Dollarn snarare starkare än svagare
Hoppas på Clinton – men det kan bli Trump
Har USA blivit ett politiskt vänsterland?
Libertarianerna på 10 procent
Nu blir det Almedalen – men bara i Sverige
Nya uppgifter om mordet på Raoul Wallenberg
Tillfälliga skulpturparker: Park Avenue och Djurgården
Sommar-New York
Världens bästa restauranger – förvånande lista
The Turtle, bra krog på Lower East Side
Sommargator i New York och Stockholm
Recept: Blomkålshuvud med löjrom
Svensk midsommar i New York
Svenskt i New York
Dollarn blir snarare starkare än svagare
Att spå om valutor är alltid osäkert. Med den brittiska EU-omröstningen, det amerikanska presidentvalet och osäkerheten om Federal Reserves räntebana är det extremt svårt.
Skulle britterna om några dagar rösta för utträde ur EU kommer det helt säkert att slå mot både pundet och euron och stärka dollarn. Och den svenska kronan kommer att skvalpa med och försvagas.
Den amerikanska statistiken när det gäller konsumtionen är osäker, men går ändå grundläggande åt rätt håll. Liksom bostadsbyggandet. Men utvecklingen av sysselsättningen är en besvikelse. Det talar för att den amerikanska riksbanken inte kommer att genomföra ytterligare någon räntehöjning innan valet i november. Skulle Donald Trump blir vald till president får vi räkna med ett omedelbart dollarfall. Det faktum att han sagt att han tänker göra en paus med att betala räntorna på den amerikanska statsskulden kommer att skrämma iväg finansmarknaden från dollarn.
Valutakurser sätts på marknaden, styrda av in- och utflöde av valuta. Just nu är dock det politiska inflytandet ovanligt stort. Sannolikt stabiliserar sig dollarkursen på en högre nivå efter presidentvalet, förutsatt att presidenten heter Clinton.
Hoppas på Clinton – men det kan bli Trump
Som jag flera gånger skrivit går det inte att utesluta att USA:s nästa president heter Donald Trump. Delvis beror det på det förändrade röstbeteende som finns i nästan hela den demokratiska världen. Allt fler väljare röstar inte på ett parti de gillar, utan mot dem de ogillar. Man använder valdagen för att sända en signal. Den signal som många i USA vill sända är att de ogillar det politiska etablissemanget. Och Hillary Clinton personifierar just detta etablissemang.
Dock har Clintons siffror lyckligtvis gått upp sista veckan. Men fortfarande är det en majoritet av väljarna som misstror både Clinton och Trump. Av de 40 procent av väljarna som är ”independent” är det närmare 60 procent som har en negativ uppfattning av Clinton.
Man ska emellertid komma ihåg att Bill Clinton var starkt misstrodd i valet 1992.
Han kallades för ”Slick Willie” och i juni var det bara 13 procent av väljarna som ansåg att han var en trovärdig person.
Den valkampanj som ligger framför är en strid mellan två mycket olika personer. Demagogen Trump och den pragmatiska och sakliga Clinton. Där Trump har svepande formuleringar om hur problem ska lösas har Clinton detaljerade program.
För den som träffat Hilary Clinton är det lätt att förstå varför hon är så dålig som kampanjande kandidat. Hon är skeptisk till journalister, är reserverad och formell. När hon ska ut och ta selfies, skratta och producera one-liners verkar det därför onaturligt. Samtidigt är hon nog den mest kvalificerade presidentkandidaten i modern amerikansk historia.
Har USA blivit ett politiskt vänsterland?
Det sägs inte sällan att USA politiskt ligger till ”höger” om Sverige, att nästan alla amerikanska politiker ligger till höger om alla svenska. Det är fel, åtminstone numera. Politiker som Bernie Sanders och New Yorks borgmästare Bill de Blasio skulle i åtskilliga frågor hamna på det svenska vänsterpartiets vänsterflank.
