Nyhetsbrev 27 APRIL 2015

USA-ekonomin fortsatt positiv

Sverige måste skaffa sig en sammanhållen ekonomisk politik


Hillary Clinton inte självklar


Varför är det så svårt att komma överens i politiken?


Politiken dålig på framtiden


KGB (krog) lägger ner, äntligen


Medierna: Kunskapsklyftan leder till politisk klassklyfta


Farligt i Stockholmsnatten. Tryggt i New York.


Björn Jakobson –  en ”amerikansk” svensk affärsman


Svenskar studerar helst i Kalifornien


Vad ska man se på teater i New York just nu?


Nya krogar i New York


Svenskt i New York

USA-ekonomin fortsatt positiv


När man befinner sig i New York ser man byggkranar överallt. New York har i och för sig relativt hög arbetslöshet – men det beror på att staden är en magnet och många flyttar in.

Investeringarna är stora och den starka dollarn tycks inte minska turismen. Men den dollarns styrka gör att amerikansk export blir svårare. Det troligaste är att dollarn fortsätter att stärkas något.

Amerikanerna ser enligt flera undersökningar mer positivt på den ekonomiska framtiden är tidigare. Fler köper bilar, lånar pengar, skaffar ny bostad. Det är goda signaler.

Samtidigt står den amerikanska ekonomin inför en svår situation när man framåt hösten sannolikt höjer räntan och dessutom behöver börja minska statsskulden något. Enbart vetskapen om detta tycks ha minskat tillväxten.
 

Sverige måste skaffa sig en sammanhållen ekonomisk politik


Den svenska ekonomiska politiken är inte konsistent. Å ena sidan har vi minus-ränta vilket stimulerar till mer lånande och missgynnar sparandet. Å andra sidan söker regeringen och finansinspektionen efter möjligheter att ”hejda lånebubblan”.

Å ena sidan försöker riksbanken med sin räntepolitik stimulera ekonomin. Å den andra bedriver regeringen – påhejad av oppositionen – en restriktiv finanspolitik. Regeringen vill visserligen ersätta överskottsmålet i budgeten med ett balansmål, men även detta innebär att vi de närmaste åren måste skära ner i statens utgifter. Med överskott i bytesbalansen, låg inhemsk tillväxt och hög arbetslöshet borde Sverige låta budgeten gå med underskott en tid för att få fart på tillväxten – som faktiskt har varit negativ (per capita) sedan 2007. Troligen kommer i stället stora skatteökningar i höst för att finansiera offentliga åtaganden.

Att statsmaktens delar drar åt olika håll försvårar den nödvändiga stimulansen av ekonomin.

Hillary Clinton inte självklar


När man befinner sig i den amerikanska mediemiljön är det inte så självklart att Hillary Clinton blir nästa amerikanska president. Det framstår inte ens som alldeles säkert att hon kommer att bli den demokratiska presidentkandidaten. Dock används inte könet eller åldern mot henne – åtminstone inte i den offentliga debatten. 

Dessutom tycker amerikaner inte om politiska dynastier. Jag har skrivit några rader om presidentvalet:
tinyurl.com/mvzq7x6

Varför är det så svårt att komma överens i politiken?


Trots att Sverige har stora problem som kräver långsiktiga lösningar – t ex skattefrågan och bostadskrisen – tycks det ovanligt svårt att komma överens över de politiska blockgränserna.

1992 – när räntan blev 500 procent och Sverige förgäves försvarade sin växelkurs – kunde den dåvarande borgerliga regeringen och den socialdemokratiska oppositionen bli överens om den ekonomiska politiken, viktiga strukturreformer och besparingar.

Jag var inblandad i detta och tillsammans med Bengt Dennis, PO Edin och Mona Sahlin diskuterar vi på ett s k ”vittnesseminarium” på Södertörns högskola vad som hände.
http://tinyurl.com/pqj67cn

Min uppfattning är dels att socialdemokraterna efter många års regeringsinnehav kände det som att de fortfarande styrde landet. De kände också ett stort ansvar. Dessutom fanns då personliga band som skapade ett förtroende. Fler kände varandra över blockgränserna. Det skulle vi behöva också idag.

Politiken dålig på framtiden


Att hantera framtiden är svårt för varje regering. De omedelbara kriserna och problemen kräver det mesta av energin. Att sätta av tid för att tänka på vad som ska hända efter nästa val lyckas sällan.

Alliansregeringen misslyckades i huvudsak med att ta itu med de riktigt långsiktiga frågorna. Jag satt själv i Globaliseringsrådet. Det producerade 35 gedigna underlagsrapporter och ett slutbetänkande om hur Sverige skulle förändras för att klara sig i den nya globala konkurrensen. Sedan arbetade Framtidskommissionen och tog också fram mycket användbart material. Mycket lite användes dock.

