Här en soppa som är enkelt, men smakar gott och är en fantastisk inledning på en middag. Den ger en stunds samtalsämne. Dessutom är soppor mycket roligare mat än vi brukar tro, och den går att göra i ordning dagen innan.
Variant på Crème Ninon
6 personer
2 paket frysta ärtor, 250 g
1 msk smör
1 gul lök
2 små morötter
1/2 tesked salvia
2 lagerblad
6 dl hönsbuljong
1 msk kinesisk soja
1-2 dl sherry
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
Tina ärtorna. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i smöret i en stor kastrull. Lägg i ärtorna, morötterna (skurna i stora bitar), salvian och lagerbladen. Fyll på vatten så det täcker och koka i ca 30 minuter. Häll av vattnet från ärtorna. Ta bort lagerbladen. Kör alltihop i mixer. Länge, så att det blir en helt jämn smet.
Koka upp hönsbuljongen och tillsätt de mosade ärtorna. Rör i crème fraiche och sojan. Koka upp.
(Så här långt går det bra att göra i förväg.)
Hetta upp. Tillsätt sherry och vispad grädde.
Sedan kommer artisteriet! Häll upp soppan i en uppvärmd terrin. Ta in den till bordet och häll i en skvätt champagne eller vitt bubbelvin, precis innan du börjar servera.