27 September 2016

Trump eller Clinton – den stora osäkerheten
Vad betyder det amerikanska presidentvalet för Sverige?
Kennedy och Sverigedemokraterna
Putin vill undergräva amerikanska valresultatet
2016 års Raoul Wallenberg-pris till Tina Morad
De politiska partierna bör bli öppnare
När tidningarna försvinner måste politikerna anpassa sig
Entreprenörskap borde vara vägen in i det svenska samhället
Missa inte Neue Galerie!
New York öppnar upp
From Sammy with Love – svensk musical i Harlem
Paret Obama i New Yorks krogliv
Svenskt i New York

Trump eller Clinton – den stora osäkerheten

Jag skrev ju tidigt att Trump faktiskt har en chans att vinna presidentvalet. Trots Clintons intellektuella seger i den första presidentvalsdebatten, instämmer de flesta nu i att Trump kan vara USA:s näste president. Jag tror dock inte han blir det. Det handlar mycket om det amerikanska valsystemet och väljarbeteendet.

För det första valdeltagandet:
Det ligger normalt i presidentvalen strax över 50 procent. I motsats till i Sverige finns det inget ”socialt tvång” att gå och rösta. Dessutom är valdagen alltid på en vardag och en hel del väljare får löneavdrag om de röstar under arbetstid. Och före och efter jobbet är det långa köer, oftast utomhus i ett regnigt november. 
Detta gör att kandidaterna måste få sina väljare att gå ut i ur och skur för att rösta. Och här ligger Clinton under; hon har fler anhängare än Trump, men de är inte lika entusiastiska.

För den andra:
Den amerikanska konstitutionen är från 1787 och då fanns det inga nationella presidentvalskampanjer. Därför valdes representanter till ett Electoral College, dit delegaterna kom med ”favorite sons” och kompromissade. Valen till Electoral College sker enligt majoritetsprincipen. Den som vinner med en röst i en delstat får alla dess delegater. Eftersom Clinton är ohotad i bl a Kalifornien och New York är hennes chanser att vinna valet stora. 
Dock vet vi sedan tidigare (Brexit, Le Pen, Åkesson) att populister ofta underskattas i opinionsundersökningarna…

Vad betyder det amerikanska presidentvalet för Sverige?

Både Clinton och Trump har bundit upp sig för en frihandelsnegativ politik. För det exportberoende Sverige är det negativt. Wästberg Hemsida

Trumps ekonomiska politik håller inte ihop. Han lovar kraftiga skattesänkningar i kombination med dyra reformer. Hans kampanjslogan är ”Make America great again!”. Någon kommenterade det med att den borde vara ”Make America Greek!”

Om Trump verkligen skulle genomföra det han lovat på handelsområdet blir det allvarigt. Presidenten har rätt att själv säga upp handelsavtal och kan införa indirekta handelshinder. Det skulle kunna utlösa en nedgång i hela världshandeln – med stora negativa effekter för Sverige.

Men det allra viktigaste är att den amerikanska efterfrågan hålls uppe. Och den är i mycket liten utsträckning beroende av vad som händer i Washington. Den offentliga sektorn i Sverige ligger på ca 50 procent, men är under 30 procent i USA (om man inte räknar in försvaret). Det är människors framtidstro och konsumtionsvilja som avgör, inte politiska beslut.
Idag är framtidstron dålig och den blir nog inte bättre efter valet. Men den amerikanska efterfrågan växer ändå. Det är viktigast för svensk export. Amerikanska universitet är självständiga och bäst i världen. Den miljö som lett till Apple och Microsoft finns kvar.

Kennedy och Sverigedemokraterna

Det finns just nu de i svensk politik som tror att Sverigedemokraterna kan ”tämjas” genom att man samarbetar, lyssnar, bjuder in. Till dem skulle jag vilja överräcka ett citat ur John F Kennedys installationstal: 

De som, dåraktigt, söker makt genom att rida på tigerns rygg slutar i dess mage.

Putin vill undergräva amerikanska valresultatet

Vi vet ju att det demokratiska partiets e-mail server blev hackad.  Likaså vallängder. Flera angrepp har haft rysk bakgrund. Vad det handlar om är att skapa osäkerhet och minska legitimiteten för det demokratiska systemet. Detta beskrivs bra här: NY Times 2016-09-15

I ”trollfabrikerna” i Petersburg, där det sitter statsavlönade personer och skriver i kommentarsfälten i västliga medier, finns svenskspråkiga som regelmässigt försöker påverka svensk opinion. Det gäller inte bara om att föra fram ryska synsätt, utan i hög grad om att underminera trovärdigheten hos medier och politiker i demokratierna. Med en formulering från The Economists Edward Lucas är det en ”långsamt frätande systemkritik” som syftar till att skada tilliten i demokratiska samhällen. SvD Trollfabriker

När Donald Trump flera gånger har sagt att valet är manipulerat (”rigged”) förebådar det att en seger för Clinton kommer att upplevas som illegitim av stora grupper. Och det är just vad Ryssland vill uppnå. http://tinyurl.com/zmqk7vf

