25 Februari 2016

Viktigt för att förstå USA-valet

Saker som inte spelar någon roll i USA-kampanjen


Nytt amerikanskt statsskuldsrekord


Samtalsdemokratin fungerar dåligt


Minusräntan ställer till skada


Sverige måste ge ryssarna saklig information


Nyföretagande borde vara vägen till integration


Raoul Wallenbergboken på engelska


Bokhandlare i New York


Therese Bohmans roman hyllad i USA


New Yorks hetaste krogar – just nu


Svenskt i New York

Viktigt för att förstå USA-valet


Det viktigaste är att valdeltagandet i USA är lågt, drygt 50 procent. Det krävs registrering på förhand för att komma upp i vallängden. Man röstar på en vardag, i år den 8 november, med ofta regnigt väder. Den som vill rösta på arbetstid får ofta löneavdrag.

Det gör att kandidaterna måste ha förmåga att mobilisera sina väljare. Det var Obamas styrka, men kan bli Clintons fall. Hillary Clinton uppfattas av sina anhängare som kompetent och den bästa kandidaten. Men de är inte entusiastiska. Som krönikören David Brooks skrivit: ”You can’t beet passion with pragmatism”.

Det andra, som gäller årets val, är att motståndet mot ”Washington” och ”Wall Street” är oerhört starkt – både till höger och vänster i politiken. Tea Party-rörelsen grundades i protest mot att politikerna med hjälp av skattepengar räddade banker 2008-2009. Detta är bakgrunden till stödet för Bernie Sanders och Donald Trump. 

F ö har jag träffat både Trump och Clinton. Begränsade möten, som ändå säger en del. Skriver om det:
http://www.svt.se/opinion/olle-wastberg-om-usa

Saker som inte spelar någon roll i USA-kampanjen


Trots allt är USA på många sätt en tolerantare nation är de europeiska. Här några saker som inte spelar någon roll eller ens nämns i den amerikanska primärvalskampanjen:

– Bernie Sanders är 74 år, Donald Trump är 69 och Hillary Clinton 68.

– Om Sanders blev president skulle USA få sin förste judiske president.

– Sanders, Trump, Cruz, Rubio, Kasich har alla en invandrad förälder.

 

Nytt amerikanskt statsskuldsrekord


USA:s statsskuld har just slagit nytt rekord. Den federala staten har lånat upp totalt 19012 miljarder dollar, vilket motsvarar en halv miljon USD per invånare. (Att jämföras med den svenska som ligger på drygt 40.000 SEK/invånare.) En av USA:s främsta ekonomijournalister, Robert J Samuelson, gick nyligen igenom frågan:
http://tinyurl.com/gtjljwd
 
Frågan spelar mycket liten roll i primärvalen; ingen, utom Ted Cruz, vågar ta i den. Och problemet är att den relativt goda amerikanska ekonomin borde utnyttjas till att börja reducera underskotten. Samtidigt höjs ju räntan. Tillsammans kan sådana åtgärder knäcka uppgången. 

Många tror att de blinkande siffrorna på Union Squares södra sida visar statsskuldsutvecklingen. Det gör de inte, utan siffrorna är ett konstverk i sig.
http://tinyurl.com/jmza3dx

En ständigt tickande klocka över statsskulden sitter på 110 W 44th St, hörnet mot Sjätte Avenyn.
Och här finns ”The Debt Clock” på nätet.
www.usdebtclock.org

Samtalsdemokratin fungerar dåligt


Frågan om hur den svenska demokratin ska kunna fördjupas och moderniseras stod i centrum för Demokratiutredningen, som jag lett. Vårt omfattade betänkande finns här:
http://tinyurl.com/hkto74g

