Vi kan få en egen Trump i Sverige…
Om Trump avsätts
Sveriges långa USA-relation
Fortsatt svag dollar
New York: 88 procent färre skjutningar. Mindre gängkriminalitet
Vi får inte lämna Bokmässan till de högerextrema
Demokraternas kris och åldern i amerikansk politik
Stig Dagerman fortfarande aktuell
Raoul Wallenbergs dag och pris
South Bronx – nästa hippie-plats?
Ostronstaden
Svenskt i New York
Vi kan få en egen Trump i Sverige…
Daniel Lindvalls och min bok ”Folkstyret i rädslans tid” omnämns lite här och var. Bl a i Hèdi Frieds viktiga artikel nyligen om de svenska nazisterna frammarsch:
http://www.dn.se/kultur-noje/hedi-fried-paradiset-sverige-tvingar-mig-aterigen-leva-i-radsla/
Den som följer detta nyhetsbrev kan köpa boken till ett billigt pris:
http://fritanke.se/friends/wastberg/
Varningslamporna blinkar för demokratin. De auktoritära populisterna kan utnyttja att många medborgare inte känner sig lyssnade på och att den svenska politiken blir allt mer centralstyrd och elitiserad. Jag skriver om detta i Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/debatt/a/5xd36/se-upp-politiker–vi-kan-fa-en-egen-trump
Om Trump avsätts
Vi är många som finner det skrämmande med Donald Trump som president och önskar att han på något sätt avsätts. Samtidigt är sådan utveckling osannolikt och långt ifrån oproblematisk.
Om Trump skulle tvingas bort efterträds han av vicepresident Mike Pence, en person som står längre till höger än Trump och är starkt moralkonservativ. Han är bl a känd för att vilja ha en federal lagstiftning som totalförbjuder aborter.
https://www.washingtonpost.com/opinions/whos-worse-for-the-nation–trump-or-pence/2017/08/07/d6815e12-7ba0-11e7-9d08-b79f191668ed_story.html
Med tanke på hur Trump polariserat USA kan man räkna med omfattande upplopp om Trump avsätts.
Och vad kommer Trump själv att göra om han avsätts? Skulle han inte blivit vald var hans plan att starta en egen TV-kanal. Han hade redan börjat söka finansiering för TV-kanalen. Troligen tar Trump tag i detta projekt igen. Vilket gör att han kommer att fortsätta spela en central roll i amerikansk politik, försvåra för sin efterträdare och bidra till en än värre politisk polarisering.
Sveriges långa USA-relation
Det är få som vet hur lång Sveriges relation med USA är. Vi var den första staten, efter Frankrike som ju var med i självständighetskriget, som erkände det nya landet, 1777. Det var Gustav III:s beslut. Och så här sa Gustav III:
Det är ett så intressant skådespel att se en stat som skapar sig själv, att jag – om jag nu inte var den jag är – skulle bege mig till Amerika för att på nära håll följa alla faser i denna nya republiks tillkomst. – Detta är kanske Amerikas århundrade.
År 1783 undertecknades också en handelsallians mellan Sverige och Amerikas Förenta Stater genom det svensk-amerikanska vänskaps- och handelstraktatet. Det undertecknades i Paris av Benjamin Franklin, amerikansk ambassadör och också sidoackrediterad till Sverige, som han dock aldrig besökte. Förste svenske ambassadör i USA (Philiadelphia) var Samuel Gustaf Hermelin, också från 1783. Förste generalkonsul i New York var John Lorich (1834-1837).
Fortsatt svag dollar
Tidigare har oroliga tider lett till att dollarn stärks. Nu, med Nordkorea och Trump, tycks effekten bli den motsatta. Vilket i sin tur innebär att svenskarna – som minskade sitt resande till USA efter Trumps seger – nu gärna åker dit igen.
Det Donald Trump som president betyder är i hög grad osäkerhet. Det bidrar till att utländska investerare drar sig för att satsa i USA, vilket också sänker dollarn.
Samtidigt växer ekonomin just nu i nästan hela världen. Samtliga OECD-länder har tillväxt. Det gör att dollarkursen inte är så avgörande.
Jag började en gång för mycket länge sedan doktorera på efterkrigstidens valutasystem, Bretton Woods. Och jag var statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen 1992. Det gör att jag har vissa insikter i valutafrågor. Den viktigaste är att det är mycket svårt att förutspå valutaförändringar.
New York: 88 procent färre skjutningar. Mindre gängkriminalitet.
