Terror och informationskrig
Hillary Clinton kan mycket väl förlora
Varför går det bra för Trump och Sanders?
Högkonjunktur nu, men hur ska vi klara en nedgång?
Drabbande antisemitism i Sverige
Demokratidebatten fortsätter
Dialogforum för nytillkomna
Smycken med budskap
Vädret i New York
Förnyelse av New York-krogar
Svenskt i New York
Terror och informationskrig
För en del år sedan var jag på en övning där statliga funktioner, militärt och civilt psykologiskt försvar övade tillsammans. Till förutsättningarna hörde att ”fienden” hackat Stockholms tunnelbana samt alla trafikljus. Följden var krockar i tunnelbanan, mängder av svåra trafikolyckor, många döda och totalt kaos.
Det var inget orealistiskt scenario. ”Cyber warfare” har blivit ett närmast självklart första steg i en militär aggression. Nästa terrorattack kan mycket väl komma via nätet.
Vi har inte insett sårbarheten i det digitala samhället. Och det är en sårbarhet som inte bara handlar om fysiska angrepp, utan också om att vi utsätts för informationskrigföring, främst från Ryssland. De som agerar vill underminera tilltron till demokratiska beslut och förtroendet för myndigheter. Man vill bidra till en polarisering som försvagar samhällsgemenskapen. Det är något som i ett allvarligt läge minskar länders försvarsförmåga. Jag har skrivit utförligt om detta i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/cyberattackerna-visar-var-sarbarhet/om/attacken-mot-svenska-nyhetssajter
Hillary Clinton kan mycket väl förlora
Vi är ganska många som följt amerikansk politik länge som trott att det var en omöjlig tanke att Donald Trump skulle kunna vinna den republikanska nomineringen. Inget är ännu säkert, men det verkar som att han kommer vara svår att stoppa.
Dessutom är det inte självklart att Hillary Clinton i det läget vinner presidentvalet. Ed Rogers, som skrivit artikeln i länken nedan, är ingen objektiv iakttagare, men de svagheter han visar på är riktiga: Clintons ärlighet ifrågasätts av en majoritet av amerikanerna. Hon förknippas mycket hårt med det politiska och ekonomiska etablissemang som just nu en stor del av den amerikanska medelklassen vänder sig mot. Även många av dem som säger sig komma att rösta på henne, gör det utan starkt engagemang. Vilket kan vara förödande i ett land där man ofta får stå i timslånga köer för att få rösta och där man röstar på en vardag och många väljare får löneavdrag när de går och röstar.
http://tinyurl.com/hjom6sp
Till detta kommer risken att Clinton åtalas för sin användning av privat e-mailserver i sin roll som utrikesminister. Ett åtal skulle sannolikt leda till en helt ny situation.
I opinionsundersökningarna nu – de är dock inte så pålitliga sju månader innan valet – skulle Clinton slå Trump med 10 procent. (Sanders skulle vinna med 17 procent.) Förhoppningsvis har undersökarna rätt, men näste president kan mycket väl heta Donald Trump.
Varför går det bra för Trump och Sanders?
Många ställer sig frågan hur det är möjligt att en person som Donald Trump kan vara på väg att vinna den republikanska nomineringen och hur det kommer sig att en socialist som Bernie Sanders får så stora sympatier. Svaret ligger i ordet ”outsiderism”, d v s att det i detta val är en fördel att ha stått utanför alla de beslut som tagits de senaste årtiondena. Brist på erfarenhet framstår som en merit när så många amerikaners ilska och besvikelse vänds mot Washington och Wall Street.
En grund för ilskan är att vanliga arbetare och lägre tjänstemän inte har fått någon reallöneökning på närmare 30 år. Tvärtom har många fått se sin standard sjunka. Siffror, för den som vill fördjupa sig, finns här:
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/10/09/for-most-workers-real-wages-have-barely-budged-for-decades/
En av orsakerna är globaliseringen som starkt ökat konkurrensen. Detta har slagit ut en stad som Detroit. Anders Rönmark har ett bra reportage om detta i tidskriften Axess:
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=2844#.Vu12Isc3Fcs
Högkonjunktur nu, men hur ska vi klara en nedgång?
Sverige har rekordtillväxt, om man jämför med andra EU-länder och Konjunkturinstitutet säger den svenska ekonomin är på väg in i en högkonjunktur. Att i en högkonjunktur ha minusränta och ökande budgetunderskott bäddar för bubblor. Nationalekonomiprofessorn Lars Jonung har utvecklat detta:
http://www.dn.se/ekonomi/minusrantan-baddar-for-ny-svensk-finanskris/
Riksbanken är bekymrad över att Sverige inte når upp till två procents inflation. Som jag berättade i förra nyhetsbrevet, deltog jag som statssekreterare i finansdepartementet i beredningen av det beslutet. Det kom till efter att Sverige haft tvåsiffriga inflationstal.
