23 November 2015

Efter Paris – lär av USA!

Terrorns ekonomiska kostnader


Dyrare dollar kan dämpa tillväxten


Hur kan demokratin bli mer jämlik och öppen?


Äntligen – återöppnat generalkonsulat i New York


Svenska universitet alltför provinsiella


Med kulturen som verktyg för förnyelse


Thanksgiving – en bra högtid


Teaterinstallationer i Stockholm och New York


Museihöst i New York


Lobster rolls – läckerhet från Main


Två nya utmärkta New York-krogar


Svenskt i New York

Efter Paris – lär av USA!


Vid terreordåd som det i Paris är det lätt att generalisera, skuldbelägga en grupp, men just i denna situation är det nödvändigt att se att det är en totalitär och fanatisk ideologi som är fienden.

Jag var ju i New York den 11 september 2001. Vi bör – i skräcken och sorgen efter morden i Paris – också lära oss av hur de amerikanska politikerna hanterade det som då skedde. Inte minst hur noga de amerikanska ledarna var med att inte skuldbelägga USA:s muslimer. Vid den stora sorgehögtiden på Yankee Stadium efter terrordåden stod presidenten (George W Bush) och New Yorks borgmästare (Rudy Giuliani) på scenen omgiven av tre kristna präster, två rabbiner – varav en kvinnlig – och två imamer. Symboliken var tydlig, men motiverades också av att så många judar och muslimer tillhörde de dödade.

Presidenten inbjöd det året muslimska barn till Vita huset för högtiden Eid al-fitr, något som sedan fullföljts av president Obama – som också alltid har påskmåltid i Vita huset med judiska vänner.

Relativt få i USA ifrågasätter att muslimer är en del av det amerikanska samhället, har rätt att bygga moskéer, att rösta etc. Barn till invandrare till USA är inte ”andra generationens invandrare”, utan ”second generation Americans”. Det är en talande skillnad mot det svenska språkbruket.
http://www.expressen.se/debatt/muslimer-far-inte-skuldbelaggas-nu/

Terrorns ekonomiska kostnader


Terrordåden i Paris dödade över hundra människor och förstörde livet för många hundra. De mänskliga kostnaderna är enorma. Inte sedan 2001 har så många dödats i terrordåd som det senaste året. De flesta i muslimska länder:
http://tinyurl.com/okdwkln

Men terroristerna lyckas också skada världsekonomin. Det omedelbara är att länderna får högre budgetkostnader för försvar och övervakning. Påtagligt är också att fler människor drar sig från att resa, att turismen minskar. Men ökade kontroller leder också till längre transaktionstider och högre kostnader för internationella affärer. Det bromsar världshandeln.
http://tinyurl.com/pgchol6

Dyrare dollar kan dämpa tillväxten


Dollarindex ökar – mot euro, yen och yuan. Orsaken är främst tron att den amerikanska riksbanken, FED, i början av december kommer att höja räntan (vilket gör att dollarinnehav betalar sig bättre). Morgan Stanley tror att euron och dollarn kommer att bli lika mycket värda under 2016, medan Goldman Sachs spår att en euro kommer bli värd 0,85 USD.

Det är en utveckling som befäster dollarns ställning som reservvaluta, men gör amerikansk export dyrare och därmed dämpar tillväxt och sysselsättning i USA.

Den svenska riksbanken har ju som mål att få upp den svenska inflationen till 2 procent. För närvarande är nästan enda verktyget att genom operationer i marknaden få ner värdet på kronan, vilket gör importprodukter dyrare (=inflation). Jag menar att detta är en politik som utgår från statistik och inte realekonomi. Men lyckas Riksbanken blir dollarn ännu dyrare.

Hur kan demokratin bli mer jämlik och öppen?


2014 års demokratiutredning börjar nu närma sig sitt slut. Vi levererar vårt betänkande till regeringen den 18 januari. Och den 9 december presenterar vi våra forskningsrapporter i en särskild bok.

Tillsammans med Studieförbunden inbjuder vi alla intresserade till ett öppet seminarium i Stockholm. Man kan läsa mer och anmäla sig här:
http://demokratiutredningen.info/hur-blir-demokratin-mer-jamlik/

På seminariet redovisar forskarna Ann-Kristin Kölln, Christina Garsten och Nazem Tahvilzadeh olika aspekter av demokratiarbetet.  Kommentarer lämnas också av en panel som består av Björn von Sydow (s), Bodil Sidén (m), Lars Leijonborg (l) och Rossana Dinamarca (v).
 

