Har vi egentligen nolltillväxt?
Trots förbättringar i USA ser det mörkare ut i ekonomin
Medborgarskapstester i USA
Riv skiten! Nivån på stadsbyggnadsdiskussionen i Stockholm
Valdeltagande i USA och i EU-valet
Partipiskan och moralen
Chicago – ”Den nya staden”
Barack Obama – främling i Vita huset
Empire State Building – bok och färger
Recept på renfilé med tillbehör
Allt fler nya newyorkkrogar – och Batard är bäst
Kroghörn på Upper East Side
Svenskt i New York
Har vi egentligen nolltillväxt?
Sveriges ekonomi växer. Med viss stolthet har både Anders Borg och Magdalena Andersson kunnat peka på växande BNP. Sveriges tillväxt 2007-13 var 2,6 procent och Riksbankens prognos för 2015 är 2,6 procent.
Det är viktigt med tillväxt. Om inte kakan växer blir det allt mindre att fördela. Samtidigt är naturligtvis inte ekonomisk tillväxt det enda måttet på framgång för ett land. Den franske presidenten Sarkozy tillsatte en kommission som 2009 lämnade en rapport som visade att just stigande BNP inte behövde leda till t ex bättre hälsa eller andra välfärdsindikatorer.
Det nationella BNP-måttet är egentligen inte lika intressant som BNP per capita. Sverige har haft en ökad befolkning. Det har bidragit till landets ekonomiska tillväxt. Men mäter man BNP per capita har vi faktiskt haft negativ tillväxt sedan 2007. Det förvandlar politiken till ett nollsummespel.
Det är bra att SCB nu redovisat BNP per capita. Det sätter strålkastarljuset på att de som står för befolkningsökningen – unga och nyinvandrade – är de som har högst arbetslöshet och därmed drar ner tillväxten. Att öka den sysselsättningen är Sveriges viktigaste uppgift.
Trots förbättringar i USA ser det mörkare ut i ekonomin
Jag sitter med i några sammanhang där man ska placera (andras) pengar. Pessimismen har ökat på sistone – samtidigt som placeringsalternativen är få.
Orsaken till pessimismen är att Europas problem snarast ökat. Även om det endast är Grekland som står på randen till bankrutt, är Frankrikes ekonomi ett orosmoln och Tyskland drar inte längre.
Ljuspunkten i världsekonomin är fortfarande USA, som nu har den bästa tillväxten på elva år. Men också USA är beroende av att man kan exportera, d v s att omvärlden har köpkraft.
Det som varit en fördel för amerikansk ekonomi – de nya formerna för oljeutvinning och de fallande oljepriserna- kan snabbt vändas till ett sammanbrott för de nya oljeföretagen och för de företag som ger service till oljebolagen.
Liksom i Sverige sker i USA en snabb avindustrialisering, vilket gör att hyggligt avlönade jobb ersätts av osäkra servicearbeten.
http://www.dn.se/debatt/sverige-avindustrialiseras-nu-i-orovackande-hog-takt/
USA:s arbetslöshet minskar. Men en alltför stor del av den potentiella arbetskraften står utanför ekonomin. Och lönerna pressas, många arbetar deltid. Det gör att efterfrågan i ekonomin inte ökar så snabbt som den borde göra.
Medborgarskapstester i USA
Nu diskuteras återigen någon sorts test för att bli medborgare i Sverige. I USA har man ju detta. Det finns två tester den som vill bli medborgare ska gå igenom: ”Naturalization” och ”English”.
http://www.uscis.gov/us-citizenship/naturalization-test
Här kan man se frågorna på Naturalization Test. De är inte särskilt svåra:
http://www.uscis.gov/citizenship/learners/study-test/study-materials-civics-test
Och språktesten innefattar ett 50-tal ord:
http://tinyurl.com/kowg7t6
Dessutom behöver de som är över 50 och bott 20 år i landet inte ta språktestet. Den som är över 65 kan slippa båda testerna. Det gäller också människor som är långtidssjuka eller har funktionshinder.
Riv skiten! Nivån på stadsbyggnadsdiskussionen i Stockholm
Det går en doft av fekalier och aggression genom Stockholms stadsbyggnadsdebatt. Torrdass och ohyra motiverade rivningen av 700 hus i Klara. Torrdassen och förfallet var skälet när Mariaberget skulle jämnas med marken för drygt 40 år sedan – vilket lyckligtvis stoppades. Och nu vill man skapa ett monstrum vid Slussen därför att decennier av vanskötsel fått pisslukten att ta över.