Vi har idag i Sverige ingen klassisk deflation, sådan som gör att konsumenterna väntar med köp. Tvärtom är privatkonsumtionen hög. Att Riksbanken agerar för att konsumtionsvaror ska bli dyrare har mycket litet med den reala ekonomin att göra.
I mitt förra nyhetsbrev stökade jag till det, som åtskilliga läsare påpekat, när det gäller den svenska och den amerikanska statsskulden. I USA är statsskulden 60.000 USD/invånare och i Sverige 148.000 kr/invånare.
Här kan man följa den amerikanska statsskuldens utveckling sekund för sekund:
www.usdebtclock.org
Det innebär att den amerikanska skulden är åtskilligt större. Svensk ekonomi är i hygglig balans. Men varken i Sverige eller i USA använder man de goda tiderna för att stärka ekonomin inför en kommande nedgång.
Sannolikt kommer 2018 påbörja rätt kärva år för svensk ekonomi. Då behöver ekonomin stimuleras. Och vilka medel ska vi ta till då? Svensk ekonomi har helt enkelt gjort slut på ammunitionen. Det vore säkert föga populärt att nu strama åt budgeten och höja räntan, men skapar vi inte handlingsmöjligheter nu kommer vi inom några år stå i en nedåtgående spiral, utan möjligheter att lindra krisen.
Drabbande antisemitism i Sverige
Bland det som mest skadar bilden av Sverige är de antisemitiska utbrott som rapporteras mer utomlands än i Sverige. Nu senast blev Kim Bodnia, som är med i tv-serien ”Bron”, intervjuad i israelisk TV (sedan citerad en hel del i USA), om varför han inte ställde upp i tredje säsongen av serien: ”Antisemitism is growing. Especially in Malmo, where we shot The Bridge. It’s not very nice and comfortable to be there as a Jewish person.”
Att Sveriges tredje största parti har tolerans mot personer som gör sig skyldiga till antisemitiska uttalanden ökar allvaret:
http://expo.se/2016/de-blev-kvar-i-sd–trots-antisemitiska-uttalanden_7015.html
Självfallet kommer antisemitismen i skuggan av den utbredda islamfientligheten, men det gör inte saken bättre. Alltför många svenskar tvingas gå med en oro bara därför att de är judar.
http://skma.se/blogg/2016/03/jonathan-leman-den-hogerextrema-antisemitismen/
Den som vill följa hur vardagsantisemitismen frodas i västvärlden kan gå till siten
http://everydayantisemitism.com
Demokratidebatten fortsätter
När vi för mer än två månader sedan överlämnade betänkandet för 2014 års demokratiutredning var jag orolig för att debatten därefter skulle tvärdö. Så har det dock inte blivit.
Utredningen är nu ute på remiss och en del remissinstanser tar till vara läget för att skapa debatt. Och debatt om hur medborgarinflytandet ska kunna öka i politiken behövs. Vi har exceptionellt långa perioder utan val och därför blir det nödvändigt att skapa former för påverkan mellan valen. Också den starkt polariserade debatten är ett skäl för att medborgarna i högre grad ska ha kanaler för inflytande.
Vi bör lära oss av det som händer i bl a USA. Stora grupper har känt sig utanför och attraheras då av populister.
Utredningens betänkande är omfattande, men det går lätt att ladda ner här:
http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/01/sou-20165/
Dialogforum för nytillkomna
Nättidningen The Local har länge varit en viktig informationskälla för ”expats” i Sverige. Det är en engelskspårig tidning som berättar om vad som händer i Sverige. Nu har man vidgat sig till att skapa ett dialogforum för flyktingar och med ambitionen både att upplysa om Sverige och att ge möjlighet till samtal med beslutsfattare. Ett bra initiativ som tagits tillsammans med Svenska institutet.
