Vi måste ta ”President Trump” på allvar
Primärvalskampanjen negativ för Sverige
Brist på framtidstro slår mot ekonomin
Amerikanska politiska bidrag öppna, men skapar beroende
De utsatta tysta i politiken
De flesta regeringsbeslut får ingen publicitet
Inga muslimska ghetton i USA
Gifter i tunnelbanan
Loppmarknad nattetid
Pjäsen som gått 29 år
Josef Frank – inte bara möbler och mönster
Utomhusbarer i New York-värmen
Restauranger som dubblerar sig
Svenskt i New York
Vi måste ta ”President Donald Trump” på allvar
Det går aldrig att spå om amerikansk politik. Mycket kan hända fram till konventen i slutet av juli. Men just nu ser det ut som om presidentvalet den 8 november kommer att stå mellan Hillary Clinton och Donald Trump.
Det väckte viss uppmärksamhet när jag i förra nyhetsbrevet skrev att Trump mycket väl kunde vinna och bli USA:s näste president. Sedan dess har det skett en total omsvängning i amerikanska medier. Förut beskrevs Trump enbart som en självupptagen clown. Nu skriver man om vilka han kommer att utse till Högsta domstolen, vilka hans medarbetare kommer att bli etc. Dessutom leder ju nu Trump över Clinton i flera opinionsundersökningar. En illustration till det ändra stämningsläget är New York Posts förstasida för några dagar sedan.
http://nypost.com/cover/covers-for-may-23-2016/
Det ska sägas att opinionsundersökningar är mycket osäkra när de görs drygt två månader innan kandidaterna utsetts och nästan ett halvår innan valet. Men läget är ändå sådant att man måste ta tanken på president Donald Trump på allvar.
Primärvalskampanjen negativ för Sverige
Primärvalskampanjen innebär en förändring av grundtonen i amerikansk politik – på ett sätt som är klart negativt för Sverige.
Donald Trump – med sina paroller ”Make America great again” och ”America first” – förespråkar en isolationistisk politik. Han säger nej till det Transatlantiska frihandelsavtalet, TTIP. Sverige exporterar närmare 50 procent av vår BNP och USA är ett av de största exportländerna. Allt som slänger grus i exportmaskineriet är starkt negativt för Sverige. För USA är det annorlunda. Landet är nästan självförsörjande, med en exportandel på 13 procent.
Men om Trump skulle göra som han säger – vilket är långt ifrån säkert – kommer han t ex att lägga på en tariff på 45 procent på kinesiska varor. Det skulle mycket väl kunna utlösa en global recession.
Hillary Clinton har, i konkurrensen med Bernie Sanders, drivits åt det isolationistiska hållet. Hon har talat mot TTIP och hållit med Sanders om rader av åtgärder som skulle begränsa de internationella finansmarknaderna.
Om Trump vinner kan det slå hårt för svensk export. Oavsett vem som blir president i valet 8 november kan vi dock inte räkna med handelslättnader, snarare motsatsen.
Brist på framtidstro slår mot ekonomin
Amerikaner brukar utmärkas av optimism och framtidstro. Ett av skälen till att amerikaner ofta haft stora kontokortskulder har ansetts vara att de flesta hela tiden tror att det ska bli bättre i morgon.
Men detta vände med finanskrisen 2008. Nu menar en majoritet av amerikanerna att landet är på väg åt fel håll. Och allt fler är rädda för framtiden. Detta är en förklaring till att den tydliga trenden med ökad konsumtion brutits och kurvan ser mer skakig ut.
Om detta skriver USA:s, enligt min mening, bäste ekonomijournalist Robert J Samuelson:
https://www.washingtonpost.com/opinions/the-economys-real-drag-us/2016/05/08/c3b6c936-13bc-11e6-93ae-50921721165d_story.html
Det ser likadant ut i Sverige. 2013 blev för första gången de som anser att Sverige är på fel väg fler än optimisterna. Vid sidan om den ekonomiska utvecklingen tillkommer i Sverige dels försvarskrisen, dels oron inför pensionerna.
