28 September 2015

Svårt att spå om Hillary och Trump
USA tar emot 127.000 studenter från muslimska länder
Räntor, valutakrig och världshandel
Kinas nedgång visar USA:s styrka
De politiska partierna står med ryggarna utåt
Ung svensk muslim får pris för sin kamp mot antisemitism
Varför missgynna sparande?
Felparkeringar och korruption
Politiska uppdrag bör vara till låns
New York med barnen
Osmaklig utsikt
Hummerpasta
Svenskt i New York

Svårt att spå om Hillary och Trump 


”Detta är en tid för ödmjukhet för dem som tror de förstår amerikansk politik.” Så skrev The Economist nyligen. Och det är alldeles sant. Men det är inte unikt för i år. Det är mer än fyra månader till de första primärvalen. Ganska sällan har de som lett i undersökningarna vid den tiden blivit de slutliga nominerade. Hade undersökningarna bestämt hade Mitt Romney stått mot Hillary Clinton 2008, inte John McCain och Barack Obama.

Donald Trump går emot det republikanska etablissemanget – inte minst i sin invandringsfientliga huvudfåra. Han vill bygga en mur mot Mexico, slänga ut de 11-12 miljonerna papperslösa, ta bort grundlagsregeln om att den som är född i USA automatiskt blir medborgare.  Liksom de europeiska högerpopulisterna värnar Trump – i motsats till de konservativa hos republikanerna – om välfärdssystemen.

Trumps styrka, i ett parti där man starkt misstror politiken och ”Washington”, är att han står helt utanför det politiska maskineriet och inte har någon politisk erfarenhet. I alla andra sammanhang skulle det varit en nackdel, men inte hos dagens republikanska gräsrötter.

Hillary Clinton ligger illa till. Jag skrev om detta tidigare:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=361#section0

Hennes förtroendesiffror är låga, hon riskerar att förlora de första primärvalen och e-mailskandalen leder till att 6000 nya e-mail släpps varje månad och i några av dem finns alltid något negativt eller pikant.

Ändå skulle jag gissa att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat. Och om inte republikanerna väljer Mario Rubio eller Jeb Bush vinner hon troligen. Skulle kampen stå mellan Clinton och Bush, tror jag amerikanerna reagerar genom att inte gå till valurnorna.

Amerikansk politik, fyra månader innan primärvalssäsongen, är extremt svårspådd; allt blir gissningar.

USA tar emot 127.000 studenter från muslimska länder 


Förra året tog USA emot drygt 127.000 ungdomar på studentvisum från muslimska länder, bl a 10.000 studenter från Iran. Det upprör en del konservativa, men är en fantastisk investering för framtiden.

Den som tillbringar ett eller flera år i 20-årsåldern med studier i ett anat land blir oftast påverkad för livet, får vänner – som i Facebook-världen är lätta at hålla kontakt med – och blir ofta ambassadörer för studielandet när de kommer tillbaka hem.

Det är något också Sverige borde lära sig. Att antalet utomeuropeiska studenter på svenska lärosäten minskat med närmare 80 procent på några år innebär färre kontakter, färre nätverk och en mer inskränkt studiesituation.

Räntor, valutakrig och världshandel 


Som jag förutspådde i förra nyhetsbrevet väntar amerikanska riksbanken, FED, med att höja den nollränta man hållit i sju år. Nästa möjlighet blir den 15 december, men jag är inte säker på att räntan går upp ens då, trots att den amerikanska ekonomin mår bra.

Huvudskälet är osäkerheten kring Kina. Kina har devalverat sin valuta och eftersom det inte finns någon transparens sprids uppfattningen att läget i Kina är riktigt dåligt.

Dollarn försvagades av FED:s väntan med räntesänkning, och det man är mest orolig för är att dollarn ska stärkas, vilket kan minska exporten. Fixeringen vid valutakursen gäller också Sverige, där Riksbankens manövrar syftar till att försvaga kronan för att den vägen driva upp inflationen. Vi har en tendens till valutakrig just nu. Historiskt har det sällan slutat väl.

Mest oroande i världsekonomin är Världshandelsorganisationens data som visar att tillväxten i handeln för tredje året i rad blir lägre än den ekonomiska tillväxten.

