20 December 2015

USA höjer räntan – men har kvar problem

Svenska ekonomin ser bra ut – på kort sikt


Knappast någon svensk bostadsbubbla


Amerikansk politik – valdeltagandet avgör


Pengar avgör inte amerikansk politik


Terrorn: Paris och New York reagerar på samma sätt


Generalkonsulat i New York, två bra beslut


Psykförsvar och konspirationsteorier


Fler journalister i kommuner än på tidningar


Krogar överger dricks, priserna upp


Varför är det så rörigt i New York-trafiken?


3 x Woody Allen


Jul och nyår på krog i New York


Svenskt i New York

USA höjer räntan – men har kvar problem


Efter sju år av nollränta höjs den amerikanska räntan och ska upp till 1,4 procent i slutet av 2016 enligt den amerikanska riksbankens räntekurva. Räntebeskedet är en signal om att den amerikanska ekonomin stabiliserats och går åt rätt håll. Sysselsättningssiffrorna förbättras hela tiden. Den nya budgetöverenskommelsen i kongressen innebär också en påtaglig stimulans av ekonomin, vilket talar för att FED kan hålla sin räntebana.

Men åtskilliga problem kvarstår. Löneökningarna är låga och den standardökning som hushållen upplever beror främst på de lägre energipriserna. Samtidigt är just oljepriserna ett av de stora problemen. Oljeindustrin är central i USA och att den står ganska stilla slår på ekonomin. Dessutom stärker räntehöjningen dollarkursen ytterligare, med negativa effekter på exporten.

Att världsekonomin som helhet är svag – det sämsta året sedan 2009, direkt efter finanskraschen – påverkar både USA och Sverige negativt. Det som drar ner är främst tillväxtländerna, däribland Kina. Däremot finns visst hopp när det gäller den europeiska ekonomin.

Svenska ekonomin ser bra ut – på kort sikt


För Sveriges del kommer positiva ekonomiska signaler. Hushållen konsumerar mer, bostadsbyggandet har tagit fart, tillväxten ökar och arbetslösheten är den lägsta på sju år.

Samtidigt säger siffrorna inte allt. De asylsökande räknas inte in i arbetslöshetsstatistiken.  Och flyktingströmmen ökar just nu den ekonomiska aktiviteten, men om inte människor kommer i arbete får det motsatt effekt.

Finansminister Magdalena Andersson avser inte att ta bort utgiftstaken i budgeten, men löser det främst genom omkonteringar mellan olika år. Man kan diskutera om den nuvarande budgetregleringen spelat ut sin roll, men det vore fel tidpunkt att börja låna till löpande kostnader när efterfrågan är hygglig i ekonomin.

Knappast någon svensk bostadsbubbla


Många talar om en bostadsbubbla som hotar att spricka. Naturligtvis vet vi ingenting om överraskningar, men de höga bostadspriserna har objektiva förklaringar: Vi har sänkt skatten på boende, sysselsättningen är hygglig samtidigt som få nya bostäder kommer ut på marknaden. Det håller uppe priserna och kommer att göra det under överskådlig framtid.

Om räntorna vänder också i Sverige kommer människor att i det längsta hålla fast vid sin bostad. Det innebär att man skär ner i annan konsumtion, vilket kan bromsa den svenska ekonomin. Men någon bostadsbubbla har vi nog inte.

Amerikansk politik – valdeltagandet avgör


Att – mer än månad innan det första primärvalet – spå om amerikanska presidentnomineringar är aldrig möjligt. Skälet är att opinionen förändras, men främst att valdeltagandet i primärval och i presidentvalet är så lågt.  De som skulle vilja ha min prognos får vänta till efter ”Super Tuesday”, den 1 mars då tillräckligt många delstater valt kandidat.

Drygt hälften av de amerikanska röstberättigade röstar i presidentvalet, hälften av dem på republikanerna. Av republikanerna röstar mindre än hälften i primärvalen. Det innebär att en republikansk kandidat med stöd av drygt 6 procent av det totala elektoratet kan få majoritet på det republikanska konventet i juli.

Många frågar mig: Kan Donald Trump vinna nomineringen? Svaret är tyvärr ja. Det kan han mycket väl. Han har lyckats kanalisera en ilska mot ”Washington” och mot Obama bland republikanska gräsrötter. Och eftersom valdeltagandet är så lågt är det just entusiasmen, viljan att gå och rösta, som avgör.

