28 Januari 2016

Demokratiutredningen överlämnad

Ekonomer spår det nya året


Kinas diktaturekonomi slår mot världen


Trump, Clinton – eller Bloomberg


Låg brottslighet, men oroande tecken i New York


Marginalskattehöjningen farlig, men mer skatt behövs


Jämställdheten i kommunerna


Grekisk flyktingorganisation 

?fick Raoul Wallenberg-pris

Lennart Pehrsons lysande USA-böcker


Krognotiser, New York


Svenskt i New York

Demokratiutredningen överlämnad


Mitt förra nyhetsbrev handlade i sin helhet om demokratifrågor med utgångspunkt från 2014 års demokratiutredning som överlämnades samma dag:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=369

Den som vill ladda ner hela betänkandet kan göra det här:
http://tinyurl.com/z4j5e9g

I december kom utredningens forskarantologi. Den finns här:
http://tinyurl.com/hvodjgt

Den går också att beställa som bok:
http://tinyurl.com/z889rql

En kort TV-intervju om utredningen går att se:
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3258073

Ekonomer spår det nya året


Council of Foreign Relations är en amerikansk motsvarighet till Utrikespolitiska institutet: En högst kvalificerad organisation som ordnar intressanta seminarier, främst i Washington och New York och som bl a ger ut tidskriften Foreign Affairs.
http://www.cfr.org/about/

Inför årsskiftet bad CFR fem framstående ekonomer om deras förutsägelser för 2016. Det är en läsvärd genomgång:
http://www.cfr.org/global/prospects-global-economy-2016/p37400

Även om de övergripande signalerna med hög ekonomisk tillväxt och låga oljepriser ser bra ut, tror ekonomerna att 2016 blir allt annat än ett lugnt år.

Kina snubblar sig fram, men instabila länder med mycket stora skulder som Brasilien, Sydafrika, Thailand och Turkiet kan hota världsekonomin. De växande populistiska rörelserna på ytterkanterna till höger och vänster i en rad europeiska länder skapar osäkerhet om framtiden och är en fara för den ekonomiska utvecklingen.

Kenneth Rogoff, som har visat sig vara en säker ekonomisk spåman, pekar på riskerna med att USA nu börjar försöka minska sin skuldbörda.  Ett särskilt problem för USA är att även om ekonomin ser bättre ut, ökar inte produktiviteten.

Den bedömare jag själv mest litar på är Larry Summers, professor på Harvard och en av världens främsta ekonomer. Han pekar i denna läsvärda intervju bl a på riskerna med att länder nu försöker tävla i att sänka värdet på sin valuta. 
http://www.international-economy.com/TIE_F15_Summers.pdf

Kinas diktaturekonomi slår mot världen


Börsåret började med kraftiga fall över hela världen. Orsaken var börsras i Kina och nya negativa uppgifter om den kinesiska ekonomin.

Det förvånar inte. Kina är en diktatur och ekonomin är statsstyrd. Följaktligen sker stora felallokeringar och statistiken går inte att lita på. Om detta har jag flera gånger skrivit i nyhetsbrevet. Hur man ska tolka Kinas ekonomiska utveckling var en av huvudfrågorna på Davos-konferensen nyligen. Men problemet att ingen riktigt kan veta eftersom det inte finns någon transparens.

Andreas Cervenka i SvD går igenom det ekonomiska läget i Kina och konstaterar att oron kring den kinesiska ekonomin lär bestå:
http://www.svd.se/kinas-ekonomi-ar-en-svart-lada

Trump, Clinton – eller Bloomberg


Om några få dagar vet vi hur det går i primärvalet i Iowa. Det är ett mycket speciellt val. Väljarna måste personligen infinna sig, lyssna på information och offentligt markera sina sympatier. Hela proceduren tar många timmar.

Jag kan tänka mig att det blir besvärligt för Donald Trump, som har många sympatisörer som aldrig röstat tidigare. Det är en sak att tala om vad man tycker till en opinionsundersökare, en annan att i de speciella primärval som hålls i Iowa. Då måste man åka – ibland långt – till en vallokal, lyssna på debatt, offentligt tala om vem man stöder. Hela proceduren tar många timmar. På den demokratiska sidan har Bernie Sanders stöd av unga universitetsstuderanden – personer som har just denna tid.

Om primärvalen pekar på att det blir en kamp mellan Sanders och Trump skulle jag tro att Michael Bloomberg, den pragmatiske och mycket framgångsrike förre NewYork-borgmästaren, ställer upp som oberoende kandidat. Bloombergs förmögenhet får Trump att framstå som en fattiglapp och Bloomberg lär vara beredd att satsa ca 1 miljard dollar av egna pengar på kampanjen.

