’s Church.
http://www.lincolncenter.org/great-performers/show/beethovens-missa-solemnis
http://www.lincolncenter.org/white-light-festival/show/eternal-light