Sedan är det andra kandidater – främst Marco Rubio – som skulle ha störst möjlighet att vinna själva presidentvalet. Men så fungerar amerikansk politik…

Pengar avgör inte amerikansk politik


Amerikanska valkampanjer är allt dyrare. Man räknar med att årets valkampanj, inklusive den pågående primärvalskampanjen, kommer att totalt kosta fem miljarder dollar.

Men det är inte så att den som har mest pengar vinner. Som det nu ser ut hos republikanerna har Donald Trump lagt ner 250.000 dollar på reklam. Ted Cruz en miljon. Marco Rubio har satsat 14 miljoner och Jeb Bush, som snarast verkar ute ur leken, har spenderat 35 miljoner dollar.

TV-debatterna och den allmänna publiciteten betyder nästan allt. TV-reklamen kommer nog att spela en lite större roll i själva presidentvalet, främst genom ”negativ reklam” – som de reklamfilmer Barack Obama använde mot Mitt Romney. De kan föra fram saker som inte hamnar i medierna.

Amerikansk partifinansiering är också tämligen transparent. Mer än den del av de svenska partibidragen som inte är statlig.

Terrorn: Paris och New York reagerar på samma sätt


Vi bodde ju i New York under terrorattacken den 11 september 2001. Trots att så många mördades – nästan alla newyorkare kunde känna igen något namn – återhämtade sig staden snabbt.

För några dagar sedan var jag i Paris och gick runt i kvarteren kring Place de la République i 11:e arrondissement, där terrordåden den 13 november utfördes. Också de caféer som hade drabbats var fulla av folk. Många går omkring på gatorna. Liksom i New York ville människor visa att staden lever vidare. Både Paris och New York är öppna, multikulturella städer. Att trots allt fortsätta livet blir en motståndshandling. Skriver lite utförligare om detta:
tinyurl.com/nh7ntoa

Generalkonsulat i New York, två bra beslut


Regeringen har beslutat återupprätta ett ”lönat” generalkonsulat i New York. Det är på tiden och det var starkt negativt när den förra regeringen lade ner den formella representationen i ”världens huvudstad”.

Det honorära generalkonsulatet har med små resurser hållit flaggan högt och åstadkommit mycket. Men det är bra att man nu trappar upp. Också mycket bra att just Leif Pagrotsky blir ny utsänd generalkonsul. Han har ett brett nätverk i svenskt kulturliv, har varit statsråd för flera departement och kan ekonomi. Dessutom har han en social läggning.
https://www.facebook.com/olle.wastberg/posts/10153401842188224?pnref=story

Psykförsvar och konspirationsteorier


Den förra regeringen lade tyvärr ner myndigheten för psykologiskt försvar. Visst finns de som arbetar med att följa informationskriget mot Sverige – för ett sådant pågår. I Petersburg finns två s k trollfabriker, där människor – några svenskspråkiga – skriver anonymt på kommentarsfält i västliga medier. Båda för att sprida ryska uppfattningar och för att underminera tilliten.

Jag skrev nyligen om detta och redovisade Demokratiutredningens förslag om hur skolan bättre ska kunna lära ut källkritik.
http://www.svd.se/trollfabriker-forsoker-frata-sonder-demokratin/om/debatt

En inte oväsentlig del av svenskar tror på olika konspirationsteorier – som att världen styrs av hemliga sällskap, att 9/11 var ett amerikanskt insiderjobb eller att ”judarna” låg bakom. Närmast komiskt är att detta bemötts i nätets underjordiska delar med jag skriver om konspirationsteorier på uppdrag av ”Rothschild” eller Bilderberggruppen.

I dagarna kom den intressanta boken ”Kan Sverige försvaras – mot vad?”. Den ger en bred bild av svensk försvarsdebatt. Själv har jag bidragit med en essä om just det psykologiska försvaret
http://www.ekerlids.com/Kan-Sverige-forsvaras—mot-vad-p2364

Krogar överger dricks, priserna upp


I New York – och hela USA – betalar man dricks. Till frisör, skoputsare och alla andra som ger service. Naturligtvis på restauranger. I New York är det lätt. På notan står momsen, VAT, som är 8.875%. Eftersom man ska ge 15-20 procent är det bara att dubbla skattebeloppet. Då hamnar man på närmare 18 procent.

