28 Maj 2015

Är det amerikanska århundradet slut?

Sverigebilden och demokratin en del av vårt försvar


Trots nedgång – dollarn kommer att stärkas


Räntesänkningarna slår fel


Maj 1945 präglar efterkrigstiden


Palestinska krigsförbrytelser i Gaza


DAB-radio-projektet döfött, dyrt och farligt


King of Blues har dött


New York etta på ännu en lista


Nya Whitney förvandlar New York


Film i sommarnatten


En hamburgare för 295 dollar?


Vegetariskt i New York


Obama-krogen


Primörsoppa på sparris


Svenskt i New York

Är det amerikanska århundradet slut?


För tio år sedan kom harvardprofessorn Joseph S Nye med sin epokgörande bok ”Soft Power”. Dess tes var att USA:s makt inte bara byggde på världens starkaste militär, utan i hög grad på att människor över hela världen sökte sig till USA och dess kulturyttringar. USA:s styrka ligger i ”Hollywood and Harvard”.

Så är det fortfarande: Av världens 50 främsta universitet är 32 amerikanska (inget är ryskt). Och det finns inga ryska TV-serier som människor i större delen av världen flockas kring, som Friends, Girls, Game of Thrones.

Makt är möjligheten för en nation att få det resultat den önskar. Det kan ske genom tvång, genom ekonomisk styrka eller genom attraktionskraft. USA har haft allt detta, men inte minst det sista.

Nu har Joseph Nye just kommit med en ny bok: ”Is the American Century Over”.
http://tinyurl.com/pbb5z2m

Nye pekar på den vanliga föreställningen att Kina tagit över som världens ledande nation. Visst växer Kina, men av de 500 främsta internationella företagen är nästan häften amerikanska, få kinesiska. 81 procent av världshandeln sker i dollar, 9 procent i yuan.  Och på kulturområdet hämmas Kina av censuren, medan USA har närmast total yttrandefrihet. Den, trots allt, tämligen liberala invandringspolitiken innebär att USA tillhör de länder som behåller sin andel av världens befolkning och har hygglig demografisk profil. Under de senaste tjugo åren har brottsligheten, antalet trafikolyckor, alkohol- och tobaksbruk, luftföroreningar kraftigt minskat i USA.

Allt talar för att USA även under kommande decennier kommer att vara världens ledande nation.

Sverigebilden och demokratin en del av vårt försvar


Sverige är allt mer militärt utsatt i och med den ryska aggressionen i Östersjön. Sveriges försvar har inte ens när det var som starkast byggt på att Sverige ska kunna klara sig mer än några dagar på egen hand mot en stormakt. Vi har räknat med att andra ska komma till vår hjälp.

Här kommer också det som kallas ”Soft Power” in. Ska människor i andra länder vara beredda att offra sina liv för Sverige måste vi ha ett gott rykte utomlands. Och de svenska nätverken måste vara starka.

I den förra regeringens nedrustning av det svenska försvaret ingick att man 2009 lade ner det civila psykologiska försvaret. Vi ser följderna idag, när den ryska propagandan intensifieras.

För några år sedan stängde regeringen de svenska generalkonsulaten i Los Angeles, New York, Hamburg, Kanton – d v s institutioner vars uppgift var just att främja en bra sverigebild och bygga kontakter med det civila samhället. Dessutom genomfördes avgiftsreformen på de svenska högskolorna på ett sätt som gjorde att antalet utomeuropeiska studenter minskade med ca 75 procent. Och nu stryps de biståndsfinansierade stipendierna. Följden är att svenska högskolor blir mer slutna och de svenska nätverken färre. Att detta är negativt för vår försvarsförmåga diskuterade jag i radioprogrammet Konflikt nyligen:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1300

I sverigebildenen ingår som en självklar del att vi är ett fungerande folkstyre.