Äntligen – återöppnat generalkonsulat i New York


Äntligen återöppnas nu generalkonsulatet i New York. Det honorära konsulat som funnits har gjort betydande insatser – men det är skillnad mot ett diplomat-lett konsulat.  Den begränsade personalen är kompetent och de och den oavlönade honoräre svenske generalkonsuln David Dangoor har lagt ner ett oerhört arbete.

Borgmästare Bloomberg blev så upprörd när Sverige lade ner generalkonsulatet att han gav order om att New Yorks myndigheter skulle hålla Sverige kort. New York är ”världens skyltfönster”. Det kostar på att inte synas i det.

Sveriges generalkonsulat i New York öppnades 1834 av utrikesminister Gustaf af Wetterstedt och stängdes 2009 av utrikesminister Carl Bildt.

Jag kommenterar det nya generalkonsulatet i Svenska Dagbladet:
http://tinyurl.com/q2qc4q9

Svenska universitet alltför provinsiella


Det är inte konstigt att Migrationsverket är överbelastat Tyvärr drabbar det också utländska forskare som verkar i Sverige – något som är centralt för svensk tillväxt och svenska framsteg. Migrationsverkets överbelastning gör att många på högskolorna vittnar om att utländska forskare har svårt att få visum. Det borde vara möjligt att inrätta en snabbfil. Jag har skrivit om detta i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/inratta-en-snabbfil-for-utlandska-forskare/

Samtidigt som universitetsvärlden blir allt mer global har andelen studenter utanför EU minskat med 79 procent och svenska universitet tycks bli allt mer inåtvända, universitetens campus allt mer provinsiella. Nu förbereder regeringen – i ett svårt budgetläge – sin forskningsproposition. En åtgärd, som knappast kostar men skulle höja standarden på svenska universitet, vore just internationalisering.

Jag är styrelseordförande i Stint (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning). Vi har nu lagt om vår verksamhet för att påverka ledningarna för de svenska högskolorna att prioritera internationaliseringen. Skriver om detta i Svenska Dagbladet tillsammans med Stints VD:
http://www.svd.se/svenska-larosaten-ar-for-provinsiella/om/debatt
 

Med kulturen som verktyg för förnyelse


En gång för länge sedan frågade jag dåvarande Volvo-chefen PG Gyllenhammar varför Volvo sponsrade Göteborgs Symfoniorkester. Han svarade ungefär:
– En stad måste ha en symfoniorkester. Ska vi kunna locka de bästa ingenjörerna till Hisingen måste staden ha mycket att erbjuda Och en symfoniorkester är en självklar del.

Flera gamla industristäder har omvandlats till moderna städer med informationsteknologi och tjänster i centrum. I samtliga fall spelar kulturen en huvudroll i förändringen. Kultur har naturligtvis ett egenvärde, men kan vara betydelsefull också i andra sammanhang när kvaliteten ska höjas. Jag skriver här om Pittsburgh, Seattle, Liverpool, Manchester – och Luleå:
http://tinyurl.com/q386uvh

Thanksgiving – en bra högtid


På torsdag är det Thanksgiving i USA. Thanksgiving är en av världens bästa högtider.

Det är en öppen högtid: amerikanska familjer inbjuder gärna andra till thanksgivingmiddagen. Den första Thanksgiving var 1621 och firades av 63 ”pilgrimer” från England och 90 ”Native Americans” och tackade för den första skörden.

Den första Thanksgivingen tackade gud, men numera tackar amerikaner mest varandra. Högtiden är inte knuten till någon speciell gud eller någon krigshandling.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_(United_States
 

Teaterinstallationer i Stockholm och New York


Just nu pågår ett märkvärdigt, jättelikt, teaterprojekt i Sickla i Stockholm, ”Satans demokrati”. Man går omkring – med masker för att skapa distans – i ett stort kontorshus där olika scener utspelas i olika rum. En pjäs om en värld i upplösning.
http://www.satansdemokrati.se

En motsvarighet ges sedan många år i New York: ”Sleep no More”, en teaterinstallation i ett sedan länge nedlagt hotell i Chelsea. Föreställningen bygger på MacBeth.
http://www.sleepnomore.com

Museihöst i New York


Hösten i New York bjuder ofta på stora museiupplevelser. Och den här hösten är inget undantag.

