Surströmmingsmiddag med äppelkaka

Den här gången blir det instruktioner för en riktig surströmmingsmiddag.
Jag tycker sådana hör snarare hösten än sensommaren till. Fördelen med surströmming är att den kräver så lite förberedelser och ändå är festmat.
Den som inte tycker om surströmming kan nöja sig med receptet på efterrätten.
Den går t ex utmärkt att ha efter förra månadens Olle-lax.

Förrätt
Förrätt behövs inte till surströmming. Den som vill kan ha små tunnbrödsbitar med löjrom och hackad lök innan. Det går ihop med doften av strömming.

Surströmming
Burkarna sätts direkt på bordet på fat.
Själv brukar jag linda en kökshanduk om, men andra anser sådant alltför förfinat.

Tillbehör
Hårt och mjukt tunnbröd
Västerbottensost
Riktig getmesost
Hackad lök

Dryck
Öl, gärna Norrlands.
Följande brännvin med Norrlandsanknytning finns på systemet:
Umeå akvavit gjord på björklöv. Smakar inget vidare, men namnet passar ju.
Sundsvalls Taffel: Okryddat kronbrännvin.
Gammal Norrlands: Lite jolmigt, men många tycker det är vad som hör till.

Efterrätt
Äppelpaj

Pajdeg:
50 g smör
3 msk strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
Drygt en dl hackad mandel

Ta fram en stor pajform , ca 30 cm med löstagbar kant.
Hacka nötterna grovt i en matberedare. Lägg i resten av ingredienserna och kör till det blivit en smulmassa. Spä med vatten och kör så det blir en deg. Lägg degen i kylen ca 20 minuter. Ta ut den och platta ut den i formen. Grädda i ugnen ca 10 minuter. 225 grader. Detta går att göra dagen innan.

Fyllning:
3-4 äpplen i klyftor
2,5 dl äppelmos
någon matsked citronsaft
En knapp dl florsocker
1 matsked vatten

Bred ut 1 dl äppelmos i pajformen. Lägg på äppelklyftorna. Rör ut resten av äppelmoset med citronsaften och bred på ovanpå. Rör ihop florsockret och vattnet till en smet och häll över. Grädda i ugn ca 30 minuter i 225 grader. Håll ett öga på den så att den inte blir bränd. Lägg ev på folio.
Ta ur pajen ur formen och servera med vispad grädde.