På åtskilliga restauranger har servitörerna inte haft lön, utan delat på dricksen. På de riktiga lyxkrogarna har servitörerna lön och kan med dricksen komma upp i en årslön på över 100.000 dollar. Det har gjort att restaurangägarna får problem: En kock har 35.000 om året och en servitör kan alltså tjäna tre gånger så mycket. Nu medför höjningen av minimilönerna, betald sjukledighet och andra nya reformer att marginalerna för restaurangägarna blivit mindre. Dessutom har hyrorna gått upp. En klassisk krog som Union Square Cafe har efter 30 år på samma plats drabbats av en hyreshöjning som tvingar dem att flytta.

Detta har lett till högre priser.

En hel del krogar inkluderar nu dricksen i notan, så att den går in i den allmänna ekonomin. Detta har dock visat sig mindre populärt hos amerikanerna, som gärna vill belöna ett gott jobb.

 

Varför är det så rörigt i New York-trafiken?


De flesta som varit i New York under året har märkt att det är ovanligt rörigt. Och många skyller på den nye borgmästaren Bill de Blasio. Den som följt detta nyhetsbrev vet att jag är kritisk till de Blasio, främst vad gäller brottsbekämpningen och skolfrågan.

Men just kaoset på stan är inte hans fel. Det beror främst på två saker. Dels att den förra administrationen satte igång en rad stora byggen, främst ett antal hus på över 80 våningar på 57th Street.

Dessutom restaurerar man nu The Croton Water System, d v s vattenförsörjningen från 1840-talet. Mängder av rör måste bytas och gator brytas upp. Själva vattensystemet byggdes från början med akvedukter och två stora dammar i Central Park, där The Great Lawn nu ligger:
https://en.wikipedia.org/wiki/Croton_Aqueduct

3 x Woody Allen


Vi var nyligen på två restauranger på Upper East Side och som brukar frekventeras av Woody Allen, som själv bor i Carnegie Hill, strax norr om East 85th.

Swifty’s på Lexington/73rd är en New York-klassiker med många stamkunder, främst känd för sin brunch. Amerikanskt kök.
http://swiftysnyc.com

Sette Mezzo på Lexington/70th är en genuin italiensk restaurang där det föreföll som de flesta gästerna hade en nära relation till stället. De togs emot som vänner av ägaren vid dörren och hade konto. En krog utan hemsida och där det endast går att beställa på telefon.

Nyligen kom också en biografi över Woody Allan skriven av  David Evanier. Den tar naturligtvis upp hans filmer – Woody Allans första film kom för 50 år sedan, men också hans privatliv, inte minst hans engagemang för judisk kultur.
http://www.amazon.com/Woody-The-Biography-David-Evanier/dp/1250047269

Jul och nyår på krog i New York


Jag har fått flera frågor om vart man ska gå och äta på julafton respektive nyårsafton i New York. Det är inte alldeles lätt att ge råd om. Många krogar har öppet:
http://ny.eater.com/maps/new-york-christmas-eve-restaurant

Men om man strävar efter svensk känsla finns det inte mycket att välja mellan. Aquavit har julbord och Marcus Samuelssons Red Rooster har svensk julmat.

Den som vill hålla igång på nyårsafton och inte räds ljudnivå kan beställa på Bagatelle i Meatpacking District eller på The Boom Boom Room på Standard Hotell.

Annars tror jag det är klokt att strunta i det svenska om man nu är i New York. Utan i stället söka sig till en restaurang med brasa:
http://tinyurl.com/pc4832w

En av de bäst vinterkrogarna är Freemans på Lower East side:
http://www.freemansrestaurant.com

Svenskt i New York


Här är ett urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenskt i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter:
http://www.swedennewyork.com

Anastasia Ax deltar i grupputställningen FOMO på Black and White Gallery. Öppnar den 8 januari. 
http://www.blackandwhiteprojectspace.org/calendar

Svensk-brittiska företaget Larsson & Jennings – som gör eleganta minimalistiska klockor – har etablerat sig i SoHo, 26 Prince Str
www.larssonandjennings.com

15-19 januari har Association of Performing Arts Presenters, APAP, världens största mässa för professionella scenkonstnärer. Deltar gör flera svenska artister, liksom Linda Zachrisson, svenskt kulturråd i Washington.
http://tinyurl.com/hvvyo2r

Cirkusgruppen Water on Mars uppträder på NYU Skirball Center den 16 januari.
http://nyuskirball.org/calendar/cn2016

Designern Linda Holm har startat The Peanut Crew med egendesignade babykläder i Brooklyn:
www.thepeanutcrew.com
 
Matthias van Arkel har soloutställning på Morris Adjmi Architects kontor på 60 Broad Street från den 21 januari. 
http://www.ma.com/

   G O D   J U L   O C H   G O T T   N Y T T   Å R !