Ett problem, som inte går att lösa med lagstiftning, är de politiska partiernas förändring. Partierna har mist en miljon medlemmar sedan 80-talet och det finns idag bara ca 100.000 partipolitiskt aktiva svenskar. Att partierna har förvandlats till socialt slutna elitorganisationer gör att de inte längre fungerar som kanaler för folkopinionen mellan valen. Detta samt att Sverige är den demokrati som har val mest sällan gör att man måste finna kanaler för medborgarnas möjligheter att påverka politiken mellan valen. Bl a föreslog vi en ”folkmotion”, allt en möjlighet för politiska initiativ. Skriver om detta:
http://corren.se/asikter/debatt/partierna-har-blivit-slutna-om4007815.aspx

De politiska partiernas krympning och elitisering får på många sätt effekter. Den drastiska förändringen av svensk flyktingpolitik hade för ett antal decennier sedan sannolikt kommit mindre oförberedd. Den hade då vuxit fram genom en diskussion inom de politiska partierna.

De politiska partierna måste genomgå en kulturrevolution. Dessutom måste de aktivera sig där en stor del av debatten förs, på nätet. De mätningar som görs av närvaron på nätet i politiska frågor visar hur ytterkanterna – allra mest den till höger – dominerar. De som är aktiva i politiska partier och i civilsamhällets organisationer gräver tyvärr sin egen grav genom passivitet på nätet. Skriver om detta på Dagens Nyheters kultursida:
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/svangningen-i-flyktingpolitik-skedde-utan-samtal/

Minusräntan ställer till skada


Riksbanken har sänkt räntan till minus 0.5 och aviserat att ytterligare räntesänkning är möjlig. Allt för att uppnå målet om 2 procents inflation. Jag var, som statssekreterare i finansdepartementet, delaktig i processen för att 1992 sätta ett inflationsmål på just 2 procent. Om någon då hade sagt att detta skulle leda till minusränta hade det betraktats som ett konstigt skämt.

1993 var det inte deflation som var hotet, utan en alltför hög inflation. Sverige hade under ett årtionde haft en inflation som ofta legat strax under tio procent. Så när 2-procentsmålet sattes var det alltså ett mål för att hålla inflationen tillräckligt låg.

Skälet till att deflation är farligt är att konsumenterna förväntar sig att priserna faller och därför skjuter upp sin konsumtion vilket kan försätta ekonomin i en nedåtgående spiral. Men så är det inte i Sverige idag. Tillväxten är hygglig.

Inte heller har priserna på dagligvaror sjunkit. Däremot har den tekniska utvecklingen lett till att t ex elektronik blir allt billigare. Och råvarupriserna sjunker sedan en tid. Båda sakerna är bra för konsumenterna och ingen fara för ekonomin.

När riksbanken sänker räntan minskar dessutom lånekostnaderna, vilket i statistiken kan tolkas som deflation. Att priserna på bostäder ökat räknas inte med i index.

Minusräntan gör det lönsamt att låna och bidrar till att blåsa upp bostadsbubblan. Dessutom finns inget utrymme för penningpolitiska stimulanser om det skulle bli en riktig efterfrågekris.

Riksbanken bör faktiskt skaffa sig en ny ekonomisk teori.

Sverige måste ge ryssarna saklig information


Flera gånger har jag ju skrivit om hur Sverige och andra västliga demokratier utsätts för desinformationsattacker från Ryssland. I ryska medier sprids också lögner om Sverige. Därför är det centralt att bilden av Sverige i Ryssland är både korrekt och positiv. När lögnerna frodas är allt som gör att en alternativ verklighetsbild kan tränga igenom viktigt. Mot den bakgrunden är det starkt negativt och beklagligt att Sveriges radio lägger ner sina sändningar på ryska.
http://www.svd.se/olle-wastberg-radda-radions-ryska-program/om/sakerhetsradet

Nyföretagande borde vara vägen till integration


Det finns två platser dit somaliska flyktingar kommit i stora koncentrationer: Sverige och Minnesota. Samtidigt finns en viktig skillnad. I Sverige är det en grupp som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. I Minnesota är de flesta sysselsatta.

