Tomater som tillbehör
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i körsbärtomater (gärna blandat gula och röda). Peppra, lägg i hackad krydda (t.ex. basilika eller timjan), strö över lite socker.
Skaka så att tomaterna blir heta och skalet spricker upp, men utan att de blir lösa. Servera direkt, gärna med en driva ruccolasallad över.
Laxtårta
(Räcker till minst 15 personer om den serveras med annat eller är förrätt)
250 gr kavring
75 gr smör
5 gelatinblad
270 gr färsk lax
1 hackad charlottenlök
500 gr Kesella
2 dl creme fraiche
2,5 del vispgrädde
3 avokado
200 gr rökt lax i riktigt tunna skivor
250 gr löjrom
Dela kavringen i stora bitar och kör den med mjukt smör i mixer.
Ta en springform (form med raka kanter och löstagbar botten).
Pressa ner kavringmixet i botten och tryck hårt så den blir sammanpressad och täcker hela botten. Ställ formen i kylskåpet. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Kör färsk lax i mixern en god stund. Lägg i lök, kesella, creme fraiche och vispgrädde (ovispad). Kör mixern en aning mellan varje ingrediens. Vrid några varv på svartpepparkvarnen över blandningen. Skala avokadon som inte får vara alltför fast och ta bort kärnorna. Skär den i tunna skivor. Krama vattnet ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull och häll i laxmixen. Blanda ordentligt i mixern. Lägg ett tunt lager laxröra över kavringen. Därefter laxskivor och avocado samt ett lager laxröra till. Upprepa en gång till. Så här långt går det att göra kvällen innan.
Strax innan serveringen breds löjrommen över tårtan.
Den som vill kan dekorera med skalade räkor.
Marinerad rostbiff
En rostbiff på 2 kg.
Marinad:
0,5 dl olivolja
2 dl japansk soja
2 dl outspädd svart vinbärssaft
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar
En tsk chilikrydda
1 msk korianderkrydda (eller 2-3 msk färsk koriander)
En grön chilifrukt
Färsk koriander (alternativt basilika)
Blanda marinaden. Lägg rostbiffen i en plastpåse och häll över marinaden. Pressa ut luften och knyt till ordentligt. Låt påsen med rostbiffen ligga i kylskåp ett dygn. Vänd då och då. Ta ut rostbiffen, sila marinaden. Stek rostbiffen i ugn, 175 grader tills stektermometern visar 65 grader. Låt den färdiga rostbiffen svalna i stekfolio. Hacka chilifrukten. Lägg den i marinaden och hetta upp. Skär rostbiffen och lägg den på ett fat. Droppa över marinaden. Lägg korianderblad över.
Böckling och rödbetor
En knippe färska rödbetor. Kokas dagen innan.
4-5 böcklingar
Gräslök
Skala och koka rödbetorna. Lägg hälften på ett fat. Rensa böcklingen. Lägg de delar som inte är snygga fileer på rödbetorna. Nytt lager rödbetor. Droppa eventuellt lite ättika över. Peppra. Lägg de snyggaste böcklingfileerna överst. Klipp rikligt med gräslök över det hela.