I sin välskrivna bok ”Den längsta kampen. Hillary Clintons väg till makten” gör journalisten Martin Gelin en resa i det progressiva USA. Hans tes är att USA förvandlats:
”År 2009 var det för första gången färre kvinnor i USA som var gifta än som var ogifta. 2011 föddes det för första gången fler icke-vita barn än vita barn. 2012 var det första gången fler som var för än emot samkönade äktenskap. 2013 var det för första gången fler kvinnor än män som tog examen från college. 2014 blev andelen amerikaner som kallar sig ”vita och kristna” för första gången lägre än 50 procent.”
https://www.adlibris.com/se/bok/den-langsta-kampen-hillary-clintons-vag-till-makten-9789127146556
Och visst har USA förändrats politiskt. Främst genom att den politiska mitten nästan utplånats efter 2008. De två partierna har dragit sig ut åt var sin extrem. I sin humoristiska kortroman Tennisspelarna (1977) skriver den nyligen bortgångne författaren Lars Gustafsson hur han reser runt i universitetsmiljöer i USA och inte träffar en enda person som var republikan. Detta i ett land som just haft Richard Nixon som president. Så kan man röra sig i en bubbla i de flesta länder.
Libertarianerna på 10 procent
Jag har träffat på flera amerikaner som sagt att de ska rösta på det Liberatarianska partiet med Gary Johnson och Bill Weld som toppnamn.
Båda har en gedigen bakgrund. Johnson har varit republikansk guvernör i New Mexico och Weld i Massachusetts. Johnson ligger nu kring tio procent i undersökningarna. Polariseringen mellan Clinton och Trump samt mångas avsky för Trump har gett Johnson en chans att ta republikanska röster.
Men ”Third Party” brukar inte lyckas. I juni 1992 hade affärsmannen Ross Perot stöd av 39 procent, medan George H Bush låg tvåa med 31 procent och Bill Clinton hade 25 procents stöd. I valet fem månader senare fick Perot hela 18 procents stöd, men eftersom han inte vann i någon enda delstat fick han heller inte ett enda mandat till ”Electoral College”, som utser presidenten.
Effekten av Ross Perots kandidatur blev att George H Bush förlorade röster och att Clinton vann. På samma sätt kommer en framgångsrik kampanj från Gary Johnson att sänka Donald Trump.
Nu blir det Almedalen – men bara i Sverige
Om två veckor bryter Almedalen ut, en mässa för politik, påverkan och kunskapsspridning. Vi kommer som vanligt att vara där och själv medverkar jag i ett tiotal evenemang.
Almedalsveckan är unik för sin öppenhet och sitt omfång. I år är det sammanlagt 3714 seminarier och tal. Men Almedalen förändras. Det blir allt mer slutna sällskap, middagar med en politiker, statssekreterare eller politisk sakkunnig och folk från företag. Dessutom stannar de ledande politikerna numera oftast bara över dagen.
Flera gånger har jag träffat delegationer från Austin, Texas som velat ta över idén. Det tycks dock stranda på de tuffa amerikanska korruptionsreglerna. Det kommer helt enkelt att vara svårt att få amerikanska politiker att komma. Och kommer de måste de rapportera om varje måltid de blir bjudna på och vilka som deltar.
Nya uppgifter om mordet på Raoul Wallenberg
Det har kommit nya uppgifter som bestyrker vad de flesta rysslandskännare trott när det gäller Raoul Wallenbergs död. Han avrättades sommaren 1947 av Stalin, som då gav order om att alla ”internationella” fångar som inte kunde användas i byteshandel skulle mördas. Detta framgår i nedanstående länk:
http://www.svd.se/hemlig-dagbok-wallenberg-avrattad-med-gift-av-doktor-dod
Vad som dock inte sägs var att det var Sverige som sände signalen till Stalin att man inte avsåg att hjälpa Raoul Wallenberg hem.
När den svenske ambassadören i Moskva, Staffan Söderblom, träffade Stalin 1946 (då alltså Wallenberg satt i sovjetiskt fängelse) sa ambassadören att det var hans personliga övertygelse att Raoul Wallenberg var död. För Stalin fanns inga ”personliga övertygelser” hos utsända regeringsrepresentanter. Det Söderlund sa, tillsammans med utrikesminister Östen Undéns uttalande om att Sverige inte ägnade sig åt människohandel, d v s inte ens var intresserat av att diskutera utbyte av personer, var i praktiken en dödsdom.