Statsvetaren och debattören Peter Santesson har skrivit en utomordentligt läsvärd essä om detta:
http://kvartal.se/artiklar/den-nya-pessimismen
Amerikanska politiska bidrag öppna, men skapar beroende
I USA är de flesta bidrag till politiska partier och kandidater offentliga. Det finns ett antal siter där man kan gå in och se vem som har gett till vilken kandidat. Det går att söka på postnummer, kandidat och givare. En av siterna finns här:
https://www.opensecrets.org
När jag tittat så har jag överraskats av att en hel del bidragsgivare ger till båda presidentkandidaterna. Jag frågade en gång en person, som förmedlade bidrag från ett storföretag, varför man stödde både Obama och McCain. Och fick svaret att ”om vi efter valet vill ha kontakt med presidenten, så blir det mycket lättare att få access om hans folk kan se att vi bidragit till kampanjen”.
Där ligger också förklaringen till att banker och storföretag i praktiken finansierar båda partiernas konvent i juli.
http://www.nytimes.com/2016/05/11/opinion/after-conventions-a-debt-to-donors.html
De utsatta tysta i politiken
Utsatta förorter som Husby i Stockholm, Tjärna ängar i Borlänge, Rosengård i Malmö där polis, ambulans och brandkår blivit utsatta för stenkastning, har stått i centrum för svensk nyhetsförmedling och debatt senaste veckan.
Det är intolerabelt att ”blåljuspersonal” utsätts och att människor som larmar ambulans eller brandkår inte kan få hjälp. För några decennier sedan förekom liknande i New York. Men den nya polispolitik som infördes förändrade situationen. Och de som har varit mest nöjda med de effektiva polisinsatserna är just de människor som bor i utsatta förorter.
Tyvärr finns just dessa vanliga människor dåligt representerade i debatten. Valdeltagandet är extremt lågt i de områden där arbetslösheten är hög, skolresultaten dåliga och de flesta är utlandsfödda. Skillnaden i förra valet mellan det valdistrikt i Stockholm där flest röstade och där minst andel gjorde det var 54 procentenheter.
De som inte röstar blir inte representerade på partiernas vallistor och blir inte lyssnade på. Det hänger på parter och folkrörelser att bygga organisation och nätverk också i dessa områden. Det är en viktig integrationsåtgärd. Om partiernas svek skrev jag nyligen i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/debatt/article22743107.ab
De flesta regeringsbeslut får ingen publicitet
Den nuvarande svenska regeringen har ett begränsat handlingsutrymme, eftersom den inte har majoritet i riksdagen.
Men långt ifrån alla beslut en regering tar behöver gå till riksdagen. Enskilda statsråd kan fatta vissa beslut, ”departementsbeslut” och regeringen tar beslut av olika slag – de viktigaste är regleringsbreven som innehåller instruktioner till myndigheterna. Regeringen har också utnämningsmakten.
Över 10.000 beslut fattas varje år utan att de behöver underställas riksdagen. Därför spelar det naturligtvis stor roll vilka partier som kan vara med och forma en regering.
Inga muslimska ghetton i USA
Det finns ungefär 3,3 miljoner muslimer i USA och gruppen ökar, främst genom att icke-muslimer konverterar till islam. Samtidigt har en majoritet av amerikanerna en negativ syn på islam.
Det finns få områden i USA där muslimer dominerar och det är ytterst få som stöder IS eller tagit sig till Syrien. Integrationen i USA fungerar och USA torde vara ett land där människor med muslimsk tro eller bakgrund kan leva säkrare och friare än i Europa och Mellanöstern.
http://tinyurl.com/zd6oq66
På tioårsdagen av angreppen mot World Trade Center 2001 gjorde Pew Research Center en undersökning bland amerikanska muslimer och fann att de var nöjda med sitt liv och integrerade i det amerikanska samhället. De såg på underhållning i TV och följde sport i lika hög grad som andra amerikaner. Hälften av alla muslimer i USA har den amerikanska flaggan hemma, på kontoret eller på bilen.
http://www.people-press.org/2011/08/30/muslim-americans-no-signs-of-growth-in-alienation-or-support-for-extremism/
Gifter i tunnelbanan
Nu ska hela Stockholms tunnelbana undersökas så att man ser vilka bakterier som finns och var. Det påminner om när en sjuksköterska i New York dog av giftet Anthrax strax efter 11 september 2011. Det var en sorts terrorhandling av en bitter amerikan som sände kuvert med anthrax till olika institutioner. Sjuksköterskans död ledde till en noggrann kontroll om hon kunde ha förgiftats på vägen till jobbet och hela tunnelbanan undersöktes.