Att människor i en demokrati känner sig delaktiga är ett egenvärde. Men den svenska demokratin är en del av vår försvarsberedskap. Om detta talade jag när jag inledde den konferens som Demokratiutredningen och kulturdepartementet hade i riksdagen för några dagar sedan:
https://demokratiutredningen.files.wordpress.com/2015/05/riksdagen.pdf

Trots nedgång – dollarn kommer att stärkas


I mitt förra nyhetsbrev förutspådde jag att dollarn skulle stärkas något, alltså bli dyrare. Direkt därefter försvagades den.
 
Men tillfälliga valutarörelser säger ganska lite om den långsiktiga trenden. Första kvartalets ekonomiska siffror i USA blev en besvikelse. Det mesta talar dock för att ekonomin, om än sakta, går åt rätt håll. Med all sannolikhet kommer amerikanska riksbanken, FED, att höja räntan sent i höst. Men det har marknaden redan räknat med. Och därför pekar de flesta argument på att dollarn förstärks.

Räntesänkningarna slår fel


När riksbanken sänkte räntan för att stimulera inflationen fick det rakt motsatt effekt: Eftersom räntekostnaderna väger så tungt i hushållens ekonomi innebar en sänkning av räntekostnaderna att inflationen på pappret minskade. Det är bara ett exempel på att det nuvarande sättet att betrakta ”deflation” inte överensstämmer med den reala ekonomin.

Prissänkningar behöver inte vara negativa och bero på dålig efterfrågan: För några decennier sedan det det dyrt att ringa till andra orter inom Sverige. Nu ingår det i abonnemanget. TV-apparater och andra tekniska prylar blir allt billigare – men det leder ju inte till att människor håller igen sin konsumtion och ser dystert på framtiden.

Vi behöver tänka om i synen på inflation/deflation.
 

Maj 1945 präglar efterkrigstiden


Nyligen uppmärksammades i en stor del av världen de dagar i maj 1945 då andra världskriget upphörde.

Maj 1945 tycks aldrig riktigt lämna oss. Det är ”timme noll” då Europa låg i ruiner, men terrorväldet inte upplösts. Andra världskriget och dess slut har sedan legat under all politik och kultur. 1945 blir en början på vår moderna historia. Den tysk-amerikanske litteraturprofessorn Hans Ulrich Gumbrecht har skrivit om efterkrigstidens ”latens” – krigsslutet ligger latent i all historieskrivning, politik och kultur.

Själv skrev jag, av lite personliga skäl, en längre kulturartikel i Dagens Nyheter om just maj 1945:
http://www.dn.se/arkiv/kultur/vi-som-ar-fadda-den-6-maj-1945-har-ett

Palestinska krigsförbrytelser i Gaza


Kriget i Gaza för ett år sedan innebar ett svårt lidande för den palestinska civilbefolkningen. Främst p g a Israels krigsföring men också därför att så många av de palestinska raketerna slog ner bland palestinier.

Det var raketanfall från Gaza mot civila bostäder i Israel som utlöste kriget. Men raketer från Gaza dödade fler palestinier i Gaza än israeler i Israel. Amnesty international konstaterar i en rapport att palestinska beväpnade grupper dödade civila på båda sidor i en uträckning som gör det till en krigsförbrytelse.
http://tinyurl.com/q66guq8

I ytterligare en rapport berättar Amnesty om hur Hamas mördar 23 dissidenter under kriget – utan rättegång och ofta efter tortyr.
http://tinyurl.com/ohortcp

Konflikten Israel-Palestina och Hamas förtryck av de egna drunknar nu i rapporteringen från IS-terrorn. Det israeliska valet gav inte mycket hopp om framtiden. Ljuspunkten var att det arabiska partiet – Israel är ju det enda land i Mellanöstern där araber röstar i fria val – hade så stor framgång.

DAB-radio-projektet döfött, dyrt och farligt


1996 blev jag styrelseordförande i Sveriges radio. Då hade man just startat det s k DAB-projektet, d v s att SR skulle bygga upp ett eget digitalt nät. Det beskrevs som radions framtida chans och hade principiellt stöd också från Kulturdepartementet. Jag var skeptisk – bl a eftersom det skulle göra alla miljoner radioapparater i hela Sverige värdelösa och tvinga lyssnarna att köpa digitalradioapparater. Men eftersom det då bara handlade om en experimentverksamhet la jag mig inte i det.