Om detta skriver jag i SvD:
http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/an-finns-tid-att-stoppa-monstret_4262591.svd
Valdeltagande i USA och i EU-valet
I förra nyhetsbrevet skrev jag om det låga amerikanska valdeltagandet.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=353#section1
Jag råkade få fel siffra för hur många som röstade i det senaste svenska valet till EU-parlamentet. Den rätta siffran är 51,07 procent. Det var viktigt för valets legitimitet att en majoritet röstade.
Här finns fler kommentarer till det amerikanska valdeltagandet:
http://www.ets.org/s/research/19922/#Votes
Partipiskan och moralen
Det finns en tämligen ny blogg som heter
https://politologerna.wordpress.com
Den är värd att följa för den som är samhällsintresserad. Den är ett forum för akademiska statsvetare. Nyligen skrev Anders Sundell, doktorand vid Göteborgs universitet, om ”Partipiskan och den moraliska kompassen”. Detta med utgångspunkt från Decemberöverenskommelsen, som säger sig binda riksdagsledamöterna åtta år framåt, alltså också ledamöter som ännu inte är valda.
Jag gjorde själv en kommentar med utgångspunkt från möjligheterna att rösta mot partilinjen, vilket jag gjorde några gånger när jag satt i riksdagen, och vad som händer då. Själv utsattes jag för starka påtryckningar inför omröstningarna – vilket jag inte tycker är något fel – men inte för några repressalier efteråt. Här lite utförligare om detta:
https://politologerna.wordpress.com/2015/01/14/partipiskan-och-den-moraliska-kompassen/comment-page-1/#comment-1147
Chicago – ”Den nya staden”
Nu har andra delen kommit av newyork-journalisten Lennart Pehrsons storverk om den svenska utvandringen till USA. Jag har tidigare skrivit om första delen: ”Den nya världen.”
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=345&sid=pehrson#section9
Den senaste boken heter ”Den nya staden”. Det är Chicago som vid förra sekelskiftet hade fler svenska invånare än Göteborg. Pehrson berör de berömda svenskättlingarna: Den korrupte politikern Fredrik Lundin, grundaren av ett av USA:s största företag, apotekaren Charles Walgreen och nationalskalden Carl Sandburg. Men främst ger boken Chicagos historia, som symbol för det nya Amerika.
http://tinyurl.com/p8pp8xr
Barack Obama – främling i Vita huset
Böcker om amerikanska presidenter skrivs löpande. Den bästa jag hittills läst om Barack Obamas presidentperiod är Chuck Todds ”The Stranger”. Todd är programvärd i utmärkta Meet the Press.
Boktiteln ger bokens slutsats. Obama är en av de skickligaste kampanjpolitikerna någonsin. Han har trots det ständiga politiska kaoset ändå lyckats: Han har fört USA ut ur krisen till att bli världens nu framgångsrikaste ekonomi, han har fått igenom sin stora sjukvårdsreform och håller på att reformera invandringsreglerna. De sedvanliga skandalerna har uteblivit kring Vita huset.
Samtidigt var Obamas stora mål att kunna förvandla Washington. Hans tro att det skulle gå att minska polariseringen och att kunna få en rationellare politik har visat sig naiv.
Just att Obama var något nytt, stod utanför spelet i Washington var ett skäl till att han valdes. Men det innebar också att han kom tämligen oerfaren och utan riktiga förberedelser till den ledande politiska posten. Sådant brukar inte gå bra.
Obama framstår just som en främling i det politiska spelet. Han är en intellektuell ensling, utan förmåga att skapa allianser.
http://tinyurl.com/lthd5p8
Empire State Building – bok och färger
John Tauranac’s klassiska bok om ”The Empire State Building: The Making of a Landmark” har nu kommit i en nyutgåva, med en ny efterskrift som också behandlar Empire State Buildings roll i New Yorks stadsutveckling efter 9/11.
http://tinyurl.com/l49uuh7
Empire State Building är inte längre högst i New York, men är ett av de vanligaste turistmålen. Den som vill besöka utsiktsplattformen gör klokt att köpa biljett i förväg:
http://www.esbnyc.com/buy-tickets
Skyskrapans topp skiftar sedan 1976 färg. Den som vill veta vad dagens färg står för kan göra det här:
http://www.esbnyc.com/explore/tower-lights/calendar
Just idag är tornet neutralt vitt. Men för tre dagar sedan firades Australiens nationaldag i guld och grönt.