Ett amerikanskt presidentval är ett indirekt val. Väljarna väljer representanter till ”Electoral College” och med något undantag är det majoritetsval, så att den som har en rösts övervikt i en delstat får alla delstatens delegater.

Om det är tre starka kandidater är det risk att ingen får majoritet i Electoral College. I så fall ska representanthuset utse president och då slår reglerna ännu hårdare. Varje delstat – oavsett storlek – har bara en röst. Ställer Bloomberg upp blir valutgången mycket osäker.

Låg brottslighet, men oroande tecken i New York


I det här nyhetsbrevet har jag åtskilliga gånger skrivit om hur brottsligheten i New York blivit rekordlåg och hur New York är en av världens säkraste storstäder.

Sedan Rudi Giuliani lade om politiken i början av 90-talet har brottsligheten totalt sett minskat med nästan 80 procent. Och den fortsätter att gå ner.

Samtidigt finns oroande tecken. Morden har ökat med 4,3 procent under 2015 och våldtäkterna med 6,6 procent. Statistiken visar också att antalet polisingripanden gått ner kraftigt. Inte minst har polisens ingripanden mot ”quality of life crimes” – mindre förseelser av typ offentlig urinering, att cykla på trottoaren, planka på tunnelbanan eller dricka alkohol i parker – minskat. De som oftast åker fast för sådana småbrott är svarta eller av latinamerikanskt ursprung och därför har ingreppen varit kontroversiella. Men samtidigt är det dessa grupper som hårdast drabbas av ökad brottslighet.
http://nypost.com/2015/05/12/how-broken-windows-policing-empties-prisons-jails/

Den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio hade kritik mot polisen som ett huvudinslag i sin valkampanj. Hans föregångare Giuliani och Bloomberg var stenhårt lojala med polisorganisationen. De Blasio intar en mer distanserad attityd. Det är lätt att förstå att poliser då drar sig för ingripanden.

New York har en offentlig och detaljerad brottsstatistik. Den är läsvärd:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf

Marginalskattehöjningen farlig, men mer skatt behövs


De föreslagna nya skatteskalorna gör att svenska löntagare i vissa fall kan komma upp i marginalskatter på närmare 80 procent. Det har vi haft förr – med förödande resultat både för skattemoral och skatteintäkter. Med höga marginalskatter på inkomster och kapitalskatter på 20-30 procent får vi ökade skatteorättvisor och större klyftor.

Det är ingen slump att våra mest populära författare, idrotts- och TV-personer alla har sina inkomster till bolag. Den vägen kan man förvandla 80 procents skatt till 20 procents skatt. Men det kan inte vanliga skattebetalare.

Problemet finns inte bara i Sverige. Professorn i skattejuridik Victor Fleischer sa nyligen om USA:

– We do have two different tax systems, one for normal wage-earners and another for those who can afford sophisticated tax advice.
http://tinyurl.com/h83afyf

Lösningen är heller inte att beskatta kapitalinkomster så mycket hårdare. Kapital är lätt att flytta, så också här blir det de med små inkomster som drabbas. Finansministern har luftat tanken om en finansmarknadsskatt. Möjligen går det att beskatta bankerna hårdare, men i de flesta fall leder en sådan skatt bara till att affärerna flyttar.

I Sverige fanns den s k ”valpskatten” (efter finansvalpar) mellan 1984 och 1991. Den ledde till att en stor del av den svenska aktiehandeln flyttade till London. Och idag har digitaliseringen gjort sådana flyttar ännu enklare.

Samtidigt behöver Sverige större skatteintäkter. I det läget skulle det vara möjligt att flytta skattebördan från sysselsättning – som vi behöver mer av – till konsumtion. Och det borde göras genom en blocköverskridande skatteuppgörelse.
 

Jämställdheten i kommunerna


Svensk politik är internationellt sett mycket jämställd. Lite sämre blev det efter senaste valet – främst därför att Sverigedemokraterna ökade kraftigt – och inte hade många kvinnor på listorna.

Även om det är ungefär lika många män som kvinnor i kommunfullmäktige är två tredjedelar av alla kommunstyrelseordföranden män. Och det är en stark manlig övervikt i de kommunala bolagsstyrelserna.

Där den verkliga makten och där pengarna finns hålls kvinnor fortfarande kort. 

Fakta om detta, liksom förslag, går att läsa om i Demokratiutredningen.

Grekisk flyktingorganisation fick Raoul Wallenberg-pris


För två veckor sedan var jag i Strasbourg när den grekiska organisationen Agkalia, som arbetar med flyktingar på ön Lesbos, fick ta emot årets Raoul Wallenberg-pris från Europarådet. (Jag har suttit i juryn som den svenska regeringens representant.)