På Neue Galerie såg vi Berlin Metropolis: 1918-1933 – en utställning om Berlin under weimartiden och där Fritz Langs film Metropolis spelar en stor roll.

Metropolitan Museum, som bl a har en upplysande utställning om gamla kongolesiska kungariken, öppnade just en utställning om de kläder Jacqueline de Ribes, betecknad som världens mest välklädda, har.

På Museum of Modern Art såg vi just en intressant utställning av Picassos skulpturer. Nu öppnas en stor utställning om Jackson Pollocks tidiga konst.

”The Discovery of King Tut” är en intressant och storslagen liten utställning på Premier Exhibitions om fyndet av Tutankhamuns grav.

Och sedan får den som är i New York naturligtvis inte missa utställningen med Frank Stella på nya Whitney-museet i Meatpacking.
 

Lobster rolls – läckerhet från Main


Lobster rolls är en maträtt som ursprungligen kommer från Maine. Det är en sorts röra med stora hummerbitar i något som kan liknas vid ett korvbröd. Naturligtvis kan Lobster rolls göras på olika sätt, men det blir oftast väldigt gott.

Jag såg nyligen en lista på de bästa Lobster rolls i New York. Den toppades, föga förvånande, av Pearl Oyster Bar på Cornelia Str i West Village
http://www.thrillist.com/eat/new-york/best-nyc-lobster-rolls

Själv tycker jag dock att opretentiösa Ed’s Lobster Bar på 222 Lafayette Str (vid Spring Str) har de allra bästa. Ed’s har dessutom öppnat på Gansevoort Market i Meat Packing.
http://www.lobsterbarnyc.com

Två nya utmärkta New York-krogar


Varit på två alldeles nya restauranger i New York som bjudit (nåja, de är rätt dyra) på alldeles utmärkt mat, bland den bästa jag ätit på länge. Båda är mer affärskrogar än inbodda och varma, men mycket bra:

Vaucluse på E 63rd och Gabriel Kreuther på 42nd Street vid Bryant Park
vauclusenyc.com
www.gknyc.com

Svenskt i New York


Här är ett urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenskt i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter:
http://www.swedennewyork.com

New York-konstnären Annica Connor har just kommit med boken ”Point Suite Contemporary Art” som ger en bra presentation av unga amerikanska konstnärer:
http://www.amazon.com/dp/069255727X

Den mycket framgångsrike svenske galleristen Per Skarstedt – med Gallerier på Upper East Side och i Chelsea har just nu en mycket intressant utställning med sällan visade skulpturer av Willem de Kooning.
http://www.skarstedt.com

Cherry Lane Theatre sätter upp ”Nora” Ingemar Bergmans omtolkning av Ibsens ”Ett dockhem”:
http://www.cherrylanetheatre.org/onstage/nora//

Fotografen Agnes Thor lanserar sin bok As the River Runs på Printed Matter den 3 december kl. 18-20.
https://printedmatter.org

Musikfestivalen Swedish Energies på Saint Vitus i Greenpoint den 4 och 5 december, med Sveriges generalkonsulat.
http://issueprojectroom.org/program/swedish-energies-v

Poeten Athena Farrokhzad lanserar sin bok White Blight (Vitsvit), utgiven av Argos Books, på Wendy’s Subway i Williamsburg den 6 december kl. 18.
http://www.wendyssubway.com/events/

Den 8 december presenterar generalkonsulatet för tredje året i rad musikfestivalen Sweden Makes Music på Baby’s All Right i Williamsburg. I år på framträder av bl a svenska artisterna Zhala, XOV, Duvchi, Silvana Imam och André Laos,
http://www.swedennewyork.com/makesmusic

Svenska musikartisten Tami Tamaki uppträder på The Kitchen den 16 december.
http://tinyurl.com/p2jmlwx

Swea New Yorks Mona Johnsson Scholarship utlyses nu. Måste sökas senast 15 december:
http://newyork.swea.org/swea-new-york-stipendium/