Dollarn kommer att fortsätta stärkas
Demokratierna tappar mark
Afrikanska besvikelser
Journalistkrisen, sociala medier och demokratin
Valmyndigheten behövs
Dyrare för svenskar att läsa i USA
Göran Rosenberg lovordad i USA
Positiva polisnyheter från New York
April i New York
Fåfängans gallerier
New Yorks bästa krogar just nu
Martha Stuart öppnar café
Svenskt i New York
Dollarn kommer att fortsätta stärkas
Dollarna är nu likvärdig med Euron och vi får betala drygt 8.50 kr för en dollar. Att spå om valutor är vanskligt, men denna riktning är vad jag pekat på i detta nyhetsbrev ganska länge.
Orsakerna till att dollarn sannolikt kommer att fortsätta stärkas är ganska naturliga: Den amerikanska ekonomin går bra i förhållande till omvärlden. När ränteökningen kommer någon gång i höst innebär det att man får bättre betalt för att hålla dollar. Och viktigast är att dollarn fortsätter att vara världens mest likvida valuta. De flesta affärer görs i dollar.
Med minusräntan försöker den svenska riksbanken att ytterligare försvaga kronan, främst mot euron. Syftet är att göra importen dyrare, vilket statistiskt drar upp inflationen. Samtidigt gynnar det svensk exportindustri.
Det är vällovligt, men jag betvivlar att det fungerar. Den svenska kronan är en liten, inte särskilt likvid, valuta. Riksbankens manövrar kommer att ha marginell effekt på kronkursen. När inte Schweiz klarade att kontra marknaden, är det osannolikt att Sverige ska göra det.
Demokratierna tappar mark
Samtidigt som de flesta internationella rubriker är dystrare än på mycket länge, tycks en del se att demokratin gör landvinningar. Så är det tyvärr inte.
En av de främsta forskarna på detta område, Larry Diamond på Stanford University, har gjort en noggrann och läsvärd genomgång som visar att utvecklingen mot fler demokratier bröts 2006. Sedan dess har antalet stater med demokratiska val, yttrandefrihet och garanterade rättigheter för minoriteter minskat.
I vår relativa närhet kan vi se utvecklingen i Ryssland och Turkiet, liksom hur EU-landet Ungern nu leds Viktor Orbán, som prisar auktoritärt styre samt försvagar domstolarnas och mediernas ställning.
Att USA bytt spridningen av demokrati till kampen mot terrorism, som främsta prioritet för sin utrikespolitik, kan ha påverkat.
http://www.journalofdemocracy.org/sites/default/files/Diamond-26-1.pdf
Afrikanska besvikelser
Frihetskampen i södra Afrika har på flera håll – Botswana är det viktiga undantaget – slutat i moll.
Som 25-åring gav jag ut en bok om frihetskampen i Angola, den som fördes mot den portugisiska kolonialmakten. Detta efter att ha följt FNLA-gerillan in i landet. Det var inte den motståndsrörelsen som segrade, utan den kommunistiska MPLA. De regerar fortfarande – i den djupaste korruption. Angola har världens högsta barnadödlighet – samtidigt är det ett mycket rikt land med koppar, diamanter, olja. Den lilla gruppen av parti- och regeringsfunktionärer vadar i pengar.
http://tinyurl.com/qfs92as
Också i Sydafrika finns många besvikelser, främst korruptionens gissel men också bristande pressfrihet. Den tidigare DN-journalisten Disa Håstad har skrivit en nytänkande bok om detta ”Brusten regnbåge. Mandelas krossade dröm.”
http://tinyurl.com/pnfvb85
Sverige gjorde ett misstag när Sydafrikas ekonomiska utveckling ledde till att landet inte längre betraktades som u-land. Då kunde inte kontakter och stöd länge bekostas av biståndsbudgeten och rullgardinen drogs ner. Därmed minskade kontakterna, också med de frihetligt och liberalt inriktade personerna och rörelserna.