I Minnesota, som i övriga USA och Kanada, är den naturliga vägen in på arbetsmarknaden att starta eget. Så är det inte i Sverige. Det borde också hos oss vara naturligt att uppmuntra nyanlända att starta ett litet företag. Men det tycks som vi tror att alla ska bli industriarbetare eller vårdbiträden.

Bisarrt nog drar statliga Tillväxtverket, just i det läge vi har i Sverige, nu ner stödet till de organisationer som stimulerar och stöttar nyföretagande bland nyanlända.
http://www.svd.se/nyforetagande-en-vag-till-integration/om/svenskt-flyktingmottagande
 

Raoul Wallenbergboken på engelska


Den 8 mars kommer Ingrid Carlbergs lysande och Augustpris-belönade bok om Raoul Wallenberg ut i USA. Boken har dessutom ett nyskrivet förord av Kofi Annan (som f ö är gift med ett av Raoul Wallenbergs syskonbarn).
http://www.amazon.com/Raoul-Wallenberg-Mysterious-Disappearance-Thousands/dp/1681444909/

Den 9 mars berättar Ingrid Carlberg själv om boken på Museum of Jewish Heritage i Battry Park http://www.92y.org/Event/On-Raoul-Wallenberg

Bokhandlare i New York


I New York, liksom på de flesta ställen, har bokhandlarna blivit färre och sämre. På den största, som jag själv regelbundet går till, nämligen Barnes & Noble på Union Square, möts man numera av gosedjur och leksaker, även om böckerna dominerar.

Mest välsorterad, med både antikvariska och nya böcker, är Strand på Broadway. Lite rörig, men har det mesta.
www.strandbooks.com

Fast den mest klassiska bokhandeln är Rizzoli, med sin tyngdpunkt på böcker kring konst och arkitektur. Rizzoli låg förut på 57:e gatan men har nu flyttat till Broadway/26:e.
https://www.rizzolibookstore.com

Therese Bohmans roman hyllad i USA


Therese Bohmans roman Den andra kvinnan har just kommit ut i USA.
http://www.amazon.com/Other-Woman-Therese-Bohman/dp/1590517431/

Den fick fin recension i bl a Daily News:
http://tinyurl.com/jqwnr8e

New Yorks hetaste krogar – just nu


Krogguiden Zagat publicerade nyligen en lista på New Yorks hetaste krogar. Det var en ren dagsnotering, men kan ändå vara värd att titta på om man vill hitta någon i närheten.
https://www.zagat.com/l/new-york-city/new-york-citys-hottest-restaurants

Överst på listan stod nya Momofuku Nishi i Chelsea och spanska Combina i SoHo. De två på denna lista som jag själv varmt kan rekommendera är Gabriel Kreuther och Vaucluse.
http://www.gknyc.com
http://vauclusenyc.com

Svenskt i New York


Som vanligt händer mycket svenskt i New York. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök dem på
http://www.swedennewyork.com

95-åriga Sir Berg är nestorn bland svenska konstnärer i New York. Hon finns med nya verk på en samlingsutställning på Abrons Art center, 466 grand Street http://www.abronsartscenter.org/galleries/past/american-abstract-artists.html
 
Den 3-6 mars hålls årets moderna konstmässa i New York, The Armory Show. Under flera år har det varit rätt dåligt med svenskt deltagande. Men i år finns i alla fall fyra gallerier representerade: Wetterling, Nordenhake, Stene Projects, Belenius/Nordenhake.
https://www.thearmoryshow.com

4-8 mars visar MOMA filmer av koreografen Donya Feuer och belyser hennes nära relation till Ingmar Bergman.
http://www.moma.org/calendar/film/1619

Peridance Capezio Center på 126 East 13th Street sätter upp koreografen Charlotta Öfverholms föreställning After Lazarus den 12-13 mars
http://new.jusdelavie.org/?page_id=674

Nu släpps biljetterna till något verkligt svenskt. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström sätter upp sin humorsuccé ”ÄGD – Vad kostar ett rikare liv?” på Gramercy den 5 april, på svenska.
http://concerts.livenation.com/event/00005042DE04702C