Höstmiddag för 6

Den här gången blir det en ordentligt lagad höstmiddag för 6 personer. Jag bjöd själv på den en kulen dag i mitten av oktober. Vi börjar med en soppa. Soppa är alltid underskattat.

Jordärtskockssoppa
6 jordärtsskockor
5 charlottenlökar
5 dl hönsbuljong (tärning)
2 dl vitt vin 3 dl vispgrädde

Skala jordärtskockor och lök och skär dem i skivor. Koka jordärtsskockor, lök, vin och buljong till skockor och lök är mjuka. Kör sedan i mixer till en slät puré. (Så långt går soppan att göra dagen innan.) Späd med grädde och koka ihop till lagom konsistens. Peppra lite. Serveras direkt med två avokadon körda i mixer (lägg en klick i soppan på varje tallrik och gärna lite färsk koriander strödd över.

Fylld lammstek
En liten, urbenad lammstek (be affären bena ur och binda upp den)
Fyllning:
En knippe persilja
Kryddor, ej torkade.
Ta t ex frysa provensalska örtkryddor
3 vitlöksklyftor
Mangoldsallad
1 dl riven färsk paremsanost
4 skivor vitt bröd utan kant
1 ägg

Kör alltihop i mixern till en grov smet. Öppna försiktigt lammsteken. Bred på fyllningen inuti och bind ihop igen. Lägg i ugnsfolie och låt vila i kylen (Går också att göra dagen innan).

Sås
Stek trattkantareller, champinjoner eller annan svamp i stekpanna med rätt mycket smör. Häll på en dl creime fraiche och låt den smälta. Såsen ska vara tjock. Ställ i ugnen (175°) i två timmar, med folie om. Ta ut lammsteken, skär den i ca två cm tunna skivor. (Se till att all stektråd är borta!). Bred på såsen och servera.

Lingonparfait
4 äggulor
1 dl florsocker
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
4 dl lingonsylt (rårörda lingon)

Blanda ihop äggulor, florsocker, vatten och lingonsylt. Sjud i en gryta under vispning med elvisp. Se upp så det inte bränner fast! Vispa grädden och blanda det övriga med grädden. Häll alltihopa en in sockerkaksform. Ställ i frysen. (Behövs 4-5timmar.) Spola snabbt formen i ljummet vatten och stjälp upp parfaiten. Kan serveras med lingonsylt.
Ytterligare 3-5 utgångar. Ta bort detta om det ej behövs.