26 Augusti 2015

Starkare dollar, svagare krona och yuang – vad betyder det? |
USA – en stolt invandrarnation
|
Ett halvår kvar för Demokratiutredningen
|
Mindre krångel, inte subventioner bostadskrisens lösning
|
Brottsligheten ökar i New York, från låg nivå
|
USA fortsätter dominera universiteten
|
Raoul Wallenbergs dag och två pris
|
Bara tio procent av utlandsboende röstade
|
Ingrid Bergman – en svensk ikon
|
New Yorks kommersiella institutioner försvinner – och återkommer
|
Med barn i New York
|
Går det så går det
|
Obamas utmärkta restaurangvalv|
Svenskt i New York
 |

Starkare dollar, svagare krona och yuang
– vad betyder det?

I USA har dollarn stärks mot alla andra valutor. I en utmärkt artikel i början av sommaren kommenterar The Economist USA:s ekonomi. Ingenting har hänt som förändrar analysen: De statistiska rapporterna om USA-ekonomin har länge haft en ”hot and cold pattern”. Men den underliggande trenden är positiv. Problemet är att när ekonomin går åt rätt håll ökar sannolikheten för ränteökning. (Många tror i september, själv tror jag det blir i november.) Räntehöjning dämpar ekonomin och driver upp dollarpriset. Vilket i sin tur minskar exporten. USA-ekonomin sitter i den knipan.
http://www.economist.com/news/briefing/21654052-americas-disappointing-economy-more-robust-it-first-appears-higher-interest-rates

Dessutom – något som inte uppmärksammats särskilt – slog USA i budgettaket i mars. Snart måste kongressen, mitt i presidentkampanjen, öka låneramen och det kommer att leda till skadlig politisk turbulens.

För Sveriges del innebär minusräntan att kronan försvagas. På så sätt blir importvaror dyrare, vilket gör att Riksbankens inflationsmål kommer inom räckhåll. Inflationen beror alltså på räntebeslut, inte på ökad efterfrågan eller effektivare produktion. Att inflationsmålet inte nås kommer av att att råvarupriserna sjunker och att teknologiutvecklingen gör produkter billigare. Läs gärna vad industrimannen Rune Andersson skriver om detta:
http://www.di.se/artiklar/2015/8/12/debatt-det-ar-darfor-minusranta-ar-sa-farligt/

Nu senast har Kina devalverat sin valuta i syfte att få skjuts på ekonomin. Flera kommentatorer har sagt att detta kommer att föra den kinesiska yuanen närmare att bli en etablerad reservvaluta, en konkurrent till dollarn i internationella affärer. Själv tror jag det är precis tvärtom. Genom en statsdirigerad kurskorrigering, genomförd utan offentlig motivering och helt utan transparens visar Kina återigen att man inte har en öppen och förutsägbar ekonomi. Det understryks också av hur regeringen blåste upp Shanghai-börsen till en nu sprucken bubbla.

USA – en stolt invandrarnation

Den 4 juli firades som vanligt stort. USA är en nationalistisk nation – men inte (för de allra flesta) en nationalism som grundar sig på härstamning eller hudfärg. Den amerikanska nationalismen är en idégemenskap. Forskaren Gary J. Schmitt skrev bra om det första 4 juli 1776 då konstitutionen antogs: ”Here, for the first time in history, was a government whose legitimacy explicitly rested on the claims of human nature and not on common blood, soil, language, religion or ancient tradition.”

På July 4 svärs nya medborgare in – och då blir de ”Fellow Americans”.
I USA talar man ibland om att människor är andra generationens amerikaner. Men begreppet ”andra generationens invandrare” förekommer inte. Det säger något.
http://www.nytimes.com/2015/07/01/nyregion/from-all-corners-of-the-world-becoming-fellow-americans.html

USA torde vara bäst i världen på att assimilera människor från helt skilda delar av världen och olika kulturer. Kanske därför att man känner stolthet att vara en invandrarnation. Den här artikeln skildrar just detta.
http://www.bothsidesofthetable.com/2015/07/04/immigration-and-the-fourth-of-july/

Ett halvår kvar för Demokratiutredningen

I januari ska jag överlämna Demokratiutredningen till regeringen. Våra direktiv säger att vi främst ska ägna oss åt ”mellanvalsdemokrati”. Och det är en central och ofta förbisedd del av svensk demokrati. Sverige är ett av de land där väljarna mest sällan går till val, samtidigt som endast 15 procent av medborgarna anser att de kan påverka politiska beslut mellan valen.

Svenska folkets uppslutning bakom demokratin och dess funktionssätt är massivt. Systemet bör inte revolutioneras, men dock justeras. Vi arbetar i hög grad genom att beställa forskningsrapporter och möten med intressegrupper på olika ställen i landet. Allt detta går att följa på
http://demokratiutredningen.