Trump har talat väl om Putin, och Putin om Trump. Det finns också Trump närstående personer i Moskva. Detta gäller också de europeiska populistpartierna. Marie Le Pens Front National har tagit emot omfattande ekonomiskt stöd från Ryssland. Nu senaste har vi haft ett exempel på en person med central ställning hos Sverigedemokraterna och som tycks ha fått betydande ryskt ekonomiskt stöd. Den främste svenske experten på rysk infiltration, Patrik Oksanen, har skrivet en mycket läsvärd analys av detta: http://tinyurl.com/jdlwdav

2016 års Raoul Wallenberg-pris till Tina Morad

Den 28 augusti var Raoul Wallenbergs Dag, som nu uppmärksammas på allt fler platser i Sverige. Dagen etableras som civilkuraget och medmänsklighetens dag.

Raoul Wallenberg Academy driver ”kub-projektet” där elever över hela Sverige arbetar med att fylla stora kuber med illustrationer till de mänskliga fri- och rättigheterna. Att 7000 elever från Piteå till Trelleborg arbetat med detta ger hopp för framtiden.
Jag har haft glädjen att i fyra år vara ordförande i juryn för Raoul Wallenberg-priset. Den första pristagaren Siavosh Derakhti – som startat Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet – har betytt mycket för opinionsbildningen i Sverige och för bilden av Sverige internationellt. Nyligen kom han med på den amerikanska tidningen Forbes lista över de 30 mest inflytelserika européerna under 30 år. Forbes listning

Årets Raoul Wallenberg-pristagare blev Tina Morad, initiativtagare till Refugees Welcome Stockholm. Tina Morad mobiliserar, utbildar och engagerar människor till medmänsklighet och solidaritet. Hennes verksamhet Refugees Welcome Stockholm skapar meningsfulla möten mellan nyanlända och etablerade ungdomar genom olika integrationsprojekt. http://raoulwallenberg.se/blog/2016/08/26/2992/

De politiska partierna bör bli öppnare

De politiska partierna har blivit eliter med ryggarna utåt. Det är en analys vi – med utgångspunkt i forskningsrapporter –  gjorde i DemokratiutredningenTesen illustreras också av vad som utspelade sig i Liberalerna i mitten av månaden, när några ledande i partiet krävde att frispråkiga Birgitta Ohlsson skulle sparkas ut ur partiledningen. Så blev det inte, men debatten ger lärdomar.

Intern mobbning mot oliktänkande är naturligtvis inget nytt. När jag själv satt i riksdagen agerade jag (liksom partivännen Esse Pettersson) hårt mot att den borgerliga regering jag stödde inte hade ingripit när det statliga företaget Telub sålde militär utbildning till diktaturens Libyen. När jag meddelat att jag avsåg att i riksdagen rösta med oppositionen om att kritisera de ansvariga statsråden och kom med min kaffekopp till ett bord där det satt partikollegor reste de sig och gick.

Om riksdagsgrupperna är knapptryckarkompanier blir det allt svårare att få vanliga väljare att identifiera sig med de folkvalda. Att också ledande i ett parti i värderingsfrågor har en egen ståndpunkt är inte orimligt.
Om partierna blir allt mer av marknadsföringsorganisationer med starka band till PR-företag försvagas demokratin.
http://www.expressen.se/debatt/sankt-tak-hotar-att-sanka-hela-partiet/

När tidningarna försvinner måste politikerna anpassa sig

Både i USA och Sverige minskar de tryckta tidningarnas upplaga och allt fler tidningar läggs ner.
Wikipedia / List of Defunctional Newspapers

Det går inte att moralisera över att människor väljer andra informationskällor än tidningar. När vi i Demokratiutredningen redovisade hur förstagångsväljarna i förra valet fick sin huvudsakliga politiska information var svaret tydligt: Facebook!

I det läget måste politiker se till att använda sig av sociala medier. Få gör det på ett aktivt sätt. Nästan alla riksdagsledamöter har konton på Facebook och Twitter, men de använder dem som anslagstavlor, inte som ett sätt att delta i debatten.

Få politiker skulle dra sig för att sätta sig på tåg till Skövde för att tala för 40 medlemmar. Det tar många timmar. Men att ägna någon timme om dagen åt sociala medier gör få. Det bidrar till att isolera de folkvalda från unga väljare. Om de politiska effekterna av främst lokaltidningarnas kris skriver jag i Dagens samhälle

Entreprenörskap borde vara vägen in i det svenska samhället

Det går trögt för många nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Ett skäl är de långa handläggningstiderna. Den som tvingats bo i en flyktingförläggning mer än två år har fått alltför få ingångar till Sverige.