Journalistkrisen, sociala medier och demokrati
Antalet journalistjobb minskar varje år med flera hundra. Samtidigt utbildas ca tusen journalister varje år. 125 lokalredaktioner har försvunnit på tio år. Åtskilliga kommuner kontrar med att bygga upp informationsavdelningar. Det är dock skillnad på lokal bevakning av kommunen från medborgarnas perspektiv och information från kommunledningens. Detta är ett demokratiskt problem.
http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/kommunikatorerna-blir-fler-och-journalisterna-farre
I 2014 års demokratiutredning – som jag ägnar mycket av min tid åt just nu – har vi lagt ut forskaruppdrag kring detta. Här en intervju med professor Jesper Strömbäck:
http://demokratiutredningen.info/2014/11/07/intervju-med-jesper-stromback/
En majoritet av förstagångsväljarna i senaste valet uppgav ”Facebook” som sin främsta informationskälla. Sociala medier innebär nya möjligheter att själv gräva och skaffa kunskap. Men ett politiskt problem är att vi genom sociala medier lätt förstärker vår världsbild. De sorterar oftast inlägg så att det man gillar kommer högst i flödet. Till förfång för ifrågasättande och vidare utblick. Och vidare utblickar är vad vi skulle behöva i Sverige idag.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/alltfler-befinner-sig-i-mediebubbla
Jag skriver också själv om detta i tidskriften Axess:
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=2387#
Valmyndigheten behövs
Departement har sina egna program och värderingar – oavsett vilken regering som sitter. Vilket inte innebär att tjänstemännen i kanslihuset skulle vara illojala; det är de inte. Finansdepartementet vill gärna lägga ner ”småmyndigheter”. Nu är det möjligt att Valmyndigheten läggs ner och uppgiften att anordna allmänna val överförs till Riksskatteverket. Demokratiminister Alice Bah-Kunke tycks dock vilja ha den kvar, vilket är bra.
Val och skatteindrivning är olika saker. Det är också centralt att valen arrangeras av en myndighet som står fri, inte har något annat fokus än just detta och vars uppgifter inte kan sammanblandas med annat.
I stället borde man gå den andra vägen – att vidga Valmyndighetens uppgifter och ge den i uppdrag att upplysa om hur val går till och att försöka öka valdeltagandet bland dem som i dag inte röstar.
http://www.dn.se/debatt/skadligt-for-demokratin-att-lagga-ned-valmyndigheten/
Dyrare för svenskar att läsa i USA
Närmare 30.000 svenskar studerar utomlands varje år. USA är det populäraste studielandet med 6000 studenter.
Nu har Centrala Studiemedelsnämnden, CSN, beslutat att studiebidragen inte längre ska ta hänsyn till kostnaderna i studielandet, utan ska vara lika för alla länder. Det innebär en sänkning av studiebidraget med upp till 25.000 kr/år för USA-studeranden
http://www.csn.se/utomlands/nya-regler
Det är beklagligt. Att göra det viktigaste landet för utlandsstudier dyrare gör att det i än högre grad är de studenter vars föräldrar har råd som kan studera i USA. Sverige borde göra tvärtom och inrätta bra stipendier för utlandsstudier.
Här finns en bra länk för den som vill plugga i USA:
http://allastudier.se/tips-o-fakta/17-studera-i-usa/
Göran Rosenberg lovordad i USA
Göran Rosenbergs bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” är en enligt min mening en närmast obligatorisk läsning.
http://tinyurl.com/q5lyawn
Den har nu kommit i engelsk översättning:
http://www.amazon.com/Brief-Stop-Road-Auschwitz/dp/1590516079
Boken har fått välförtjänta lovord från Roger Cohen i New York Times: It ”is the most powerful account I have read of the other death – the death after the camps, the death from damage that proves insuperable, the death that in this case comes 15 years later.”
http://tinyurl.com/nl359ur
Göran Rosenberg kommer att tala om boken bl a i San Francisco och New York (20 april):
https://www.jccsf.org/arts-ideas/lectures/history-current-affairs/goran-rosenberg/
http://www.scandinaviahouse.org/programs_lectures_literary_upcoming.html
Positiva polisnyheter från New York
Rapporterna från polisen i New York är nästan hela tiden positiva. Antalet fotgängare som dött i trafiken är de lägsta i historien. Antalet mord var 1990 2.262 och har sjunkit till 332 förra året. Och nu fortsätter de att minska.
New York-polisen befinner sig i konflikt med den nye borgmästaren Bill de Blasio, som inte på samma sätt som sina företrädare ställer upp bakom polisen och som lierat sig med den manifeste poliskritikern Al Sharpton. Det är oroande. Men fortfarande fungerar de reformer som borgmästaren Rudy Giuliani genomförde.
Det är värt att ägna en stund åt den här statistiken:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf
En viktig del i framfångenär decentralisering och öppenheten. Det finns 98 polisdistrikt i New York och varje lokal polischef är ansvarig för att brottsligheten inte ökar. Medborgarna kan lätt följa brottsutvecklingen i de egna kvarteren. Det leder till ett politiskt tryck. I Sverige går man nu åt andra hållet. Polisen centraliseras och besluten kommer längre från medborgarna.