Den nuvarande regeringen gör nu ett ambitiöst försök. Det leds av Kristina Persson, och hon har en bra och självständig position i regeringen. Men svårigheten är att få in de långsiktiga förslagen i ”linjen”. Svensk statsförvaltning och svenska departement präglas fortfarande av stuprörstänkande. Särskilt problematiskt kan det vara för en minoritetsregering. Och den trista polariseringen i politiken gör sitt till för att sätta det långsiktiga på undantag.

Dagens Nyheter hade nyligen ett intressant reportage om detta.
http://tinyurl.com/n8fxdns

KGB (krog) lägger ner, äntligen


Äntligen lägger baren KGB på Malmskillnadsgatan 55 i Stockholm ner. Det har varit ett populärt ställe med intressant musik. Men det är djupt obehagligt att bjuda in människor till en plats med namn efter en av världens värsta mördarorganisationer, fylld med kitsch med Lenin, hammaren och skäran; personer och symboler som representerar en blodig diktatur.

Lyckligtvis är vi långt från att någon öppnar Gestapo med hakkors och bilder av Hitler och Goebbels, men tanken är densamma.

Beslutet att lägga ner KGB kom samtidigt som Mikael Wiehe meddelade att han är stolt över att ha fått Jan Myrdal-sällskapets Stora Leninpris. Naiviteten är stor.

KGB efterträds av en baren Melt, inspirerad av förbudstiden i New York och med en amerikansk meny. Långt bättre.
http://www.meltbar.se

Medierna: Kunskapsklyftan leder till politisk klassklyfta


Jag ägnar ju en stor del av min tid åt att leda en statlig utredning: 2014 års demokratiutredning: Delaktighet och jämlikt inflytande. 
www. demokratiutredningen. info

Vi ser betydande klyftor i det politiska inflytandet, bl a i valdeltagandet, men också i mediekonsumtionen. I anslutning till en rapport som medieprofessorn Jesper Strömbäck gjort åt utredningen skrev han och jag en artikel i Dagens Nyheter:
http://tinyurl.com/obgy6rp

Den handlar om det nya medielandskapet, som leder till att allt fler vistas i mediala ekokammare, där de får sina uppfattningar bekräftade och sällan ifrågasatta. Vi ser det också i USA och liksom i Sverige leder det till en ökad politisk polarisering.

De som väljer bort traditionell TV och tidningar kommer också att få mindre kunskaper i samhällsfrågor och tenderar att vara mindre politiskt aktiva. De klyftor som uppstår riskerar att förstärka andra socioekonomiska skiljelinjer. Det går inte att moralisera över människors val, men den nya situationen ställer krav på public service och på skolan.

Farligt i Stockholmsnatten. Tryggt i New York.


Fadde Darwich, vakt och nattklubbsprofil, ger i Aftonbladet råd om hur man inte ska råka illa ut sent på kvällen i Stockholm: ”Om du måste gå någonstans, gå inte på några smågator. Gå där det är belyst och där det är folk.”

Just så lät det när man fick råd av New Yorkbor för 25 år sedan. Idag behövs inga sådana råd. Staden är en av de tryggaste.

En inblick i det korrupta och våldsamma New York för drygt 30 år sedan får man i den nya filmen A most violent year (New York City 1981. A dangerous time to build an empire.)
http://www.sf.se/filmer/A-most-violent-year/

Det är värt att öppna länken nedan som visar hur brottsligheten i New York minskat med 75-80 procent. Med en politik som syftar till att hindra brott går det att förändra verkligheten – och skona människor från att bli brottslingar och brottsoffer. Man ska inte behöva få råd om hur man klarar sig helskinnad i Stockholmsnatten!
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Björn Jakobson –  en ”amerikansk” svensk affärsman


Björn Jakobson – grundaren av Babybjörn – lämnar vid 80 år ålder som operativ chef för konsthallen Artipelag. Vilket inte innebär att han drar sig tillbaka. Han är på många sätt en ”amerikansk” affärsman.
http://mitti.se/nu-sager-bjorn-adjo-till-sin-baby/

Björn Jakobsons bärselar har slagit i hela världen. Jag gick en gång tillsammans med honom en söndagsförmiddag i Central Park i New York. Mängder av unga föräldrar bar sina barn i babybjörn-selar. Björn gick fram till några och sa:
– I’m the founder of Babybjörn. How do you like the product?

Amerikaner älskar sådant. Dessutom är Björn Jakobson en person som på amerikanskt sätt vill ”pay back to the society”. Han har använt en hel del av de pengar han tjänat till att, tillsammans med sin fru Lillemor, bygga upp en fantastisk konsthall, Artipelag på Värmdö:
www.artipelag.se

Svenskar studerar helst i Kalifornien


Inte på någon högskola utanför Sverige går så många svenskar som på Santa Monica College i Los Angeles.  USA är det land där svenskar helst studerar och Kalifornien är populäraste studiedestinationen. Tvåa kommer New York.
http://www.blueberrysprak.nu/blogg/svenska-studenter-valjer-kalifornien

I förra nyhetsbrevet skrev jag om det förändrade studiestödet för den som studerar utomlands. Jag missade dock att CSN infört ett nytt merkostnadslån som gör att det blir lättare att låna också till höga studieavgifter – som i USA.
http://www.csn.se/utomlands/nya-regler

Den som vill studera i USA och inte riktigt har råd kan ofta efter ett år på sin högskola söka stipendium hos skolan. Och sedan finns andra stipendier för den som vill studera i USA, som t ex detta från kvinnoorganisationen Swea i New Jersey
http://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship/ 

Vad ska man se på teater i New York just nu?


