26 Oktober 2015

Nästa vecka avgörande för USA:s ekonomi

Bostadsbubbla – verkligen?


Dådet i Trollhättan


Amerikanska politiska ledarval öppnare än svenska


Ekonomisiffrorna pekar neråt


USA: Ju säkrare anknytning, ju bättre integration


Utlandssvenskar bästa ambassadörerna


En privatfinansierad ö i New York och intensivt byggande


En newyork-kyrka i tiden


Kultur i Stockholm


Med blöjbarn i Sverige och New York


En halloweenparad I Stockholm


Listor på bästa newyork-restaurangerna

Nästa vecka avgörande för USA:s ekonomi


Under lång tid har jag använt uttrycket att USA:s ekonomi ”hackar sig fram”. Det gäller fortfarande. Det går åt rätt håll när det gäller sysselsättning och hushållens framtidsförväntningar. Huspriserna stiger och byggindustrin går bra. Samtidigt utvecklas BNP långsamt och tillverkningsindustrin har drabbats av den dyra dollarn. Det går bättre för USA än resten av världen, men för dåligt för att den amerikanska ekonomin ska vara ett draglok.

På sistone har dollarn försvagats, vilket lär leda till viss glädje hos FED, den amerikanska riksbanken. Skälet är att de flesta nu tror att räntehöjningen dröjer till nästa år. För den svenska riksbankens del är det motsatt reaktion. Den svenska minus-räntan syftar till att försvaga kronan och därmed få upp inflationen – åtminstone på pappret. Det har inte varit framgångsrikt. Den svenska valutan är liten och påverkas av många fler faktorer än Riksbankens agerande.

The Economist gjorde nyligen en läsvärd specialsektion om den amerikanska dollarns betydelse:
http://www.economist.com/econ2015

Det kortsiktiga hotet mot USA:s ekonomi är att Kongressen inte lyckas samla sig till det som borde vara ett rutinbeslut – att höja lånetaket för att finansiera redan fattade beslut. Att republikanerna dels har sin nomineringsstrid inför presidentvalet, dels inte har någon ordförande i representanthuset gör saken mycket osäker. Även om Kongressen lyckas ordna det i allra sista stund blir dramatiken en påminnelse om en dysfunktionell ledning och skadar ekonomin.
tinyurl.com/nnpxy5s

Bostadsbubbla – verkligen?


Visst finns det tecken på en bostadsbubbla. Priserna går upp minst tio procent per år på bostadsrätter och i många villaområden. Hushållens lån slår rekord, vilket går bra så länge lånen är så billiga. Men vad händer när räntorna någon gång börjar vända uppåt?

Jag skulle tro att problemen inte kommer att finnas på själva bostadsmarknaden. Det sista människor drar in på är den egna bostaden. Men höjda räntor (och lägre ränteavdrag) kommer i så fall att minska övrig konsumtion, vilket i sin tur slår på sysselsättningen.

Vi har sett fastighets- och lånebubblor förr. 1989 sände Sparbankerna ut färdigtryckta lånehandlingar till alla LO-medlemmar. Det var bara satt sätta kryss i rutan och underteckna så kom pengarna. Den som köpte hus kunde ofta få låna 110 % av värdet – eftersom det ändå skulle gå upp med tio procent om året.

Det som dock dominerar just nu är att vi har ett rekordlågt utbud av lägenheter och en rekordstor efterfrågan. Därför är det inget som talar för att det smäller till på kort sikt.

Men vad som punkterar en bubbla vet vi inte. Att Lehman Brothers den 15 september 2008 skulle gå i konkurs och att det skulle sätta igång en världsomspännande recession gissade knappast någon kvällen innan.

Dådet i Trollhättan


Den 21-årige högerextremist som dödade utlandsfödda på en skola i Trollhättan har skakat om Sverige.  Newyorkjournalisten Jenny Norberg skriver om attacken i The New Yorker.
http://www.newyorker.com/news/news-desk/an-attack-and-an-identity-crisis-in-sweden

Lyckligtvis är vapeninnehav inte vanligt i Sverige. Den, likaså 21-årige rasisten, Dylann Roof som nyligen dödade nio människor i en svart kyrka i South Carolina hade fått revolvern av sin pappa i 21-årspresent. Det finns anledning att citera president Obamas kommentar till dådet: ”Förr eller senare måste vi erkänna att den här typen av massvåld inte sker i andra långt utvecklade länder”—”Per person dödar vi varandra med vapen i en utsträckning som är 297 gånger högre än i Japan, 49 gånger högre än i Frankrike, 33 gånger högre än i Israel”.

Dåden, varken i Sverige eller USA sker i ett vakuum. Unga män radikaliseras framför datorn och de högerextrema sprider apokalyptiska verklighetsbilder som kan motivera unga människor med problem att utföra våldsdåd. Läs gärna detta:
http://expo.se/2015/ensamvargarna-lever-inte-i-ett-vakuum_6959.html

Amerikanska politiska ledarval öppnare än svenska


Efter sitt lyckade framträdande i kongressen kring Benghazi, terrorattacken som dödade amerikanska diplomater när hon var utrikesminister, är det svårt att se något som kommer att hindra Hillary Clinton från att bli demokratisk presidentkandidat. Många, också hos demokraterna, misstror henne men hon kommer säkert att bli enhälligt nominerad.