Tillfälliga skulpturparker: Park Avenue och Djurgården
På Park Avenue, vid 53rd Street står just nu och några månader framåt en drygt 40 meter hög skulptur av Tom Friedman, ”Looking up”.
Det är en del av ett årligt projekt där Park Avenue blir en tillfällig skulpturpark för en konstnär i taget. Förra året var det en rad skulpturer av Santiago Calatrava.
http://www.luhringaugustine.com/news/tom-friedmans-looking-up-on-park-avenue
Detta är ett samarbete mellan staden New York och The Fund for Park Avenue.
Bland dem som bestämmer om skulpturerna finns Richard Oldenburg, tidigare chef för Museum of Modern Art och bror till konstnären Claes Oldenburg. Båda f ö födda i Stockholm och kom till USA med sin far som var svensk generalkonsul i Chicago.
Idén med tillfälliga skulpturparker är bra.
Nu har Prins Daniel tagit initiativet till att fem stora skulpturer av konstnären Tony Cragg visas på Djurgården fram till oktober. Verkligen sevärt:
http://www.gsa.se/artists/tony-cragg/tony-cragg-djurgarden/
Sommargator i New York och Stockholm
Begreppet ”Summer Streets” eller ”Open Streets” kommer från New York där man sedan en hel del år förbjuder bilar på ett helt stråk genom Manhattan under vissa helger i slutet av sommaren. Gågatorna blir festgator.
http://www.nyc.gov/html/dot/summerstreets/html/about/about.shtml
https://www.everfest.com/e/summer-streets-new-york-ny
Stockholm startade – med dåvarande kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt som drivande kraft – detta för tre år sedan. I år utvidgas projektet ytterligare och under de tre sommarmånaderna kommer Swedenborgsgatan, Skånegatan, Rörstrandsgatan och Humlegårdsgatan att vara tillfälliga gågator.
http://www.dn.se/sthlm/pop-up-parker-och-gagator-poppar-upp-till-sommaren/
Sommar-New York
New York på sommaren är varmt, ibland väldigt varmt. Men samtidigt innebär detta att staden inbjuder till ljumma utomhusaktiviteter på kvällarna.
Bland det trevliga är utomhusbio, t ex i Bryant’s Park eller på vissa tak, främst i Brooklyn:
https://www.nycgovparks.org/events/free_summer_movies
http://rooftopfilms.com
Det finns gott om restauranger och barer på tak med fin utsikt,
t ex, 230 Fifth Ave, Pod 39 och Whyte Hotel i Brooklyn.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-27/welcome-summer-at-new-york-s-best-outdoor-bars
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-rooftop-restaurants-in-nyc
Dessutom gratis konserter över hela stan:
https://www.thrillist.com/events/new-york/all-the-free-outdoor-concerts-in-nyc-summer-2016
Själv gillade jag att ta tunnelbanan ut till stranden vid Coney Island och sedan promenera på stranden eller board-walken till Brighton Beach och ta tunnelbanen hem därifrån.
Världens bästa restauranger
– förvånande lista
Nu har den årliga listan på världens bästa restauranger kommit.
I måndags hölls prisfesten i New York.
http://www.theworlds50best.com
Bäst är Osteria Francescana i italenska Modena.
Bara två svenska krogar finns med bland de 100 bästa:
Fäviken på plats 41 och skånska Daniel Berlin på plats 93.
Tre newyorkkrogar kommer med på listan av de 50 bästa.
Naturligtvis Eleven Madison och Le Bernardin.
Mer förvånande är att Estela kommer på plats 44.
Jag har flera gånger skrivit om Estela. Bra cross-over-mat och trevlig stämmning.
Väl värd att besöka. Men den tillhör knappast världens 50 främsta.
The Turtle,
bra krog på Lower East Side
Senast i New York var vi på en ny restaurang på 177 Chrystie Str, The Turtle.