Ett annat viktigt skäl är att vi i så liten utsträckning uppmuntrat till företagande. I framgångsrika invandrarländer som USA, Canada, Nya Zeeland är egenföretagande för många den naturliga vägen in i samhället. En ny studie från Harvard Business School visar att en fjärdedel av alla entreprenörer i USA är invandrare. http://tinyurl.com/z4tdf2q
Alliansregeringen gjorde ingenting på detta område. Nu har äntligen den nuvarande regeringen vaknat och gett Tillväxtverket 18 miljoner att fördela på organisationer som uppmuntrar och stöttar flyktingars nyföretagande.
Samtidigt är 18 miljoner småpengar i sammanhanget. Det motsvarar en månads boende på flyktingförläggning för 200 flyktingar. Om det – vilket är helt realistiskt – går att stimulera 1000 flyktingar att starta företag som gör att de kan försörja sig själva och lämna förläggningarna tre månader tidigare än annars skulle det innebära en besparing på 270 miljoner kr.

Missa inte Neue Galerie!

Ett New York-museum många missar är Neue Galerie, som ligger på 1048 Fifth Avenue (vid 86e gatan), snett emot Metropolitan museumDet är ett privat museum ägt av Ronald Lauder och med en fantastisk samling konst och design från Tyskland och Österrike från sekelskiftet fram till nazisterna. Viss uppmärksamhet fick det förra året med filmen ”Woman in Gold”. Den handlade om Gustav Klimts porträtt ”Adele Bloch-Bauer I”. Museet har världens främsta samling av Klimt.
Nu har man just öppnat en ny utställning Klimt and the Women of Vienna’s Golden Age, 1900–1918.
Bör inte missas! Läs mer här.

Dessutom finns wiener-kaféet Café Sabarsky i museet.

New York öppnar upp

Den 15-16 oktober är det Open House New York Weekend. Det innebär att hundratals platser – och också lägenheter – som normalt är stängda för allmänheten är tillgängliga. http://www.ohny.org/weekend/overview

From Sammy with Love – svensk musical i Harlem

Oftast när svenska underhållare kommer till New York vänder de sig till en svensk-relaterad publik.
Men så är det inte när From Sammy with Love – en föreställning om Sammy Davis – sätts upp på legendariska Apollo Theatre. Manus och regi av Jonna Nordenskjöld
http://www.fromsammywithlove.com
Den är på engelska och på en teater där Sammy Davis själv uppträdde många gånger. Temat är hur Sammy Davis mötte de utbredda rasistiska fördomarna. Skådespelarna Rennie Mirro och Karl Dyall gjorde jättesuccé på Stockholms Stadsteater med föreställningen. Det är Vicky von der Lancken som gjort föreställningen i New York möjlig.

From Sammy with Love” spelas endast den 10 november och biljetter köps här

Paret Obama i New Yorks krogliv

Att Michelle och Barack Obama skulle vara några riktiga gourméer betvivlar jag. Men när de går ut på krog i New York betyder det mycket för just de restaurangerna. Så är det ofta i det kändisfixerade USA. När Lady Gaga dök upp på Santina i Meatpacking, ett trevligt ställe nära Whitney Museum, blev det svårt att få bord närmaste månaderna.

Under FN:s generalförsamling i förra veckan gick Obamas med några vänner på restaurang Maialino i Gramercy Park Hotel. Den har länge varit en populär och bra italiensk restaurang. Men nu blir köerna långa.

En annan dag gick de på mexikanska Cosme i Flatiron District.
Ett ställe med innovativ mat, men för min smak alldeles för hög ljudnivå.

Michelle Obama åt lunch på klassiska Babbo i Greenwich Village
Allt detta blev ordentligt omskrivet i tidningarna.

Svenskt i New York

Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Läs mer här!

Hannes Holms En man som heter Ove är årets svenska Oscarsbidrag.
30 september har den USA-premiär och visas sedan på The Paris Theather och Angelika Film Center.
http://www.musicboxfilms.com/a-man-called-ove-movies-139.php?showPressPage=true

Cullbergbaletten uppträder 6-9 oktober med föreställningen ”Figure a Sea”Montclair State University i New Jersey.  http://www.peakperfs.org/peak-programming-2016-17/figure-a-sea/

Fram till 27 oktober finns det möjlighet att se den svenska operasångerskan Nina StemmeThe Metropolitan Opera. Stemme spelar Isolde i ”Tristian und Isolde”.
http://www.metopera.org/Season/2016-17-Season/tristan-und-isolde-wagner-tickets/

Den 19 oktober visar Scandinavia House ”Taikon”. Efteråt arrangeras ett samtal med filmens regissör Lawen Mohtadi och Katarina Taikons dotter Angelica Ström.
http://www.scandinaviahouse.org/events/taikon/

Initiativet STHLM NYC presenterar flera seminarier och paneldiskussioner om arkitektur och stadsplanering under Archtoberhttp://www.sthlmnyc.org/event/

Metal-bandet Opeth spelar på Rough Trade i Brooklyn lördagen den 1:a september.

Kasper Collins dokumentärfilm I Called Him Morgan,
om trumpetaren Lee Morgans tragiska liv, visas på New York Film Festival den 2 oktober.
http://www.filmlinc.org/nyff2016/films/i-called-him-morgan/

Konstnären Per G Hansons utställning ”Archipelago Love” öppnar den 8 oktober på Gallery Rivaa.
http://www.perghanson.se/userFiles/myPdf/rivaa_inbjudan_160314.pdf