På den republikanska sidan är det mer osäkert. För första gången börjar jag tro att det är fullt möjligt att Donald Trump blir nominerad. Det var en osannolik tanke bara för någon månad sedan, men nu samlar han på sig stöd. Otäck tanke. Dock ger jag fortfarande Marco Rubio en chans.

Man brukar säga om amerikanska presidentnomineringar att ”democrats fall in love, republicans fall in line”. Den här gången tycks det bli tvärtom.

Bland det fina med amerikanska presidentval är den långa nomineringskampanjen som prövar kandidaterna – och inget kan tas för givet. I den här kampanjen läggs nästan varje litet möte ut på Youtube och TV-kanalerna följer det mesta. Öppenheten står i kontrast till de slutna, interna uppgörelser som är regel i svenska partiledarval.

Ekonomisiffrorna pekar neråt


Det mest oroande är de enstämmiga rapporter som kommit från Internationella valutafonden, Världsbanken och nu senast OECD om att den globala ekonomiska tillväxten viker och att världshandeln minskar.

När de stora svenska exportföretagen rapporterar mer pessimistiskt beror det på den starka svenska kronan, men främst på minskad internationell efterfrågan.  Sällan har behovet av internationell ekonomisk samordning varit större. Men det är ingenting att hoppas på.

De stora internationella flyktingströmmarna ställer naturligtvis till problem i enskilda länder, men påverkar inte den internationella efterfrågan negativt, snarare tvärtom.

USA: Ju säkrare anknytning, ju bättre integration


”Integration”, d v s hur det ska gå för nyinvandrade, står högst på den politiska agendan i Sverige just nu.  I USA är 13 procent av befolkningen invandrade och ytterligare 12 procent har invandrade föräldrar.

Amerikaner är ofta stolta över att landet tagit emot flyktingar.  ”Give me your tired, your poor/Your huddled masses yearning to breathe free” står det ju på foten av frihetsgudinnan i New York.

Bilden är inte entydig. Många invandrargrupper har genom tiderna fått utstå hat. Det gällde dem som inte var nordeuropeiska protestanter: italienare, irländare, judar. Och i Donald Trumps republikanska presidentkampanj är huvudbudskapet att stoppa invandring, utvisa de 12 miljoner papperslösa och upphäva grundlagsparagrafen om att den som föds i USA blir amerikansk medborgare.

Jag läste just en ännu inte utkommen omfattande analys från den amerikanska vetenskapsakademin: ”The Integration of Immigrants into American Society”. Med integration menar man att de invandrade blir mer lika genomsnittsamerikanen.  Dock är inte skillnaderna de som man kanske kunde tro. Nyinvandrade har högre sysselsättningsgrad än andra amerikaner och det gäller alldeles speciellt de som har låg utbildning. De nyinvandrade har också mer hållbara äktenskap och brottsligheten är lägre.

Rapporten konstaterar att integrationen går snabbare ju tryggare legal form det finns för de nyinvandrade. Vetenskapsakademiens rapport visar att de som har temporära uppehållstillstånd har färre incitament till integration än de som fått permanenta.  Ett starkt argument i den svenska debatten om tillfälliga uppehållstillstånd.
http://www.tidningen.nu/integration-pa-amerikanskt-vis/

Utlandssvenskar bästa ambassadörerna


Ungefär 660.000 svenskar bor utomlands, enligt den kartläggning som föreningen Svenskar i världen gjort. Varje år flyttar drygt 30.000 svenskar till något annat land (bra att komma ihåg när vi talar om strömmarna till Sverige; det går åt båda hållen).

Alla som bott utomlands vet att man uppfattas som representant för sitt land. Och Sverige skulle vara hjälpt av ännu fler utlandssvenskar blev aktiva ambassadörer för Sverige. Svenska institutet har tagit fram ett informations-kit som gör det lättare att presentera Sverige i olika sammanhang.
https://si.se/ny-webbplats-hjalper-dig-beratta-om-sverige/
http://sharingsweden.se

En privatfinansierad ö i New York och intensivt byggande


Miljardären Barry Diller har, tillsammans med sin fru, modéentreprenören Diane von Furstenberg, lagt upp en dryg miljard svenska kronor för att skapa en ny park ute i Hudson River, i höjd med 13:e gatan.
http://nypost.com/2014/11/17/pier-55-gets-130m-bid-to-create-and-island-oasis/

Det blir en liten park att promenera i, men också som en nöjesanläggning med ett stort auditorium för bl a konserter.
tinyurl.com/oe3mx55

I trakten ligger en av New Yorks stora stadsbyggnadssuccéer de senaste åren: The Highline Park – också den helt privatfinansierad. Den startar på Gansevoort Street och sträcker sig till 34th Street. 
www.thehighline.org

Kring The Highline och på hela västsidan av New York pågår ett intensivt byggande. Det gamla hamnområdet blir höga bostadshus, de flesta hyreslägenheter.
 