Titta gärna på nedanstående länk.
http://www1.nyc.gov/assets/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf
Den visar brottsstatistiken i New York, som redovisas offentligt varje vecka. På 27 år – sedan politiken lades om – har antalet mord minskat från 2.262 till 335, med 85 procent. Antalet skjutningar i New York är 88 procent färre än 1990. Gängkriminaliteten har minskat drastiskt.
Vad är det som skapat denna framgång? Främst fyra saker:
– Inriktningen är i första hand på att förhindra och förebygga brott.
– Hårt ansvarsutkrävande på lokala polischefer. Ökar brottsligheten i deras distrikt ställs de till svars.
– Stark satsning på poliser. De betraktas som hjältar, har hög lön och bra sociala förmåner. Och främst är polistätheten dubbelt så stor som i Sverige.
– Polisen är lokalt förankrad. Poliserna är igenkända i sitt distrikt och känner människorna, inte minst de som kan tänkas begå brott. Och man har satsat starkt på etnisk mångfald i poliskåren.
Den lyckade brottsbekämpningen är en stor social insats. Det sitter långt färre människor i fängelse i New York än tidigare. Färre brott innebär ju färre brottslingar. Dessutom är de människor som bor i utsatta områden som i störst utsträckning skonats från brott.
Till det kommer att ett tryggare New York har inneburit mer turism och investeringar.
Vi får inte lämna över Bokmässan till de högerextrema
Efter den tillståndslösa nazistdemonstrationen i Göteborg häromdagen skrev Nordiska motståndsrörelsen på sin hemsida: ”Detta är våra gator. Motståndsrörelsen intog centrala Göteborg”.
Associationen är tydlig. Den nazistiska, uniformerade, organisationen SA – som med dagligt våld härjade i Tyskland innan nazisternas maktövertagande 1933 – hade som kampsång ”Horst Wessel” med de kända orden: ”Die Strasse frei/Den braunen Batallionen”.
Det borde vara självklart att inte nazisterna ska få inta gatorna och att demokratiska medborgare inte ska ge dem ensamrätt genom att hålla sig borta.
Lika lite bör vi lämna Bokmässan i Göteborg fri för högerextremisterna. Därför kommer jag själv att vara med på bokmässan med en rad olika framträdanden kring Daniel Lindvalls och min nyutkomna bok ”Folkstyret i rädslans tid”.
Skriver om detta i Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/olle-wastberg-ge-inte-extremerna-ratt–besok-bokmassan
Demokraternas kris och åldern i amerikansk politik
Det demokratiska partiet befinner sig fortfarande i kris. Det enda man kan enas om är att ogilla Trump. Den interna striden står fortfarande mellan en radikal vänsterlinje eller en mittenpolitik av Clintons typ.
Det finns heller ingen självklar ledare, någon som skulle kunna bli presidentkandidat 2020. Washington Post listade nyligen 15 möjliga demokrater.
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/09/08/the-top-15-possible-2020-democratic-nominees-ranked/
Intressant nog tror tidningen att Bernie Sanders, 76 år, är sannolikast. Joe Biden, 75 år, kommer två och femma på listan är Jerry Brown, 79 år. I övrigt är ju Trumps främste kritiker bland republikanerna i senaten John McCain, 81. Det säger något om synen på ålder i amerikansk politik. Donald Trumps yngste minister är 55-årige finansministern Steven Mnuchin och den äldste är den 80-årige handelsministern Wilbur Ross. Medelåldern i regeringen är 65 år. Det kan jämföras med den svenska regeringen där Margot Wallström är äldst med sina 63 år och medelåldern är 52 år.
Poängen är att åldern inte betyder något i amerikansk politik.
Stig Dagerman fortfarande aktuell
En av mina absoluta favoriter i svensk litteratur är Stig Dagerman (1923-54). Vid sidan av stora romaner, som Bränt barn, skrev han också dagsverser – Dagsedlar – i Arbetaren. Den har nu kommit i ny upplaga.
http://www.dn.se/arkiv/kultur/dagsverser-for-evigheten/
Denna Dagsedel, från 1953, känns aktuell än idag:
FLYKTEN VALDE OSS
Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!
Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här.
Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?
Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!
Raoul Wallenbergs dag och pris
Några dagar efter mitt förra nyhetsbrev inföll – för femte året – Raoul Wallenbergs Dag. Äntligen har vi på närmare 50 orter i hela Sverige börjat uppmärksamma den svensk som över hela världen fått flest monument, flest platser och skolor uppkallade efter sig. På Raoul Wallenbergs Dag utdelades också Raoul Wallenberg-priset (jag är ordförande i juryn). I år gick det till Mariet Ghadimi, grundare av Tjejers Rätt i Samhället (TRIS). Den insats mot hedersrelaterat våld hon tagit initiativet till och driver är unik.
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergspriset/
South Bronx – nästa hippie-plats?
