Nyhetsbrev 26 FEBRUARI 2015

Från 500 procent till nollränta

Nollräntans långsiktiga skadeverkningar


Amerikanska investerare väljer Europa


Allt fler nya jobb i New York


Folkmord på assyrierna inför en tigande värld


Antisemitismen – svensk blind fläck. Men det finns motkrafter


Fanatisk extremism är inget nytt


Central Park på natten


Only in New York…


Martini Week in New York


Bra, men inte värd en omväg


Kändisar och krogar


Svenskt i New York

Från 500 procent till nollränta


Stefan Ingves, riksbankschefen, var chef på finansdepartementets finanspolitiska avdelning när jag var statssekreterare i finansen. Vi fick uppleva 500 procents ränta. Nu har Ingves beslutat om minusränta. Otvivelaktigt en resa.

Minusränta – som vi inte är ensamma om – utgår från att inflationen måste vara minst två procent för att människor ska vilja upprätthålla sin konsumtion. Annars väntar man, eftersom allt blir billigare och därmed avstår företagen från att investera och vi får en nedåtgående spiral i ekonomin.

Men frågan är om orsakssambanden fortfarande ser ut på det sättet. Att oljepriserna sjunker på grund av nya utvinningsmetoder dämpar knappast konsumtionslusten, tvärtom. Och mycket av prisfallen beror på ny teknologi. Att plattTV eller mobiltelefon blir billigare gör inte att vi väntar med inköp.

Därför är det tveksamt om nollränta leder till den önskade inflationen. USA har i åratal låtit ”sedelpressarna” gå på högvarv och Europeiska centralbanken har just satt igång sina. Därför finns det mer billiga pengar än någonsin, men de leder inte till mer konsumtion, utan styrs främst mot fasta tillgångar, mest fastigheter. När sedan något händer – ett krig i vårt närområde eller något vi inte kan gissa idag – står vi med en punkterad bubbla.

Det finns behov av en ny ekonomisk teori på detta område.

Nollräntans långsiktiga skadeverkningar


Sverige behöver på sikt sparande. En del av det vi producerar måste investeras långsiktigt. Individerna blir också friare om de kan spara och sätta av pengar.

Därför är existensen av en sparandekultur en viktig del i ett friskt samhälle.

När vi nu närmar oss en situation där man får betala för att spara lärs en ung generation att sparande är av noll värde. Den nedbrytning av sparandekulturen, som sedan länge är på gång, accelererar.

Jag har tidigare varit emot det norska systemet med särskilda stimulanser för ungdomars bosparande, eftersom jag inte tycker att staten ska gå in och detaljstyra i olika system. Men nollräntan har fått mig att ändra åsikt.

Amerikanska investerare väljer Europa


Flera kontakter inom finansvärlden i USA talar om att släppa amerikanska tillgångar och köpa europeiska. Detta trots att ekonomin i USA går så mycket bättre än den europeiska. Så här resonerar de: USA har tack vare den expansiva penningpolitiken klarat ekonomin men likviditeten är stor. Det driver upp aktiekurser och tillgångsvärden alltför mycket. Dessutom blir dollarn allt starkare. Europa har under den långa nedgången blivit ”billigt” och investerarna tror att den europeiska ekonomin nu nått botten.

Sverige har liksom USA klarat sig bra ur den ekonomiska nedgångsperioden. Det är inte hit de amerikanska pengarna kommer att söka sig.

Allt fler nya jobb i New York


Jobbtillväxten i New York är den högsta på 50 år. Det nya är att jobben inte kommer i finanssektorn, som tidigare varit stadens starkaste bransch. Nu är det en bredare tillväxt med tyngdpunkt i servicesektorn (ofta turistrelaterad) och IT-branschen. Också lönerna har ökat i staden. Främst är det vad som av stadens ”Independent Budget Office” kallas för ”midlevel jobs” som ökar. De beräknas stå för 42 procent av jobbtillväxten under de kommande fyra åren. Ett ”midlevel job” avlönas i New York med 50-100.000 USD om året (= 25-70.000 SEK i månaden).

Ändå ligger New York med sina drygt sex procents arbetslöshet lite sämre till än snittet i USA. Förklaringen är att så många just nu söker sig till staden för att få jobb.
 