En newyork-kyrka i tiden


I hörnet av Sjätte avenyn och W 20th ligger en 1800-talskyrka som fram till 1970-talet var episkopal. Då gjordes den om till ett behandlingshem för narkomaner. Därefter på 1980- och 90-talen blev den motsatsen till narkomanbehandling – klubben Limelight, känd för droger och vilda fester.

Under 2000-talet gjordes den gamla kyrkan om till ett rätt exklusivt köpcenter. Och nu har det stängts och hela kyrkan har byggts om till ett jättegym, med rum som ”yogahelgedomen” och ”viktkapellet”.
http://www.davidbartongym.com

Från kyrka, till behandlingshem, till nattklubb, till köpcenter, till gym. Utvecklingen speglar New York.

Kultur i Stockholm


Stockholm är en fantastisk kulturstad. Det finns fler teaterplatser per invånare än i någon annan europeisk huvudstad. De nya privata arenorna för konst  – Fotografiska, Bonniers Konsthall, Magasin 3, Artipelag, Sven-Harrys, galleriklustret på Hudiksvallsgatan – har förvandlat konstvärlden.

Här några aktuella rekommendationer:

– Missa inte Taikon, dokumentären om Katarina Taikon. Den säger mycket, också om vår samtid.

– På Artipelag, den vackra anläggningen på Värmdö, byggd och finansierad av Björn och Lillemor Jacobsson, visas nu Den monokroma symfonien. Den ger nya upplevelser av många samtida konstnärer. Artipelag uppmärksammades nyligen på en helsida i New York Times:
tinyurl.com/pzr59ba

– Folkoperan på Hornsgatan är duktiga på att överraska med nya grepp på klassiska föreställningar. Nu senast med La Traviata – med dragqueens och swingers – och med Mozarts Requiem där dödsmässan handlar om framtiden med barn i centrum.
http://www.folkoperan.se

Med blöjbarn i Sverige och New York


På min hemsida har jag en guide om vad man gör med barn i New York.
https://www.wastberg.se/newyorktips.php#section1

Nu har USA-förankrade Hannah Lindroth gjort en app för den som har blöjbarn på stan. Appen visar närmsta skötrum, amningsrum, lekrum etc. Den täcker Sverige, liksom en rad amerikanska storstäder, däribland naturligtvis New York.
www.helloaviva.com

En halloweenparad I Stockholm


För femte året ordnar USA-födde Bill Schacht ett riktigt amerikanskt Halloweenfirande   i Stockholm –  Schockholm.  Själva paraden blir kl 16, lördagen den 31 oktober.
tinyurl.com/nezjry3

Listor på bästa newyork-restaurangerna


Zagat, New York matbibel, har publicerat listan över de tio bästa restaurangerna 2015. Det är ungefär som det brukar: Le Bernardin, Bouley, Daniel, Jean-Georges, Gotham Bar and Grill, Peter Luger Steak House, Eleven Madison Park, Blue Hill, Per Se, Gramercy Tavern.
tinyurl.com/qd7ur4u

Det är restauranger med bra mat och service. Men en del är lite trista. Om man vill gå på en trevlig krog i New York skulle jag hellre rekommendera t ex Odeon, Cherche Midi, Dirty French, Cecil.

Tidningen Esquire har varje år en lista på USA:s bästa nya restauranger. Bäst anser de att Shaya, en krog i New Orleans med modern israelisk mat, är. De bästa nya newyorkkrogarna är enligt tidningen: Little Park, Shuko, Santina, Mountain Bird.

Svenskt i New York


Här är ett urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenskt i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter:
http://www.swedennewyork.com

Hedi Fried, överlevande från Förintelsen och en av årets Raoul Wallenberg-pristagare får den 6 november utmärkelsen Public Advocacy Award av International Society for Traumatic Stress Studies
http://tinyurl.com/oss7bgn

Anna Serner, Svenska Filminstitutet, deltar i seminariet Strategies for Success: The Swedish model for gender equity in film på Columbia University den 27 oktober:
http://tinyurl.com/ota8cf7

Konstnären Sylvia Naimark deltar i utställningen Figuration på Nancy Margolis Gallery i Chelsea från den 5 november.
http://nancymargolisgallery.com/1150-2/

Två Strindbergspjäser- Burnt House och The Storm går några dagar till på August Strindberg Repertory Theatre på Bond Street.
http://www.strindbergrep.com

Newyorkbaserade fotografen Michael Skoglund ställer ut i Svenska kyrkan på 5 E 48th från 30 november.
http://www.michaelskoglund.com/index.html

Artisten Beldina uppträder på Standard Hotel på Cooper Square den 2 november kl. 19. 
http://owl.li/TMfz2

Carl Boutard och Mårten Lange deltar i utställningen på International Studio & Curatorial Program (ISCP) i Brooklyn, 13-14 november
http://www.iscp-nyc.org/events/current/open-studios.html

Svenska organisationen Bordr ställer ut What Border Have You Crossed? på Queens Museum den 21 november-31 december. 
http://bordr.org/what-border-have-you-crossed/