Kinas nedgång visar USA:s styrka 


Jag har tidigare skrivit om Harvard-professorn Joseph Nyes bok ”Is the American Century Over?”, som kom i våras. Den visar hur USA – inte minst tack vare sin dominans inom kultur och högre utbildning – är ohotad som världens dominerande land. Den senaste utvecklingen i Kina bestyrker hans teser. Jag har skrivit lite utförligare om boken i Frisinnad tidskrift:
http://tinyurl.com/pv6355u

De politiska partierna står med ryggarna utåt 


I den statliga demokratiutredningen, som jag leder, har vi som en uppgift att se på effekterna av de politiska partiernas försvagning.

Visserligen har antalet medlemmar i de politiska partierna ökar något sista året. Men partierna har förlorat över en miljon medlemmar sedan 1980-talet. Det är framför allt personer med lägre utbildning och med arbetarklassbakgrund som lämnat partierna. Partierna har svårt att locka unga och utrikes födda och det är få politiker som bor eller har bott i bostadsområden som är socioekonomiskt svaga. I framtiden lär det bli svårare att hitta en före detta svetsare i någon av partitopparna.

Vad vi ser är partier som allt mer blivit eliter, en socialt sammanhållen grupp med ryggarna utåt. Av Sveriges 7,3 miljoner röstberättigade är endast cirka 100 000 aktiva partimedlemmar – i betydelsen att de någon gång går på möten. Samtidigt finns det 70 000 förtroendeuppdrag att fördela. Resultatet har blivit att färre har fler uppdrag. Det är en maktkoncentration som tycks ha förvärrats efter förra årets val.

Det behövs en förändring i partiernas sätt att arbeta och i deras interna kultur Det är inget som går att lagstifta om. Men partiernas brist på funktion i att kanalisera människors uppfattningar är ett problem för demokratin och motiverar att man öppnar nya vägar för människor som vill påverka politiken.

Tillsammans med Demokratiutredningens huvudsekreterare Daniel Lindvall har jag skrivit om detta i Göteborgs-Posten:
http://tinyurl.com/orlekr4

Ung svensk muslim får pris för sin kamp mot antisemitism 


Bland det jag känner mig stolt över är att jag var ordförande i den jury som gjorde Siavosh Derakhti till den förste mottagaren av Raoul Wallenberg-priset.
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergs-dag/raoul-wallenbergpriset/

Han fick det därför att han i Malmö startat organisationen Unga muslimer mot antisemitism. Siavosh har, med personliga risker, fortsatt att driva sitt arbete mot antisemitism, antiziganism och andra hatiska företeelser. Hans organisation, som nu heter Unga mot antisemtism och främlingsfientlighet, ordnar bl a resor för skolungdom till koncentrationsläger i Tyskland och Polen.
http://umaf.se/OmUMAF

Siavosh har fått åtskilliga pris. Nu är han en av dem som den 21 oktober i New York får motta det prestigefyllda Human Rights First Award:
http://tinyurl.com/ohmxuvd

Varför missgynna sparande? 


I den budget som kom i förra veckan oroar man sig för att svenskarna lånar för mycket. Samtidigt genomför man, ologiskt nog, flera åtgärder som missgynnar sparande: Avdrag för privat pensionssparande tas bort, skatten höjs på kapitalförsäkringar och investeringssparkonto, avdraget för förvaltningsavgifter avskaffas.

Sverige har, i motsats till bl a Tyskland, aldrig haft en ”sparpolitik” som syftar till att människor ska kunna bygga upp en egen trygghet. Det borde vi ha!

Felparkeringar och korruption 


Bland det newyorkare brukar irritera sig över är diplomaters felparkeringar.  Förut fanns det gott om särskilda parkeringsrutor för diplomatbilar. De är i stort sett borta.

Från svensk sida är vi noga med att medarbetare på ambassader och konsulat inte får felparkera. Och får de böter får de inte åberopa diplomatisk immunitet, utan snabbt betala böterna ur egen ficka.

Nu har newyorkpolisen börjat frakta bort felparkerade diplomatbilar, vilket fått effekten att felparkeringarna minskat. En lite intressant studie om hur korruptionen i hemländerna påverkar lusten att utnyttja den diplomatiska immuniteten redovisas av statsvetaren Anders Sundell. Bilden liknar den i Stockholm:
http://tinyurl.com/pqvaua5

Politiska uppdrag bör vara till låns 


Politik kräver kunskap av olika slag. Men det finns också en fara i att kunniga och fingerfärdiga politiker har sina uppdrag för evigt. Kommunstyrelseordföranden i Sverige har suttit i fullmäktige i snitt i 20 år. Det kan blockera för andra, men också skapa en kultur där politiker förlorat kontakten med vanligt yrkesliv.