New York visar på nytt sin vitalitet.
http://tinyurl.com/pur65qv

Folkmord på assyrierna inför en tigande värld


En av världens äldsta kulturer hotas av utplåning. De många assyrierna i Sverige kom ursprungligen ofta därför att skolor och kloster stängdes i Turkiet och assyrier trakasserades och förföljdes. Nu har situationen blivit än värre. Den assyriska huvudstaden Mosul i Irak har tagits över av ISIS som bränt ett av världens värdefullaste bibliotek, sprängt den urgamla kyrkan över profeten Jona.

Än värre är att tiotusentals assyrier korsfästs eller dödats på annat sätt, torterats, förts bort i slaveri, våldtagits. Assyrierna drabbades av folkmordet, Seyfo, i det Osmanska riket/Turkiet 1914-17. Att världen teg fick Hitler att tro att också utplånandet av judarna skulle kunna ske utan internationell uppmärksamhet. Efter Förintelsen sa omvärlden ”Aldrig igen”. Nu sker det – igen.
http://mobil.svd.se/opinion/dags-att-agera-nu-radda-assyrierna_svd-4363195

Antisemitismen – svensk blind fläck. Men det finns motkrafter


I amerikansk press förekommer nu Sverige (och speciellt Malmö) regelbundet i samband med uppgifter om antisemitism i Europa. Det är en allvarlig omsvängning – efter all positiv uppmärksamhet kring främst Raoul Wallenberg.

Direkt efter kriget blev Sverige en plattform för internationell nynazistisk propaganda. Personer som Einar Åberg och Per Engdahl spridde sitt giftiga budskap över världen. Det var starkt negativt för Sverige. Som poeten Stig Dagerman kommenterade i en av sina dagsverser (1950): ”Vår nya röst i världen/är en hyenas skall.”

Sverige saknar instinkt när det gäller att se antisemitism. Ett exempel är när Linköpings kommun finansierade att den ökänt judehatiske hiphopparen Daniel ”Dani M” Monserrat fick framträda inför ungdom i staden.  Dani M kommenterade därefter attacken i Paris på den konspiratoriska siten Vakna och ville inte utesluta att ”Rothschilds” låg bakom Paris-dådet.
http://www.corren.se/asikter/ledare/olle-wastberg-linkopings-svek-mot-raoul-wallenbergs-arv-7779783.aspx

Lyckligtvis finns det andra krafter. Den som vill uppmärksamma personer som når ungdom med toleransens budskap kan nu nominera till 2015 års Raoul Wallenbergpris:
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergs-dag/raoul-wallenbergpriset/

Fanatisk extremism är inget nytt


Expressens Kassem Hamadé mötte en ung IS-krigare och de blir vänner. Kassem frågar:

”- Nu har vi träffats några gånger. Du känner mig ganska bra och vi är vänner. Skulle du avrätta mig om du får order av din emir att göra det?
Han tittar upp på mig och utan tvekan säger han:
– Ja.”
http://www.expressen.se/nyheter/jag-fragade-om-han-skulle-avratta-mig/

Religiös och politisk fanatism förnekar sig inte. När jag satt i riksdagen för många år sedan frågade jag en riksdagsledamot från Vänsterpartiet Kommunisterna:

– Om ni nu skulle få majoritet och införa proletariatets styre så skulle jag ju fortsätta att motarbeta er. Vad skulle hända då

– Det måste du förstå att om proletariatet tagit makten, kan den inte återlämnas. Jag hoppas verkligen inte du gör något så dumt, för då måste du ju oskadliggöras.

Det var inget skämt. Yttrades av en folkvald i den svenska riksdagen i slutet av 1970-talet. Extremism är inget nytt.

Central Park på natten


Jag brukar avråda människor från att ge sig ut i Central Park mitt i natten. Men jag har själv sneddat genom parken närmare midnatt. Dock blev för någon vecka sedan en person rånad i parken, vid 90:e gatan vid 9-tiden på kvällen. Det blev rubriker i tidningarna. Jag är inte så säker på att det blivit rubrik på att någon blivit rånad på mobiltelefonen i Humlegården.