Mindre krångel, inte subventioner bostadskrisens lösning

Stockholm har landets största bostadsbrist. Ändå konstaterade länsstyrelsen på försommaren att det byggs så mycket att behovet är täckt. Men så är det inte.
När en nybyggd trea kostar 190.000 kr om året i hyra har få råd att efterfråga. Sverige bygger dyrast i EU – och skälet är främst att byråkrati och krångliga regler gör att varken småföretag eller utländska företag ger sig in på marknaden. Här, som i andra sektorer, leder låg konkurrens till höga kostnader.

Regeringen försöker nu pula in skattepengar i byggföretagens fickor för att de ska bygga billiga hyreslägenheter. Det kan marginellt förändra kalkylen, men är ändå stötande. Jag skriver något utförligare om detta i Expressen. (Jag satt förra året i Nybyggarkommissionen med Göran Persson och Agneta Dreber.)
http://www.expressen.se/debatt/regeringen-har-ingen-losning-pa-bostadskrisen/

Brottsligheten ökar i New York, från låg nivå

New Yorks utveckling med 80 procents minskad brottslighet på tjugo år står sig – men inte helt.

http://nypost.com/2015/04/30/how-broken-windows-policing-saved-new-york-and-still-does/

Här är statistiken. Bara det faktum att newyorkpolisen varje vecka kommer med en sådan statistik är viktig. Det håller uppe trycket. Och man kan prenumerera på den för sitt bostadsområde.
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf

Samtidigt som brottsligheten ligger på en historiskt låg nivå har antalet mord, våldtäkter och skjutningar ökat. Likaså att fler hemlösa sover i parker och på gatorna. I Central Park som varit helt brottsbefriad har det under senaste halvåret varit nästan tio rån.

Orsaken är lätt att se: Den nye borgmästaren Bill de Blasio. I hans valkampanj var kritik mot att vissa polisingrepp en huvudfråga. Han har inrättat ett särskilt kontrollorgan över polisen. Samt – mest betydelsefullt – uppträtt gång på gång tillsammans med New Yorks främste poliskritiker Al Sharpton.

Tidigare kunde de enskilda poliserna vara säkra på att ledningen, borgmästarna Guiliani och Bloomberg, stod bakom dem. Nu känner de osäkerhet. Och då är det alltid enklare att inte göra något; sannolikheten minskar för att man anklagas för att göra fel. Statistiken visar att antalet polisingripanden minskat.

New York är fortfarande USA:s säkraste storstad och en av världens säkraste. Men den positiva utvecklingen har brutits.

USA fortsätter dominera universiteten

Av de olika universitetsrankningar som finns anses Shanghaiindex (The Academic Ranking of World Universities från Jiao Tong University) vara den främsta:

http://www.shanghairanking.com/ARWU2015.html

I det nya indexet finns Karolinska institutet med på plats 48. Bland de hundra bästa finns också Uppsala och Stockholms universitet med. Det är inte dåligt.

Mest intressant är att USA stärker sin ställning ytterligare. Av de tio främsta universiteten i världen är åtta amerikanska. Av de hundra bästa är mer än hälften amerikanska.

Detta leder inte bara till alla amerikanska nobelpris, utan gör den akademiska världen i USA oerhört attraktiv. Och när man attraherar de bästa studenterna och forskarna från hela världen upprätthåller det standarden.

Raoul Wallenbergs dag och två pris

För tre år sedan blev det äntligen en officiell dag för den internationellt mest hedrade svensken: Raoul Wallenberg. Hans organisation i Budapest i krigets slutskede var den viktigaste faktorn för att hundratusen judar överlevde nazismen i Budapest. Dagen är varje år den 27 augusti. Avsikten är att uppmärksamma Raoul Wallenberg som en förebild för dagens ungdom. Att stå upp mot förföljelse och intolerans är viktigare än någonsin sedan 1945. Läs mer om Raoul Wallenbergs dag:

http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergs-dag/

Jag är ordförande i den jury som utser Raoul Wallenbergpristagaren. Vårt val kommer att bli offentligt torsdag morgon. Jag sitter också i juryn för Europarådets Raoul Wallenbergpris. Fram till den 30 september kan man nominera till priset:
http://www.coe.int/en/web/portal/-/council-of-europe-raoul-wallenberg-prize-2016

Bara tio procent av utlandsboende röstade

Av de utlandsboende svenskar som stod i röstlängden i förra valet röstade enbart 32 procent. Men det är bara en mindre del av de svenska medborgare som bor utomlands som finns registrerade. Många vet inte att de måste anmäla när de varit borta tio år. Räknar man med alla de 660.000 utlandsboende svenska medborgarna röster kring tio procent – och det är ett demokratiskt problem. Alldeles särskilt som det är informationsbrist och krångel kring att rösta utomlands som är huvudskälet. Om detta har jag skrivit i Svenska Dagbladet:

http://www.svd.se/maste-bli-lattare-att-rosta-for-utlandssvenskar

Ingrid Bergman – en svensk ikon

Om några dagar har Stig Björkmans film ”Jag är Ingrid” om Ingrid Bergman – som i år skulle blivit 100 – premiär i Sverige:

http://www.sf.se/filmer/Ingrid/?P=Forestallningslista

Ingrid Bergmans skådepelargärning kommer att uppmärksammas över hela världen, inte minst i USA. House of Sweden i Washington visar utställningar.
http://tinyurl.com/nn87vqr