Egensinnig och mycket bra meny. Väl värd en omväg
leturtle.fr/
Recept: Blomkålshuvud med löjrom
En förrätt eller lätt lunchrätt på sommaren:
Ta ett blomkålshuvud, skär bort stammen och skär och dela bitarna så de inte är mer än någon cm höga.
Lägg blomkålen på ett bakplåtspapper och pensla eller spraya olivolja över.
Sätt i ugn 220 grader i en halvtimme (eller grilla!).
Lägg på ett fat eller fördela på tallrikar. Pressa citron över. Strö på färsk dill.
Gör en sås av gräddfil eller smetana med pressad vitlök och rikligt med svartpeppar.
Samt löjrom eller forellrom till.
Mina övriga recept finns på https://www.wastberg.se/recept.php
Svensk midsommar i New York
Det svenska midsommarfirandet på Manhattan är en höjdpunkt på året för många svenskar i New York.
De svensk-amerikanska föreningarna hade sitt traditionella firande på Manhem Club i The Bronx i lördags. www.swedendayny.com
Den stora midsommarfesten, arrangerad av det svenska generalkonsulatet, har inte urgamla anor utan startades 1996 av min företrädare som generalkonsul Dag Sebastian Ahlander.
Skälet till att börja firandet var att Sveriges generalkonsulat ju inte har svenskar som målgrupp. Självklart ska konsulatet hjälpa svenskar i klammeri, sköta pass och visum. Men huvuduppgiften är att sprida kunskap om Sverige till amerikaner och på olika områden försöka knyta ihop svenska och amerikanska kulturyttringar och företag. Därför ville Dag Ahlander ”bjuda” svenskarna i New York på något riktigt svenskt – och vad är svenskare än Midsommar.
De första åren hölls firandet i Central Park. Men efter en tid tyckte parken att de många svenskarna slet för hårt på parkens gräsytor. Därför flyttades det till Battery Park, längst ner på Manhattan med en symboliskt laddad utsikt mot Frihetsgudinnan. (2002 var parken fortfarande så skadad av damm och splitter från 11 september året innan att vi lyckades övertyga Central Park att låta oss vara vid Swedish Cottage i parken det året.)
Många unga svenskar i New York väljer att ta med vänner till Battery Park för att uppleva midsommarstången, Små grodorna och svensk sommarmat. Den chansen finns också i år: swedennewyork.com/midsummer
Svenskt i New York
Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter.
Sök dem på http://www.swedennewyork.com
Jacob Mühlrad är 25 år och redan framgångsrik tonsättare.
Den 28 juni uppförs hans verk ”Pan”, spelat av den svenske cellisten Antonio Hallongren på Carnegie Hall.
https://www.carnegiehall.org/Calendar/2016/6/28/0800/PM/JSAC-Gala-Concert/
Hanna Liden ställs ut på Salon 94, ett innegalleri på Bowery, fram till 25 juni.
https://www.salon94.com/exhibitions/detail/still-livesc
Pär Strömberg är med i grupputställningen på Papered Stories,
LMAK Gallery, 298 Grand Street fram till 30 juni.
http://lmakgallery.com/blog/exhibitions/works-on-paper-group-show/
Sara Jordenös dokumentär ”Kiki ” kommer att visas på utomhus på Pier 1,
Brooklyn Bridge Park den 23 juni som del av BAM Cinema Fest 2016.
http://www.bam.org/film/2016/kiki
Svenska trion Ikiz Cabin Crew, med trumpetspelaren Jonne Bentlöv och pianisten Joel Lyssarides, spelar på Shapeshifter Lab den 27 juni.
http://www.shapeshifterlab.com/2016/05/14/jun-27-ikiz-cabin-crew/
Som en del av ”Summer Jazz Series” på Scandinavia House uppträder
svenskledda Oskar Stenmark NY-Nordic Quartet den 21 juli.
http://www.scandinaviahouse.org/events/summer-jazz-5/
Svenska dokumentärfilmaren Jerry Sladkowkis ”Don Juan”
är del av Rooftop Films sommarprogram och visas den 22 juli i Industry City i Brooklyn.
http://rooftopfilms.com/2016/schedule/don-juan/
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti.
T R E V L I G S O M M A R !