Nu – över 100 mkr senare i investerade pengar – har DAB-radion blivit en trossats inom Sveriges radio. Ändå förefaller idén att inte använda internet, utan bygga upp ett helt eget digitalt nät märklig. Skulle man tvingas slänga alla radioapparater i återvinningen är jag rädd att effekten skulle bli att fler gav upp radiolyssnandet. Dessutom kommer på nytt glesbygden att få problem med lyssnande. Sveriges radio har tagit public service på allvar och står för ett brett, nyhetsinriktat och stundvis bildande utbud. Det vore tragiskt om färre lyssnade.
http://www.dn.se/arkiv/kultur/radion-drommer-dabdrommar-igen
http://tinyurl.com/nuyuqu2

King of Blues har dött


För tio år sedan hade vi BB King hemma hos oss i det svenska residenset i New York. Polarpristagaren var hedersgäst och gjorde det möjligt att bjuda musikfolk som annars knappast skulle bevärdigat Sverige med ett besök. (Det är så man måste arbeta för att vidga Sveriges kontaktytor och göra vårt land känt.)

BB King var en upplevelse genom sin varma person. Inte bara att han var bluesens störste, utan han ”bjöd på sig själv” i flera timmar. Talade med alla som ville, skrev autografer på skivfodral och spridde en fantastisk stämning.

Nu har han dött och hyllas berättigat över hela världen:
http://tinyurl.com/p6olwpp

New York etta på ännu en lista


Kanadensiska Martin Prosperity Institute är en tankesmedja kring vad som skapar välstånd och framgång. Institutet är känt för sina studier om den ökade segregationen i amerikanska städer. Och allra mest för sitt Global Creativity Index, där Sverige rankades etta:
http://martinprosperity.org/media/GCI%20Report%20Sep%202011.pdf

Institutet har nu skapat ett index över vilka städer i världen som har störst ekonomisk styrka. Man mäter ekonomiskt inflytande, finansiell styrka, konkurrenskraft, kapital och livskvalitet. New York hamnar först. Stockholm delar tiondeplatsen med Toronto.
http://tinyurl.com/q7zzqpu

Nya Whitney förvandlar New York


Vi hade förmånen att komma till Whitney Museum när de just öppnat sin nya byggnad på Gansevoort Street. Det nya museet är årets konsthändelse och invigningsutställningen America Is Hard to See ger en överblick över amerikansk konst. Bäst att köpa biljett i förväg:
http://whitney.org

Nya Whitney är också ett exempel på hur New Yorks trygghet gjorde det möjligt att förändra Meatpacking District och hur sedan kultur och turism lyft hela stadsdelen. I mitten på 90-talet var Meatpacking slakteriernas hemvist på dagarna och de prostituerades och knarkhandlarnas på nätterna. Så kom den nya trygghetspolitiken, restaurang Pastis öppnades och blev snabbt populär. Sedan kom gallerier och modebutiker. Samt en ny park, The Highline. Detta skapade grunden för nya hotell, bostads- och hotellskrapor.

Och nu kan man konstatera att stadens tyngdpunkt i hög grad förskjutits ”downtown”.

Film i sommarnatten


New York är alltför varmt på sommaren, men kvällarna kan vara fina. New York har den speciella företeelsen rooftop films, där man sitter på tak i kvällsvärmen och ser film. En upplevelse.
http://tinyurl.com/pv78d3n

Den 29 maj öppnas Rooftop Films och då visas också den svenska kortfilmen ”Kung Fury” av David Sandberg:
http://tinyurl.com/oz7luce

En hamburgare för 295 dollar?


Serendipity3 är ett klassiskt Manhattan-café, inriktat på smaskiga efterrätter:
www.serendipity3.com

Men stället har också hamburgare, i  vanligt prisläge kring 15 USD. Och så sin specialare ”Le Burger Extravagant” för 295 USD. Den är gjord på grottlagrad japanskt wagyubiff, tryffelsmör, handgjord cheddarost, svart tryffel, vaktelägg. Och ovanpå rysk kaviar. Hamburgaren hålls ihop av en tandpetare i guld.