April i New York
New Yorks april börjar med Easter Parade den 5, där den som vill kan sätta på sig festkläder och extravagant hatt och gå mellan 49:e och 57:e gaten på Fifth Avenue.
Kring påsk är det arrangerad ägg-jakt för barn i New Yorks lekparker:
http://nyc.mommypoppins.com/ny-kids/a-baker8217s-dozen-egg-hunts-for-nyc-kids
Och månaden kan avslutas på Brooklyn Botanic Garden den 25-26 april med 200 blommande körsbärsträd och hela 60 olika arrangemang.
Ett bra sätt att hålla koll på alla sorts New York-aktiviteter är att titta in på
http://www.events12.com/newyork/
Fåfängans gallerier
I USA talar man om ”vanity galleries”, gallerier där konstnären betalar för att ställa ut. Sådana finns också i Sverige. Agora Gallery i galleridistriktet i Chelsea erbjuder mot betalning del i gruppshow eller – ännu dyrare – separatutställning.
Det går att förstå konstnärer som inte blir accepterade på de vanliga gallerierna, men ändå vill ställa ut. Dock vet den mer insatta konstpubliken vad det handlar om. Och konsttidskrifter eller t ex New York Times skriver aldrig om utställningar på Agora Gallery eller något annat vanity gallery.
http://www.renee-phillips.com/vanity-galleries/
New Yorks bästa krogar just nu
”The four star club” är de sex restauranger som fått fyra stjärnor i New York Times de senaste åren.
De sex är: Eleven Madison Park, Jean-Georges, Per Se, Le Bernardin, Del Posto och Sushi Nakazawa.
USA:s främsta utmärkelser till restauranger, kockar, krogmiljöer m m är The James Beard Awards. I år finns Batard (Tribeca) och Cosme (Flatiron) nominerade som bästa nya restauranger. Flera kockar och krogar från New York finns nominerade i olika kategorier:
http://tinyurl.com/ofqrk42
Martha Stuart öppnar café
The Starret-Lehigh Building i Chelsea, 601 W 26th Street, har en osedvanligt vacker industriarkitektur. Från att ha varit industri och lager är huset nu hemvist för olika kreativa företag. Själva har vi varit på Martha Stuarts kontor.
http://www.mksdarchitects.com/the-starrett-lehigh-building-spotlight/
Nu har Martha Stuart öppnat en liten kaffebar i husets lobby. Ser inte mycket ut, men värd att besöka för att se lite av huset.
Svenskt i New York
Här följer ett urval av det svenskrelaterade som just nu är på gång i New York. Den som vill veta mer kan följa det svenska generalkonsulatet på facebook, instagram och twitter. De går att nå via:
http://www.swedennewyork.comhttp://twitter.com/swedennybiz
Tre svenska filmer kommer att visas under Tribeca Film Festival den 16-26 april. ”Stranded in Canton” av Måns Månsson och kortfilmerna ”Gilla” och ”Catwalk”.
http://tribecafilm.com/festival
August Strindbergs Drottning Kristina går några dagar till på Gene Frankel Theatre
http://www.genefrankeltheatre.com/currentshow2015/strindberg2015kristina.html
En”Sample Sale” av svenska modemärken som Yngmar och Whyred hålls i Galore Groups Showroom 152 W 36th, Suite 806 den 8-9 april.
http://galoregroupe.com
Två svenska filmer visas på Scandinavia House:”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Felix Herngren den 25 och 27 mars samt ”Återträffen” av Anna Odell den 8 och 10 april.
http://www.scandinaviahouse.org/programs_films_upcoming.html
Det svenska klädmärket ”Elsa and Me” har pop-up shop på Roger Smith den 4-31 mars.
http://elsaandme.com/blogs/empop
Indiepopbandet Makthaverskan spelar på baren Saint Vitus i Brooklyn den 6 april.
http://www.ticketfly.com/event/807855?utm_medium=api
Onsdagen den 8 april håller utbildningsföretaget Svenska Distans två om flerspråkighet hos barn som har svenska som modersmål.
http://www.svenskadistans.se/nyheter/new-york/
Svenska artisten Jozé Gonzales spelar på Music Hall of Williamsburg den 8 april och Webster Hall den 10 april.
http://tinyurl.com/nefw2gg
Gruppen Curious Chamber Players uppträder på tonsättarfestivalen MATA Festival den 14 april.
http://thekitchen.org/event/mata-17th-annual-festival-of-new-music
Den 8 april deltar Maria Lind, chef för Tensta Konsthall, i ett panelsamtal på e-flux:
https://www.facebook.com/events/539240896216896/