Borgmästare Rudi Guiliani höll presskonferens och konstaterade:
– Det enda farliga ämne vi inte kunnat finna i New Yorks tunnelbana är anthrax.
Det är träffande. New Yorks tunnelbana fungerar mycket bra, men är dåligt tillgänglig och är ofta nedgången.
Loppmarknad nattetid
Det varma vädret i New York leder till ovanliga aktiviteter. T ex hålls på lördagnätter fram till 20 augusti i Flushing Meadows Corona Park, Queens en jättelik loppmarknad, Queens Night Market.
http://queensnightmarket.com
Den ligger alldeles i närheten av det nyupprustade Queens museum
www.queensmuseum.org
Annars är den största loppmarknaden i New York Brooklyn flea
licflea.com
Pjäsen som gått 29 år
Vissa pjäser på Broadway kan gå mycket länge. Vi var med på premiären på Mamma Mia i New York hösten 2001. Den skulle sedan gå i nästan 15 år.
Längst av alla – 29 år – har Perfect Crime på lilla The Anne L. Bernstein Theater gått:
http://www.perfect-crime.com
Mest populära musicalen i New York just nu är Hamilton:
http://www.hamiltonbroadway.com
Josef Frank – inte bara möbler och mönster
Josef Frank är välkänd i USA. Nu kommer i Sverige en bok – med text på svenska och engelska om en okänd sida av formgivarens verksamhet. Josef Frank som akvarellmålare.
https://www.adlibris.com/se/bok/josef-frank—de-okanda-akvarellerna-9789187397325
Hela Joseph Franks verksamhet speglas också i en utställning på Millesgården.
http://www.millesgarden.se/aktuella-utstallningar.aspx
Utomhusbarer i New York-värmen
Bland det trevliga med den ibland tryckande newyorkiska sommarvärmen är att man kan sitta sent ute på gården till restauranger och barer.
Själv skulle jag rekommendera Refinery Hotels rooftop bar med utsikt över Empire State Building:
http://www.refineryhotelnewyork.com/refinery-rooftop
Eller takbarerna på Pod 39 på E 39th Street och på Jane Hotel i Meatpacking District:
https://www.thrillist.com/drink/new-york/best-nyc-rooftop-bars-for-summer-drinking
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-hidden-gardens-in-nyc-restaurants
Restauranger som dubblerar sig
När det går bra för en restaurang vill den gärna utvidga i en ny stadsdel.
Jag har tidigare skrivit om hur Estela på Hudson Street också öppnat en italiensk restaurang i SoHo:
www.estelanyc.com
www.altroparadiso.com
Vi var nyligen på en kvarterskrog i East Village, Graffiti.
Få platser, trevlig service och intressant crossover-meny (italiensk-indisk).
Dessutom billig.
http://www.graffitinyc.com
Nu öppnar de en liknande, men lite ”upscale” krog i Tribeca.
Graffiti Earth 130 Duane St.
http://www.graffitiearthny.com
En populär vegankrog är the Butcher’s Daughter på Kenmare Street.
Nyss har den också öppnat på Hudson Street i West Village:
www.thebutchersdaughter.com
Svenskt i New York
Nu kommer värmen till New York och det blir lite mindre svenskt än vanligt.
Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök dem på
http://www.swedennewyork.com
Vi hade glädjen att vara med när Ulla och Gustav Kraitz lekskulptur invigdes för några veckor sedan på Roosevelt Island. Ytterligare en svensk närvaro i New York
http://mainstreetwire.com/archive/2015/3601/24-archive/web-extras/790-blue-dragon-unveiled
Robyn, Miike Snow and Galantis spelar på Governors Ball Festival,
Randall Island, 3-5 juni:
http://governorsballmusicfestival.com/lineup/
Dungen spelar i Prospect Park, 14-15 juni:
http://www.ohmyrockness.com/shows/280598-tame-impala-dungen-prospect-park-bandshell-celebrate-brooklyn
Förra året dog den kände svenske dansaren Johan Renvall i New York vid 55 års ålder. Den 20 juni sätter Metropolitan Opera upp Romeo & Julia till hans minne
http://www.metopera.org/Season/2016-ABT/Romeo-and-Juliet/