Polisarbetet har gjort New York till en trygg stad. För tjugo år sedan skulle det varit förknippat med direkt livsfara att ge sig ut i Central Park vid 4-tiden på morgonen.  En bloggare i New York Times berättar att han brukar träna i parken vid 4-tiden och blivit varnad av polisen – inte för kriminella utan för ugglor och prärievargar.
http://tinyurl.com/m58xs3k

Om New Yorks fantastiska framgång när det gäller att förhindra brott talar jag i ett pod-radioinslag producerat av den mycket viktiga tankesmedjan Tryggare Sverige:
http://tryggaresverige.org/003-newyork

Only in New York…


I New York finns allt för alla. T ex finns mängder med gatustånd där man säljer mat som är gjord på halalslaktat kött. Och nu finns också cannabis som av en ortodox rabbin har garanterats vara kosher.

Som New York Posts Cindy Adams alltid avslutar sina krönikor: ”Only in New York, kids, only in New York.”

Martini Week i New York


Andra halva av mars är sedvanlig ”Martini Week” på Manhattan.  Just på den här listan är många av de bästa barerna inte med som egna favoriter som PDT, Pegu Club, Monkey Bar, Flatiron Lounge.
http://www.thrillist.com/mcw2014

Bra, men inte värd en omväg


Om man finns i närheten av Union Square kan det vara bra att äta på tämligen nyöppnade Ribalta. Där åt jag nyligen den bästa Spagettoni al Pomodore jag någonsin ätit. Också pizzorna är utmärkta. Det är kanske inte en restaurang man går för att sitta en lång kväll eller reser långt till, men kvaliteten är hög.
www.ribaltapizzarestaurant.com

Kändisar och krogar


Kändisbesök driver New Yorks krogar. När Michel och Barack Obama i höstas oväntat dök upp på den lilla krogen Estela på Houston Steet blev det därefter under många månader nästan omöjligt att få bord.

Liklsom när Gwyneth Paltrow och Chris Martin åt middag på Bar Primi på Bowery för någon månad sedan. Nyligen gick Lady Gaga på nyöppnade Santina i Meatpacking, vilket omedelbart satte krogen på kartan.

Svenskt i New York


Nästa helg är det Armory Show, den årliga stora moderna konsthändelsen i New York. Många svenskar kommer på besök, men numera är det tyvärr få svenska gallerier som representeras. I år är det Wetterling och Nordenhake.
http://www.thearmoryshow.com

Kring Armory Show är det rader av ”Side Shows”. Bland annat stöder det svenska konsulatet ett ”Open Studio Event”, hos tre framstående svenska konstnärer – Anders Krisár, Matthias van Arkel och Cajsa von Zeipel – som har studios på 255 Canal Street.
http://tinyurl.com/lbpppya

Skulptören Agneta Gynning har soloutställning på Artifact på allt hetare gallerigatan Orchard Street 4-22 mars. 
http://tinyurl.com/l3htfhg

Barnteatern Teater Tre presenterar”Blocks” på Brooklyn Academy of Music (BAM) den 28 februari och 1 mars. 
http://tinyurl.com/oolkfwe

Indiepopbandet Makthaverskan från Göteborg har två konserter: 4 mars på Saint Vitus och 8 mars på The Studio at Webster Hall.
http://www.bandsintown.com/Makthaverskan

Singer-songwriter Alice Boman från Malmö spelar på Rough Trade i Brooklyn den 4 mars.
http://tinyurl.com/nemuxl8

Johan Wahlström är en av konstnärerna som ställer ut på Clio Art Fair 5-8 mars.
http://www.clioartfair.com/#!clio-art-fair-2015/c76d

Summerheart spelar på Baby’s All Right den 11 mars och på Pianos den 12 mars .
http://www.bandsintown.com/summerheart

 ”CHOICE”, svensk-amerikanska konstnären Michelle Preds fjärde soloutställning på Nancy Hoffman Gallery, visas 29 januari – 14 mars.
http://ow.ly/HMJAK

Kompositören och flöjtisten Elsa Nilsson släpper sin EP ”Växer” på Rockwood Music Hall den 14 mars.
http://www.elsanilssonmusic.com/

Pianisten Per Tengstrand spelar på Scandinavia House tillsammans med violinisten Christian Svarfvar den 19 mars.
http://tinyurl.com/mpt5wzj

Singer-songwriter Erik Hassle spelar på Irving Plaza den 25 mars.
http://www.songkick.com/concerts/22439978-broods-at-irving-plaza

Det här var ett urval av det svenskrelaterade som just nu är på gång i New York. Den som vill veta mer kan följa det svenska generalkonsulatet på facebook, instagram och twitter. De går att nå via:
http://www.swedennewyork.com