I New York visas filmer med Ingrid BergmanMoMA och på BAM i Brooklyn:
https://www.moma.org/visit/calendar/films/1592
http://www.bam.org/film/2015/ingrid-bergman

New Yorks kommersiella institutioner försvinner
– och återkommer

New Yorks klassiska leksaksaffär, den stora FAO Schwarz, stängdes för gott i mitten av juli. Så försvinner allteftersom de kända New York-institutionerna. Där rockklubben CBGB, nedlagd 2006, låg ligger nu en affär. Gimbels, det på sin tid största varuhuset stängde 1986. Virgin Megastore, den sista stora skivaffären, försvann 2009.

Men det finns alltid hopp i en stad som alltid utvecklas. Kvalitetsbokhandeln Rizzoli på 57:e gatan lades ner förra året. Men i juli återuppstod den i NoMad, hörnan Broadway och 26:e gatan.
https://rizzolibookstore.com/news/

Med barn i New York

New York är inte en självklart barnvänlig turiststad. Men i staden lever ju många barn och utbudet är stort. Och det finns restauranger och godisställen riktade till barn.

På min hemsida har jag skrivit en längre artikel om att resa till New York med barn:
https://www.wastberg.se/newyorktips.php#section1

Går det så går det

Om man kommer till en New York-krog, inte har någon reservation och det är fullt kan man säga: – My name is Franklin.

Därmed talar man om att man är beredd att belöna hovmästaren med en hundradollarsedel (som ju har Benjamin Franklins porträtt) om hen ordnar ett bord.

Men det är nog inte så säkert att det fungerar New York Times hade nyligen en artikel om hur man kan försöka komma förbi köerna. Knappast gratis. T ex kan man försöka att förhandsbeställa en vinflaska för över 10.000 kr…
http://tinyurl.com/q9p43dy

Obamas utmärkta restaurangval

Familjen Obama tycker om att resa till New York och brukar gå ut och äta privat.

Vilket gör de ställen de väljer populära. Jag har tidigare skrivit om Estela, en liten trevlig och bra krog på Houston Str och som tack vare två Obama-besök kommit i rampljuset.
estelanyc.com

Nu har dottern Malia fått sommarpraktik hos Lena Dunham (”Girls”).
Föräldrarna följde henne och åt lunch på Upland, en ny och fräsch kalifornieninspirerad krog på Park Avenue South:
www.uplandnyc.com

Och sedan middag på en av New Yorks bästa italienare,
CarboneThomson Street i Soho:
http://carbonenewyork.com

Svenskt i New York

Det här är ett urval av det svenska i New York just nu.
Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter.
http://www.swedennewyork.com

18 september öppnar ”Swedish Wooden Toys”Bard Graduate Center.
http://www.bgc.bard.edu/news/bgc-press-room/swedish-wooden.html

Anders Knutsson ställer ut nya målningar på Van Der Plas Gallery,
156 Orchard Street, från 26 september.
http://vanderplasgallery.com

Svenska Charlotte Raboff driver sedan en tid siten www.newyorkinspiration.com med tips om hotell, restauranger, aktiviteter.

Skådespelaren Hasse Ekman skulle blivit 100 i år.
Fredrik Gustafsson har åt MoMA har tagit fram filmserien
”The Other Swede in the Room”. 9-18 september.
https://www.moma.org/visit/calendar/films/1600

Black & White Gallery/White Project Space i Brooklyn presenterar installation och performance av Anastasia Ax 11 september – 24 oktober. http://www.blackandwhiteartgallery.com/anastasia-ax/

219 Mott Street finns en ny svensk butik för tygväskor, Bag-all.
www.bag-all.com

16 september har Scandinavia House ett samtal med David Lagercrantz
som skrivit ”The Girl in the Spider’s Web”, en uppföljning av Millenniumserien.
http://www.scandinaviahouse.org/programs_lectures_literary_upcoming.html#girl-spider

Den 25-26 september uppträder cirkusgruppen Magmanus
NYU Skirball Center for Performing Arts.
http://nyuskirball.org/calendar/magmanusattached

Kenneth Kvarnströms dans-verk ”TAPE
spelas på Brooklyn Academy of Music (BAM) 23-26 september.
http://www.bam.org/dance/2015/tape

Tidskriften Honest Cooking har matfestival 23-29 september.
Sverige representeras av kände New York-kocken Fredrik Berselius och restaurang Volt från Stockholm.
http://nordicfoodfestival.org