Recept på renfilé med tillbehör
Återigen ett recept. Det här receptet innehåller flera smårätter. Det består av renfilet rullad i enbär, lime och senapskorn, kokad rödlök med lite socker, kokta morotsbitar med senap och salt, stekta skogschampinjoner, äpple med salt och timjan.
För att tillaga rätten krävs en riktig mortel. Min favorit är en vacker och lagom stor av designern Magnus Lundström som sedan många år finns i New York:
http://www.arealinenshop.com/mortarpestle.html
Köp renfilé, helst tunn. Tillagas antingen genom att snabbt bryna i varm panna och sedan stå på svag.
Krossa enbär i mortel, lägg i en tallrik, krossa senapskorn och riv skalet på en lime. Alltihop blandas i en tallrik.
Skär upp renfilén och vänt bitarna i röran. Renen läggs upp i mitten på en tallrik och runt om läggs fyra små högar:
En morot skärs i små bitar och kokas mjuk (men med lite tuggmotstånd kvar). Morotsbitarna rörs runt med flingsalt och lite dijonsenap.
En rödlök skärs i tunna skivor, kokas. Häll av vattnet och blanda med lite socker.
Skogschampinjoner hackas fint och steks i smör. Krydda med svartpeppar.
Ett äpple skärs i små bitar. Klipp över lite färsk timjan och stek med smör.
Allt fler nya newyorkkrogar – och Batard är bäst
Ett antal mycket kända New Yorkrestauranger har lagts ner senaste halvåret, bl a Union Square Cafe och min egen favorit WD-50 på Clinton Str.
Men trots de uppmärksammade stängningarna öppnas det fler krogar än någonsin i New York- Snart är antalet uppe i 25.000. Föga förvånande finns de flesta nykomlingarna.
http://tinyurl.com/netuysp
Den krog som på flera ställen rankats som 2014 år bästa nya restaurang är Batard i Tribeca:
http://batardtribeca.com
http://tinyurl.com/o2743mo
Kroghörn på Upper East Side
En restaurang i New York som vi rätt ofta återvänder till är Orsay i hörnet av Lexington Avenue och 75th Str.
www.orssayrestaurant.com
Det är en lite gammaldags frank krog med säker mat och blandad publik.
Nu har en ny restaurang öppnat tvärs över 75th: Eats on Lexington
www.eatsonlex.com
På deras visitkort står ”Oysters-Burgers-Martinis”. Och det är just vad det handlar om. Uppfinningsrika drinkar, många ostronssorter och hamburgare är vad som står på den begränsade menyn. Inget märkvärdigt ställe, men trevligt och alltid fullt.
Svenskt i New York
Den som snabbt vill uppdatera sig om svenskt i New York bör följa det svenska generalkonsulatet på facebook, instagram och twitter. De går att nå via:
http://www.swedennewyork.com
Siri Bergs soloutställning på Hionas Gallery, ”Color and Space”, pågår till 7 februari.
http://www.hionasgallery.com/Exhibitions.html
Den som har chans att se Karin Mamma Anderssons ”Behind the Curtain”, på David Zwirner Gallery bör göra det, senast 14 februari.
http://www.davidzwirner.com/exhibition/mamma-andersson/
Indiepopbandet Mary Onettes spelar på Cameo Gallery i Brooklyn den 12 februari.
http://ticketf.ly/1zcYhLh
Katja Aglert, Anders Weberg och Petra Lindholm deltar i ”Voyage to the Virtual”, Scandinavia Houses utställning om nordisk digital och rörlig konst. Pågår till 4 april.
http://www.scandinaviahouse.org/programs_exhibitions_upcoming.html
”CHOICE”, svensk-amerikanska konstnären Michelle Preds fjärde soloutställning på Nancy Hoffman Gallery, visas 29 januari – 14 mars.
http://ow.ly/HMJAK
Flöjtisten och kompositören Elsa Nilsson framträder på DROM 1 februari, Spectrum 8 februari samt LIC Bar 16 februari.
www.elsanilssonmusic.com
Hanna Q Dance Company uppträder 5, 6 och 7 februari på West End Theatre. Johanna LjungQvist-Brinson premiärvisar verket ”Equus”.
http://www.brownpapertickets.com/event/1148107
Sångerskan Viktoria Tocca gör ett framträdande på Metropolitan Room 7 februari.
http://metropolitanroom.com/event.cfm?id=189733
Svenska generalkonsulatet i New York tar emot ansökningar för sommarens praktikplats inom kommunikation. Senast 8 februari 2015.
http://ow.ly/HQvUb