En stor del av flyktingarna från Mellanöstern kommer till Lesbos och Agkalia tar hand om flyktingar direkt när de kommer till Grekland, oavsett deras ursprung eller religion. Agkalia kombinerar praktiskt stöd i form av medicin, mat, logi med aktiviteter för att bekämpa rasism, diskriminering och intolerans.

Genom att organisera stöd för svårt förföljda människor verkar Agkalia i Raoul Wallenbergs anda. Raoul Wallenberg räddade ju inte endast 10.000 judar i Budapest 1944 genom sin aktion med svenska skyddspass. Genom att organisera bostäder, sjukvård, säkra hus och matutdelning var hans organisation den viktigaste faktorn för att över hundratusen ungerska judar kunde överleva Förintelsen.

Lennart Pehrsons lysande USA-böcker


Lennart Pehrson, New York-bo och tidigare korrespondent för Dagens Nyheter och Sydsvenskan, har skrivit tre helt lysande böcker om den svenska utvandringen till USA: Den nya världen, Den nya staden, Den nya tiden. De ger en bild av hur USA vuxit fram och svenska utvandrares roll i denna utveckling. Ingen som är intresserad av det svenska i Amerika bör låta bli att läsa dem:

Nu har Lennart Pehrson kommit med boken USA:s historia. På 375 sidor ger han kunskap, översikt och reflektion. En utmärkt grund också för att förstå vad som händer idag i USA.
https://www.adlibris.com/se/sok?q=Lennart+pehrson
 

Krognotiser, New York


Här några vitt spridda matställen:

Rao’s, som ligger i East Harlem, 455 E 114th St, anses vara den restaurang i New York som det är svårast att få bord på. Det har varit fullbokat varje kväll i 38 år. Stamgästerna är många och den som kommer utifrån bör ringa månader i förväg. Genuin italiensk meny.
http://www.raosrestaurants.com/location_ny.html

The Smile, 26 Bond Street, ligger i en källare i ett av de äldre husen på den allt mer lyxiga Bond Street. The Smile är lite sunkigt, men har en bra, gammaldags brunch.
http://www.thesmilenyc.com
 
En riktigt trevlig belgisk restaurang är Belgian Beer Café, i hörnet Fith Avenue och 26th Street. Musslor med öl är paradrätten.
http://bbcnomad.com/about
 
Crave Fish Bar, Second Ave vid 46e gatan, har utvecklats till att bli en riktigt bra fisk- och skaldjurkrog. Och nu öppnar man ytterligare en restaurang på Amsterdam Ave vid 81a gatan.
www.cravefishbar.com

Lenox Saphire i Harlem (mitt emot Red Rooster) har fantastiska bakelser i sitt konditori, men är också en bra senegalesisk/fransk krog. Och har ibland jazzunderhållning.
http://lenoxsaphire.com

Svenskt i New York


Det pågår nästan alltid mycket svenskt i New York.  Det honorära konsulat som funnits i New York de senaste åren har gjort ett bra jobb med att stötta svenska aktiviteter. Men genom att konsulatet nu äntligen uppgraderats till en formell utlandsmyndighet och fått Leif Pagrotsky som ny generalkonsul ökar möjligheterna att få uppmärksamhet för det svenska.

Här är ett urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig  kan följa generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter:
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-York

Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell föreläser på New York Botanical Garden 28 januari.
http://tinyurl.com/jphddbj

New York-baserade Matthias van Arkel har gjort en installation hos Morris Adjmi  Architects, 60 Broad Street. Den invigs den 4 februari.
http://chgallery.se/artists/matthias-van-arkel/

Historiska museets utställning ”The Vikings Exhibition” invigs på Discovery Time Square 4 februari.
http://www.discoverytsx.com/vikings-the-exhibition

Pianisten Per Tengstrand spelar Beethovens på Scandinavia House 4 februari.
http://tinyurl.com/zcumkkr

Eric Prydz spelar på Terminal 5 den 13 och 14 februari.
http://www.terminal5nyc.com/event/1020661-eric-prydz-epic-40-new-york/

Det svenska initiativet Afripedia visar sin dokumentärserie med samma namn på the Schomburg Center for Research in Black Culture den 18 februari.
http://www.nypl.org/events/programs/2016/02/18/films-schomburg-afripedia

Hardcore Superstar framträder på Gramercy Theatre den 19 februari.
http://tinyurl.com/hjhp43w

Det lilla Turn Gallery, på E 37 1st st, har inte sällan svenska konstnärer. 24 februari är det vernissage för Carl Boutard
http://turngallerynyc.com/upcoming

Tina Brenton har en svensk cateringfirma i New York:
http://www.brentoncatering.com

Fotografen Martin Lindeborg visar fram till den 2 februari utställningen INNERLIGHET the art of being nordic, på Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th St
http://martinlindeborg.com