South Bronx ha länge varit det område i New York där flest brott begåtts. Man brukar avrådas för att ta sig dit. Men när jag förra hösten sedan tog en långpromenad där träffade jag naturligtvis på en och annan påverkad person, men det kändes inte otryggt. Brottsligheten i Bronx har gått ner med 74 procent sedan 1990.
Nu kommer många signaler om att området förändras. Det byggs nytt och renoveras. Och konstnärer flyttar in i övergivna industri- och lagerlokaler. Det är så New York brukar förändras.
http://www.nytimes.com/2016/09/16/nyregion/as-new-york-city-grows-the-bronx-especially-is-booming.html
Nu byggs också ett hip-hopmuseum och teater:
https://www.dnainfo.com/new-york/20170922/concourse/new-development-bronx-point-housing-hip-hop-museum-theater
The Bronx har namn efter svensken Jonas Brunk – från 1600-talet. The Bronx var ju en gång ett medelklassområde – där bl a många svenska invandrare bodde på 1920- och 30-talen. I South Bronx finns nu en ”Charter School” och kommunala Bronx Technical High School är den skola i världen där flest nobelpristagare gått.
Bronx Zoo och den italienska restauranggatan Arthur Street är vad de flesta besökt i The Bronx. Men nu kommer både hotell och allt fler turistattraktioner och konstgallerier.
http://www.ilovethebronx.com
http://bronxarts.org
Ostronstaden
Om man tillhör dem som älskar ostron hamnar man rätt om man är i New York. New York är en ostronstad. Det vimlar av ställen med bra ostron. Mest känt är natruligtvis The Oyster Bar i Grand Central Station.
För några år sedan kom t o m en bok om ostronens kulturhistoria i New York: The Big Oyster. History of the Half shell.
http://www.amazon.com/The-Big-Oyster-History-Shell/dp/0345476395
Och nyligen hade Svenska Dagbladet en intressant understreckare om denna maträtt:
https://www.svd.se/darfor-ater-vi-ostron-med-skrack-och-fortjusning
I New York har det blivit populärt med Happy Hour med ostron för en dollar styck. Här är en lista på 57 krogar med Oyster Happy Hour. Själv kan jag på Manhattan rekommendera Mermaid, Grey Lady och Crave.
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-oyster-happy-hours-in-nyc
Svenskt i New York
Nedanstående är ett urval av det svenska i New York närmaste månaden. Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Nordic Innovation House – som har sitt ursprung i Silicon Valley, har nu öppnat på Lexington Avenue. Ett stöd till nordiska start-ups.
https://www.nordicinnovationhouse.com
Company Gallery, 88 Eldrige, visar skulptur av Cajsa von Zeipel.
http://companygallery.us/exhibitions/
Kristofer Dan Bergman fotokonst “Let’s Walk Alone” visas på restaurang Barbalu, 225 Front Street.
http://www.kristoferdanbergman.com/2017/09/11/official-invite-opening/
Scandinavian Man, ett magasin för skandinaviska varumärken släpps – med ett samtal med Natalia Brzezinski och Marcus Samuelsson – 11 oktober på Neue House, 110 E 25th Street.
http://www.scandinavian-man.com/global-events/
Al Pitcher, bosatt i Sverige, kommer till New York Comedy Club den 5 oktober med Sverige Syndrome – a stand up show about falling in love with Sweden.
http://www.alpitcher.com/
Operan The Echo Drift av Mikael Karlsson förhandsvisas på Scandinavia House 5 oktober (följt av panelsamtal). Operan har premiär i januari på festivalen Prototype. http://www.scandinaviahouse.org/events/enter-echo-drift/
Peder Bjurman och Leif Jordansson visar sitt scenkonstprojekt The Cloud Machine på Staten Island Festival den 6 – 8 oktober.
https://futureofstorytelling.org/project/the-cloud-machine
Singer-songwritern Daniel Norgren spelar på Bowery Ballroom den 13 oktober och Rough Trade i Brooklyn den 14 oktober.
https://www.ohmyrockness.com/bands/daniel-norgren
Succé-duon First Aid Kit spelar på Town Hall den 18 oktober.
https://www.ohmyrockness.com/bands/first-aid-kit
Ruben Östlunds film The Square har amerikansk biopremiär 27 oktober.
http://www.squarethefilm.com/
Sveriges bidrag till arkitekturmånaden Archtober ”Swedish Design Moves New York ”visas 24-28 oktober.
http://www.swedishdesignmoves.com/archtober
Boulevardteatern gästspelar med föreställning Guji Guji! på Scandinavia House 28 oktober och Queens Library, Flushing 29 oktober.