http://www.thelocal.se/voices/
Smycken med budskap
Det ska sägas att jag inte intresserat mig mycket för smycken. Men Inger Wästberg, min fru, har skiftat från att vara generaldirektör för handikappombudsmannen till att bli konstvetare och skrivit en bok om smycken som just konst, inte dekoration och värdesak. Det har lart mig mycket. Inger är också initiativtagare till NationalmuseumDesigns stora utställning på Kulturhuset:
http://www.nationalmuseum.se/sv/Utstallningar/Open-Space–Mind-Maps/
Man förstår rätt bra vad det handlar om genom en artikel i Svenska Dagbladet nyligen, som Inger medverkat i:
http://www.svd.se/utvalt-tio-exempel-pa-vild-smyckeskonst
Vädret i New York
Jag slagits av hur tillförlitliga väderleksrapporterna i New York brukar vara. Nu har det kommit ett index över just väderförutsägelsernas pålitlighet i USA. Mest pålitligt är det i Honolulu, San Diego och Los Angeles. Minst i Radip City (South Dakota), Great Falls (Montana) och Houghton (Michigan). New York ligger ungefär mitt i. Sedan är det en annan sak att New Yorks väder skiftar mycket snabbt. I vintras gick det från minus 10 till plus 15 på två dygn. Som man säger:
– If you don’t like the weather in New York, wait for tomorrow.
Förnyelse av New York-krogar
De krogtips jag brukar ge i det här nyhetsbrevet är mer sällan på de riktiga lyxrestaurangerna, utan på mer vardagliga ställen. Ett trevligt sådant, med intressant gränsöverskridande meny, är Estela på Houston Street. Den fick ett stort uppsving efter besök av familjen Obama: www.estelanyc.com
Nu har gänget bakom Estela öppnat en ny restaurang, i SoHo: Cafe Altro Paradiso. Den har en rent italiensk profil och har snabbt blivit populär www.altroparadiso.com
En av våra favoriter i New York har alltid varit The Odeon på West Broadway i Tribeca. Det är en fransk bistro som funnits sedan början av 80-talet och hela tiden varit populär. www.theodeonrestaurant.com Nu har The Odeon genomgått en försiktig renovering och återigen blivit ett intellektuellt inneställe.
http://www.nytimes.com/2016/03/24/fashion/brighter-lights-bigger-city-odeons-second-act.html
Svenskt i New York
Det är åtskilligt svenskt på gång i New York. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök dem på http://www.swedennewyork.com
Gustav och Ulla Kraitz har spelat en mycket stor roll för den svenska närvaron i New York. Främst genom att ha skapat Raoul Wallenbergmonumentet på First Avenue, utanför FN. Men också en rad utställningar och deras bänkar står utanför Museum of Arts and Design på Columbus Circle. Den 26 april invigs en ny skulptur av Gustav och Ulla Kraitz på Roosevelt Island.
http://rooseveltislander.blogspot.se/2015/10/gustav-ulla-kraitz-propose-roosevelt.html
Fram till den 2 april spelas Strindbergs ”Damascus II” på Gene Frankel Theatre på Bond Street.
http://tix.smarttix.com/modules/sales/salesmaintabspage.aspx?saleseventId=5075
Jonas Hassen Khemiris pjäs ”The hundred we are” sätts upp av Origin Theater Company på den lilla off-Broadway-scenen The Cell fram till den 8 april.
http://www.thecelltheatre.org/events/2016/3/15/the-hundre
Jonas Hassen Khemiri är också aktuell på PEN-festivalen den 28 april för en läsning av ”ungefär lika med”. Efteråt arrangeras ett samtal med dramatikern. http://tinyurl.com/zlv99lw
I år visas två svenska filmer på Tribeca Film Festival, 13-24 april: Sara Broos kortfilm ”Homeland” och Jonas Odells dokumentär ”I Was A Winner”.
https://tribecafilm.com/festival/
14 april är det premiär av Elektra med Nina Stemme på The Metropolitan Opera. https://www.metopera.org/Season/2015-16-Season/elektra-strauss-tickets/
Fotografen Mårten Lange ställer ut på AIPAD (Association of International Photography Art Dealers) Photo Show, på Park Avenue Armory, 14-17 april. http://www.aipad.com
Flera verk av svenska koreografer presenteras av Martha Graham Company 14-18 april på New York City Center, 131 West 55th Street. http://marthagraham.org/2016-season/
New York-premiär för filmen KIKI av Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garcon på El Mueso del Barrio den 29 april.
https://ilovefreeconcerts.com/project/kiki-nyc-film-premiere/
Ett mycket svenskt event blir det när Håkan Hellström kommer till Gramercy Theatre 29-30 april.
http://www.songkick.com/concerts/26137978-hakan-hellstrom-at-gramercy-theatre
För den som råkar vara i Washington DC den 13 april finns det chans att se Bo Perssons/Joanna Helanders hyllade film ”Watching the Moon at Night – om terrorism och antisemitism” på The Newseum.
https://www.eventbrite.com/e/watching-the-moon-at-night-film-screening-tickets-23062389227