I USA har många politiskt valda bara rätt att bli omvalda en gång. Det har otvivelaktigt en vitaliserande effekt. Om detta har jag skrivit – med utgångspunkt från möten med statsministrarna Olof Palme och Thorbjörn Fälldin.
http://www.tidningen.nu/alla-uppdrag-ar-till-lans/

New York med barnen 


På min hemsida finns det tips om vad man kan göra med barn i New York.
https://www.wastberg.se/newyorktips.php#section1

Det kan kompletteras med ett långt reportage som tidningen Fönstrets redaktör Jonas Helling gjort om sitt New York-besök med en sjuåring och en treåring:
http://fonstret.se/Artikelarkivet/Resor/New-York-med-barnen/

Osmaklig utsikt 


I den ena huset i World Trade Center – förstört av terrorattacken för 14 år sedan – låg restaurangen Windows of the World. Även om man kan säga att huvudrätten var utsikten var det ändå en ganska hygglig krog.

I västra halvklotets högsta hus, One World Trade Center, har nu tre nya matställen öppnats på våning 101: One Cafe, One Mix, and One Dine.

De bestyrker att man ska undvika krogar med utsikt. Recensionerna har varit helt förödande. ”A terrible place to eat”.
http://ny.eater.com/2015/6/30/8862293/one-world-trade-dining

Hummerpasta 


Man kan ju numera köpa billig och bra fryst amerikansk hummer. Den är inte i topp att äta tinad och kall, men är bra för matlagning. Här för fyra personer:

4 humrar
2 vitlöksklyftor
1 chilipasta eller chilifrukt eller sambal oelek
1 en burk körsbärstomater
Persilja
Pasta
Svartpeppar
Vitt vin

Rensa humrarna. Bevara stjärtarna hela (efter att ha tagit bort strängen).
Gör en tomatröra med finhackad vitlök och övriga ingredienser. Häll i vittvin och låt koka.
Fräs snabbt hummerbitarna i olivolja. Häll över tomatsåsen och häll allt över pastan.

Fler av mina recept finns här: https://www.wastberg.se/recept.php

Svenskt i New York 


Här är ett urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig på svenskt i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter:
http://www.swedennewyork.com

Göran Rosenbergs bok A Brief Stop On the Road From Auschwitz fortsätter att bli hyllad i amerikansk press. Senast i The Daily Beast:
http://tinyurl.com/nnz9esm

Hanna Lidén, en av de mest uppmärksammade konstnärerna i New York, har en stor skulptur (föreställande en trave bagels) i Hudson River Park:
http://www.artproductionfund.org/projects/hanna-liden-everything

Gospelkören Spectra från Sundsvall kommer att uppträda i New Light Baptist Church, 213 East 125th Street, den 22 oktober kl 19.
http://www.st.nu/kultur/musik/spectra-tar-steget-over-atlanten

The Academy of American Poets gav ett av i sina finaste pris till Roger Greenwald för hans tolkning av Gunnar Hardings dikter Guarding the Air:
http://tinyurl.com/oklglmd

Att Göteborgsoperan gör opera av Hitchcocks Notorius har fått fin uppmärksamhet i New York Times:
http://tinyurl.com/oq74jpx

De nordiska konsulaten ordnar den 2 oktober ett samtal om konst i det offentliga rummet under NYC:s arkitektur- och designmånad, Archtober.
http://archtober.org/calendar/

Premiär av Ingrid Bergman – In Her Own Words på The Film Society of Lincoln Center i närvaro av skaparna Stig Björkman och Stina Gardell den 5 oktober.
http://www.filmlinc.org/nyff2015/films/ingrid-bergman-in-her-own-words/

Visning av dokumentärfilmen Ceremonin, följt av samtal med Lina Mannheimer och Elle Kunnos de Voss den 8 oktober på Scandinavia House.
http://tinyurl.com/nlhw2td

Svenska folkrockbandet Stellan Wahlström Drift Band och powerpopbandet Latvian Radio (ledda av svenske Patric Westöö) spelar på Arlene’s Grocery den 10 oktober.
http://www.arlenesgrocery.net/event/890733-stellan-wahlstrom-drift-band-new-york/