Själva var vi häromdagen på Clinton – The Musical. Den var rätt kul, inte minst tack vare sin aktualitet.

Av de stora musikalerna är det Book of Mormons, som gått några år, som är bäst.  An American i Paris har fått mycket fina recensioner. A Gentlemans Guide to Love and Murder är den bästa av de nya.

Sedan får man inte missa The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Det är bland de bästa teaterföreställningar vi någonsin sett:
http://www.curiousonbroadway.com

Nu har Den besynnerliga händelsen med hunden mitt i natten satts upp på Stockholms stadsteater. Också i en bra tolkning:
http://tinyurl.com/lyg4wgk
 

Nya krogar i New York


Jag skriver normalt inte om New Yorks riktiga toppkrogar – 11 Madison Park, Per Se, Jean Georges, Le Bernardin – utan om lite mindre och ofta lite mindre uppstilade ställen.

De mest populära just nu – alla alldeles utmärkta – är

Bâtard i Tribeca. Gränsar till finkrog och har riktig höjdarmat.

Cherche Midi på Bowery. Just kring Bowery öppnas det rader av hyggliga restauranger just nu.

Dirty French, som – med sin goda stämning och blandning av franskt, vietnameiskt och marockanskt på menyn – har fått snabbt genomslag.

Santina i Metapacking District, En prisad glasbur med utmärkt italiensk mat.

Och så får man inte glömma The Polo Bar, som drivs av Ralph Lauren och ligger vid deras butik, på 1 E 55th Str. Den hyllats som en riktig toppenrestaurang. Jag delar inte den uppfattningen. Servicen är fantastisk. Inredningen lite av brittisk herrklubb. Maten inte speciellt innovativ.

Det som gör att stället blivit så inne – man måste vara ute en månad i förväg för att få bord – är att kändisar som Martha Stewart, Rihanna och Michael Bloomberg setts där. Den har blivit lite av ”power place”.

Svenskt i New York


Det här är bara ett litet urval av det svenska i New York just nu. Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter.
http://www.swedennewyork.com

Att Frieze Art Fair New York håller på att ta över som den främsta moderna konstmässan i New York har ännu inte upptäckts av svenska gallerier. I år (14-17 maj) är endast Malmögalleriet Johan Berggren Gallery och Per Skarstedts New York-galleri Skarstedt representerade.
www.Friezenewyork.com

På den pigga och exklusiva designmässan Collective Design Fair som pågår, i Tribeca,  parallellt med Frieze, finns svenska Modernity med:
http://collectivedesignfair.com
www.modernity.se

Johan Wahlström ställer från den 8 maj ut på Van Der Plas Gallery på heta gallerigatan Orchard Street
http://vanderplasgallery.com/johan-wahlstrom/

Den 4 maj kan man få höra bl a Ack Wärmeland du sköna när gitarristen Mattias Jacobsson Schulstad framträder på Poisson Rouge, 158 Bleecker St.
http://lepoissonrouge.com/lpr_events/mattias-jacobsson-schulstad-may-4th-2015/

Chalmers i Göteborg är ett av Sveriges främsta universitet. Rektor Karin Markides presenterar Chalmers framtidsplaner den 20 maj på kvällen på The Red Roster i Harlem. Vill man vara med ska man kontakta birgitta.rorsman@chalmers.se

Svenska hårdrocksbandet Europe har konsert på Irving Plaza den 30 april.
http://www.ticketmaster.com/Europe-tickets/artist/899275

Claudia Eriksson visar sin första kortfilm, Enigma, på School of Visual Arts Theatre, 333 W 23rd Str, den 21 maj.
http://www.claudineeriksson.com/

Nu finns det svenska, exklusiva, varumärket Li Vess också i New York. Kavajer och kostymer för kvinnor finns nu på Yuta Powell,  19 E 75th (vid Madison Ave).
www.livess.se
http://yutapowell.com

Seinabo Sey spelar den 27 maj på Webster Hall och den 30 maj på Music Hall of Williamsburg
http://www.songkick.com/artists/8258588-seinabo-sey

Tyvärr har det svenska deltagandet på designmässan ICFF minskat år för år.
Svenska Kasthall och Kinnarps ska dock medverka och bjuder in till kickoff den 13 maj.
http://www.eventbrite.com/e/kasthall-kinnarps-icff-event-tickets-16335909144