I priset ingår en donation till Bowery Mission som arbetar för hemlösa. Man måste beställa två dagar i förväg.

Vegetariskt i New York


New Yorks stjärnkrögare Jean-Georges Vongerichten startar nu en veganrestaurang – ett tecken på vad som är på gång i krogvärlden. Den kommer att heta ABCV och ligga på 38 E19th Street, vid Union Square.

Den som vill veta mer om vegetariska krogar i New York kan läsa ett nytt inlägg på min hemsida:
https://www.wastberg.se/newyorktips.php#section0

Obama-krogen


Jag har tidigare skrivit om Estela, en krog som snabbt blev populär därför att Michelle Obama varit där två gånger och presidenten själv en. Den ligger på 47 East Houston, en tämligen oansenlig adress och den syns knappt från gatan. Inredningen är enkel.

Maten är god och intressant i sina kombinationer. Estela kom just med på en lista över världen hundra bästa restauranger. Det är nog att ta i, men den är väl värd ett besök:
www.estelanyc.com

Primörsoppa på sparris


Vi bor  på Fårö sommartid. Och på Gotland odlas grön sparris i mängd. Här ett recept på sparrissoppa (4 personer).

2 knippor grön sparris
1 liten purjolök
Olivolja
1,5 dl vitt vin/eller 0,5 dl sherry
5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl grädde
Svartpeppar
Räkor eller kräftstjärtar
Körsbärstomater
Parmesanost

Skär purjolök och sparris i små bitar. (Spara 6 sparristoppar, klyv och koka för sig.)
Fräs upp purjo och sparris i en gryta. Häll på buljong och koka i tio minuter. Häll i vinet. Häll av det mesta av spadet (spara) och kör purjo/sparris i en mixer. Häll tillbaka i spadet.  Häll i grädden.
Häll upp soppan i tallrik och lägg i tomaterna i bitar, lite rivet citronskal, räkor/kräftstjärtar (bara några få) och sparrisknopparna. Lägg över lite riven ost och ha i svartpeppar.

Svenskt i New York


Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter.
http://www.swedennewyork.com

Barytonsångaren Magnus Billström (senast på Stockholmsoperans Othello) medverkar vid en konsert med musik av Clara och Robert Schumann den 1 juni, inom ramen för New York Poetry and Song
http://newyorkpoetryandsong.org

Legendariska Siri Berg, 94, är med i en grupputställning på Hionas Gallery, 124 Forsyth från den 4 juni
http://www.hionasgallery.com/Siri_Berg.php

Seinabo Sey spelar två konserter i New York i slutet av maj: den 27 maj på Webster Hall och den 30 maj på Music Hall of Williamsburg
http://www.songkick.com/artists/8258588-seinabo-sey

Roy Anderssons film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” visas på Film Forum mellan den 3-16 juni. Dessutom visas ett retrospektiv av hans filmer på Museum of Arts and Design mellan den 29 maj och 27 juni.
http://tinyurl.com/px4juzu

Svenska artisten The Tallest Man on Earth spelar på Beacon Theatre den 3 juni.
http://tinyurl.com/osyk2e5

Electropopbandet Little Dragon från Göteborg spelar på Brooklyn Bowl den 5 juni.
http://www.brooklynbowl.com/event/784985-little-dragon-brooklyn/

Gruppen ”Pontus Lidberg Dance” uppträder på The Joyce Theater den 6 och 7 juni.
http://tinyurl.com/on6zr6m

Svenska gatucirkusen Magmanus uppträder under International Festival of Arts and Ideas i New Haven, Conneticut den 13 och 14 juni.
http://artidea.org/magmanus

Tove Lo spelar två konserter i New York i juni: den 13 juni på Jones Beach Theater i Wantagh och den 15 juni på Music Hall of Williamsburg.
http://www.songkick.com/artists/7561184-tove-lo